Polisen varnar båtägare: Se upp! | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Polisen varnar båtägare: Se upp!

TIPS: Det här bör du tänka på för att förhindra båtstölder.

Mattias Nilsson

Kl.20:59, 8 maj, 2018

Polisen varnar båtägare: Se upp!
Foto: Wikimedia.

I södra Sverige har antalet båtrelaterade stölder hittills minskat jämfört med 2017 men polisen vill ändå passa på att varna båtägare för risken med stölder från båtar.

Något av det viktigaste att komma ihåg, förutom att använda godkända lås, är att märka sin båtmotor både synligt och osynligt, till exempel med så kallad mikropunktsmärkning, skriver Polisen. 

”Notera båtens och motorns identitet i ett båtkort för att snabbt kunna redogöra för vad som saknas vid en eventuell stöld och för att polisen ska kunna identifiera påträffat gods.”

Under året har ett antal stölder skett både utmed den skånska västkusten och de norra delarna av Kalmar län.

Här är tipsen på vad man kan göra för att förebygga båtstölder:

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkånt lås.
  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Källa: Polisen.se.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn blev inlåsta i skåp

Två barn ska ha blivit inlåsta i ett skåp.

Martin Persson

Kl.12:01, 23 maj, 2018

Barn blev inlåsta i skåp
Arkiv

Polisen i Kristianstad har upprättat en anmälan om misstänkt olaga frihetsberövande. Någon gång mellan klockan 19.45 och 20.00 i fredags kväll ska en kvinna ha låst in sina två barn i ett skåp.

– Ett vittne har sett hur en kvinna låst in barnen i ett skåp. Barnen har inte kommit till skada. Det är allt vi vet just nu. Det är väldigt knapphändig information i anmälan, säger Richard Glantz, kommunikatör hos polisen.

Finns det något mer ni kan berätta?
– Nej, inte i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krav på skola efter att elev blev mobbad

Barn- och elevombudet granskar skola efter brister.

Hanna Södergren

Kl.11:05, 23 maj, 2018

Krav på skola efter att elev blev mobbad
Barn- och elevombudet kräver bättring av skolan i Kristianstad kommun. Arkivbild. Bilden har ingen koppling till artikelns innehåll.

Tidigare i år inkom en anmälan till Barn- och elevombudet om att en elev hade blivit kränkt av en annan elev på en skola i Kristianstad kommun. Eleven ska ha mobbats av den andra eleven under flera tillfällen.

Efter en rad upprepade händelser ska rektorn ha haft ett möte med de inblandade eleverna. Personalen på skolan har inte uppmärksammat några incidenter mellan eleverna. Därav har rektorn bedömt att det inte skett någon kränkande behandling mot eleven och inga åtgärder har vidtagits.

Nu har Barn- och elevombudet granskat skolan och funnit att skolan inte gjort tillräckligt. Därför kräver myndigheten att ansvariga på skolan gör en förbättring.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik måste rätta till brister efter kontroll

En kontroll visade att vissa av produkterna inte hade namn på svenska. Det måste nu rättas till i butiken.

Henrik Nordell

Kl.10:59, 23 maj, 2018

Butik måste rätta till brister efter kontroll
Foto: Arkivbild

En mindre butik i centrala Kristianstad har fått rutinbesök från livsmedelsinspektörerna. De konstaterar att de följer reglerna, med ett undantag. Några av produkterna har inte märkning på svenska.

Enligt Livsmedelsverket krävs det nämligen att mat och dryck har en svensk text. Det är dock tillåtet att skriva den på flera olika språk, bara svenskan finns med.

I detta fallet är det olika typer av kryddor som inte har korrekt märkning. Vikten och bäst före-datumet finns på förpackningen, men texten med namnet och innehållsförteckningen måste skrivas på svenska. Det är något som butiksägaren nu måste rätta till.

Enligt en rapport som flera kommuner och länsstyrelsen presenterade för några år sedan är det vanligt med felmärkta produkter i skånska butiker. Hälften av allt importerat godis saknade då antingen allergimärkning eller märkning på svenska.

Av de butiker som sålda färdigbredda baguetterna och smörgåsar var märkningen fel i 70 procent av fallen. Man angav inte mängden och inte heller alla ingredienser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya besiktningsreglerna – så många fick körförbud i Skåne

Dessutom riskerar fler körförbud i länet nästa vecka.

Matilda Larsson

Kl.10:43, 23 maj, 2018

Nya besiktningsreglerna – så många fick körförbud i Skåne
Foto: Matilda Larsson.

I söndags, den 20 maj började de nya besiktningsreglerna att gälla i Sverige. Då skulle över 160 000 bilar och nästan 7 500 A-traktorer besiktigas.

Dock var det hela 36 000 bilar och 7 000 A-traktorer som fick körförbud i förra veckan eftersom de aldrig besökte en verkstad för besiktning.

LÄS MER: Nya regler för besiktning – påverkar miljontals

Som vi tidigare har rapporterat, är reglerna en anpassning till EU-lagstiftningen och påverkar ungefär 4,5 miljoner fordonsägare i Sverige, enligt Transportstyrelsen.

De nya reglerna innebär bland annat att det inte längre är registreringsnumrets slutsiffra som avgör när bilen ska besiktas.

Istället är det upp till bilens ägare att besikta bilen senast 14 månader efter den förra besiktningen, om bilen är äldre än fem år.

Det innebar att det var många fordonsägare som behövde besikta sina fordon mycket tidigare än väntat.

Enligt Transportstyrelsen var det 3 978 fordon i Skåne som fick körförbud i söndags på grund av de ändrade reglerna och det är 5 455 fordon i länet som riskerar körförbud den 31 maj, då det är ytterligare 43 000 bilar och 6 000 A-traktorer i Sverige som måste besiktigats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gymnasiet får godkänt för etablering

Acacemy of retail and business har nu fått godkänt för etablering. Det beslutet togs nyligen av Skolinspektionen.

Henrik Nordell

Kl.09:46, 23 maj, 2018

Gymnasiet får godkänt för etablering
MI Jönsjö och Andreas Carlsson. Foto: Arkivbild

Till hösten kommer Kristianstad att få en helt ny gymnasieskola. Då startar Academy of retail and business, där entreprenören Mi Jönsjö från Åhus och musikproducenten Andreas Carlsson är två av grundarna.

Skolan kommer att ligga vid Hästtorget och erbjuder till en början elever att läsa ekonomiprogrammet. De har ansökt om att få en specialinriktning, men fått avslag.

LÄS MER: Andreas Carlsson öppnar skola i Kristianstad – berättar om sina visioner

Skolinspektionen har nyligen gjort en kontroll av skolan inför starten. De har gått genom dokument och pratat med företrädarna från för skolan. Nyligen har de fått beskedet att etableringen blir godkänd.

Enligt myndigheten är lokalerna ändamålsenliga. Det finns en plan för att anställa behöriga lärare med flera sökande till tjänsterna. De har också löst det så att eleverna får tillgång till elevhälsa. Fullt utbyggd ska skolan ha 150 elever och under senaste året har de arrangerat öppet hus för att informera om gymnasieskolan.

– Programmet har fasta ramar som man kommer att följa, men där finns 20 procents utrymme för annat. Vi ska bygga kreativa karaktärer av människor, har Andreas Carlsson tidigare sagt till 24kristianstad.se.

Skolan har under året också startat en facebooksida, där de nu berättar om sina värdegrunder. En av dem handlar om att själv skapa sina drömmar. Så här står det i ett av inläggen:

”Alla kan drömma, men få kan realisera sina drömmar till något konkret. Det kräver mod, kunskap, övertygelse och en stor handlingskraft. Livet är det som passerar medan man gör andra saker. Så fånga dagen och börja att arbeta på din dröm redan idag”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng