100 000 svenskar går miste om okänt tillägg – då ska du ansöka

Foto: Pixabay

Drygt 100 000 svenskar kan ha rätt till tusentals kronor i tillägg varje månad.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I somras rapporterade vi om att många pensionärer inte ansöker om pengar som de egentligen har rätt till. Framför allt gäller det bostadstillägget för äldre över 65 år som man som pensionär själv måste ansöka om.

Enligt Pensionsmyndigheten är det fortfarande drygt 100 000 pensionärer som går miste om bostadstillägget varje månad, som Dina Pengar först rapporterade om.

Totalt handlar det om ett bostadstillägg på max 5 560 kronor per månad som man som pensionär kan ansöka om.

Trots insatser för att sprida informationen till eventuella berörda är det alltså fortfarande många svenskar som inte har ansökt om tillägget. Anledningarna tror man är flera.

– Våra utredningar har visat att mörkertalet kan utgöras till stor del av de som är berättigade till mindre belopp. Det kan handla om de som har något högre inkomster och då är det svårt att veta om man inte söker tillägget för att man inte anser sig behöva det, eller för att man inte vet om att det finns, säger Linda Nygren, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten till Dina Pengar.

Hon rekommenderar alla äldre som har under 15 000 kronor i inkomst att undersöka närmare om man har rätt till mer pengar, samt att ta hjälp av någon anhörig om man själv har svårt att ansöka.

– Har man under 15 000 kronor i månaden så rekommenderar vi att man går in på vår sida och gör en beräkning, eller så kan man ringa till oss eller gå in på något av våra kontor och få hjälp på så vis, säger Linda Nygren.

Enligt rapport från Pensionsmyndigheten i somras levde förra året 245 000 personer över åldern 65 år med en inkomst som var låg nog att räknas som risk till fattigdom.

Ansökan om bostadstillägg kan du göra via Pensionsmyndigheten genom att klicka här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar