Meteorologen: Därför sjunker inte elpriset | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Meteorologen: Därför sjunker inte elpriset

Elpriserna är fortsatt höga, trots vårvärmen.

Matilda Larsson

Kl.11:25, 26 april, 2018

Meteorologen: Därför sjunker inte elpriset
Foto: Matilda Larsson.

Trots att de senaste veckornas vårvärme, ligger utfyllnadsgraden i Nordens stora vattenmagasin fortsatt under det normala. Där är vissa områden nere på mycket låga nivåer.

Det gör att elpriset håller sig på fortsatt höga nivåer, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Mängden snö som bidrar till vårfloden varierar i tjocklek. På flera platser är det ett stort överskott i snö vilket kan bidra till en intensiv vårflod. I några få områden finns risk för extremt höga flöden, men på de flesta plaster sker vårfloden på ett kontrollerat sätt.

För att få en större press på elpriset måste snön börja smälta i närheten till de större vattenmagasinen, vilket väntas ta ytterligare några veckor.

– De kommande veckornas väder är avgörande. Blir det milt väder och nederbörd kommer vårfloden igång snabbare och om tillrinningen blir kraftfull kan det ge en prispress. Blir det en mer kontrollerad tillrinning kan vi inte räkna med någon större prispress eftersom underskottet i vattenmagasinen är stort på sina håll, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia.

Ytterligare en orsak till de fortsatt höga elpriserna är att kärnkraften är reducerad på grund av kärnkraftsrevisioner, enligt Bixia.

Samtidigt har Sverige fortfarande begränsningar i ledningarna mellan Sverige och Tyskland vilket minskar möjligheterna till import av billigare el från vindkraft och solkraft.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien

Här är platserna flest svenskar flyttar till.

Matilda Larsson

Kl.16:29, 24 maj, 2018

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien
Foto: Fastighetsbyrån.

Fler och fler svenskar köper bostad i Spanien.

Enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten genomfördes 128 990 bostadsaffärer i Spanien under första kvartalet 2018.

Det är över 13 procent högre än för ett år sedan.

Antal bostadsköp av svenskar var drygt 1 100 stycken under kvartalet vilket är högsta kvartalsvolymen någonsin.

Fortfarande är det dock flest britter som står för bostadsköpen i Spanien, följt av Tyskland, Frankrike, och Belgien. Svensk efterfrågan är femte största och har nått nya rekordnivåer i år.

– Svenskarnas intresse för bostadsköp i Spanien är fortsatt mycket stort. Givet en svagare kronkurs under en längre period kunde man ha förväntat sig en viss avmattning. I våra egna siffror att det dock först i mitten av mars och under april, när euron relativt kronan steg förbi 10,20 SEK, som vi kan se en viss avvaktan hos den svenska kunden, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

En tredjedel av bostadsköpen sker i Madrid och Barcelona och nästa tredjedel i Valenciaregionen och Andalusien. De sistnämnda utgörs till stora delar av Costa Blanca och Costa del Sol där den utländska efterfrågan är betydande.

– Under första kvartalet utgör utländsk efterfrågan drygt 40 procent på Costa Blanca och Teneriffa och drygt 30 procent på Mallorca och Costa del Sol och är därmed en stark motor på den spanska bostadsmarknaden. Rent konkret ser vi det inte minst på antalet nyöppnade mäklarbyråer. Marknaden växer men konkurrensen hårdnar samtidigt vilket är bra för konsumenten, säger Daniel Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undersökning: Så många skulle skvallra på sin granne

"Det är viktigt att det finns en öppenhet och transparens i bostadsrättsföreningar".

Matilda Larsson

Kl.09:15, 24 maj, 2018

Undersökning: Så många skulle skvallra på sin granne
Foto: Pxhere, Public Domain Pictures/Alex Borland.

Debatten kring andrahandsuthyrning är ständigt aktuell.

I samband med sommarens semestrar är det många som passar på att hyra ut sin lägenhet för att kunna tjäna en extra slant.

Men hur reagerar egentligen grannarna om de upptäcker att någon hyr ut sin bostad utan tillåtelse?

I en ny rapport från SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, svarar 38 procent att de skulle vända sig direkt till bostadsrättsföreningen. Endast 15 procent skulle ta mod till sig och prata med grannen det gäller.

Samtidigt svarar närmare var tredje person att det alltid borde vara okej att hyra ut sin lägenhet i andra hand, oavsett tidsspann. Något som många bostadsrättsföreningar har strikta förhållningsregler till och dessutom kräver styrelsens tillstånd.

Resultatet visar även att yngre personer är mer öppna för en oreglerad uthyrning än äldre, som trots det anser det vara okej att hyra ut lägenheten under kortare perioder.

Trots öppenheten till andrahandsuthyrningen är det många som skulle agera om det upptäcker att grannen hyr ut utan styrelsens tillstånd.

I rapporten uppger hela 38 procent att de skulle kontakta sin bostadsrättsförening direkt om ärendet. Endast 15 procent skulle ta tjuren vid hornen och prata med grannen det gäller.

– Det är viktigt att det finns en öppenhet och transparens i bostadsrättsföreningar. Både när det kommer till tydliga regler och rutiner kring vad som gäller angående andrahandsuthyrning. Men också mellan styrelsen och medlemmarna så att alla känner att de kan ha öppna dialoger med varandra. Vid minsta osäkerhet kring rådande regler bör man i första hand ta reda på vad som gäller och ta juridisk hjälp innan det blir fel. Det är betydligt enklare att klara ut eventuella oklarheter innan felaktigheter begåtts, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Så skulle svenskarna agera om de upptäckte att grannen hyrde ut lägenheten utan tillåtelse:

1. Vända sig till föreningen direkt – 38 %
2. Avvakta men hålla den berörda lägenheten under uppsikt – 21 %
3. Inte göra någonting – 17 %
4. Prata med grannen som hyr ut sin lägenhet – 15 %

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

App ska få unga att börja jobba hos grannen

"Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan".

Matilda Larsson

Kl.15:26, 23 maj, 2018

App ska få unga att börja jobba hos grannen
Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr. Foto: Yepstr.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet.

Frågar man istället ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

Enligt Sveriges kommuner och landsting tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om personen har haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

Nu vill man på ett nytt sätt hitta unga mellan 15-21 år som vill jobba.

Yepstr, en app-baserad tjänst som tidigare testats i Stockholm, lanseras i hela Sverige i dag, den 20 maj 2018, och kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.

Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt, enligt företaget.

– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob Rudbäck, vd och grundare av Yepstr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klicktoppen: Anrika gården till salu – hamnar i topp

Fritidshus i mångmiljonklassen, anrika gårdar och exklusiva nybyggen. Här är Kristianstads mest populära fastigheter till salu på Hemnet.

Henrik Nordell

Kl.20:24, 19 maj, 2018

Klicktoppen: Anrika gården till salu – hamnar i topp
Allt från villor till gårdar och fritidshus i mångmiljonklassen är till salu i Kristianstad.

Totalt 143 villor, lägenheter, gårdar och fritidshus är till salu inom Kristianstadsområdet just nu via Hemnet. En sommarbostad med utsikt är det dyraste och är dessutom med på topplistan över de mest besökta annonserna. Här har du hela listan.

 

LÄS MER: EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden

Munkagården. Foto: Fastighetsbyrån.

Munkagården. Foto: Fastighetsbyrån.

 

1.) Norra Åsum: Munkagården på Fattiggårdsvägen. Den uppfördes antingne sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal och har en stor bostadsyta. Hela 246 kvadratmeter meter boytan och till det kommer ytterligare 400 kvadratmeter biyta. På bilderna syns stora öppna ytor, kamin och jacuzzi. Utgångspris 3 475 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Kantarellvägen. Foto: Mäklarhuset

Nya bostadsrätterna på Kantarellvägen. Foto: Mäklarhuset

 

2.) Åhus: Detta är de nyproducerade bostadsrätter som kommer att byggas vid Hotel Åhus Seaside. Samtliga har en stor balkong och havsutsikt. Lägenheterna kommer att bli cirka 100 kvadratmeter stora. De som äger bostadsrätterna kan utnyttja service och faciliteter av hotellet efter eget önskemål. Utgångspris 3 900 000 kronor. Läs hela annonsen här.:

 

Glansabovägen. Foto: Bjurfors

Mångmiljonhuset på Glansabovägen. Foto: Bjurfors

 

3.) Åhus: På Äspet ligger denna sommarstuga i höjd med trädkronorna och därmed en fin utsikt. Det är 62 kvadratmeter stort med en biyta på 30 kvadratmeter. Vid stugan finns ett stort trädäck och till stranden är det bara några meter. Huset ligger privat omgiven av natur. Utgångspris 12 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Utsikten på Barumsvägen. Foto: Mårtensson Mäklare.

Utsikten på Barumsvägen. Foto: Mårtensson Mäklare.

4.) Barum: Detta vinterbonade fritidshus ligger på en sjötomt vid Ivösjön. Enligt mäklaren kan det fungera både som en fritidsbostad och som ett permanent bostadshus. Det har en boyta på 123 kvadratmeter fördelat på sex rum. . Utgångspris 3 500 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Sälgvägen. Foto: Mäklarhuset

På Sälgvägen ligger villan i Åhus. Foto: Mäklarhuset

 

5.) Åhus: En nyrenoverad villa på 141 kvadratmeter på Äspet. Mäklaren beskriver området som barnvänligt. Till havet är det knappt en kilometer. Utgångspris 2 800 0000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Mjövägen. Foto: fastoghetbyrån

Mjövägen. Foto: Fastighetbyrån

 

6.) Huaröd: Denna trävilla på Mjövägen byggdes år 1948 och består av tre rum fördelat på 110 kvadratmeter. Till det hör en stor tomt med stenbelagd uteplats samt ett stort garage. Utgångspris 1 657 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Domherrevägen. Foto: Husman Hagberg.

Huset på Domherrevägen. Foto: Husman Hagberg.

 

7.) Åhus: På Täpper ligger denna 72 kvadratmeter stora villa. Den ligger bara tio minuters promenad från havet. Dock så kan den behöva renoveras av köparen. Utgångspris 1 575 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Växlarevägen. Foto: Fastoghetsbyrån.

Villan på Växlarevägen i Kulltorp. Foto: Fastighetsbyrån.

 

8.) Kulltorp: Denna arkitektritade villa uppfördes år 1969. Den är cirka 200 kvadratmeter stor och har fem rum. Utgångspris 3 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Lyckedalsvägen. Foto: Skånegårdar AB.

Hästgården på Lyckedalsvägen. Foto: Skånegårdar AB.

 

9.) Kristianstad: Cirka en mil sydväst om Kristianstad ligger denna hästgård som nu är till salu. Huvudbyggnaden är cirka 330 kvadratmeter stor och innehåller bland annat kontor och restaurang. Det hör också till 24 hektar mark, varav cirka 10 hektar är åkermark. Utgångspris 9 000 000 kronor. Läs hela annonsen här.

 

Väverigatan. Foto: Fastoghetsbyrån.

Väverigatan. Foto: Fastoghetsbyrån.

 

10.) Kristianstad: Bostadsrätterna på Söder i Kristianstad har utsikt mot Helge Å. De byggdes på 1980-talet under namnet Båten. Nu är en fyr-rummare till salu, 97 kvadratmeter stor. Lägenheten har inglasad balkong och ligger på promenadavstånd från centrum. Utgångspris 1 895 000 kronor. Läs hela annonsen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden

Till hösten kommer de exklusiva lägenheterna vid stranden att börja byggas. Nu är de till salu och flera är redan sålda.

Henrik Nordell

Kl.18:52, 17 maj, 2018

EXTRA: Nu säljs de exklusiva lägenheterna på stranden
Lägenheterna vid Täppetstranden. Foto/Illustration: Mäklarhuset

Vid Hotel Åhus Seaside kommer det att byggas tio nya bostadsrätter alldeles vid stranden i Åhus. Det handlar om lägenheter mellan 98 och 101 kvadratmeter stora i ett helt unikt läge. Det är bara att gå rakt ut från dörren så är man på Täppetstranden. Nu är bostäderna till salu.

– Det är exklusiva lägenheter som alla har havsutsikt. Anledningen till att man får bygga så nära havet är att fastigheten är kopplad till hotellet. De kommer att äga lägenheten längst upp och hyra ut för exempelvis konferenser, säger Lena Fridlund Danielsson, mäklare på Mäklarhuset.

LÄS MER: EXTRA: Nytt beslut om jättebygget vid Åhus strand

Ägarna av bostadsrätterna kommer också att kunna utnyttja en del av hotellets service. Det går exempelvis att betala för städhjälp eller att få hjälp att hyra ut sin lägenhet när man är bortrest.

Formen och färgerna på fyravåningshuset är noga utvalt. Arkitekten har bestämt sig för material som gör att byggnaden smälter ihop bra med sanden och tallarna.

Det temat syns även invändigt där ägarna får ett ljust träplankgolv som ska ge värme och gemytlighet. I köket kontrasterar det mot en svart granitbänkskiva.

 

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

 

Utgångspriset ligger på cirka fyra miljoner kronor, men det är knappast något som skrämmer köparna. Ett flertal av bostadsrätterna är det redan tecknade kontrakt för.

– Vi har sålt alla utom tre lägenheter. Det är många lokalt förankrade som köpt, från Åhus och Bromölla. Flera av dem är födda på 1940-, -50 och 60-talet, säger Lena Fridlund Danielsson.

Samtidigt med denna nyproduktion kommer hela området vid Täppetstranden att få en uppfräschning. Det ska byggas ett helt nytt badhotell och det gamla hotellet vid Åhus Seaside ska rivas. Dessutom ska det uppföras ännu fler bostäder alldeles i närheten.

– GBJ Bygg kommer att uppföra 18 hotellsviter och 24 bostadsrätter, de kommer vi att börja sälja i nästa vecka. Det kommer också att byggas lokaler för uthyrning, för relaxavdelning och restaurang. Det är positivt att det satsas så mycket i Åhus. Många vill bo nära vattnet, säger Lena Fridlund Danielsson.

 

Åhus Seaside bygger lägenheter vid havet. Foto: Henrik Nordell

Närmare stranden kommer man knappast. Foto: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng