Laddar

100-årsjubileum firas med minifestival

Kristianstads Filmstudio och Filmmuseet har i helgen ett 100-årsjubileum. Det firas med en minifilmfestival.

delningar

Kristianstads Filmstudio fyller i år 55 år medan Filmmuseet fyller 45 år. Med anledning av födelsedagarna har man i helgen ett gemensamt 100-årsjubileum.

– Det är lite konstlat. Men vi har haft ett samarbete i minst 25 år med Filmmuseet. Nu firar de 45 år och vi 55 år, så då har vi slagit ihop det och firar 100-årsfest med en liten minifilmfestival under helgen, säger Rune Degerhammar, ordförande i Kristianstads Filmstudio.

Totalt är det fyra filmer som kommer att visas på Filmmuseets biograf. På söndag handlar det om de två högaktuella filmerna Paterson och Oscarsvinnaren Moonlight.

– Moonlight visste vi var riktigt bra, även om den inte fått Oscars då, men det är ändå en viktig och bra film. Den handlar om att växa upp som svart och gay. På sätt och vis är det ett tema som ofta återkommer, om att vli vuxen, men den är väldigt speciellt, säger Rune Degerhammar.

Även Paterson, som handlar om en busschaufför som skriver lyrik, har fått motta stora hyllningar. Innan de två aktuella filmerna väntar dock visningar av två andra utvalda filmer. Nämligen den isländska En väldig vänskap, om en utstött 43-åring som bor hemma hos sin mamma, och En alldeles särskild dag. Den andra handlar om mötet mellan Adolf Hitler och Benito Mussolini, och visas på biografer runt om i världen med anledning av att den i år firar 40 år.

– Den är jävligt viktig. Den beskriver situationen 1938, vilken påminner om den vi går in i nu, i Europa, säger Rune Degerhammar och återkommer senare till samma film:

– Det känns som att den är aktuell på något sätt. Det händer så mycket som är jävligt jobbigt. Det är rena mörkret.

För den intresserade finns fortfarande möjligheten att se tre utav filmerna – medan Oscarsvinnaren Moonlight redan är utsåld.

Visningar på minifilmfestivalen: Lördag 4/3 13:00 – En alldeles särskild dag 15:00 – En väldig vänskap

Söndag 5/3 13:00 – Moonlight 15:00 – Paterson

Relaterade artiklar