GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped

En misshandel ska ha ägt rum på Ubbes väg under torsdagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:08, 24 maj, 2018

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Polisen kallades runt klockan 21.30 under torsdagskvällen till Ubbes väg i  med anledning av att men blivit misshandlad utanför en butik.

Enligt polisen ska det ha varit två personer som misshandlat mannen och senare försvunnit på moped från platsen.

Två personer flydde från platsen på moped, det ska vara en man som har blivit misshandlad. Om personerna har någon anknytning till varandra vet jag inte, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Skadeläget  den misshandlade personen okänt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd

SOS har larmades under torsdagskvällen angående en brand.

Mattis Andersson

Kl.22:04, 24 maj, 2018

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd
Foto: Arkiv

SOS larmades angående en brand där någon uppgett att man såg lågor från en mindre byggnad på Stridsvagnsvägen i Kristianstad.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det vara en byggnad i närheten av bowlinghallen. Efter felaktiga uppgifter trodde polisen ett tag att det var en container. Det visade sig sedan att det var en barack som brann. Polis och räddningstjänst kom till platsen.

– Det finns all anledning att tro att den är anlagd, den borde inte börja brinna av sig själv, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Räddningstjänsten hade inga problem med att få kontroll på branden.

– Räddningstjänsten har kontroll på branden, säger Fredrik Bratt strax innan klockan 23 på torsdagskvällen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Villa genomsökt av tjuv

Polis larmades – villa drabbad av inbrott.

Martin Persson

Kl.21:58, 24 maj, 2018

Villa genomsökt av tjuv
Arkivfoto: Mostphotos

När ägarna var borta passade en eller flera tjuvar på. Vid ett inbrott i Öllsjö tog någon sig in genom ett fönster.

– En polispatrull blev beordrad till en adress i området, och kunde konstatera att okänd gärningsman brutit sig in via ett fönster. Väl där har man sökt igenom flera rum. Man har bland annat tillgripit smycken. Ägarna ska återkomma med en mer precis godslista, säger Åsa Emanuelsson vid polisen i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konditoriet lägger ner – kan försvinna inom ett år

Ett anrikt konditori är på väg att försvinna från Kristianstad. Hyreskontraktet har sagts upp.

Henrik Nordell

Kl.21:13, 24 maj, 2018

Konditoriet lägger ner – kan försvinna inom ett år
Malmströms conditori på Långebrogatan har sagt upp sitt hyreskontrakt. Foto: Arkivbild

För inte så länge sedan kom beskedet att Wahlquist Conditori gick i konkurs och därefter fick nya ägare. Nu kan ytterligare ett anrikt konditori i Kristianstad försvinna. Det handlar om Malmströms conditori med lokaler vid Långebrogatan. De har nyligen sagt upp sitt hyresavtal med kommunen.

Avtalet kommer att löpa fram till i juni nästa år. Det innebär att det 92 år gamla konditoriet kan stänga igen portarna någon gång under det kommande året. Det är något som Kristianstadsbladet var först att berätta om.

LÄS MER: EXTRA: De tar över det konkursdrabbade kaféet i centrum

– Vi blir äldre. Förr eller senare känner man att man inte orkar hur mycket som helst. Vi börjar jobba klockan två varje natt, är här till morgonen och sedan förbereder vi på kvällarna, säger en av ägarna, Lars Hagman till Kristianstadsbladet.

Kaffe, te, kakor, tårtor och smörgåstårtor är några av de bakverk som säljs på konditoriet. Ännu är det inte klart när de kommer att stänga.

– Vi har kunder som kommer hit och fikar varje dag, säger Lars Hagman till Kristianstadsbladet.

24kristianstad.se har varit i kontakt med konditoriet, men ägarna har inte varit tillgängliga under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Stor invigning när nya butikskedjan öppnade i Kristianstad

En ny butikskedja har i dag öppnat portarna i Kristianstad. "Det har bubblat i staden", säger Mattias Wik.

Henrik Nordell

Kl.18:44, 24 maj, 2018

BILDEXTRA: Stor invigning när nya butikskedjan öppnade i Kristianstad
Det var en minst sagt lång kö då Lager 157 invigdes på torsdagen. Foto: Henrik Nordell

Sedan flera månader tillbaka har det varit klart att klädbutiken Lager 157 ska etablera sig i Kristianstad. I dag öppnade de portarna på handelsområdet Härlöv med en stor invigning. Tusentals människor stod i kö för att komma in i den nya butiken. Redan en och en halv timme innan öppningen ställde sig de första kunderna vid entrén.

– Det är jättebra att de öppnar här, då slipper vi åka till Malmö för att handla. De har bra plagg till bra priser, sade Maria Nilsson, en av de första i kön.

LÄS MER: Butikskedjan avslöjar – därför väljer de Kristianstad

– Jag har aldrig hört talas om dem innan, men det är kul att se vilket utbud de har, sade Minna Rönnberg Mykkänen som var där med sin pojkvän Linus Eriksson.

Bara under de senaste tre åren har Lager 157 öppnat ett 20-tal nya butiker. De expanderar därmed kraftigt. Det strategiska läget är en anledning till att de valt Kristianstad som stad att etablera sig på. Nu har de tagit över en 1100 kvadratmeter stor lokal.

I april månad fick de tillträde och sedan dess har de arbetat med att renovera, bygga inredning och få alla kläderna på plats. Totalt åtta personer har anställts samt en del extrapersonal.

– De har gjort ett bra jobb med att få allt på plats. Personalen är väldigt peppade på att öppna. När jag kom ner hit från Värmland så var det full fart och de delade ut flyers på stan, säger Mattias Wik på Lager 157.

Hur känns det inför invigningen?
– Det är lite som inför en match eller en tävling, alltid lite nervöst. Men vi har märkt hur det har bubblat i Kristianstad, lite mer än vad vi är vana vid.

Kan du beskriva ert koncept?
– Vi vill förändra modebranschen genom att inte alltid vara först med catwalkmodet och de extrema kläderna. Hos oss är basplaggen kärnan, med kläder som ska hålla länge. Man ska kunna köpa ett par jeans eller t-shirt och vilja ha på sig det på skolgården eller på jobbet, säger Mattias Wik.

Visionen som butiken utgår ifrån kallar de för ”vårt sanna jag” och består av fyra grundbultar. Det ena är att det ska vara enkelt, men inte simpelt. Exempelvis att inte lägga ner massor med pengar på exklusiva reklamplåtningar, som sedan påverkar priset på kläderna.

Det är också viktigt för dem att ”mötas på riktigt” genom att ha fysiska butiker, att skapa relationer där alla parter blir vinnare samt att fokusera på hållbarhet.

– Vi köper aldrig in mindre än 10 000 plagg och vi i skeppar stora containrar. På det sättet sparar vi på transporterna och miljön. Det är viktigt för oss att vara kostnadseffektiva, det bygger hela vår affärsidé på. Vi förhandlar ner priserna och gör stora inköp. Genom att dela på vinsten (med kunderna) kan vi sedan hålla ner priserna på plaggen, säger Mattias Wik.

Se alla bilderna från invigningen här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng