Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott

Så påverkas du som bor i bostadsrätt av en lagändring.

Matilda Larsson

Kl.10:21, 27 april, 2018

Förslaget: Mer kameraövervakning för att bekämpa brott
Mer kameraövervakning – men inte i soprummen? Foto: Wikimedia Commons/ Vesihiisi, Hustvedt.

Ovälkomna gäster i gemensamma utrymmen som garage och trappuppgångar har länge varit ett problem för många som bor i bostadsrätt, enligt SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

Nu föreslår regeringen en uppdatering av den tidigare kameraövervakningslagen, som ska ge utökade möjligheter till kamerabevakning, för att bland annat underlätta brottsbekämpning och bevakning i gemensamma utrymmen.

Den nya lagen föreslås ge ökade möjligheter till användning av kamerabevakning där det finns problem med ordningsstörning. Förändringen jämfört med tidigare syftar främst till att underlätta bevakning av allmänna ytor för brottsbekämpning.

Förslaget kan komma att påverka många av landets bostadsrättsinnehavare, enligt SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum. Att kamerabevaka gemensamma utrymmen har nämligen blivit en allt vanligare fråga bland landets bostadsrättföreningar.

– Kravnivån som tidigare funnits kommer att ligga kvar när det gäller utrymmen i fastigheten, såsom bostadsrättsföreningar. Det är när det kommer till exempelvis gemensamma större garage som det kan yttra sig annorlunda gentemot idag. Finns det problem med brott och förstörelse av bilar i ett gemensamt garage kommer det finnas större möjligheter till att sätta upp kameror för bevakning, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

Ett annat gemensamt utrymme där det ofta diskuteras kamerabevakningens vara eller inte vara är det gemensamma soprummet. Ett utrymme som enligt Nina Wahlberg, inte alltid kräver fullt så drastiska åtgärder som en bevakningskamera.

– Om bostadsrättsföreningen har problem med ordningen i soprummet behöver de lösa problematiken på bästa sätt. Beror stöket på att det finns för lite utrymme? Kanske blir det rörigt för att det är mörkt och instängt? Då kan ett alternativ vara att öppna upp, förbättra belysningen och samtidigt öka säkerheten, avslutar Nina Wahlberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klicktoppen: Anrika gården till salu – hamnar i topp

Fritidshus i mångmiljonklassen, anrika gårdar och exklusiva nybyggen. Här är Kristianstads mest populära fastigheter till salu på Hemnet.

Henrik Nordell

Kl.20:24, 19 maj, 2018

Klicktoppen: Anrika gården till salu – hamnar i topp
Allt från villor till gårdar och fritidshus i mångmiljonklassen är till salu i Kristianstad.

Totalt 143 villor, lägenheter, gårdar och fritidshus är till salu inom Kristianstadsområdet just nu via Hemnet. En sommarbostad med utsikt är det dyraste och är dessutom med på topplistan över de mest besökta annonserna. Här har du hela listan.

 

LÄS MER: EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden

Munkagården. Foto: Fastighetsbyrån.

Munkagården. Foto: Fastighetsbyrån.

 

1.) Norra Åsum: Munkagården på Fattiggårdsvägen. Den uppfördes antingne sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal och har en stor bostadsyta. Hela 246 kvadratmeter meter boytan och till det kommer ytterligare 400 kvadratmeter biyta. På bilderna syns stora öppna ytor, kamin och jacuzzi. Utgångspris 3 475 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Kantarellvägen. Foto: Mäklarhuset

Nya bostadsrätterna på Kantarellvägen. Foto: Mäklarhuset

 

2.) Åhus: Detta är de nyproducerade bostadsrätter som kommer att byggas vid Hotel Åhus Seaside. Samtliga har en stor balkong och havsutsikt. Lägenheterna kommer att bli cirka 100 kvadratmeter stora. De som äger bostadsrätterna kan utnyttja service och faciliteter av hotellet efter eget önskemål. Utgångspris 3 900 000 kronor. Läs hela annonsen här.:

 

Glansabovägen. Foto: Bjurfors

Mångmiljonhuset på Glansabovägen. Foto: Bjurfors

 

3.) Åhus: På Äspet ligger denna sommarstuga i höjd med trädkronorna och därmed en fin utsikt. Det är 62 kvadratmeter stort med en biyta på 30 kvadratmeter. Vid stugan finns ett stort trädäck och till stranden är det bara några meter. Huset ligger privat omgiven av natur. Utgångspris 12 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Utsikten på Barumsvägen. Foto: Mårtensson Mäklare.

Utsikten på Barumsvägen. Foto: Mårtensson Mäklare.

4.) Barum: Detta vinterbonade fritidshus ligger på en sjötomt vid Ivösjön. Enligt mäklaren kan det fungera både som en fritidsbostad och som ett permanent bostadshus. Det har en boyta på 123 kvadratmeter fördelat på sex rum. . Utgångspris 3 500 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Sälgvägen. Foto: Mäklarhuset

På Sälgvägen ligger villan i Åhus. Foto: Mäklarhuset

 

5.) Åhus: En nyrenoverad villa på 141 kvadratmeter på Äspet. Mäklaren beskriver området som barnvänligt. Till havet är det knappt en kilometer. Utgångspris 2 800 0000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Mjövägen. Foto: fastoghetbyrån

Mjövägen. Foto: Fastighetbyrån

 

6.) Huaröd: Denna trävilla på Mjövägen byggdes år 1948 och består av tre rum fördelat på 110 kvadratmeter. Till det hör en stor tomt med stenbelagd uteplats samt ett stort garage. Utgångspris 1 657 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Domherrevägen. Foto: Husman Hagberg.

Huset på Domherrevägen. Foto: Husman Hagberg.

 

7.) Åhus: På Täpper ligger denna 72 kvadratmeter stora villa. Den ligger bara tio minuters promenad från havet. Dock så kan den behöva renoveras av köparen. Utgångspris 1 575 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Växlarevägen. Foto: Fastoghetsbyrån.

Villan på Växlarevägen i Kulltorp. Foto: Fastighetsbyrån.

 

8.) Kulltorp: Denna arkitektritade villa uppfördes år 1969. Den är cirka 200 kvadratmeter stor och har fem rum. Utgångspris 3 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Lyckedalsvägen. Foto: Skånegårdar AB.

Hästgården på Lyckedalsvägen. Foto: Skånegårdar AB.

 

9.) Kristianstad: Cirka en mil sydväst om Kristianstad ligger denna hästgård som nu är till salu. Huvudbyggnaden är cirka 330 kvadratmeter stor och innehåller bland annat kontor och restaurang. Det hör också till 24 hektar mark, varav cirka 10 hektar är åkermark. Utgångspris 9 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Väverigatan. Foto: Fastoghetsbyrån.

Väverigatan. Foto: Fastoghetsbyrån.

 

10.) Kristianstad: Bostadsrätterna på Söder i Kristianstad har utsikt mot Helge Å. De byggdes på 1980-talet under namnet Båten. Nu är en fyr-rummare till salu, 97 kvadratmeter stor. Lägenheten har inglasad balkong och ligger på promenadavstånd från centrum. Utgångspris 1 895 000 kronor. Läs hela annonsen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden

Till hösten kommer de exklusiva lägenheterna vid stranden att börja byggas. Nu är de till salu och flera är redan sålda.

Henrik Nordell

Kl.18:52, 17 maj, 2018

EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden
Lägenheterna vid Täppetstranden. Foto/Illustration: Mäklarhuset

Vid Hotel Åhus Seaside kommer det att byggas tio nya bostadsrätter alldeles vid stranden i Åhus. Det handlar om lägenheter mellan 98 och 101 kvadratmeter stora i ett helt unikt läge. Det är bara att gå rakt ut från dörren så är man på Täppetstranden. Nu är bostäderna till salu.

– Det är exklusiva lägenheter som alla har havsutsikt. Anledningen till att man får bygga så nära havet är att fastigheten är kopplad till hotellet. De kommer att äga lägenheten längst upp och hyra ut för exempelvis konferenser, säger Lena Fridlund Danielsson, mäklare på Mäklarhuset.

LÄS MER: EXTRA: Nytt beslut om jättebygget vid Åhus strand

Ägarna av bostadsrätterna kommer också att kunna utnyttja en del av hotellets service. Det går exempelvis att betala för städhjälp eller att få hjälp att hyra ut sin lägenhet när man är bortrest.

Formen och färgerna på fyravåningshuset är noga utvalt. Arkitekten har bestämt sig för material som gör att byggnaden smälter ihop bra med sanden och tallarna.

Det temat syns även invändigt där ägarna får ett ljust träplankgolv som ska ge värme och gemytlighet. I köket kontrasterar det mot en svart granitbänkskiva.

 

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

 

Utgångspriset ligger på cirka fyra miljoner kronor, men det är knappast något som skrämmer köparna. Ett flertal av bostadsrätterna är det redan tecknade kontrakt för.

– Vi har sålt alla utom tre lägenheter. Det är många lokalt förankrade som köpt, från Åhus och Bromölla. Flera av dem är födda på 1940-, -50 och 60-talet, säger Lena Fridlund Danielsson.

Samtidigt med denna nyproduktion kommer hela området vid Täppetstranden att få en uppfräschning. Det ska byggas ett helt nytt badhotell och det gamla hotellet vid Åhus Seaside ska rivas. Dessutom ska det uppföras ännu fler bostäder alldeles i närheten.

– GBJ Bygg kommer att uppföra 18 hotellsviter och 24 bostadsrätter, de kommer vi att börja sälja i nästa vecka. Det kommer också att byggas lokaler för uthyrning, för relaxavdelning och restaurang. Det är positivt att det satsas så mycket i Åhus. Många vill bo nära vattnet, säger Lena Fridlund Danielsson.

 

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

Närmare stranden kommer man knappast. Foto: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här får hyresgästerna sänkt hyra

En del av AB Kristianstadsbyggen får en något lägre hyra. Här är anledningen.

Henrik Nordell

Kl.15:02, 16 maj, 2018

KLART: Här får hyresgästerna sänkt hyra
En del av ABK:s hyresgäster för sänkt hyra. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån/arkiv

Det kommunala fastighetsbolaget AB Kristianstadsbyggen har märkt att det blivit svårt för många hyresgäster att få parkering nära sina bostäder. Därför tog de beslutet att införa en parkeringsavgift på 50 kronor per månad för boende i Österäng, Sommarlust och Gamlegården.

Enligt ABK ska det bli mer rättvist när endast dem som använder bil får betala för underhåll och skötsel av parkeringsytorna. Det är närmare 2 000 parkeringar som berörs, varav hälften finns i Gamlegården.

LÄS MER: Snart införs betalparkering på tusentals parkeringsplatser

Som en del i det projektet har det nyligen genomförts en förhandling mellan Hyresgästföreningen och ABK. Den har lett till att 3 623 hyresgäster kommer att få en reducerad hyra med 14,50 kronor per månad. Eller motsvarande 174 kronor per år. Det vill säga en marginell minskning.

– Vår grundinställning har hela tiden varit att hyresgästernas hyresvillkor i de aktuella områdena har förändrats och att det bör påverka hyran. I vanliga fall förhandlar vi inte om parkeringar men i det här fallet är vi av uppfattningen att parkeringarna sedan tidigare ingick i hyran, de hade ett värde för hyresgästerna, säger Pontus Svensson, ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Överenskommelsen innebär att hyresgästerna tillsammans på ett år sparar cirka 630 000 kronor. En jämförelse kan göras med att ABK i år höjde hyran med 0,85 procent. För de boende innebar det en ökning mellan 0 och 90 kronor beroende på lägenhet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på

Så undviker du fällorna när du ska hyra ut fritidshuset.

Matilda Larsson

Kl.09:27, 15 maj, 2018

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på
Caroline Starck, informationschef på If. Foto: Wikimedia Commons/Holger.Ellgaard, If.

Allt fler är villiga att hyra ut fritidshuset. Enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If har gjort kan en av fyra tänka sig att hyra ut sin stuga en längre eller kortare period.

De flesta gör det för att de vill tjäna extra pengar, men det finns fler anledningar samt viktiga saker att tänka på för att undvika fällor.

– Många tycker att det är positivt att huset utnyttjas, och dessutom slår man två flugor i en smäll eftersom någon samtidigt tar hand om huset och minskar risken för inbrott, säger Caroline Starck, informationschef på If.

Mest positiva till att hyra ut sin stuga är unga mellan 18-34 år, varav 52 procent kan tänka sig att hyra ut stugan en längre eller kortare period.

– Yngre har generellt en mer öppen attityd till delningsekonomi och är mer benägna än äldre att låna, dela eller hyra av andra privatpersoner. Många ser de det som något positivt att man delar på tjänster och prylar, vilket minskar konsumtionen och bidrar på långsiktighet till en bättre, mer hållbar miljö och utveckling, säger Caroline Starck.

Minst positiva till att hyra ut fritidshuset är de som är över 55 år, där endast 15 procent kan tänka sig en uthyrning.

Av dem som inte kan tänka sig att hyra ut sin stuga uppger hälften att det beror på att de inte vill ha andra bland sina saker. Andra är oroliga för skadegörelse och slitage, eller att det ska blir krångligt med överlämning av nycklar och städning, enligt undersökningen.

Åtta tips om du planerar att hyra ut ditt fritidshus:

  • Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Kontrollera vad som ingår i det skyddet.
  • Välj hyresgäst med omsorg – gå igenom potentiella gästers profiler och tidigare omdömen om du använder en förmedlare. Gör en inventering av stugans skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut.
  • Märk dina saker med MärkDNA. Om det sker ett inbrott eller om dina saker stjäls kan de spåras tillbaka till dig.
  • Fråga om hyresgästen själv har en hemförsäkring. I den ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada.
  • Skriv ett avtal där det framgår vad som gäller kring städning och inventarier.
  • Om du hyr ut regelbundet eller i större skala kan uthyrningen räknas som affärsverksamhet och då behöver du teckna en särskild försäkring.
  • Din tillfälliga hyresgäst bör ha en egen försäkring som gäller för hans eller hennes ägodelar som förvaras i din stuga.
  • Om du hyr ut fritidshuset och inte har en separat uthyrningsförsäkring får du inte ersättning vid stöld eller skadegörelse som orsakat av hyresgästen. Därför är det viktigt att meddela sitt försäkringsbolag om man planerar att hyra ut, och skaffa ett fullgott försäkringsskydd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experter: Därför ska du vända på böckerna i bokhyllan

Det har blivit viktigare hur du placerar böckerna i bokhyllan, enligt mäklare.

Matilda Larsson

Kl.10:04, 14 maj, 2018

Experter: Därför ska du vända på böckerna i bokhyllan
Foto: Flickr/Quinn Dombrowski.

Trender inom inredning kommer och går – ibland är de revolutionerande och smarta, ibland är de mest märkliga.

En av årets trender inom inredning handlar om hur du placerar böckerna i bokhyllan.

Det är framförallt på nätet som som trenden att vända böckerna i bokhyllan har åberopats. På bland annat Instagram och Pinterest läggs fler och fler bilder ut på bokhyllor där bokryggarna är vända. Även Hemtex har använt sig av vända böcker i sin reklambroschyr tidigare i år.

img-1056

Foto: Instagram/thistle.harvest.

Enligt SR används knepet oftast av mäklare och inredningsexperter för att ge en enhetlig känsla och i DN vittnade en person tidigare i år om hur mäklaren vände på alla hans böcker när hans skulle sälja sin lägenhet.

Somliga tycker att det är minimalistiskt och snyggt medan andra anser att det är opraktiskt och onödigt.

Flera nyhetsmedier beskriver trenden som något människor ”älskar att hata.” Det återstår helt enkelt att se hur länge trenden varar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng