Dödsfall av äldre kvinna tas upp igen | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dödsfall av äldre kvinna tas upp igen

Centralsjukhuset har lämnat en ny anmälan angående en äldre kvinnas död.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 12 april, 2018

Dödsfall av äldre kvinna tas upp igen

I januari 2017 togs en äldre kvinna in på Centralsjukhuset i Kristianstad med en misstänkt höftfraktur. Kvinnan hade ljungsjukdomen KOL och behövde konstant syrgasbehandling.

Men efter att kvinnan hade röntgat höften och skulle hämtas upp upptäckte personalen att hennes syrgastub var avstängd. Kvinnan var blå i ansiktet fick lägga s in på intensivvårdsavdelningen.

LÄS MER: Kvinna avled efter operation på Centralsjukhuset

Några dagar senare var det dags för höftoperation för kvinnan och ett dygn efter operationen avled kvinnan på sjukhuset. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Granskningen avslutades men för Chefsläkare Sergio Padoan kvarstod frågetecken kring händelsen.

– Det var någonting som gjorde att jag inte var riktigt nöjd. Jag ville ha en djupare händelseanalys, och i den framkom nya uppgifter, säger Sergio Padoan till Nyhetsbyrån Siren.

Fallet med kvinnan har därför anmälts på nytt till Ivo. Men nya uppgifter.

Den nya bedömningen är att övervakningen på vårdavledningen efter operationen inte var tillräcklig och kan ha orsakat dödsfallet.

– Det handlar om att vi inte tillräckligt uppmärksammade att kvinnan syresatte sig dåligt efter operationen. Hon borde ha återhämtat sig mer än hon gjorde, säger chefläkaren Sergio Padoan till Nyhetsbyrån Siren.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn i Kristianstad ger sig ut för skräpplockning

Tillsammans med miljoner barn världen över lär sig Kristianstadsbarnen konsekvenserna av nedskräpning.

Josefine Göransson

Kl.12:33, 14 maj, 2018

Barn i Kristianstad ger sig ut för skräpplockning
Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Barn i Kristianstads skolor har under våren lärt sig om nedskräpning och snart är det dags för dem att ge sig ut för en gemensam skräpplockning. Det är genom projektet ”No Litter Generation” som barn över hela världen har lärt sig om skräpets miljöpåverkan och den 16 maj i år firas ”No Litter Day” för första gången.

– Vi samlar en miljon barn jorden runt för att lära ut konsekvenserna av nedskräpning och hur vi kan hjälpas åt att ta hand om våra resurser. På No Litter Day står barnen gemensamt upp för en renare värld, säger Magnus Bergmar, vd på World´s Childrens Prize i ett pressmeddelande.

Barnen kommer att rapportera om hur många kilo skräp de har plockat och i början av juni kommer det stå klart hur mycket alla världens barn fått ihop tillsammans.

Bakom initiativet står World´s Children´s Prize och Håll Sverige Rent.

– Samarbetet mellan World’s Children’s Prize och Håll Sverige Rent ger en unik möjlighet att mobilisera miljoner barn jorden runt för en renare värld. Det handlar inte om att städa utan om att lära och att sprida kunskap, säger Magnus Bergmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Antibiotikaanvändning minskar men ännu för stor

Användningen av antibiotikarecept i Folktandvården Skåne fortsätter att minska.

André Kvist

Kl.14:31, 8 maj, 2018

Antibiotikaanvändning minskar men ännu för stor
Färre patienter får utskrivet antibiotika, de senaste fem åren syns en tydlig minskning. Foto: Pixabay.

Antalet utskrivna antibiotikarecept i Folktandvården Skåne minskade med 8,5 procent i fjol och trenden fortsätter därmed. Totalt att förskrivningen av antibiotika minskat med 38 procent sedan 2012.

– I Folktandvården Skåne har vi gjort en rejäl satsning för att minska onödig antibiotikaanvändning. Vi vet att användning av antibiotika är starkt korrelerat med antibiotikaresistens och därför ska antibiotika bara förskrivas när det förväntas göra verklig nytta för patienten, säger Björn Neroth, divisionschef i Folktandvården Skåne.

Folkvanvården berättar att dem arbetar aktivt sedan flera år tillbaka men att användningen ännu är för stor.

– Antibiotikaanvändningen är fortfarande för stor och vårt viktiga arbete med att minska antibiotikaförskrivningen fortsätter, säger Björn Neroth.

Antalet förskrivningar 2017 var 7 607 stycken, året innan var den siffran 8 314.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politiker antar utmaning – ska praktisera på LSS-boende

Två Kristianstadspolitiker ska ut på praktik. "Ser det som en självklarhet att delta".

Michael Olsson

Kl.13:40, 8 maj, 2018

Politiker antar utmaning – ska praktisera på LSS-boende
Foto: Pixabay

Funktionshinderbanan är ett initiativ som inleddes 2017. För andra året i rad kommer initiativtagaren Robin Berkhuizen att cykla 80 mil för fler och bättre LSS-hem. Men som en del av Funktionshinderbanan finns även en utmaning där kommunerna får skicka två LSS-ansvariga politiker på praktik på ett LSS-boende.

Sexton kommuner har valt att anta utmaningen och Kristianstad är en av dem. Från Kristianstad är det Marianne Eriksson (S), ordförande i Omsorgsnämnden samt vice ordförande Caroline Hedenström (M) som kommer att gå på praktik på ett LSS-gruppboende.

– I mitt uppdrag som förtroendevald förväntas det att jag kan fatta beslut som är trovärdiga. Därför har besöken i verksamheterna hög prioritet. Som förtroendevald behöver man få kunskap från den verklighet våra medborgare lever i, säger Marianne Eriksson i ett pressmeddelande.

Marianne Eriksson kommer att genomföra sin praktik i maj och Caroline Hedenström kommer praktisera i juli.

– Jag ser det som en självklarhet att delta i Funktionshindersbanan. Det är otroligt viktigt att vi som är politiker och medborgarföreträdare, besöker verksamheterna. Det ökar förståelsen och underlättar i vårt beslutsfattande, säger Caroline Hedenström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos

Först i landet med att förmedla naloxonnässpray till heroinmissbrukare. Ansökan godkändes i veckan.

André Kvist

Kl.08:22, 3 maj, 2018

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos
Danmark har använt sprayen under lång tid. Foto: Pixabay.

Skåne blir först i Sverige med att distribuera ut naloxonnässpray till människor med ett heroinmissbruk. Inskrivna vid någon av de fyra sprutbytesverksamheterna, vid avgiftningen eller vid en av Skånes 18 LARO-mottagningar* kan få del av sprayen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Totalt rör det sig om drygt 2 000 personer som kan få naloxonspray. Just nu avslutas utbildningen för de anställda på mottagningarna, nu ska brukarna själva få träning.

– Det är de som är experterna och alla ska få kitet och en möjlighet att rädda liv, för det är så många som har sett och tagit överdoser själva, säger Pernilla Isendahl, projektledare vid Region Skåne.

I veckan fick sprutbytesverksamheten i Malmö ja på sin ansökan om licens att dela ut sprayen. Licensen för övriga mottagningar väntas inom ett par veckor.

Naloxon kan motverka en överdos inom loppet av några minuter. Den är ofarlig och tar bort effekten av heroin eller morfin. I Stockholm och Uppsala finns det endast i injektionsform i mindre skala.

– Det har blivit en tråkig fördröjning och en byråkratisk process där vi då sneglar över Öresund och ser att man i Danmark  har kunnat använda nässpray under lång tid. Så vi fick ha en plan B eftersom vi har högsäsong på våra sprutbyten under sommaren och vill vara igång då, säger Marianne Alanko Blomé, chef för Sprutbytesmottagningen i Malmö.

*Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiodberoende. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många kor kan släppas ut i Skåne

Våren är här och runt om i landet sker det kosläpp. "Det är en enorm glädje".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:57, 3 maj, 2018

Så många kor kan släppas ut i Skåne
Foto: Mostphotos.

Snart är det dags för kosläpp runt om i Sverige och Skåne län är inget undantag. Enligt Jordbruksverkets statistik för juni 2017 finns 37 894 av landets 530 000 kor i Skåne.

Om man däremot räknar in kalvar, kvigor, tjurar och stutar finns det totalt 1,5 miljoner nötkreaturer i landet, varav 214120 lever i Skåne.

Nyhetsbyrån Siren har pratat med Ebba Bursell Haglund, som är publik- och programkoordinator på en av alla gårdar där det kommer att ske kosläpp.

– Det är en enorm glädje. Korna hoppar och skuttar och är så glada att få komma ut efter vintern, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Flest nötkreatur finns det i Västra Götaland. Lägst antal är det i Stockholm och Norrbotten.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng