BILDEXTRA: Här inviger de butiken: ”En omfattande byggnation” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

BILDEXTRA: Här inviger de butiken: ”En omfattande byggnation”

På torsdagen invigdes den ut- och ombyggda Coop-butiken i Degeberga. "Nu kan vi storhandla här", säger en av kunderna.

Henrik Nordell

Kl.20:02, 26 april, 2018

BILDEXTRA: Här inviger de butiken: ”En omfattande byggnation”
Ett 50-tal personer väntade utanför butiken när den skulle invigas. Foto: Henrik Nordell

Under förra hösten påbörjades ombyggnationen av Coop-butiken i Degeberga. Den har vuxit från 640 kvadratmeter till cirka 1 000 kvadratmeter och har samtidigt fräschats upp med ny inredning.

På torsdagen klockan 10.00 invigdes den genom traditionell bandklippning av Richard Hedsand, vd för Coop Kristianstad-Blekinge.

LÄS MER: KLART: Matjätten öppnar upp på Härlöv

– Det är en stor investering på cirka 15 miljoner kronor. Den gamla butiken var uttjänt, men nu är allting nytt från golv till tak, med nya kylar och frysar. Det har varit en omfattande byggnation som har ställt stora krav eftersom att butiken varit öppet under hela byggtiden. Jag vill tacka all personal och alla byggarbetare, säger han.

Butiken i Degeberga är i Coops mellanstorlek och har därmed stora likheter med den mataffär i Vä som invigdes för lite mer än ett år sedan. Sortimentet utökas och där finns nu en egen deliavdelning med kött som styckas i butik.

– Vi ser en stor potential i det här området, med ett bra läge intill väg 19. För de sommargäster som nu kommer tillbaka kommer det att bli en stor överraskning. Vi ser också att det är viktigt för byn att ha en riktigt bra mataffär, säger Richard Hedsand.

Ett 50-tal personer stod utanför butiksentrén när dörrarna skulle öppnas. En av dem var Elin Hjelm som kom till affären tillsammans med sin son och en vännina.

– Det har blivit en stor förändring. Nu kan man storhandla här och inte bara gå in för att köpa någon liter mjölk. Det blir ett lyft för hela byn, säger hon.

Bilderna från invigningen ser du här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenören flyttade närmare naturen: ”Vill leva det goda livet”

Peter Nilsson flyttade ut sin butik till landet och utvecklade konceptet. Här vill han erbjuda det goda livet.

Henrik Nordell

Kl.21:23, 27 maj, 2018

Entreprenören flyttade närmare naturen: ”Vill leva det goda livet”
Peter Nilsson driver Villa Balsvik i byn med samma namn. Foto: Henrik Nordell

Under 20 års tid har Peter Nilsson jobbat i inredningsbranschen. För bara någon månad sedan öppnade han sin nya livsstilsbutik. Det är en dröm som blivit verklighet i Balsby norr om Kristianstad.

– Jag har haft köksbutiken i stan i tio år, men ville utveckla konceptet till att erbjuda ett helhetsgrepp när det gäller livsstil med kök och fasta inredningar som bas. Jag vill jobba allt som tillhör det goda livet. Jag köper in det som jag själv tycker om, säger Peter Nilsson.

Att bygga upp butiken ”Villa Balsvik” har krävt mycket jobb. Den gamla trädgårdsmästarbostaden har rivits ner till stommarna och totalrenoverats. Nu är den inredd med vinkällare, exklusiva kök samt vackra möbler och inredningsdetaljer till salu.

– Det är ett jätteprojekt som mig för liten företagare. Vi har återanvänt en del material från byggnaden, köpt en del begagnade byggdetaljer och har köpt virke lokalt från sågen i Vånga, säger Peter Nilsson.

Vad är fördelen med att ha butiken i Balsby jämfört med i centrala Kristianstad?
– Här är vackert och lugnare. I processen i att köpa ett kök så bokar man en tid. Då är det fint att sitta här i lugn och ro, med vacker utsikt och underbar natur. Här kan man peka på en bok eller ask och prata om att luckorna görs av de trämaterialen.

I företaget erbjuder han allt från ombyggnation till inredning av hem. Fokus ligger på det som är närproducerat, svenskproducerat och tillverkat i Europa. Bänkskivor med granit från Vånga ska snart sättas på plats i ett av köken. I trädgården finns krukor från Italien.

Köksinredning och köksutrustning är fortfarande grunden för butiken, även om här finns så mycket mer. Villa Balsvik är återförsäljare för Tibrokök.

– De är en av Sveriges mest exklusiva tillverkare av kök, med en hög hantverkskänsla. De jobbar med massiva stommar och lådor och köksinredning i förzinkat material. Det finns många som tillverkar kök, men få som är så duktiga. Köken är tillverkade i Sverige och av svenska råvaror. Det viktiga för kunderna är att de kommer hit och får en känsla för kvaliteten, det är något man själv måste uppleva, säger Peter Nilsson.

 

Villa Balsvik. Peter Nilsson. Foto: Henrik Nordell

Villa Balsvik ligger i byn med samma namn. Foto: Henrik Nordell

 

Vilka är dina kunder?
– Kökskunderna är kvalitetsmedvetna och de gör ett aktivt val. Ett kök som håller i 50 år är bättre för miljön än att köpa ett som bara håller i 15 år. För mig handlar det om att bygga upp ett förtroende, då kommer kunderna tillbaka.

Var kommer ditt intresse för inredning ifrån?
– Morfar är en stor inspirationskälla. Han levde ett skönt liv och har inspirerat mig till det goda livet. I Stockholm hade jag också en chef som visade vägen till gourmétmatlagningen. Han sade att man även om man inte kan äta gåslever och dricka champagne var dag så ska man leva så gott man kan.

Ett exempel på kombinationen mellan mat och det goda livet är tryffelodlingen utanför butiken. En kalkrik jord och droppbevattning ger förutsättningar för de exklusiva svamparna att trivas. Det kommer dock att ta lång tid innan de kan skördas, mellan sex och åtta år.

– Vi har importerat 80 ekplantor från Frankrike. Svampen lever i symbios med trädet och det gör att det växer små svarta knölar under jord. Man måste ha en tränad tryffelhund för att undersöka ifall de är mogna, så det är ett litet projekt. Man får ge det mycket kärlek, säger Peter Nilsson.

 

Villa Balsvik. Peter Nilsson. Foto: Henrik Nordell

Utanför butiken odlas det tryffel. Foto: Henrik Nordell

 

En månad efter öppningen återstår ännu några detaljer att färdigställa. Samtidigt finns visioner om att utveckla verksamheten. Flera kunder efterfrågar ett kafé med utsikt mot Råbelövssjön. Nästa år kommer det även att säljas utemöbler.

– Vi blir nog aldrig riktigt klara. Jag är en person som tycker om att förändra och utveckla. Det är min starka sida. Därför tycker jag att det är roligt med nya köksprojekt och att förverkliga människors drömmar, säger Peter Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konditoriet lägger ner – kan försvinna inom ett år

Ett anrikt konditori är på väg att försvinna från Kristianstad. Hyreskontraktet har sagts upp.

Henrik Nordell

Kl.21:13, 24 maj, 2018

Konditoriet lägger ner – kan försvinna inom ett år
Malmströms conditori på Långebrogatan har sagt upp sitt hyreskontrakt. Foto: Arkivbild

För inte så länge sedan kom beskedet att Wahlquist Conditori gick i konkurs och därefter fick nya ägare. Nu kan ytterligare ett anrikt konditori i Kristianstad försvinna. Det handlar om Malmströms conditori med lokaler vid Långebrogatan. De har nyligen sagt upp sitt hyresavtal med kommunen.

Avtalet kommer att löpa fram till i juni nästa år. Det innebär att det 92 år gamla konditoriet kan stänga igen portarna någon gång under det kommande året. Det är något som Kristianstadsbladet var först att berätta om.

LÄS MER: EXTRA: De tar över det konkursdrabbade kaféet i centrum

– Vi blir äldre. Förr eller senare känner man att man inte orkar hur mycket som helst. Vi börjar jobba klockan två varje natt, är här till morgonen och sedan förbereder vi på kvällarna, säger en av ägarna, Lars Hagman till Kristianstadsbladet.

Kaffe, te, kakor, tårtor och smörgåstårtor är några av de bakverk som säljs på konditoriet. Ännu är det inte klart när de kommer att stänga.

– Vi har kunder som kommer hit och fikar varje dag, säger Lars Hagman till Kristianstadsbladet.

24kristianstad.se har varit i kontakt med konditoriet, men ägarna har inte varit tillgängliga under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Stor invigning när nya butikskedjan öppnade i Kristianstad

En ny butikskedja har i dag öppnat portarna i Kristianstad. "Det har bubblat i staden", säger Mattias Wik.

Henrik Nordell

Kl.18:44, 24 maj, 2018

BILDEXTRA: Stor invigning när nya butikskedjan öppnade i Kristianstad
Det var en minst sagt lång kö då Lager 157 invigdes på torsdagen. Foto: Henrik Nordell

Sedan flera månader tillbaka har det varit klart att klädbutiken Lager 157 ska etablera sig i Kristianstad. I dag öppnade de portarna på handelsområdet Härlöv med en stor invigning. Tusentals människor stod i kö för att komma in i den nya butiken. Redan en och en halv timme innan öppningen ställde sig de första kunderna vid entrén.

– Det är jättebra att de öppnar här, då slipper vi åka till Malmö för att handla. De har bra plagg till bra priser, sade Maria Nilsson, en av de första i kön.

LÄS MER: Butikskedjan avslöjar – därför väljer de Kristianstad

– Jag har aldrig hört talas om dem innan, men det är kul att se vilket utbud de har, sade Minna Rönnberg Mykkänen som var där med sin pojkvän Linus Eriksson.

Bara under de senaste tre åren har Lager 157 öppnat ett 20-tal nya butiker. De expanderar därmed kraftigt. Det strategiska läget är en anledning till att de valt Kristianstad som stad att etablera sig på. Nu har de tagit över en 1100 kvadratmeter stor lokal.

I april månad fick de tillträde och sedan dess har de arbetat med att renovera, bygga inredning och få alla kläderna på plats. Totalt åtta personer har anställts samt en del extrapersonal.

– De har gjort ett bra jobb med att få allt på plats. Personalen är väldigt peppade på att öppna. När jag kom ner hit från Värmland så var det full fart och de delade ut flyers på stan, säger Mattias Wik på Lager 157.

Hur känns det inför invigningen?
– Det är lite som inför en match eller en tävling, alltid lite nervöst. Men vi har märkt hur det har bubblat i Kristianstad, lite mer än vad vi är vana vid.

Kan du beskriva ert koncept?
– Vi vill förändra modebranschen genom att inte alltid vara först med catwalkmodet och de extrema kläderna. Hos oss är basplaggen kärnan, med kläder som ska hålla länge. Man ska kunna köpa ett par jeans eller t-shirt och vilja ha på sig det på skolgården eller på jobbet, säger Mattias Wik.

Visionen som butiken utgår ifrån kallar de för ”vårt sanna jag” och består av fyra grundbultar. Det ena är att det ska vara enkelt, men inte simpelt. Exempelvis att inte lägga ner massor med pengar på exklusiva reklamplåtningar, som sedan påverkar priset på kläderna.

Det är också viktigt för dem att ”mötas på riktigt” genom att ha fysiska butiker, att skapa relationer där alla parter blir vinnare samt att fokusera på hållbarhet.

– Vi köper aldrig in mindre än 10 000 plagg och vi i skeppar stora containrar. På det sättet sparar vi på transporterna och miljön. Det är viktigt för oss att vara kostnadseffektiva, det bygger hela vår affärsidé på. Vi förhandlar ner priserna och gör stora inköp. Genom att dela på vinsten (med kunderna) kan vi sedan hålla ner priserna på plaggen, säger Mattias Wik.

Se alla bilderna från invigningen här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Gallerian i topp i ny undersökning

Galleria Boulevard får en topplacering när citygalleriorna rankas. Kunderna har själva fått sätta betyg.

Henrik Nordell

Kl.20:00, 22 maj, 2018

EXTRA: Gallerian i topp i ny undersökning
Gallerian rankas som en av landets bästa citygallerior. Foto. Arkivbild

I Markets nya undersökning ”Köpcentrumrapporten” rankas de citygallerior som är bäst i landet. Där tar Kristianstad och Galleria Boulevard en av topp-platserna efter att betygen har sammanställts. Kunderna själva har fått tycka till om bland annat utbud och parkeringsmöjligheter.

– Vi har klättrat från plats 28 upp till sjätte plats bland handelsplatserna (södra Götaland). Vi jobbar ständigt för ett levande centrum och lyssnar till vad både kunderna och butikerna vill ha. De som kommer hit ska överraskas, säger Linda Borgström, centrumchef för Galleria Boulevard.

LÄS MER: EXTRA: Kristianstads centrum topprankat ”Unika butiker”

I oktober är det fem år sedan Galleria Boulevard öppnade i hjärtat av Kristianstad. Allt från klädbutiker till biograf, restauranger, kaféer och inredningsbutiker flyttade in. Det var en jätteinvestering av fastighetsbolaget Steen & Ströms värd cirka en miljard kronor.

Antalet besökare har sedan dess hållit i sig från år till år. Hela 5,7 miljoner besökte gallerian förra året. Det är lika mycket som köpcentrat Väla utanför Helsingborg.

– Nu arbetar vi mer med sociala medier och det påverkar flödet. En viktig faktor är också att vi ligger centralt och har ett varierat utbud. Nu satsar vi mer på barnfamiljerna med BR Leksaker som har flyttat in och ett lekland som ska byggas upp. Vi jobbar för att hela city ska leva, där folk ska kunna shoppa eller ta en fika, säger Linda Borgström.

Upplevelser och samarbeten med andra aktörer är ytterligare en nyckel till framgången. Senast under våren var butikerna med och visade sina kläder i en spektakulär modevisning. Nu till sommaren är nya projekt på gång.

– Inför fotbolls-vm kommer vi att ha aktiviteter genom ”Heja Sverige”, där fotbollsföreningar från Kristianstad är med, säger Linda Borgström.

Fler verksamheter förväntas också att flytta in. En av dem är Friskis och Svettis som den 18 juni kommer att dra igång sitt nya gymcenter ”Friskis City”. De har vuxit i antalet medlemmar och behövde större lokaler att vistas i.

FaktaGalleria Boulevard tar sjätteplaceringen i södra Götaland, men hamnar även på topplistan för hela Sverige. Där tar de plats nummer tio i Köpcentrumrapporten. Här är hela den nationella topplistan:

  1. Mitt i city, Karlstad

  2. Vimpeln, Alingsås

  3. Kupolen, Borlänge

  4. Utopia Shopping, Umeå

  5. Smedjan, Luleå

  6. Guldsmeden, Hudiksvall

  7. Affärshuset Storken, Alingsås

  8. Kvarnen, Mjölby

  9. Gallerian Nian, Gävle

  10.  Galleria Boulevard, Kristianstad


 

Köpcentrumrapporten 2018 har tagits fram av branschtidningen Market. De har intervjuat 3 400 personer, som fått berätta varför de väljer att shoppa på en viss handelsplats. Även Härlöv hamnade långt upp på listan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nu öppnar nya matkedjan – Sverigepremiär i Kristianstad

Kristianstad får Sveriges första 7-Eleven Deli. "Jag tror stenhårt på konceptet", säger franchisetagaren Robert Pettersson.

Henrik Nordell

Kl.19:57, 21 maj, 2018

EXTRA: Nu öppnar nya matkedjan – Sverigepremiär i Kristianstad
7-Eleven Deli är snart redo att ta emot sina första gäster. Foto: Henrik Nordell

I veckan kommer det att bli Sverigepremiär för en ny matkedja. Det är 7-Eleven Deli som snart slår upp portarna i centrala Kristianstad. De har tagit över de lokaler där House of Bagels tidigare fanns.

Entreprenören bakom stans nya matställe är Robert Pettersson som under tio års tid har drivit Pressbyrån på Hässleholm Centralstation.

LÄS MER: EXTRA: Matkedjan etablerar sig i centrala Kristianstad

– Detta är ett helt nytt koncept för Sverige. Vi kommer att ha fokus på mat och dryck. Du ska kunna få en pastasallad, en pizza eller paj som vi tillagat från grunden i vårt kök. Det är på take away-delen som vi hoppas att bli stora, där har vi vårt signum.

– En stor grej tror jag kommer bli våra pizzor. Vi har fått provlaga mat i veckan och de är riktigt bra. Om kunderna prövar den en gång så kommer de att komma tillbaka. Den mat vi har ska vara tillagad med kärlek och med kvalitet, säger franchisetagaren Robert Pettersson.

Just nu är det full fart med att få allting på plats. Layouten i lokalen har de valt att behålla, men annars är allt totalrenoverat. Golvet är nytt och väggarna har målats inför premiären. Gästerna kommer att kunna sitta både inomhus, utomhus och i den inglasade delen.

 

7-Eleven Deli. Foto: Henrik Nordell

7-Eleven Deli öppnar i House of Bagels gamla lokaler. Foto: Henrik Nordell

 

Hur känns det att ha Sverigepremiär för 7-Eleven Deli?
– Det känns kul och det är också därför jag ville hoppa på. Man får kanske en chans i livet att starta upp ett helt nytt koncept. Det kombinerat med mitt intresse för mat och dryck gjorde att jag inte kunde säga nej. Jag tror stenhårt på konceptet och här kan vi få vara med att utveckla och förädla, säger Robert Pettersson.

Vad tycker du om läget för lokalen?
– Det finns inget bättre läget i Kristianstad. Cardellsgatan och Östra Boulevarden är pulsådrarna i staden. Här finns en bra flöde.

Sju personer har anställts i samband med etableringen. Nu kommer de att ha öppet alla dagar i veckan. På fredagar har de öppet längst, från klockan 08.00 på morgon fram till klockan 22.00 på kvällen.

– Jämfört med Pressbyrån är det rena glidartiderna, säger Johan Pettersson.

Hur ser dina förväntningar ut inför öppningen?
– Jag hoppas att det blir mycket folk. Många har varit nyfikna och tittat förbi så fort vi fick upp skyltarna. Nyligen har vi också öppnat en facebooksida där man kan följa oss. Det viktiga är att kunderna blir så nöjda att de kommer tillbaka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng