Här känner sig flest stressade av jobbet | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Här känner sig flest stressade av jobbet

Många känner sig stressade av jobbet – så ser siffrorna ut i Skåne.

Josefine Göransson

Kl.06:43, 16 april, 2018

Här känner sig flest stressade av jobbet
Foto: Pixabay

Många upplever i dag att stress är vanligt förekommande på arbetsplatser runt om i Sverige. Novus har på uppdrag av Unionen genomfört en undersökning där flera tjänstemän fick svara på hur de upplever stressen på jobbet.

Undersökningen visar att sex av tio generellt känner sig stressade av sina jobb. Lika stor andel av dessa upplever att stressen på jobbet har ökat de senaste året och många av de som svarade uppgav att de inte hinner återhämta sig från stressiga perioder.

– I alla län upplever minst hälften av tjänstemännen i privat sektor att de är stressade. Det är hög tid för arbetsgivarna att vakna! De är skyldiga att motverka att arbetet leder till ohälsa, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen i ett pressmeddelande.

Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala. Där svarade tre av fyra att de känner sig stressade av sitt jobb. I Skåne svarade 59 procent, alltså drygt tre av fem, att de upplevde sig stressade på grund av jobbet.

Jobbstress är en arbetsmiljöfråga och ansvaret ligger därför hos din arbetsgivare. Men det finns vissa saker du själv kan göra för att minska stressen på jobbet. Unionen Opinion tipsar om att påminna din arbetsgivare om dennes ansvar för arbetsmiljön. För att minska stressen på fritiden kan det även vara bra att införa en så kallad mail- och jobbmobilspolicy som tydliggör när du förväntas vara kontaktbar.

För att hinna varva ner kan det dessutom vara bra att schemalägga tid för återhämtning. Märker du att rasterna under dagen inte blir av? Då kan det vara smart att verkligen planera in exakt när du ska ta dem – som en del av ditt dagliga schema.

I faktarutan här nedanför hittar du statistik över hur tjänstemännen i respektive län svarade på frågan ”Känner du generellt att du blir stressad av ditt jobb?”.

FaktaHär stressar vi mest i Sverige – län för län:

1.Uppsala (74 %)

2.Halland (71 %)

3.Värmland (67 %)

4.Gävleborg (64 %)

5. Södermanland (64 %)

6.  Kalmar (63 %)

7.  Östergötland (63 %)

8.  Västra Götaland (61 %)

9.  Västmanland (61 %)

10. Gotland (60 %)

11. Jönköping (60 %)

12. Kronoberg (60 %)

13. Stockholm (60 %)

14. Skåne (59 %)

15. Västernorrland (58 %)

16. Örebro (57 %)

17. Blekinge (56 %)

18. Jämtland (56 %)

19. Västerbotten (56 %)

20. Dalarna (54 %)

21. Norrbotten (50 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ministern kommer till Kristianstad för att plocka skräp

På söndag kommer miljöministern till Kristianstad. Här ska hon jogga och plocka skräp. Även du kan vara med i eventet.

Henrik Nordell

Kl.06:41, 16 april, 2018

Ministern kommer till Kristianstad för att plocka skräp
Miljöministern Karolina Skog ska plogga i Kristianstad. Foto: Wikimedia/Kaiketsu samt Pixabay/Putevodnik

På söndag den 22 april kommer Miljöpartiet den gröna i Skåne att vara medarrangörer på ett event i Kristianstad där man plockar skräp och samtidigt får motion. Plogga kallas det för, skapat av Erik Ahlström i syfte att tillsammans skapa en renare miljö. Det har blivit en folkrörelse som fått stor uppmärksamhet.

Nu är det även klart att Ploggningen i Kristianstad kommer få finbesök. Det är miljöministern Karolina Skog (MP) som kommer hit för att delta under söndagen. Hon är född i Åhus och har därmed nära kontakt med staden.

– Att miljöministern är med och ploggar är ett tydligt tecken på att vi är många som vill göra skillnad och förändra attityder. Att slänga skräp är ett tecken på ett dysfunktionellt samhälle, säger Erik Ahlström.

I Kristianstad startar det klockan 11.00 med samling vid huvudingången till Tivolibadet. Allmänheten uppmanas att delta. I cirka 45 minuter kommer det att ploggas.

Ordet Plogga är en sammanslagning mellan att plocka skräp och jogga. Det går dock även bra promenera, åka skateboard, cykla eller ta sig fram på annat sätt. Idén är att gemensamt bidrag till renare parker, gator och motionsslingor.

– Tillsammans med Plogga får Miljöpartiet möjlighet att inte bara prata om miljöproblem utan också på ett aktivt och konstruktivt sätt bidra och göra skillnad. De som hänger på när vi ploggar nästa helg får motion och friskt luft samtidigt som de gör en insats för vår gemensamma miljö, säger Fredrik Hanell, ordförande Miljöpartiet i Skåne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny efterlysning: Gårdagens supermiljonär spårlöst försvunnen

Svenska spel efterlyser nu två Kristianstadsbor efter att de har vunnit storvinster på Joker. "Var är vinnarna?" säger Svenska Spels Pierre Jonsson.

Mia Martelleur

Kl.17:35, 15 april, 2018

Ny efterlysning: Gårdagens supermiljonär spårlöst försvunnen
Montage: Pixabay.

Det var igår kväll som ännu ett miljonregn föll över Kristianstad. En lycklig, okänd person, blev vinnare av hela tio miljoner kronor på Joker.

Senast för 14 dagar sedan inträffade en liknande vinst i Kristianstad. Men vinnaren har varit spårlöst försvunnen sedan dess. Nu verkar historien upprepa sig för Svenska Spel.

LÄS MER: Pengafest över Kristianstad – andra tiomiljonersvinsten på kort tid

– Mina kollegor och jag, i vårt vinnarteam, har säkert ringt ett 50-tal samtal till de två män som lämnat in spelen. Vi har även gått ut med en efterlysningsfilm och dessutom har vi sökt vinnarna via våra egna kanaler, säger Pierre Jonsson, Svenska spels vinnarambassadör.

Enligt Svenska spel råder det en miljonstorm över Kristianstad, som sedan årskiftet har fått fem miljonvinster totalt, varav två på tio miljoner kronor.

– Men var är vinnarna? Är det en eller flera som spelat ihop? Vi vill ju inget hellre än att betala ut de 20 miljoner kronor som ligger och väntar, säger Pierre Jonsson.

Svenska Spel kommer att fortsätta sökandet efter vinnarna dag som kväll, enligt Pierre Jonsson, och är optimistiska att de kommer nå fram tillslut.

– Det skönaste är att miljonvinsterna kommer betalas ut för de kan inte brinna inne. I första hand ligger vinstpengarna och väntar i 31 dagar, sedan går vi vidare för att betala ut vinsterna i samarbete med deras banker.

– Men där är vi inte ännu, utan nu är fokus på att få kontakt med Jokervinnarna.

Om du vet något om vinnarna, eller om du själv råkar vara en av de lyckliga vinnarna, så kan du nå Svenska spel på deras kundservice.

– När vi väl får kontakt med vinnarna kommer de erbjudas olika former av rådgivning, säger vinnarambassadör Pierre Jonsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Linda Ågren lever drömmen som sjöjungfru

Linda Ågren är läraren som lever drömmen som sjöjungfru. "Jag har alltid älskat havet och vattnet", säger hon.

Henrik Nordell

Kl.15:36, 15 april, 2018

Linda Ågren lever drömmen som sjöjungfru
Linda Ågren som sjöjungfru i tävlingen Miss Mermaid. Foto: Alexander Feyh (bilden till vänster) samt Christian Zink på www.Lichtfang-foto.de (bilden till höger)

Till vardags arbetar Linda Ågren som lärare i svenska och engelska, men på fritiden lever hon drömmen som sjöjungfrun Athiraa. Intresset väcktes redan som barn då Disneys populära film om Lilla Sjöjungfrun kom ut.

Det ledde till att hon för sex år sedan köpte sin första fena. Nu är det många som bokar henne till både privata och offentliga tillställningar.

LÄS MER: Sjöjungfrun från Kristianstad är första svensk i internationell tävling

– Som lärare har jag lov och helger, då passar jag på att besöka kalas, vara med på evenemang och göra fotograferingar. Det är en passion jag har och alltid har haft. Nu när folk känner igen mig från media, TV och evenemang som de har besökt så blir det allt fler bokningar, säger Linda Ågren

Ett av de senaste arrangemangen där hon deltog var i Galleria Boulevard under påsklovet. Ett stort antal barn kom dit tillsammans med sina föräldrar. De fick en ansiktsmålning och chansen att möta en livs levande sjöjungfru.

– Det gick jättebra, från början till slut var det full kö. Många hade träffat mig innan, bland annat på kalas och på Barnens dag. Någon hade också sett mig på teve, säger Linda Ågren.

Nyligen besökte hon även England för att träffa andra sjöjungfrur på en stor mässa. Förutom att titta på de utställare som sålde allt från fenor till snäckskals-behåar, spenderades tre timmar med att simma som sjöjungfru i en pool inne på mässan.

– Det roligaste var att möta alla andra sjöjungfrur och att återigen träffa vinnaren från Miss Mermaid International, som likt många andra deltagare blivit en god vän. Det var lite som att vara tillbaka i Egypten igen.

 

Under påsken var det många barn som fick ansiktsmålning och samtidigt träffa en sjöjungfru på Galleria Boulevard: Foto: Privat

Under påsken var det många barn som fick ansiktsmålning och samtidigt träffa en sjöjungfru på Galleria Boulevard: Foto: Privat

 

Vad får dig att vilja vara sjöjungfru?
– Jag har alltid älskat havet och vattnet. Man får en helt annan kraft när man simmar med fenan. Det är en frihet att simma med fenan och man känner sig vacker. Det är också kul att få sprida den magin till barnen.

Hur brukar barnen reagera när du besöker kalasen?
– Föräldrar brukar säga att det brukar vara livligt tills dess att jag kommer dit. Sedan blir de häpna. De ställer många frågor om vad en sjöjungfru äter och var jag kommer ifrån.

Vad säger dina elever och arbetskamrater?
– När jag var med i Lokaltidningen så syntes det i Skånetrafikens bussar. Då var det många elever som såg det på de små teve-apparaterna så istället för att försöka gömma det är jag öppen med det, jag är sjöjungfrun på jobbet. Det är jättekul, för jag får mycket support. Jag har varit på många kollegors barnkalas och de har dykt upp på de evenemang där jag deltar.

Den unika sysselsättningen som sjöjungfru har väckt uppmärksamhet både inom Sverige och internationellt de senaste åren. SVT, Sveriges Radio och ett stort antal tidningar har intervjuat Linda Ågren. Hon var den förste svensken att delta i tävlingen Miss Mermaid som avgjordes i slutet av förra året. Dessutom har Linda prisats inom cosplay då hon spelat sjöjungfrun Ariel.

– Jag har åstadkommit mycket, men har fortfarande mycket kvar att ge. Jag söker alltid fler samarbete och projekt. Jag vill kunna representera välgörenhet för havet och lära mig fridykning för att kunna simma i akvarium, säger Linda Ågren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pengafest över Kristianstad – andra tiomiljonersvinsten på kort tid

Vinnarambassadören: "Det är bara att lyfta på hatten för våra spelare i Kristianstad."

Mia Martelleur

Kl.20:54, 14 april, 2018

Pengafest över Kristianstad – andra tiomiljonersvinsten på kort tid
Foto: Pixabay.

På lördagen vann ännu en person i Kristianstad tio miljoner kronor på Joker. Det är den andra tiomiljonersvinsten i Kristianstad i år, och den femte i Sverige sedan årskiftet.

– Så här många miljonvinster på Joker inom kort tid har jag aldrig varit med om under mina år som Svenska Spels vinnarambassadör, säger vinnarambassadören Pierre Jonsson och fortsätter:

LÄS MER: Svenska Spel efterlyser nybliven mångmiljonär i Kristianstad

– Att sedan Kristianstad får två tiomiljonersvinnare inom loppet av två veckor är helt makalöst.

Den första vinsten i Kristianstad, för tio miljoner kronor, inträffade för 14 dagar sedan. Den mannen visade sig sedan vara omöjlig för Svenska Spel att få tag på och spelbolaget fick efterlysa vinnaren. I nuläget är det också okänt vem den nya vinnaren är. Men spelet hade lämnats in på Ica Maxi i Kristianstad.

– Det är av erfarenhet alltid lite extra spännande att gratulera Jokervinnare. En av anledningarna är att insatsen, som i det här fallet ligger på tio kronor, ger en miljon gånger pengarna, säger Pierre Jonsson.

Totalt har Kristianstad haft fem miljonvinster redan i år.

– Det är bara att lyfta på hatten för våra spelare i Kristianstad. För att använda en idrottsterm skulle man kunna beskriva det hela med att formkurvan pekar uppåt i handbollsstaden just nu, säger Pierre Jonsson.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så tränar du hela kroppen utomhus

Emelie Elmes visar 15 övningar som du kan göra helt utan redskap.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:51, 14 april, 2018

Äntligen är den här, solen. Helt plötsligt ser vi grannarna ute i trädgårdarna, löparna i spåren och soldyrkarna i lä bakom husknutarna. Nu upplever många att det är svårt att få till träningen. Den prioriteras bort i allt annat som måste göras.

Personligen så kombinerar jag gymträningen med utomhusträning under vår och sommar. Det finns så otroligt mycket du kan göra med den egna kroppen som redskap.

LÄS MER: TV: Så testar du dina inre magmuskler

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Varva trädgårdsarbetet med korta träningspass eller passa på att köra några övningar när du ändå ska ligga och gassa i solen. Självklart ska du ligga och pressa om det är vad du vill och behöver.

Det jag försöker säga är att om du vill hålla igång träningen under vår och sommar, då har du alla möjligheter i världen.

Träning är en färskvara och om du tar uppehåll nu så får du börja om i augusti igen. Du kanske inte behöver köra lika ofta och lika länge under de varma månaderna?

Släpp pressen på att utvecklas och träna för att underhålla det du byggt upp och kämpat för istället. Tränar du tio minuter i solen idag så är det tio minuter mer än alla dem som inte tränar alls.

I filmen ser du 15 övningar som är ständigt återkommande på mina utomhuspass. Hoppas du hittar din morot att hålla igång träningen året runt!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng