Moderaterna vill konkurrensutsätta delar av hemtjänsten | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Moderaterna vill konkurrensutsätta delar av hemtjänsten

Moderaterna vill konkurrensutsätta delar av hemtjänstens arbete. De har nyligen lämnat in ett förslag till kommunen.

Henrik Nordell

Kl.12:31, 15 april, 2018

Moderaterna vill konkurrensutsätta delar av hemtjänsten
Moderaterna vill att delar av hemtjänstens verksamhet ska konkurrensutsättas.

Kristianstads kommun har tidigare infört ett valfrihetssystem inom hela hemtjänsten, men nu kommer ett nytt förslag från Moderaterna. Deras idé är att dela upp hemtjänstens uppgifter så att undersköterskor slipper de uppgifter som inte har med vård eller omsorg att göra. Det innebär att städning och tvättning hos dem som beviljats hemtjänst ska kunna läggas ut på privata aktörer.

– Det är många undersköterskor som springer benen av sig för att de utöver rena omvårdnads- och omsorgsuppgifter även måste utföra kringuppgifter med städning och tvättning. Det är bättre att lägga det på en annan utförare, exempelvis ett städbolag, istället för specialister inom vård och omsorg, säger Caroline Hedenström (M).

Bakgrunden till Moderaternas förslag är bristen på vårdpersonal, där de tycker att kommunerna behöver tänka nytt för att möta svårigheterna med att rekrytera. Statusen på yrket ska höjas genom att personalen får syssla med det som de är utbildade till.

Så här skriver Moderaterna i sitt förslag: ”Undersköterskor är inte utbildade lokalvårdare, därför ska professionella lokalvårdare hellre utföra det arbetet, vilket de sannolikt kan göra bättre och effektivare. Vår omvårdnadspersonal ska istället arbeta med våra kunder och deras behov av insatser, där samtliga professioner ska jobba på toppen av sin kompetens”.

Partiet hoppas både att sjuktalen kan minska genom att dela upp sysslorna och att fler kommer söka sig till yrkena inom omsorgen. Kommunen har behov av att rekrytera hundratals personer till vård- och omsorg varje år och då krävs det att jobbet blir mer attraktivt.

Hur ser du på möjligheten att få med andra partier i det här förslaget?
– Vår förhoppning är att det kommer bli verklighet och att vi får stöd av de andra partierna i Treklövern (Kristdemokraterna och Åhuspartiet). Min förhoppning är självklart att även Centerpartiet och Liberalerna som också står för valfrihet till den enskilde individen kommer stötta oss i detta, säger Caroline Hedenström.

En undersökning av Statskontoret visar att det inte är någon skillnad i kostnader mellan de kommuner som infört LOV och som inte har infört lagen. Är det ändå motiverat att införa valfrihetsystemet för städ och tvätt inom hemtjänsten?
– Kostnaden är inte huvudsyftet. Jag tror däremot att kostnaden totalt sett för kommunen minskar om personalen får syssla med det de är utbildade till och inte städa och tvätta. Förhoppningsvis leder det till trygga och glada anställda och genom det minskade sjukskrivningar. Sjukskrivningar är ett stort problem för kommunen idag och dessutom en otroligt stor kostnad, säger Caroline Hedenström.

Motionen kommer att tas upp i kommunfullmäktige, som sedan tar beslut ifall den ska besvaras av dem direkt eller skickas vidare till någon av nämnderna.

FaktaFakta / Lagen om valfrihet:

Lagen om valfrihet (LOV) infördes år 2009. Det innebär att den som har blivit beviljad hemtjänst själv får välja utförare. Det vill säga vem som ska göra jobbet. Det kan antingen vara kommunen själv eller något av de företag som kommunen tecknat kontrakt med.

En undersökning från Statskontoret år 2012 visar att det inte finns några tecken på att kostnaderna skulle minska på grund av LOV. Däremot har de hittat en liten skillnad i kvalitet. De kommuner som har infört LOV har haft något nöjdare hemtjänstkunder. Det syns dock ingen skillnad i produktivitet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar stal kamin – vägde 300 kilo

En 300 kilo tung kamin stals vid inbrottet.

Robert Rosén

Kl.14:41, 23 april, 2018

Tjuvar stal kamin – vägde 300 kilo
Tjuvarna monterade ner en 300 kilo tung braskamin. FOTO: Arne Forsell/Bildbyrån.

Ett fritidshus i Åhus drabbades i helgen av ett inbrott. Gärningsmännen tog sig då på okänt sätt in i bostaden.

Väl inne i huset började tjuvarna att montera ner en kamin.

LÄS MER: Rånare försökte utpressa tonåring

– De blev av med en braskamin som vägde 300 kilo, och en gasolkamin, säger Robert Loeffel, presskommunikatör vid polisen.

Polisen har i nuläget inga misstänkta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rånare försökte utpressa tonåring

Efter att ha rånat mannen försökte de utpressa honom.

Robert Rosén

Kl.14:33, 23 april, 2018

Rånare försökte utpressa tonåring
Tonårskillen rånades i Åhus. FOTO: Arkiv.

Under natten mot söndagen blev en kille i 18-årsåldern rånad i Åhus. Ett okänt antal gärningsmän gav sig då på tonåringen.

– Det är en kille som blivit påhoppad och slagen av några personer. De har tagit hans mobiltelefon, säger Robert Loeffel, presskommunikatör vid polisen.

LÄS MER: Bråkig helg i Kristianstad – sju misshandelsfall anmälda

Gärningsmännen är vidare även misstänkta för övergrepp i rättssak och försök till utpressning.

– På omvägar fick han reda på att han kunde få tillbaka telefonen om han betalade för den. Sen har de också sagt att han kan få tillbaka den om han inte gör någon anmälan.

I nuläget har polisen inga misstänkta bakom rånet.

– Men vi har uppslag att jobba vidare med, gällande vilka det kan röra sig om.

 

Rånet var långtifrån det enda som inträffade i helgen. I just Åhus blev även en man i 20-årsåldern rånad och misshandlad, en tonåring rånades i sin tur på järnvägsstationen i Kristianstad medan två ungdomar i Nosaby lurades av sina mobiltelefoner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bråkig helg i Kristianstad – sju misshandelsfall anmälda

Polisen har tagit emot många anmälningar om misshandel i helgen.

Robert Rosén

Kl.14:23, 23 april, 2018

Bråkig helg i Kristianstad – sju misshandelsfall anmälda
Inne i Kristianstad inträffade fyra av de sju bråken. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

Under helgen var det ett stort antal bråk inom Kristianstads kommun. På måndagen kunde polisen rapportera om inte mindre än sju stycken misshandelsfall som inträffat de senaste dagarna.

Vid 17:30-tiden på fredagseftermiddagen blev en man i 20-årsåldern nerslagen på Tvedegårdsvägen i Kristianstad. Enligt mannen ska dock det hela nu vara utrett.

LÄS MER: Skulle hem från krogen – blev nerslagen i Tivoliparken

– Han spelade fotboll när en kille glidtacklade honom och han föll till marken. Han reste sig då upp. Då kom tre andra och hoppade på honom och slog honom, säger Robert Loeffel, presskommunikatör vid polisen.

I Degeberga gjordes två anmälningar rörande misshandel i helgen. Vid det ena tillfället var det ett fall mellan två närstående, vilket polisen är förtegen att berätta om, medan det andra inträffade vid 19-tiden på fredagskvällen.

Två kvinnor i 30-35-årsåldern hamnade då i ett bråk.

– Det är två vårdnadshavare som har diskuterat hur man uppfostrar barn. Det har varit en livlig diskussion där den ena kvinnan till slut går iväg. Då kommer den andra ikapp henne och utdelar slag och sparkar, säger Robert Loeffel.

När fredagen övergått till lördag blev en man i 45-årsåldern misshandlad på Östra Storgatan i Kristianstad. Vid 03:30-tiden på natten blev han nämligen påhoppad.

– Han var på väg hem när två okända män kommer ikapp honom. De utdelar sparkar och slag mot kroppen, så att han får smärta och skrapsår.

Ett knappt dygn därefter, strax efter midnatt mot söndag, utbröt ett bråk på en fest i Åhus. En kille i 20-årsåldern blev då misshandlad och rånad.

– Där har han fått ett slag i ansiktet som orsakat näsblod.

Efter att han blivit nerslagen av en okänd man stals hans jacka.

– Det är en märkesjacka värd 5 000 spänn.

Senare på natten mot söndagen, vid 03:30-tiden, blev även en man i 20-årsåldern misshandlad i Tivoliparken. Han blev då påhoppad av tre stycken gärningsmän.

– De slog och puttade på honom så att han fick svullnader och en mindre sårskada. Han har ingen aning om vilka det var.

På söndagen inträffade så en sjunde misshandel, även den i Kristianstad. Strax innan klockan 14 befann sig en man i 18-årsåldern på Östra Boulevarden då han blev slagen av en man i samma ålder.

– Målsägande och hans bror har haft en kontrovers med en för dem känd person. De säger även att de har blivit verbalt hotade, men det finns inga synliga skador.

Förutom de sju misshandelsfallen stoppades även flera påverkade bilister i Kristianstad i helgen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elever i Kristianstad får åka gratis till djurpark

Sparbankens stiftelser fortsätter med projektet att få barn att möta djur. Elever från Kristianstad ska nu få åka till en djurpark.

Henrik Nordell

Kl.14:13, 23 april, 2018

Elever i Kristianstad får åka gratis till djurpark
. Foto: Skånes Djurpark.

Under förra året fick 1 600 barn från hela Skåne besöka lantbruk för att lära sig mer om var maten kommer ifrån. Förutom att lära sig om lantbruket kunde de också gå nära djuren och se hur de lever. Detta år fortsätter succén, men nu kommer Sparbankens stiftelser att ta eleverna till en helt annan plats.

Totalt 3 000 barn i årskurs två i skolor från Kristianstad och ytterligare fjorton skånska kommuner ska få en heldag på Skånes Djurpark. Det hela sponsras av banken, vilket innebär att det är gratis för skolorna att delta.

LÄS MER: Nytt projekt: Här lär sig hundratals barn var maten kommer ifrån

– Det är jättekul att kunna presentera ett nytt samarbete med Skånes Djurpark. Genom att sparbanksstiftelserna står för transport till och från djurparken och aktiviteterna på plats hoppas vi kunna skapa möjlighet för fler barn att få uppleva de svenska djuren på nära håll, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Det är överskottet från bankens verksamheter som går till stiftelserna. Där investeras pengarna i lokala projekt. Detta år innebär det att barnen får träffa allt från älgar till gråsälar och myskoxar i parken. Utflykter görs under april och maj månad.

– Med projektet vill vi bygga goda relationer till djuren och naturen och skapa förståelse för hur kretsloppet på bondgården hänger samman. Barnen får vara med och mata djuren, hjälpa till med vårsådden och inreda insektshotell för att bjuda in gårdens viktiga vilda grannar – pollinerarna, säger Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Elever från följande kommuner deltar i projektet: Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skulle hem från krogen – blev nerslagen i Tivoliparken

Tre gärningsmän gav sig på honom.

Robert Rosén

Kl.14:11, 23 april, 2018

Skulle hem från krogen – blev nerslagen i Tivoliparken
Mannen blev nerslagen i Tivoliparken. FOTO: Henrik Nordell/Arkiv.

Det var vid 03:30-tiden i söndags som en man i 20-årsåldern var på väg hem. Han mötte då tre män i Tivoliparken – och blev nerslagen.

– Han var på väg hem efter ett besök i nöjeslivet. Tre unga män kommer då fram till vederbörande och säger att han varit otrevlig på dansgolvet, säger Robert Loeffel, presskommunikatör vid polisen.

LÄS MER: Fult knep lurade ungdomar på deras telefoner

Därefter dröjde det inte länge innan en av gärningsmännen delade ut det första slaget.

– De slog och puttade på honom så att han fick svullnader och en mindre sårskada. Han har ingen aning om vilka det var.

En anmälan rörande misshandel har upprättats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng