Succé för insamling till välgörenhet | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Succé för insamling till välgörenhet

Challan Boys insamlingar till sexuellt utsatta kvinnor blev en succé. Tiotusentals kronor kommer nu att gå till välgörenhet.

Henrik Nordell

Kl.08:02, 15 april, 2018

Succé för insamling till välgörenhet
Sjukhuset i Kongo-Kinshasa kommer att få över 45 000 kronor i stöd från välgörenhetsevenemangen i Kristianstad. Foto: Arkivbild

Under våren har det arrangerats två stora välgörenhetsevenemang i samarbete mellan Pingstkyrkan och Challan Boys. I en konsert det 18 mars medverkade ett flertal kända musiker, sångare och en gospelkör.

Inträdet var gratis och på plats samlades det in pengar till den världsberömde kirurgen, kvinno-och människorättskämpen Denis Mukweges Panzisjukhus i Kongo Kinshasa. Där fick de in totalt 28 794 kronor.

LÄS MER: Challan boys har hyllats för sitt engagemang – nu lägger de ner

Ytterligare ett evenemang hölls under påsken då TV-kände antikexperten Joakim Bengtsson besökte Pingstkyrkans secondhandbutik på Näsby. Han ställde upp ideellt och värderade de prylar som besökarna tog med sig. Det blev en lång kö in i butiken. Inklusive försäljningen gav den dagen 16 700 kronor till välgörenhet.

– Vi hade över 100 personer som kom dit bara för att få sina antikviteter och samlarsaker värderade, säger Anders Zackrés, arrangör och engagerad i Challan Boys.

Totalt innebär det att arrangemangen av Challan Boys har inbringat över 45 000 kronor. Nu kommer de att skickas via biståndsorganisationen PMU till Panzisjukhuset. Det är en plats där de hjälper de kvinnor och flickor som har blivit utsatta för sexuella övergrepp i kampen om makt, markområden och naturtillgångar i Kongo.

– Insamlingen gick över förväntan. PMU har varit med att bygga upp sjukhuset och är deras största bidragsgivare. Kvinnorna som utsatts för de här fruktansvärda övergreppen kan inte själva betala, när de söker vård för kirurgisk och psykiatrisk vård efter stora trauman, säger Anders Zackrés.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elever i Kristianstad får åka gratis till djurpark

Sparbankens stiftelser fortsätter med projektet att få barn att möta djur. Elever från Kristianstad ska nu få åka till en djurpark.

Henrik Nordell

Kl.14:13, 23 april, 2018

Elever i Kristianstad får åka gratis till djurpark
. Foto: Skånes Djurpark.

Under förra året fick 1 600 barn från hela Skåne besöka lantbruk för att lära sig mer om var maten kommer ifrån. Förutom att lära sig om lantbruket kunde de också gå nära djuren och se hur de lever. Detta år fortsätter succén, men nu kommer Sparbankens stiftelser att ta eleverna till en helt annan plats.

Totalt 3 000 barn i årskurs två i skolor från Kristianstad och ytterligare fjorton skånska kommuner ska få en heldag på Skånes Djurpark. Det hela sponsras av banken, vilket innebär att det är gratis för skolorna att delta.

LÄS MER: Nytt projekt: Här lär sig hundratals barn var maten kommer ifrån

– Det är jättekul att kunna presentera ett nytt samarbete med Skånes Djurpark. Genom att sparbanksstiftelserna står för transport till och från djurparken och aktiviteterna på plats hoppas vi kunna skapa möjlighet för fler barn att få uppleva de svenska djuren på nära håll, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Det är överskottet från bankens verksamheter som går till stiftelserna. Där investeras pengarna i lokala projekt. Detta år innebär det att barnen får träffa allt från älgar till gråsälar och myskoxar i parken. Utflykter görs under april och maj månad.

– Med projektet vill vi bygga goda relationer till djuren och naturen och skapa förståelse för hur kretsloppet på bondgården hänger samman. Barnen får vara med och mata djuren, hjälpa till med vårsådden och inreda insektshotell för att bjuda in gårdens viktiga vilda grannar – pollinerarna, säger Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Elever från följande kommuner deltar i projektet: Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utsatt för sexuellt ofredande på boende

Minst två personer som ha blivit utsatta för sexuellt ofredande på ett boende inom Kristianstad kommun.

Henrik Nordell

Kl.10:59, 23 april, 2018

Utsatt för sexuellt ofredande på boende
Två personer blev utsatta för sexuellt ofredande. Foto: Arkvibild

Det är på ett boende för ungdomar inom Kristianstads kommun som en person under behandling ska ha utsatt två andra personer för sexuellt ofredande. Det framgår av en Lex Sarah-anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Övergreppen ska ha skett främst på nattetid inne på ett av rummen. Efter att det upptäcktes har ofredande polisanmälts och den misstänkta personen har fått lämna boendet. Exakt vad ofredande bestått i framgår inte.

Boendet har sett till att de drabbade personerna fått hjälp av psykiatriker. Även sociala myndigheter och deras vårdnadshavare har informerats om det som skett. För att någon liknande inte ska hända igen kommer boendet att vara mer tydlig med vilka regler som gäller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Skånes bästa vårdcentraler – nästan alla drivs privat

Majoriteten av vårdcentralerna med toppbetyg i Skåne drivs i privat regi. Här har du hela listan.

Henrik Nordell

Kl.20:33, 22 april, 2018

LISTA: Skånes bästa vårdcentraler – nästan alla drivs privat
Skånes bästa vårdcentral finns i Bromölla. 80 procent av de 20 bästa betygsatta drivs i privat regi. Foto: SIMON HASTEGÅRD/Bildbyrån.

Organisationen Vårdföretagarna har nyligen publicerat en sammanställning av de bästa vårdcentralerna i Skåne. Där konstaterar de att de flesta med bäst betyg från patienterna drivs i privat regi. Siffrorna har de hämtat från den enkät som Sveriges kommuner och landsting genomför varje år (nationell patientenkät).

Backe hälsocentral i Jämtland är landets bästa vårdcentral, sett till det betyg som bland annat mäter personalens bemötande och tillgänglighet. I Skåne är den privatägda Tryggakliniken i Bromölla den bästa enligt patienterna. Inte långt därefter kommer en vårdenhet som drivs offentligt. Hela listan ser du i faktarutan.

– Sjukvård är för väljarna en av de viktigaste valfrågorna och undersökningen visar att de privat drivna vårdcentralerna har en självklar roll att fylla. I ett politiskt klimat präglat av förslag om vinsttak finns behov att visa hur uppskattade de privat drivna vårdcentralerna är av sina patienter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

En närmare granskning av siffrorna visar att patienterna på privata kliniker i Skåne ofta får träffa samma läkare. Kontinuiteten går genomgående högre betyg på privatdrivna vårdcentraler jämfört med offentliga. Enligt Vårdföretagarna kan det finnas en förklaring.

– Jag tror att de privata vårdcentralerna generellt sett är mindre än de offentligt drivna. De har lättare att få fast personal och då blir det lättare för patienterna att träffa samma läkare. Man skapar en trygg relation, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert sjukvård, på Vårdföretagarna Almega.

Vad finns det för nackdelar med vårdcentraler som drivs privat?
– Jag kan inte se några nackdelar, men jag tror inte heller att patienterna bryr sig ifall deras vårdcentral drivs som privat eller offentlig. Det viktiga för dem är att de är nöjda.

– I Skåne är 17 av 20 av vårdcentralerna på topplistan privat drivna. Då kan man fråga sig varför de får så bra betyg när offentligt drivna vårdcentraler får mer resurser. De offentliga kan gå back ekonomiskt, men det kan inte de privata hur länge som helst, säger Karin Liljeblad.

FaktaSKÅNES BÄSTA VÅRDCENTRALER

1. Tryggakliniken Bromölla: (privat) 92,47 poäng.

2. Vårdcentralen Brösarp: (offentlig) 88,93 poäng.

3. Hälsomedicinskt center i Lomma: (privat) 88,49 poäng.

4. Novakliniken Gärsnäs: (privat) 88,26 poäng

5. Kristianstadkliniken: (privat) 87,56  poäng

6. Familjehälsan Åstorp: (privat) 87,54  poäng

7. Capio Citykliniken Olympia, Helsingborg: (privat) 87,27  poäng

8. Vårdcentralen Vilan, Kristianstad: (offentlig) 87,09  poäng

9. Vårdkliniken Sverige, Ängelholm: (privat) 87,01 poäng

10. Helsa Vårdcentral Laurentii, Lund: (privat) 86,91  poäng

11. Novakliniken Sjöbo: (privat) 86,84  poäng

12. Ekeby Vårdcentral, Bjuv: (privat) 86,60  poäng

13. Capio Citykliniken Mariastaden, Helsingborg: (privat) 86,50  poäng

14. Kungsgårdshälsan Ängelholm: (privat) 86,49  poäng

15. Östra Läkargruppen Praktikertjänst, Kristianstad:  86,37  poäng

16. Centrumläkarna Adolfsberg, Helsingborg: (privat) 86,26  poäng

17. Hälsomedicinskt Center i Hjärup: (privat)t 86,11  poäng

18. Hälsocentralen Sankt Hans, Lund: (privat)t 86,11  poäng

19. Vårdcentralen Anderslöv, Trelleborg: (offentligt) 86,04  poäng

20. Läkarhuset Roslunda, Ängelholm: (privat) 85,79 poäng

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt beslut: 100 nya sommarjobb att söka i Kristianstad

Kommunen har fått mer pengar från regeringen. Nu kan uppemot 100 fler ungdomar söka feriearbete.

Henrik Nordell

Kl.11:50, 19 april, 2018

Nytt beslut: 100 nya sommarjobb att söka i Kristianstad
Kommunen har fått pengar, som går till feriearbetande ungdomar. Foto: Arkivbild.

I regeringens vårproposition, som nyligen presenterades, satsar staten 100 miljoner kronor på sommarjobb för ungdomar. Idén är att ge dem som avslutat årskurs nio och påbörjat gymnasiet en chans att få ett första arbete.

En del av de extra pengarna går till Kristianstads kommun. Det innebär att de nu får möjlighet att erbjuda cirka 100 ungdomar ytterligare två veckors arbete denna sommar.

LÄS MER: Här kan du sommarjobba med att vakta kriminella: ”Stort intresse”

– Satsningen innebär att vi nu kan erbjuda fler ungdomar att söka. Även de som redan fått besked om feriearbete men som kanske vill jobba lite mer kan söka dessa två extra veckor, säger Fredrik Wessberg, samordnare för feriearbetet i kommunen, i en artikel på kommunens hemsida.

Förra året var det 685 ungdomar som sommarjobbade med allt från C4-lägret till förskolor och vaktmästeri. Det innebär att de extra pengarna ger ett stort tillskott sett till antalet feriearbeten eller längden på dessa.

En ny ansökningsperiod har nu dragit igång och är öppen fram till den 30 april. Sommarjobben i kommunen kan sökas av killar och tjejer som är födda år 2000 och år 2001 samt är folkbokförda i Kristianstads kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen

Ett stort antal boende har överklagat detaljplanen för ett nytt bostadsområde. Nu ger domstolen dem delvis rätt.

Henrik Nordell

Kl.10:56, 19 april, 2018

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen
Nya bostäder planeras i ett område i Maglehem. Men enligt Mark- och miljöstolen är detaljplanen ännu inte laglig. Foto: Bildbyrån

Politikerna i kommunfullmäktige har tidigare tagit beslutet att godkänna planen för ett planerat bostadsområde i Maglehem söder om Kristianstad. Det gäller fastigheten Maglehem 10:2 som ligger intill Lillehemsvägen.

Den privatägda marken var tänkt att delas upp i sex tomter, men nu sätter domstolen stopp. I alla fall tillfälligt. Anledningen är att ett stort antal grannar har valt att överklaga till Förvaltningsrätten.

LÄS MER: Grannar överklagar planerat bygge – sikten förstörs

Ett av de argument de tar upp är att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det vill säga hur djurliv och miljö påverkas av en byggnation. På området ska det finnas rödlistade insekter, hedblomster och sandödlor. De två sistnämnda är fridlysta. En förändrad landskapsbild samt ett ökat tryck på reningsverket är andra punkter som tas upp.

Förvaltningsrätten konstaterar att själva processen och beslutet om detaljplanen har skötts enligt reglerna. Däremot tycker de inte att miljökonsekvensbeskrivningen från år 2013 är aktuell. Området uppges ha ändrats sedan dess.

Av den anledningen beslutar de för att beslutet om detaljplanen ska upphävas. Nu måste miljön undersökas på nytt innan kommunen kan besluta om planen igen. Det innebär att det i dagsläget inte går att söka bygglov på de planerade tomterna i Maglehem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng