De startar unik utbildning för undersköterskor | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

De startar unik utbildning för undersköterskor

Furuboda har startat en unik utbildning inom vård och omsorg. Om två år är de 30 deltagarna färdiga undersköterskor.

Henrik Nordell

Kl.18:04, 16 maj, 2018

De startar unik utbildning för undersköterskor
Ett 30-tal studenter deltar i utbildningen där kurser inom vård- och omsorg kombineras med språkutbildning. Foto: Henrik Nordell

Furuboda i Kristianstad har startat en unik utbildning inom vård och omsorg i samarbete med Arbetsförmedlingen. I mitten av april började den första kullen med studerande från hela Skåne. Efter två år kommer de att vara färdigutbildade undersköterskor med specialisering mot äldreomsorgen.

Den nya utbildningen riktar sig till arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin samt dem inom etableringsprogrammet. Idén är att de ska få in en fot på arbetsmarknaden. Samtidigt bidrar det till att minska på bristen av vårdpersonal.

– Min handläggare på Arbetsförmedlingen tipsade mig. Efter att jag kommit på intervju var jag mycket intresserade av att börja utbildningen. I mitt hemland Syrien gjorde jag praktik i ett halvår och hjälpte många människor inom vården. Det behövs mer personal i Sverige och då ska vi hjälpa till. Vi känner mycket för de äldre, säger Mahmoud Jhwani från Hässleholm.

– Jag tycker om att jobba med människor, har jobbat med akutvård och har gjort praktik flera månader i Syrien. Det är snälla och bra lärare och vi har en bra stämning mellan eleverna, säger Fadwa Alwili från Malmö.

Cirka 70 personer blev intervjuade inför utbildningens start och av dem var det 30 som antogs, en mix av både killar och tjejer. Nu läser de alla dagar i veckan utan lov eller studiedagar. Det som ingår är både yrkesämnena, totalt femton veckors praktik och kurser i svenska språket. Kursdeltagarna får folkhögskoleintyg och nationellt betyg i samtliga kurser.

– Vi ser att det finns många människor från andra länder som söker till yrkesutbildningarna, men det är svårt att komma in när man inte har svenskan med sig. Det är en utmaning med språket, säger Patrik Ljungh på Furuboda Folkhögskola.

– När man arbetar med människor och särskilt äldre som undersköterska är det viktigt att kunna kommunicera. Man ska kunna föra samtal och både ge och ta emot information, säger Ann-Christine Nilsson på Furuboda.

Enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass finns i dag det en mycket liten konkurrens om jobben för undersköterskor inom hemtjänst och äldreomsorg.

Samtidigt blir befolkningen äldre, vilket innebär att det kan behövas ännu mer personal inom några år. Chanserna är därmed stora för de 30 studenterna att få jobb när de avslutar utbildningen våren år 2020.

– De ska göra sin första praktik nu under hösten och redan då kan de få erbjudande om timanställning, säger Ann-Christine Nilsson.

– I slutfasen kommer de att matchas mot lediga arbeten. Alla ska kunna gå till anställning. Det finns stora möjligheten när det finns brist på undersköterskor både i regionen och inom omsorgen, säger Patrik Ljungh.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kattmat återkallas – kan innehålla främmande föremål

Butiker är ombedda att ta bort produkten.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:25, 22 maj, 2018

Kattmat återkallas – kan innehålla främmande föremål
Foto: Pixabay

Kattmatstillverkaren Mjau återkallar nu ett begränsat parti kattmat som kan innehålla ett främmande föremål i form av en hård bit. Det kan vara farligt för katten, skriver Mjau i ett pressmeddelande.

Det rör sig om 85 grams portionsförpackningen med mjuk kalkonmousse som säljs under namnet ”Mjau noga utvalda mousse med kalkon”. Den återkallade kattmaten har bäst före datum 2020-02-27.

Det finns ingen anledning till oro om en katt ätit av maten men inte uppvisat några symptom, enligt tillverkaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lekplatserna rustas upp

En helt ny linbana kommer att byggas.

Hanna Södergren

Kl.15:02, 22 maj, 2018

Lekplatserna rustas upp
Lekplatserna runt om i Tollarp kommer att rustas upp. Foto: Syda Productions / Mostphotos

Varje år rustas parker och lekplatser i Kristianstad kommun upp. 2018 är året för lekplasterna i Tollarp att rustas upp. I vintras fick Tollarpsborna säga sitt genom kommunens webbenkät.

Webbenkäten har nu sammanställts och här är resultatet.

Sex av Tollarps totalt sju lekplatser kommer att rustas upp. Torvans lekplats vid Torvkupevägen kommer att byggas helt ny, fast som en större områdeslekplats. Här kommer det även byggas en helt ny linbana.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny app ska ge barn bättre tänder

Landstinget vill bryta trenden med kraftigt försämrad tandhälsa hos länets sexåringar.

Andreas Norinder

Kl.14:47, 22 maj, 2018

Ny app ska ge barn bättre tänder
Den nya appen innehåller spel och en timer. Foto: Skärmdump/Mostphotos

2013 var 79 procent av sexåringarna i Kalmar län fria från karies. 2017 hade resultatet gått ner till 73 procent. Nu ska en ny app, döpt till ”Rocka munnen”, hjälpa till att stoppa den negativa trenden.

– I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill!” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna, säger Cecilia Madsen, övertandläkare i barntandvård vid Folktandvården i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Man hoppas nu att appen ska bli ett lika givet inslag som lördagsgodiset blev när det lanserades, ”en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil”, som landstinget beskriver lördagsgodiset.

I Rocka munnen finns det spel och en timer som ska göra att barn och föräldrar lyckas bättre med tandborstningen.

– För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Cecilia Madsen.

Här kan du läsa mer om appen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Pusselbiten på plats – nu byggs nya motorvägen

Nu är vägbygget officiellt igång. En ny motorväg för 780 miljoner kronor byggs mellan Vä och Sätaröd.

Henrik Nordell

Kl.12:59, 22 maj, 2018

BILDEXTRA: Pusselbiten på plats – nu byggs nya motorvägen
Den symboliska pusselbiten är på plats. Om tre år ska vägen stå klar mellan Vä och Sätaröd. Foto: Henrik Nordell

Ett hundratal personer var på plats vid Töserna Andersson när man genomförde en symbolisk start för byggnationen av E22:an söder om Kristianstad. Den 18 kilometer långa sträckan kommer att ta tre år att bygga med Peab som huvudentreprenör. Landshövding Anneli Hulthén var på plats för att sätta pusselbiten på plats.

Totalt 780 miljoner kronor kommer byggnationen att kosta. När den invigs år 2021 blir boendemiljön bättre i Sätaröd, Sandhusen och Tollarp. Trafikverkets vision är att mängden trafik genom byarna ska minska betydligt.

LÄS MER: BILDEXTRA: Här inviger de nya motorvägen

– Det kommer att bli en säkrare och kortare väg. Den går inte att bygga utan att göra intrång och därför har vi haft en dialog med markägarna för att kunna ha ett fortsatt lantbruk runt den nya vägen, sade Lennart Andersson, regionchef på Trafikverket.

Redan nu har träden längs sträckan avverkats för att fåglarna inte ska hinna häcka. Maskinerna har också satt igång med schaktning av matjorden. Fyra vägfält kommer den att ha och arbetet kräver att det byggs totalt 26 broar.

Flera av talarna lyfte upp de positiva effekterna med motorvägen när det blir färdig. De vill knyta ihop Skåne, där tidsbesparingen för pendlarna är en viktig faktor.

– De flesta tar sig längre sträckor i dag för att arbeta. Om vi har bättre järnvägar och vägar så ökar också möjlighet att söka nya jobb. Ifall vi kan knyta ihop Skåne med god infrastruktur och kollektivtrafik så kommer fler i arbete, sade Henrik Fritzon (S), regionråd.

Från näringslivets sida ser de också att vägen skapar tillväxt. Det är en fortsättning på det projekt med E22:an förbi Linderöd som invigdes tidigare under vintern.

– Det skapar möjligheter att söka fler jobb, att företag kan hitta den kompetens de behöver och skeppa ut sina varor. Skåne är så litet att det borde hänga ihop. Med en E22:a som är motorväg hela vägen blir arbetsmarknaden större än exempelvis Göteborg. Det är en viktig investering, sade Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Se bilderna från ”första spadtaget” här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad topprankad i ny mätning

"Många imponerande resultat men många kommuner har mycket kvar att göra."

Hanna Södergren

Kl.10:26, 22 maj, 2018

Kristianstad topprankad i ny mätning
Kristianstad värnar om den biologiska mångfalden. Arkivbild.

Att tillståndet för miljön är allvarligt är många medvetna om. Naturskyddsföreningen har för andra gången rankat Sveriges bästa naturvårdskommuner för att belysa miljöfrågorna.

– Naturskyddsföreningen vill lyfta naturvårdsfrågorna inför valet i september. Vi vill uppmuntra de kommuner som har kommit långt i sitt arbete och sporra dem som inte kommit lika långt, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Landets kommuner har delats upp i olika grupper beroende på kommunens storlek och läge. Kristianstad och Ystad delar första platsen som Sveriges bästa naturvårdstätort. Rankingen bygger på en enkät som Naturskyddsföreningen gjort. Den handlar om hur väl kommunen tar hand om den biologiska mångfalden.

– Trots imponerande resultat i kommunerna med höga poäng, visar enkäten att många kommuner också har mycket kvar att göra, säger Karin Lexén.

Huddinge kommun var den kommunen som fick högst poäng. Därmed blev den Sveriges bästa naturvårdskommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng