Laddar

10 tips för att styra ihop en lyckad kräftskiva

Har du inte hunnit anordna en kräftskiva än? Här hittar du de bästa tipsen för att få till en oförglömlig kväll för gästerna.

delningar

Under augusti och september är det kräftskivetider i Sverige och tidningen Leva & Bo har tagit tillfället i akt. De har nämligen delat med sig av tio ovärderliga tips om hur man anordnar en oförglömlig kräftskiva och styr bort från de vanliga misstagen. Ta en titt nedan.

Ha god framförhållning

En bra kräftskiva tar tid och omsorg att planera och utföra, så gör inte allt i sista sekunden.

Snabb-tina inte kräftorna

För bäst resultat bör kräftorna tinas långsamt, drygt två dygn, i kylskåp. Det är inte att föredra, men det går även att tina i rumstemperatur i tolv timmar, men i mikrovågsugn är helt uteslutet.

Gör ny lag till de frysta kräftorna

Kokning av 2,5 l vatten, 1/2 dl salt, en flaska lättöl, två sockerbitar och en liter sammanpressade dillkronor ger lag till ett kilo kräftor.

Var noga med hygienen

Det finns viss bakterierisk gällande skaldjur, ljummen lag och liknande, så kräftorna bör hanteras med tång för att minimera riskerna.

Se till att gästerna blir mätta

Kräftor är inte särskilt mättande i sig, så se till att det finns bröd, pajer, potatissallad eller liknande till hands. Någon sorts förrätt och efterrätt är också lämpligt.

Duka med omsorg

Se till att duka (helst utomhus om det går) och dekorera ordentligt för att skapa mysig stämning för gästerna.

Hattar är ett måste

Även om det av vissa kan anses löjligt så är det traditionsenligt att se till att gästerna får härligt komiska kräfthattar.

Få bort kräftskalen

Det är inte trevligt att ha resterna från de uppätna kräftorna kvar på bordet, så någon sorts system för att slussa bort allt det överblivna från bordet bör finnas.

Ställ inte fram alla kräftor samtidigt

Gamla kräftor eller kräftor som har stått ute en hel kväll poserar också en viss bakterierisk, så förslagsvis tar man som värd fram några kräftor i taget och stämmer av med gästerna hur mycket som behövs.

Ta tag i städningen direkt

Lukten från resterna dagen efter en kräftskiva är inte nådig, så även om det tar emot är det viktigt att få bort det så snabbt som möjligt.

Relaterade artiklar