Jättetalangen i fokus: ”Aldrig sett en så ung tjej så fokuserad” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Upptaktsträff

Jättetalangen i fokus: ”Aldrig sett en så ung tjej så fokuserad”

Kristianstads DFF:s jättelöfte lyftes fram på upptaktsträffen.

Robert Rosén

Kl.13:21, 9 april, 2018

Jättetalangen i fokus: ”Aldrig sett en så ung tjej så fokuserad”
Evelina Duljan debuterade i Damallsvenskan förra säsongen. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

På upptaktsträffen till Damallsvenskan valde landslagsspelaren Mia Carlsson tidigt att lyfta fram lagkamraten Evelina Duljan. När frågan om vem som blir nästa landslagsspelare från Kristianstads DFF kom var det nämligen den 14-åriga talangen som nämndes.

Kort därpå återkom de till att prata allt mer om anfallstalangen.

LÄS MER: Experten tror på KDFF i medaljstriden

– Just nu är det nog bara Evelina själv som kan sätta sina egna gränser. Hade hon kunnat sova med sin fotboll hade hon gjort det. Jag har aldrig sett en så ung tjej så fokuserad och beroende av fotboll som hon är, berättade Mia Carlsson när hon skulle beskriva potentialen hos 14-åringen.

Experten Lisa Ek var tydlig med att hon inte enbart ville placera Evelina Duljan i ”talang-facket”, utan även uppmuntra henne för hennes arbete. Hon tror inte heller att KDFF-supportrarna ska oroa sig för att Duljan lämnar klubben.

– Det lyser om henne. Det lyser fotboll om Evelina. Hon kommer helt säkert hitta sin egen väg för att utvecklas. Jag tror att hon kommer vara i Kristianstad i många år framöver, sa Ek.

Bortsett sidospåret med Evelina Duljan handlade det mesta av KDFF-samtalet om klubbens medaljchanser – vilket du kan läsa mer om här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KDFF – VITTSJÖ

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären

Historiska premiärmatchen på nya arenan lockade storpublik.

André Eriksson

Kl.15:28, 14 april, 2018

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären
Foto: Bildbyrån

Den historiska premiärmatchen mellan Kristianstads DFF och Vittsjö GIK lockade storpublik (1 518 åskådare) till nya Kristianstad fotbollsarena.

Och det såg ut att bli en rejäl fotbollsfest. KDFF inledde klart vassast och skapade flera heta målchanser.

Hemmalaget tog också ledningen med 1–0 genom Therese Ivarsson – den stekhete mittbacken som gjorde hattrick i genrepet mot IFK Kalmar.

1–0 stod sig fram till paus. Därefter skulle en riktig kalldusch komma för KDFF.

Den andra halvleken hade inte ens varat en minut när gästernas stjärnvärvning Michelle de Jongh slog till med en halvvolley från 25 meter.

Bollen dök över Mia Olsson och blev en riktig delikatess. 1–1.

Matchen böljade fram och tillbaka och de båda lagen bjöds på stora lägen att göra mål – men effektiviteten lyste med sin frånvaro och matchen slutade 1–1.

Därmed lever derbyspöket för Kristianstads DFF.

Det brandgula laget har inte slagit sin Skånerival sedan den 26 juli 2015, vilket betyder sex raka derbyn mot Vittsjö utan seger.

Anmärkningsvärd statistik är också att inte en av de senaste sex mötena har slutat med fler än två gjorda mål.

– Det är ingen välspelad match, men det sällan premiärer och det är sällan derbyn, konstaterade Vittsjötränaren Thomas Mårtensson efteråt.

– Det känns bittert just nu. Ledningen i halvlek var rättvis, men vi går ut i andra halvlek och gör ett ovanligt misstag i vårt presspel. Då straffar de oss direkt med ett väldigt snyggt mål och det blir lite extra premiärnerver när vi får 1–1 emot oss så tidigt i andra halvlek, säger KDFF:s tränare Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir.

Therese Ivarsson blev historisk första målskytt på den nya arenan.

– Det känns bra, säger hon.

FaktaDamallsvenskan, omgång 1
Kristianstads DFF–Vittsjö GIK 1–1 (1–0) 
Målen: 1–0 (36) Therese Ivarsson, 1–1 (46) Michelle de Jongh.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstads DFF (4–3–3): Mia Olsson (mv) – Josefine Rybrink, Therese Ivarsson, Sif Atladottir, Mia Carlsson (ut 80) – Rita Chikwelu, Becky Edwards, Alice Nilsson – Hanna Sandström (ut 68), Ogonna Chukwudi (ut 87), Amanda Edgren.
Ersättare: Evelina Duljan (in 68), Kajsa Törnkvist (in 80), Tine Schryvers (in 87).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads DFF - Vittsjö GIK

Hett derby inviger arenan: ”Jättehäftigt”

I den damallsvenska premiären väntar derby och arenainvigning. ”Att få spela första matchen där ska bli jättehäftigt”, säger Mia Carlsson.

Robert Rosén

Kl.08:23, 14 april, 2018

Hett derby inviger arenan: ”Jättehäftigt”
Kristianstads DFF inleder i eftermiddag Damallsvenskan. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Efter en resultatmässigt stark försäsong, där enda förlusten kom mot FC Rosengård i Svenska Cupen, kliver Kristianstads DFF på lördagseftermiddagen in i den allsvenska premiären.

För motståndet står rivalen Vittsjö GIK – då Kristianstad Fotbollsarena ska invigas.

LÄS MER: ”Beta” drömmer om att kröna jubileumsåret med en medalj

– Det är klart att det är nåt speciellt som ska hända i morgon (läs i dag), med allt med den nya arenan. Att få spela första matchen där ska bli jättehäftigt, säger KDFF:s Mia Carlsson, som fick stora delar av sin fotbollsfostran i just Vittsjö.

Vad är intrycket av den nya arenan så här långt? Ni har ju tränat där i knappt en vecka nu.
– Gräset är fantastiskt bra. Jättefint. Det ska man absolut inte klaga på.

Och ni inleder med ett derby direkt. Hur ska det bli?
– Det är väl lika bra att slå på stort direkt. Det gör ju såklart också att det kan strömma till ännu mer publik, när vi öppnar med en sån här match. Det ska bli häftigt.

Även i premiären 2017, då på Vilans IP, ställdes de bägge derbyrivalerna mot varandra. Den gången gick Vittsjö GIK segrande ur mötet med 1-0. Faktum är att KDFF inte besegrat Vittsjö sedan den 25 juli 2015.

Sedan dess har lagen stött på varandra fem gånger i Damallsvenskan och en gång i Svenska Cupen. Bortsett fjolårets Vittsjö-seger har derbyna idel slutat med oavgjorda resultat.

– Vi har spelat lika i många matcher och de vann ju senaste, i premiären här förra året. Jag tror det handlar om att vi måste vara jämna och hålla nerverna i styr, dels för att det är premiär och dels för att Vittsjö vi möter. Men ett derby är alltid ett derby, summerar vänsterbacken.

FaktaKristianstads DFF - Vittsjö GIK
När:
13:30
Var: Kristianstad Fotbollsarena
Läget i KDFF: My Linderholm (långtidsskadad) är det enda avbräcket hos hemmalaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Damallsvenskan

”Beta” drömmer om att kröna jubileumsåret med en medalj

Föreningen firar 20 år och Elísabet Gunnarsdóttir gör sitt tionde år som tränare. Då siktar Kristianstads DFF på att knipa en historisk medalj. ”Det är första gången jag går in på en allsvensk säsong och inte ser något lag som ska slå oss”, säger tränaren inför säsongsstarten.

Robert Rosén

Kl.16:33, 13 april, 2018

”Beta” drömmer om att kröna jubileumsåret med en medalj
På lördag är det premiärdags på Kristianstad Fotbollsarena. FOTO: Robert Rosén.

Fjolåret kan inte beskrivas som annat än en succé för Kristianstads DFF. Efter ett 2016 kantat av ekonomiska bekymmer och ett kontrakt som säkrades först i sista omgången studsade KDFF tillbaka med besked.

Femteplatsen 2017 var en tangering av klubbens bästa placering någonsin, då Kristianstad till slut bara var fem poäng från en historisk medalj. Efter säsongen kunde Elísabet Gunnarsdóttir motta priset som årets tränare på Fotbollsgalan.

LÄS MER: Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”

– Det är klart att det alltid är roligt med utmärkelser. Vi fick två A-lagsspelare i Amanda (Edgren) och Mia (Carlsson) och att jag fick det priset, det var lite grädden på moset för oss, säger ”Beta”, när 24Kristianstad möter upp tränaren på läktaren till den nya arenan, och fortsätter:

– Samtidigt är det kanske inte det som är det viktigaste. Jag tycker att vi är en klubb som jobbat hårt för att ta oss från en tuff situation ekonomiskt och sportsligt, till att bli etablerade i Damallsvenskan och ha ganska bra stabilitet i allt. Att man kan leverera lite priser till alla dessa som legat bakom detta tycker jag är värt mycket.

171018 Mia Carlsson under en trŠning med det svenska damlandslaget i fotboll den 18 oktober 2017 i Gšteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57999_188

Mia Carlsson har slagit sig in i landslaget. FOTO: Bildbyrån.


Du själv går nu in på ditt tionde år som tränare i föreningen. Hur är det att vara så länge i en och samma förening? Det är rätt så ovanligt i dagens moderna fotboll.
– Det är det säkert. Jag har egentligen jobbat i två föreningar i min tränarkarriär, som ändå är ganska lång. Jag började träna när jag var 16 år. Så jag har gjort en liknande resa i min gamla förening. Så det kanske är vanligt för mig och det känns naturligt att göra så. Man får en annan lojalitet hos människor man jobbar med.

– Kontinuitet gillar jag och jag tror att man kan komma långt med kontinuitet, både sportsligt och när man bygger en förening. Det ska bli oerhört spännande att gå in på en tionde säsong, samtidigt som klubben fyller 20 år och vi går in på en ny arena. Det känns som att det är lite milstolpar den här säsongen.

Arenaflytten är den stora nyheten hos Kristianstads DFF 2018. Det är året då klubben flyttar från Vilans IP till Kristianstad Fotbollsarena, då de tar klivet från naturgräs till hybridgräs.

– Förhoppningsvis betyder det ökad publik och ett ökat intresse i stan. Det är alltid lite annorlunda när man har en arena som ligger centralt, och det är nytt så att det blir lite happening kring det. Förhoppningsvis kan vi locka extra publik och lyckas med ett bra resultat, så att vi kan behålla den publiken, säger Elísabet Gunnarsdóttir.

Kristianstad Fotbollsarena.

Premiär på den nya arenan vankas på lördag. FOTO: Robert Rosén.


Medan det hänt
saker och ting vid sidan av planen har det varit desto lugnare på den. Spelaromsättningen har varit nästintill obefintlig, vilket gett KDFF-tränaren möjlighet att bygga vidare på fjolårets lag. Till den redan starka defensiven hoppas man nu kunna addera ett mer etablerat anfallsspel, med fler kombinationer.

– Vi har nästan samma trupp, så man har kunnat bygga på grunderna från förra året, jobbat mer med detaljer, jobbat med den fysiska och mentala biten. Jag tycker vi har en väldigt stark trupp nu. Mer konkurrens, där de unga spelarna har utvecklats väldigt mycket. Det känns som att vi kan byta in spelare på alla positioner utan att det sårar oss för mycket.

Från spelare, ledning och tränare råder det heller ingen tvekan om var målsättningen ligger i år. Alla är överens. Det är i år klubben ska bärga sin första medalj i Damallsvenskan – och knipa en topp fyra-placering.

– Jag tycker vi är ett lag man ska räkna med på övre halvan från första början. Vi är väldigt hungriga för en medaljplats. Oerhört hungriga. Det finns verkligen jätteambitioner i varje individ som jobbar i detta laget, att man ska kunna slå sig in på topp fyra-platserna. Och jag tycker inte vi ska vara blyga för att prata om det. Jag tycker vi är tillräckligt bra för att nå den målsättningen.

Elisabet Gunnarsdottir.

Elísabet Gunnarsdóttir vill ta KDFF till sin första medalj. FOTO: Robert Rosén.


Vad tror du om era chanser att nå dit till slut, att ta den där efterlängtade medaljen?
– Jag tror vi har väldigt bra chanser att ta en medalj i år. Det är många faktorer som spelar in, allt från skador till ett flow. Kommer man in i ett flow, vilka alla lag gör under en säsong, är det viktigt att ta tillvara på det.

– Jag tror det är viktigt för oss att få med oss publiken och folket i stan. Att vi spelar på en ny arena med så många sittplatser under läktaren. Det gäller att försöka fylla dem också, men det är ju upp till oss att visa att publiken ska köpa en biljett till något som är roligt att titta på och det gäller att göra det tidigt under säsongen.

Vilka ser du som era konkurrenter där kring medaljplatserna?
– Jag tycker det är helt omöjligt att svara på den frågan. För det första har jag inte sett alla lagen på försäsongen, men det jag har sett är oerhört jämnt. Jag tror sju-åtta lag kan fightas om medaljplatser.

– Det är också anledningen till att vi tycker att det är fullt realistiskt för oss att säga att vi ska fightas om de platserna. För jag ser inte många lag som är bättre än oss totalt sett, men det är många som är jämlika.

Vilka är det som du ser som bättre då?
– På pappret och av det man sett på försäsongen ser Rosengård och Linköping oerhört starka ut, men samtidigt tycker jag inte det är lag som är långtifrån oss. Absolut inte.

– Det är första gången jag går in på en allsvensk säsong och inte ser något lag som ska slå oss. Det är ingen som ska slå oss. Utan vi ska kunna konkurrera och slå alla våra motståndare, men det behövs ett hårt jobb och vi måste lyckas med vår spelplan i varje match.

FaktaKristianstads DFF Silly Season 2018:
IN: Saga Jontoft (Åhus IF) och Josefine Rybrink (Kungsbacka DFF).
UT: Rebecka Holm (KIF Örebro), Johanna Henriksson (Apollon Limassol) och Diellza Mustafa (Åhus IF).

Försäsongen:
3 februari: Bröndby, Avbruten
10 februari: Qviding FIF (Svenska Cupen), 7-0
17 februari: Vittsjö GIK (Svenska Cupen), 0-0
24 februari: Kristianstad United, 4-1
11 mars: FC Rosengård (Svenska Cupen), 2-3
18 mars: Kopparbergs/Göteborg, 1-0
24 mars: Valur Reykjavik, 2-1
30 mars: Växjö DFF, 0-0
7 april: IFK Kalmar, 4-1

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Upptaktsträff

Experten tror på KDFF i medaljstriden

På upptaktsträffen varnade experten för Kristianstads DFF. ”Jag tror Kristianstad på riktigt kan ta upp kampen om medaljer i år”, säger hon.

Robert Rosén

Kl.13:20, 9 april, 2018

Experten tror på KDFF i medaljstriden
Lisa Ek menar att KDFF kommer finnas med i medaljstriden i år. FOTO: Bildbyrån.

Kristianstads DFF går in i säsongen med målet att knipa en historisk medalj. På Damallsvenskans upptaktsträff under måndagen kom mycket av snacket om KDFF att handla om just medaljambitionen – och chanserna att nå dit.

En av klubbens stora konkurrensfördelar anses vara kontinuiteten.

LÄS MER: Mittbacken med hattrick – i KDFF:s genrep

– Det är en stor trygghet denna säsongen, och även förra. Vi har kommit in i ett arbetssätt och vet våra roller. Då kan vi ta nästa steg, gå in lite mer på detaljer och och gå in och fajtas om medaljer på riktigt, sa KDFF-försvararen Mia Carlsson på upptaktsträffen.

I avsaknad av den sjuka Elísabet Gunnarsdóttir var Mia Carlsson ensam om att föra KDFF:s talan. Uppe på scenen hade hon dock sällskap av representanterna från Djurgårdens IF och Piteå IF.

Frågan som övriga klubbledare, spelare och journalister då fick svara på var ”Vilket av lagen har störst chans att ta medalj i år?” – där Kristianstads DFF och Djurgården båda fick 41,7 procent av rösterna.

– De har kontinuiteten. Kristianstad har också gått igenom svåra tider, både på och utanför planen, med en ekonomi som varit i botten. De har slagit sig igenom det och tillsammans vuxit genom kriserna på och utanför plan. Jag tror Kristianstad på riktigt kan ta upp kampen om medaljer i år, summerade experten Lisa Ek, som även lyfte fram KDFF som sitt bästa speltips till SM-guldet – då ett KDFF-guld ger 150 gånger pengarna hos Svenska Spel.

Vägen till medalj ska gå via hybridgräset på Kristianstad Fotbollsarena.

– Det betyder jättemycket för oss, förstås. Jag tror också att många motståndare är nöjda med att vi flyttar från Vilan, skämtade Mia Carlsson om arenaflytten.

Stor guldfavorit i år är, likt så många gånger förr, FC Rosengård. När spelare, ledare och journalister fick säga sitt trodde 64,3 procent att SM-guldet hamnar i Malmö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads DFF 4-1 IFK Kalmar

Mittbacken med hattrick – i KDFF:s genrep

Therese Ivarsson skrev in sig i målprotokollet flera gånger om.

Robert Rosén

Kl.18:26, 7 april, 2018

Mittbacken med hattrick – i KDFF:s genrep
Therese Ivarsson stod för tre mål när KDFF vann genrepet. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Om en vecka vankas det allsvensk premiär på Kristianstad Fotbollsarena. När Kristianstads DFF på lördagseftermiddagen genrepade mot IFK Kalmar valde man att förlägga matchen på just den nya arenan.

Trots att KDFF saknade sex startspelare från försäsongen – Brett Maron, Josefine Rybrink, Ogonna Chukwudi, Rita Chikwelu, Sif Atladottir och Tine Schryvers – blev genrepet en succé. Kalmar slogs nämligen tillbaka med 4-1.

LÄS MER: Efter derbyförlusten – KDFF utslaget ur Svenska cupen

– Första halvlek spelade vi riktigt, riktigt bra både offensivt och defensivt. Vi var täta bakåt och lyckades stänga ner deras spel, så att de tvingades slå långbollar. Det är vi ju rätt så nöjda med att hantera.

– Offensivt var vi kreativa och skapade mycket. Vi hade bra löpningar och passningar på djupet, utöver spelet kring mittfältet. Sen är vi fortsatt starka på fasta situationer, säger en påtagligt nöjd Björn Sigurbjörnsson, assisterande tränare i KDFF, efter matchen.

Kristianstads DFF gick till halvtidsvila i en 2-0-ledning, sedan Therese Ivarsson nått högst på två stycken hörnor.

– När vi kommer in från halvtidspausen verkar vi lite, inte nonchalanta, men vi leder med 2-0 och släpper in dem i spelet. Vi tappar lite klokhet i vårt spel. Vi var kloka i första halvleks men mindre kloka efter halvtid.

– Men vi växer in i det och gör ett byte tio minuter in i andra. Då fixar Tilde Olsson en straff med sin första aktion. Där dog matchen egentligen, summerar Sigurbjörnsson.

Straffen förvaltades likt hörnorna av Therese Ivarsson.

– Hon hade gjort två nickmål och när vi fick straffen nickade hon frågande till mig. Då nickade jag tillbaka. Sen sprang hon fram och bombade in straffen i krysset. Det var en riktigt bra straff. Hon fick göra hattrick i första matchen på arenan, det är roligt.

En mittback som gör hattrick. Det är inte särskilt vanligt.
– Nej, eller hur. Sen är hon ingen vanlig mittback heller. Hon är den hungrigaste spelaren av alla i straffområdet, på fasta situationer. Jag tror hon gjorde sex mål i Damallsvenskan förra säsongen. Det säger rätt så mycket.

Den inbytta U19-spelaren Tilde Olsson kunde därefter utöka KDFF-ledningen till 4-0, varpå IFK Kalmar på tilläggstid fastställde slutresultatet till 4-1, då de reducerade på en straff.

I den allsvenska premiären står Vittsjö GIK för motståndet.

FaktaFörsäsong
Kristianstads DFF 4-1 IFK Kalmar

Mål:
1-0 Therese Ivarsson, 2-0 Therese Ivarsson, 3-0 Therese Ivarsson, 4-0 Tilde Olsson, 4-1 Okänd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng