KFC har sikte på ny topp fem-placering | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Division 1 Södra

KFC har sikte på ny topp fem-placering

Trots en turbulent vinter siktar Kristianstad FC åter på att vara med i toppen. ”Vårt mål är att nå en topp fem-placering”, säger Serdar Dayat.

Robert Rosén

Kl.17:03, 6 april, 2018

KFC har sikte på ny topp fem-placering
Serdar Dayat är den tredje Kristianstad FC-tränaren på mindre än ett år. FOTO: Robert Rosén.

Sedan ankomsten i somras har Serdar Dayat varit med om en händelserik tid. Det som började med att Jocke Persson och Anders Swahn lämnade Kristianstad FC fortsatte med att Atli Edvaldsson kom och gick samt att nyckelspelarna flytt klubben i vinter.

Den meriterade turken har å sin sida fått se sitt ansvar växa. Från att ha varit ansvarig för all fotbollsverksamhet i Kristianstad FC är han i dag också sportchef och tränare i föreningen.

LÄS MER: Så stora chanser ges KFC att vinna ettan

– I slutet av dagen ville de starta en ny era med en ny tränarstab och en ny organisation. Då bestämde de sig för att starta om på en ny sida. Det händer i fotboll.

– Jag skulle vilja säga att en coach arbetar i klubben i fyra-fem år och kan sätta sin filosofi, sitt koncept för för ungdoms- och seniorlaget och utbilda och utveckla dem. Men för att göra det måste du ha en plan, en organisation och ett ledarskap. Jag tror att vi startar med det i år, 2018, säger Serdar Dayat, när han möter upp 24Kristianstad dagen innan premiären mot Eskilsminne IF.

Tränaren menar att pusselbitarna nu börjar falla på plats i föreningen.

Serdar Dayat.

Serdar Dayat är ny tränare i Kristianstad FC. FOTO: Robert Rosén.

– Vi har bra sponsorskap, en bra ledning, en ny arena kommer i år, det nya laget är på plats, projektet med Argentina löper på bra. Jag tror att vi är på väg mot nästa nivå. Där ska vi vara i år. Om du vill nå dit måste du kolla vad som är bra och vad som är mindre bra, sen måste du bestämma vad du kan göra. Där tog klubben beslutet att genomföra förändringarna som de gjort de senaste sex månaderna.

Vintern har inte bara inneburit att Serdar Dayat tagit över som huvudtränare. Det är ett till stora delar nytt KFC-lag som ställs på banan. Fyra spelare har tagit steget högre upp i seriesystemet medan inte mindre än tolv nyförvärv har plockats in.

– Försäsongen var bra men den startade inte bra. Vi förlorade sju spelare och försökte få in bra spelare. Staden frågade vad händer med KFC? Vad händer med spelarna? Varför lämnar de? Varför får vi inte några nya?

– Sån är fotbollen. Någon har intresse från en annan klubb? Han flyttar. Någon vill lämna? Han flyttar. Någon är inte tillräckligt bra? Han flyttar. Det är normalt, summerar tränaren innan han avbryts, för en av alla arbetsuppgifter som ingår i de många rollerna.

Efter, den för Dayat ovanligt långa, försäsongen siktar Kristianstad FC i år på att åter bli ett mer spelande lag. Målet är att stå för ett passningsinriktat och bollförande spel. Än återstår det dock några veckor innan supportrarna kan räkna med att se ett KFC på den nivån de vill vara.

160821 Kristianstads Jesper Modig deppar efter fšrlusten med 1-0 i fotbollsmatchen i division 1 mellan Landskrona och Kristianstad den 21 augusti 2016 i Landskrona. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

Jesper Modig är en av spelarna som länge varit skadad. FOTO: Bildbyrån.

– Fysiskt sett är vi i bra form. Vad gäller det taktiska behöver vi arbeta med lite detaljer, men jag tror att vi ligger på nästan 80-85 procent nu, säger tränaren som hoppas att laget ska vara uppe på 100 procent till mötet med Ljungskile i omgång fyra – då han räknar med att tidigare skadade Almir Taletovic, Jesper Modig, Saikou Jawneh och Yonathan Getachew åter ska vara i full form.

Vad är skillnaden i årets lag jämfört med höstens?
– Den stora skillnaden är att vi har ett bredare lag. Vi har alternativ på positionerna. Vi hade inget dåligt lag förra året, men vi hade inga alternativ på positionerna. I år har vi de lösningarna.

Genom en offensivare fotboll och en bredare trupp hoppas Serdar Dayat att Kristianstad FC likt de senaste åren åter ska finnas med i toppen av Söderettan.

– Jag vill nå topp fem, men du vet aldrig. Ibland vinner du och vinner du, då kanske du når Superettan i slutet av året. Men förväntningarna ska vara låga på oss och klubben. Om vi går ut och säger att vi ska nå dit och dit och börjar förlora matcher och poäng, vem är då ansvarig? Jag? Klubben? Ordföranden? Spelarna? Vem?, säger tränaren och fortsätter:

– Det är bättre att säga att vi ska spela bra fotboll, vi ska spela positivt, vi ska fajtas för varenda meter på planen och vara ett bra lag. I slutet av året, om vi har tur och fotbolls-Guden är på vår sida, kanske vi når Superettan. Det vet jag inte. Men vårt mål är att nå en topp fem-placering.

Premiären mot Eskilsminne IF tar plats klockan 14 på lördagseftermiddagen.

FaktaKristianstad FC Silly Season 2018:
IN:
Max Rundqvist (Hanaskogs IS), Fabian Velander (Nosaby IF), Emmanuel Okine (Mjällby AIF), Almir Taletovic (Ängelholms FF), Fernando Moreyra (Club Atlético San Jorge), Maximilian Cabana (Club Atlético San Jorge), Guido Barreyro (Club Atlético San Jorge), Ahmed Hassan (HB Köge), Abdullah Hameed (Al Did), Yonathan Getachew (IK Frej), Armin Aganovic (Derry City) och Juan Mendonca (Club Atlético San Jorge).
UT: Sixten Mohlin (Dalkurd FF), Andrés Mansilla (Club Atlético San Jorge), Omar Dampha (Mjällby AIF), Albert Ejupi (Varbergs BoIS FC), Nahom Girmai Netabay (Varbergs BoIS FC), Erik Eichmüller (Uppehåll), Emil Åberg (Eskilsminne IF), Antonio Rojas (IK Wormo), Oliver Ekroth (Degerfors IF), Fredrik Widlund (Klubb ej klar) och Anton Bloom (Nosaby IF, lån).

Försäsongen:
10 februari: FC Rosengård, 3-1
17 februari: Mjällby AIF, 1-2
26 februari: Nosaby IF, 4-0
3 mars: FK Karlskrona, 0-0
10 mars: Österlen FF, 6-0
14 mars: FC Tekstilshchik Ivanovo, 1-3
17 mars: FC Metalist 1925 Kharkiv, 1-1
30 mars: Hässleholms IF, 2-0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad FC – Lunds BK

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Riktar kritik mot offensiven – efter premiärens stora antiklimax.

André Eriksson

Kl.19:24, 14 april, 2018

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”
Jesper Modig. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC:s nya lagkapten Jesper Modig skickade en stenhård bredsida i midjehöjd till gamla laget Lunds BK inför lördagens derbydrabbning.

När 23-åringen ombads tippa matchen för klubbens hemsida slog han till med det kaxiga slutresultatet 6–0 till KFC.

LÄS MER: KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Men det var Lunds BK som fick det sista ordet – minst sagt.

Inför 1 518 åskådare på nya arenan snodde nykomlingen med sig alla tre poängen hem.

Efter slutsignalen låg Jesper Modig kvar en lång stund på planen och begravde huvudet i tröjan.

– Det är mycket som snurrar i skallen just nu, säger han.

– Framför allt är jag besviken. Vi har byggt en ny arena, det kommer en massa folk och det blir en stor press. Den pressen måste man älska som fotbollsspelare, men tyvärr lever vi inte upp till förväntningarna i dag.

Hur känns det att åka på en sån här nit mot just Lunds BK?
– Det är bara att gratulera dem. De gör en bra match och tar tre poäng. Jag kan inte klandra dem.

Två matcher – och två förluster mot två nykomlingar. Hur långt känner du att ni har kommit med lagbygget efter en orolig vinter?
– Det har varit en orolig vinter, men det hade varit värre om ingenting hade funkat och vi hade förlorat med 0–7, säger Jesper Modig.

– Vi tränar varje dag och kommer träna varje dag även i fortsättningen. Vi vet vad vi ska jobba på och vi kommer att jobba på det. Detta är de spelarna vi har och får göra det bästa av det.

Vad behöver ni jobba på?
– Jag tycker vi ska försöka göra mål. Tråkigt svar men sån är fotbollen. Gör man fler mål än motståndaren så vinner man. Defensivt ser det bra ut – men offensivt finns det att jobba på.

Nästa KFC-match är återigen på hemmaplan. Och dessutom ett nytt Skånederby. Ängelholms FF kommer på besök måndagen den 23 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Stora besvikelsen: "Jag är ledsen för Kristianstad och alla fans"

André Eriksson

Kl.19:04, 14 april, 2018

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten
Andréas Grahm gick mållös ur lördagens derbymatch mot Lunds BK. Foto: Bildbyrån

Det var upplagt för en häftig premiär för Kristianstad FC på nya Kristianstad fotbollsarena.

Med 1 518 potentiella fans på läktaren skulle laget vinna över stadens fotbollsälskare och få dem att bli flitiga besökare även i framtiden.

LÄS MER: Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Då kom nykomlingen Lunds BK och sabbade allt. Skånekonkurrenten stängde ner KFC fullständigt och smet till slut hem med en 0–1-seger efter en riktig ”smash and grab”.

Målet kom till efter ett lång inkast i mitten av den andra halvleken.

Serdar Dayat skakade på huvudet efteråt.

– Jag vet inte vad mer vi ska göra, suckade KFC-tränaren och fortsatte:

– Vi visste att de skulle spela långbollar. Och vi visste att de vara farliga på fasta situationer. De gjorde mål på ett precis likadant sätt som mot Mjällby i en vänskapsmatch.

Kristianstad FC flyttade fram alla sina offensiva pjäser och bytte in offensiva spelare i jakt på ett kvitteringsmål. Man skickade långboll efter långboll in i boxen – utan resultat.

Närmast kom Fernando Moreyra och Andréas Grahm efter en bisarr trippelchans. Först sköt Moreyra i stolpen. Bollen studsade ut till Grahm, som sköt i ribban – och sedan nickade Moreyra i ribban på nästa retur.

– När bollen kommer in i boxen måste vi vara hungriga. Vi måste vara mer vakna, säger Serdar Dayat.

Det massiva KFC-trycket gav aldrig utdelning.

Premiärfesten på den nya arenan slutade med ett riktigt antiklimax.

– Jag är ledsen för Kristianstad och för alla fans som kom hit i dag, säger Serdar Dayat – och slår ut med armarna:

– Om ni vill peka ut en skyldig så skriv ”Serdar Dayat”. Jag tar på mig det.

KFC har inlett säsongen med två derbyförluster mot två nykomlingar – och det går inte säga annat än att laget har fått en mardrömsstart på 2018.

Serdar Dayat menar dock att det kommer se bättre ut ju längre säsongen lider.

– Men bli inte förvånade om det är en ny startelva i nästa match, säger han.

FaktaDivision 1 södra, omgång 2
Kristianstad FC–Lunds BK 0–1 (0–0)
Målen: 0–1 (57) Martin Overgaard.
Varningar, KFC: Niklas Jönsson.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstad FC: Joel Hallgren (mv) – Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Jesper Modig (K), Fernando Moreyra – André Kamp (ut 85), Emamnuel Okine, Niklas Jönsson (ut 82), Maximaliano Cabana (ut 64) – Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Ersättare: Yonathan Getachew (in 64), Almir Taletovic (in 82), Mohammed Ali Rubi Kweder (85).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen

Kristianstad FC blev utan poäng i premiären.

Robert Rosén

Kl.15:59, 7 april, 2018

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen
Robin Eliasson Hofsö sänkte Kristianstad FC. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Kristianstad FC fick en riktig kalldusch i premiären av Söderettan. Bara tre minuter in på matchen tog nykomlingen Eskilsminne IF ledningen. Efter en hörna tryckte nämligen Mathias Unkuri in 1-0 till hemmalaget.

Ledningen höll också i sig länge. Först i den 74:e matchminuten kunde nämligen Kristianstad FC få in den efterlängtade kvitteringen.

LÄS MER: Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

Nye Maximiliano Cabana lyfte då in en lång frispark. Efter att både Emmanuel Okine och Guido Barreyro avslutat fick KFC en tredje chans, på efterdyningarna av frisparken. Där klev Andréas Grahm fram och tryckte in 1-1-målet med kvarten kvar av matchen.

Det var dock hemmalaget som skulle få det sista ordet. I den 84:e minuten skarvade nämligen inhopparen Robin Eliasson Hofsö in 2-1, efter att tidigare KFC-spelaren Emil Åberg stått för framspelningen.

– Man har inte råd att göra misstag på den här nivån, då straffas man direkt. Vi missar att rensa undan bollen vid det första målet och vid deras andra, så tappar vi boll på mittplan när hela laget är på väg framåt, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstad FC:s webbplats.

I jakten på en kvittering satsade Kristianstad allt mer offensivt, och slängde in den 15-åriga debutanten Sebastian Nanasi i slutminuterna. Bortalaget förmådde dock inte att få in ett 2-2-mål – utan istället kunde Eskilsminne avgå med alla tre poängen.

– Jag tycker att vi ändå gör en ok insats och vi ska väl egentligen vinna den här matchen. Vi skapar chanserna, inte minst i andra halvlek, säger Andréas Grahm.

Nästa match för Kristianstad FC är hemmapremiären mot Lunds BK om en vecka.

FaktaDivision 1 Södra
Eskilsminne IF 2-1 Kristianstad FC

Målen:
1-0 Mathias Unkuri (3), 1-1 Andréas Grahm (74), 2-1 Robin Eliasson Hofsö (84).
Laget: Joel Hallgren - Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Emmanuel Okine (91, Sebastian Nanasi), Fernando Moreyra - Truls Verngren (69, Ahmed Hassan), Niklas Jönsson, Saikou Jawneh (61, André Kamp), Maximiliano Cabana - Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Varningar: Eskilsminne: Jesper Lundborg (72). Kristianstad: Maximiliano Cabana (11), Truls Verngren (31) och Guido Barreyro (81).
Publik: 439, Olympiafältet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24:an tippar

TIPS: Så slutar Söderettan

Så tror 24Kristianstads reportrar att det går för Kristianstad FC.

Viktor Andersson

Kl.21:58, 6 april, 2018

TIPS: Så slutar Söderettan
Hur högt når André Kamp och hans Kristianstad FC i år? FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Förra året nådde Kristianstad FC en fjärdeplats i Söderettan. Med en ny tränare och en till stor del ny spelartrupp kliver så laget på lördag in i sin tionde raka säsong i serien.

I årets version av Söderettan bär rivalen Mjällby AIF på det stora favoritskapet – medan Ljungskile SK, Oskarshamns AIK och Utsiktens BK målats ut som de främsta utmanarna.

LÄS MER: Så stora chanser ges KFC att vinna ettan

Så här tror 24Kristianstads reportrar att Söderettan 2018 slutar.

André Eriksson, Sportreporter 24Sverige.
1. Mjällby AIF
2. Oskarshamns AIK
3. Tvååkers IF
4. Ljungskile SK
5. Utsiktens BK
6. FK Karlskrona
7. Husqvarna FF
8. Kristianstad FC
9. Lunds BK
10. Eskilsminne IF
11. Ängelholms FF
12. Åtvidabergs FF
13. IK Oddevold
14. Grebbestads IF
15. Skövde AIK
16. Torns IF

Motivering: Mjällby är solklar seriefavorit med den kontinuitet, spets och bredd som finns i truppen. Kristianstad FC – med ny tränare, spelartrupp och arena – kommer att bjuda på höga toppar, men lika djupa dalar. Det blir en mellanmjölksplacering till slut. Min joker är Tvååkers IF. Tvååker imponerade stort i cupgruppspelet och med den passionerade HIF-profilen Mattias Lindström vid rodret kan de överraska rejält.

Robert Rosén, Reporter 24Kristianstad.

1. Mjällby AIF
2. Oskarshamns AIK
3. Ljungskile SK
4. FK Karlskrona
5. Utsiktens BK
6. Husqvarna FF
7. Kristianstad FC
8. IK Oddevold
9. Grebbestads IF
10. Åtvidabergs FF
11. Ängelholms FF
12. Tvååkers IF
13. Eskilsminne IF
14. Lunds BK
15. Torns IF
16. Skövde AIK

Motivering: Allt annat än att Mjällby tar hem serien vore förstås en jätteskräll. Bakom favoriten från Blekinge kan det dock komma att bli ett riktigt getingbo, där Kristianstad FC mycket väl kan vara inblandat. Undertecknad tror dock att spelaromsättningen varit något för stor för att den nödvändiga stabiliteten ska infinna sig i resultaten. Till slut blir det istället en placering i mittens rike för KFC.

Viktor Andersson, Sportreporter 24Sverige.
1. Mjällby
2. Ljungskile
3. Utsikten
4. FK Karlskrona
5. Åtvidaberg
6. Oskarshamn
7. Kristianstad
8. Husqvarna
9. Ängelholm
10. Oddevold
11. Grebbestad
12. Tvååker
13. Eskilsminne
14. Skövde
15. Torn
16. Lund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bomben: Nyckelspelare lämnar KFC – dagen före seriepremiär

Därför flyttar han hem: "Det känns otroligt jobbigt"

André Eriksson

Kl.19:33, 6 april, 2018

Bomben: Nyckelspelare lämnar KFC – dagen före seriepremiär
Foto: Bildbyrån

Isländske Bjarni Mark Antonsson kom till Kristianstad inför säsongen 2016 och lyckades provspela sig till ett kontrakt med Kristianstad FC.

Sedan dess har han varit en stabil kugge i laget och är en av få spelare som stannade kvar i KFC efter turbulensen de senaste månaderna.

LÄS MER: KFC har sikte på ny topp fem-placering

Men nu – dagen före seriepremiären – står det klart att 22-åringen lämnar Kristianstad FC och flyttar hem till Island.

Beslutet kom som en blixt från klar himmel för klubben.

– Det är av privata skäl. Jag har verkligen sett fram emot den här säsongen och det känns otroligt jobbigt att lämna Kristianstad, säger Bjarni Mark Antonsson till klubbens hemsida och fortsätter:

– Det känns jobbigare än när jag lämnade Island för två år sedan. Jag har haft två otroligt bra och lärorika år i KFC. Jag har lärt mig ett nytt språk, träffat nya människor och fått umgås mycket med min syster och hennes man Olafur (Gudmundsson, lagkapten i IFK Kristianstad). Det har varit helt fantastiskt kul.

På frågan om varför han har valt att flytta tillbaka berättar han att det är privata anledningar som ligger bakom:

– Min flickvän har inte lyckats få jobb här. Det är inte lätt när man inte kan språket och vi läser båda på distans i Island, så nu flyttar vi till orten där skolan ligger och jag kommer att fortsätta kunna spela fotboll, säger Bjarni.

Nästa klubbadress blir isländska KA som huserar i den inhemska högstaligan.

Kristianstad FC:s tränare Serdar Dayat accepterar spelarens beslut:

– Bjarni är en spelare som alltid gav 100 procent och gjorde alltid sitt bästa. Men jag förstår hans beslut, säger Serdar.

KFC möter Eskilsminne på bortaplan i morgon i söderettans seriepremiär.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng