QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018 | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018

I helgen skrev tusentals svenskar högskoleprovet. Hur många rätt hade du fått på provets orddel?

Hanna Thulin

Kl.07:05, 16 april, 2018

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018
Foto: Flickr

I lördags satt tusentals svenskar i skolsalar över hela landet och svettades över orddelen i högskoleprovet. Här kan du testa dig själv och se hur många rätt du hade fått.

Lyckas du pricka in 20 rätta svar?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Banarbete i Kristianstad – inställda tåg att vänta

Då ställs tågen till och från Kristianstad in.

Robert Rosén

Kl.08:58, 23 april, 2018

Banarbete i Kristianstad – inställda tåg att vänta
Arbetet i Kristianstad medför inställda tåg. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

På måndagen påbörjas ett banarbete på järnvägsstationen i Kristianstad, vilket får till följd att flera tåg ställs in fram till och med på fredag.

Tågtrafiken kommer att påverkas under kvällar och nätter från och med klockan 22:45 i kväll till och med klockan 04:20 på fredag.

LÄS MER: Så sena blev tågen till Kristianstad förra året

Arbetet får stor påverkan på Öresundstågen som går på kvällar och nätter, då flera till och från Kristianstad kommer att ersättas med buss.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-19-kl-16-48-39

Så här påverkas tågtrafiken. FOTO: Skånetrafiken/Skärmdump.

Även Pågatågen mellan Önnestad och Kristianstad ställs in på grund av arbetet. Från 22:40 i kväll till 03:40 på onsdag är nämligen tågen inställda under kvälls- och nattid. Istället kommer bussar att ersätta på sträckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KOSLÄPP

Då arrangeras årets kosläpp

Snart är det dags för vårens kosläpp.

Robert Rosén

Kl.12:02, 22 april, 2018

Då arrangeras årets kosläpp
På fredag är det dags för kosläpp i Önnestad. FOTO: Arne Forsell/Bildbyrån.

De senaste åren har kosläppet, då korna släpps ut på bete, blivit ett populärt event i Kristianstadstrakterna. Skånemejerier uppger att två gårdar i år kommer att hålla öppet för allmänheten – där besökarna kan ta del av årets kosläpp.

Först ut är Önnestadsgymnasiet. Fredag den 27 april arrangerar skolan sitt omtyckta kosläpp, som förra året lockade tusentals besökare. Klockan 10:00 på förmiddagen kommer korna att släppas ut på grönbete.

LÄS MER: Gymnasieskola arrangerade kosläpp

”Förutom kosläppet bjuder vi på en mindre fika med chokladmjölk från Skånemejerier så långt lagret räcker. Det finns möjlighet att träffa våra djur, åka hölass, titta på kalvar, ponnyridning, provsitta en traktor och andra trevliga aktiviteter. Dessutom kommer Kalvin på besök”, skriver Skånemejerier.

En dryg vecka senare, närmare bestämt lördag den 5 maj, är det dags för det andra allmänna betessläppet i kommunen. Vid godset i Trolle Ljungby kommer korna att släppas ut klockan 11:00.

Besökarna är då välkomna mellan klockan 09:30 och 15:00. Förutom att korna släpps ut kommer det även bjudas på andra aktiviteter och diverse försäljning vid slottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HKR åter landets mest sökta högskola

Mer än 40 000 sökte in till Högskolan Kristianstad.

Robert Rosén

Kl.10:58, 18 april, 2018

HKR åter landets mest sökta högskola
Högskolan Kristianstad är landets mest sökta högskola. FOTO: Arkiv.

Den 16 april stängde ansökningarna till höstens högskole- och universitetsstudier. För fjärde året i rad minskar anmälningarna, och på Högskolan Kristianstad är det inget undantag.

Ansökningarna till Kristianstad har nämligen minskat med en procent från förra året. Med 40 566 ansökningar, varav 10 959 förstahandssökande, är Högskolan Kristianstad dock den mest sökta högskolan i landet och det lärosäte med sjunde mest ansökningar.

LÄS MER: Högskolan når topplacering: ”Ett välkomnande lärosäte”

– Det är glädjande att vi behåller positionen som Sveriges mest sökta högskola och åter hamnar över 40 000 sökande, och speciellt att de som söker till oss i första hand ökar när det minskar i landet totalt sett. Det är bra siffror i en högkonjunktur.

– Att vi minskat något var väntar eftersom vi erbjuder färre utbildningar inför denna höst. Vi uppdaterar och anpassar utbudet inför varje termin, bland annat för att möta arbetsmarknadens behov. En procents minskning är drygt 400 individer färre, men samtidigt har vi fler sökande per plats, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Programmet som mottog flest ansökningar på Högskolan Kristianstad är Beteendevetenskapliga programmet, medan Psykologi I var den fristående kurs som flest sökte in till.

De lärosäten som fick in fler ansökningar än Högskolan Kristianstad är samtliga universitet. Det rör sig då om Uppsala universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Linnéuniversitetet.

FaktaTio populäraste programmen på Högskolan Kristianstad:
1. Beteendevetenskapligt program, 3 989 sökande.
2. Digital design, 1 620 sökande.
3. Sjuksköterskeprogrammet, 1 387 sökande.
4. Förskollärarutbildning, 886 sökande.
5. Ekonomiprogrammet - Valfri inriktning, 870 sökande.
6. Personal- och arbetslivsprogrammet, 818 sökande.
7. Tandhygienistprogrammet, 754 sökande.
8. Ekonomiprogrammet - Bank och finans, 676 sökande.
9. Ekonomiprogrammet - Internationellt företagande och marknadsföring, 668 sökande.
10. Förskollärarutbildning med inslag av validering, 665 sökande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng