Så har påskkärringen förändrats genom åren | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så har påskkärringen förändrats genom åren

Påskkärringens betydelse har förändrats en del sedan 1600-talet.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:04, 29 mars, 2018

Så har påskkärringen förändrats genom åren
Foto: Lennart MŒånsson / BILDBYRÅN

Enligt Nordiska museet går påskkäringens historia tillbaka till 1600-talets häxprocess. Då trodde man att Skärtorsdagsnatten var den natt som de mörka krafterna tog över, och häxorna bjöds in av djävulen själv till en fest på Blåkulla. Enligt tron färdades häxorna på kvast till Blåkulla och först under påskafton eller påskdagen vände häxorna hemåt igen.

Påsksmällarna kommer även dem från den här tiden. Det sägs att man sköt smällarna på skärtorsdagen eller påskafton för att skrämma bort påskkäringarna. Påskeldar är även det en kvarleva från kvinnoförtrycket under häxprocessens dagar. Häxor jagades fram till början av 1700-talet men först 1779 försvann lagen om dödsstraff för trolldom ur den svenska lagen.

Exakt när häxjakten övergick till traditionen att klä ut sig till påskkärringar är lite oklart, men det tros ha sin början under 1800-talet. Då var det dock inte barn som klädde ut sig till söta versioner av häxor, utan ungdomar som smorde in ansiktena med sot eller täckte dem med en mask. Deras mål var att driva runt och hitta på hyss, inte önska grannarna en glad påsk.

Först under 1900-talet kom nutidens små påskkärringar, i färgglada kläder med rosiga kinder och fräknar, som vanligtvis delar ut påskort och får godis eller pengar i utbyte. Men denna tradition kan skilja sig från olika orter med. I Värmland och Dalsland är det en vanlig tradition att rycka upp dörren till sina bekanta och slänga in godis samt ropa ”Glad påsk!” innan man snabbt springer därifrån. Och på vissa orter i Västerbotten är det istället påskkärringarna som ger bort godis när de kommer på besök.

Även vilken dag påskkäringarna går runt kan variera i Sverige. Vanligast är i dag, skärtorsdag. Men bloggaren Mattias Axelsson på bloggen Högtider och tradition skriver att det i västra Sverige (Bohuslän, Dalsland och Värmland) är påskafton som gäller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HKR åter landets mest sökta högskola

Mer än 40 000 sökte in till Högskolan Kristianstad.

Robert Rosén

Kl.10:58, 18 april, 2018

HKR åter landets mest sökta högskola
Högskolan Kristianstad är landets mest sökta högskola. FOTO: Arkiv.

Den 16 april stängde ansökningarna till höstens högskole- och universitetsstudier. För fjärde året i rad minskar anmälningarna, och på Högskolan Kristianstad är det inget undantag.

Ansökningarna till Kristianstad har nämligen minskat med en procent från förra året. Med 40 566 ansökningar, varav 10 959 förstahandssökande, är Högskolan Kristianstad dock den mest sökta högskolan i landet och det lärosäte med sjunde mest ansökningar.

LÄS MER: Högskolan når topplacering: ”Ett välkomnande lärosäte”

– Det är glädjande att vi behåller positionen som Sveriges mest sökta högskola och åter hamnar över 40 000 sökande, och speciellt att de som söker till oss i första hand ökar när det minskar i landet totalt sett. Det är bra siffror i en högkonjunktur.

– Att vi minskat något var väntar eftersom vi erbjuder färre utbildningar inför denna höst. Vi uppdaterar och anpassar utbudet inför varje termin, bland annat för att möta arbetsmarknadens behov. En procents minskning är drygt 400 individer färre, men samtidigt har vi fler sökande per plats, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Programmet som mottog flest ansökningar på Högskolan Kristianstad är Beteendevetenskapliga programmet, medan Psykologi I var den fristående kurs som flest sökte in till.

De lärosäten som fick in fler ansökningar än Högskolan Kristianstad är samtliga universitet. Det rör sig då om Uppsala universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Linnéuniversitetet.

FaktaTio populäraste programmen på Högskolan Kristianstad:
1. Beteendevetenskapligt program, 3 989 sökande.
2. Digital design, 1 620 sökande.
3. Sjuksköterskeprogrammet, 1 387 sökande.
4. Förskollärarutbildning, 886 sökande.
5. Ekonomiprogrammet - Valfri inriktning, 870 sökande.
6. Personal- och arbetslivsprogrammet, 818 sökande.
7. Tandhygienistprogrammet, 754 sökande.
8. Ekonomiprogrammet - Bank och finans, 676 sökande.
9. Ekonomiprogrammet - Internationellt företagande och marknadsföring, 668 sökande.
10. Förskollärarutbildning med inslag av validering, 665 sökande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Friluftsbad får ny byggnad: ”Vill bygga en flexibel lokal”

ABK planerar ny byggnad på badet.

Robert Rosén

Kl.09:56, 17 april, 2018

Friluftsbad får ny byggnad: ”Vill bygga en flexibel lokal”
Gamlegårdens Friluftsbad har fri entré för alla besökare. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

AB Kristianstadsbyggen (ABK) meddelar att de planerar att uppföra en ny byggnad vid Gamlegårdsbadet. Den nya lokalen kommer att bestå av omklädningsrum och duschar, men även fungera som en samlingslokal.

– När det nu var dags att fräscha upp omklädningsrummen ville vi ta ett helhetsgrepp. Vi vill bygga en flexibel lokal som kan locka fler besökare till badet och som samtidigt kan komma fler till godo än bara badgästerna, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: LISTA: Badplatser i Kristianstads kommun

Bostadsbolaget planerar att den nya byggnaden ska stå färdig till sommaren 2019.

– Vi har lyssnat på synpunkter från de boende. Uppfräschade lokaler till badet och en samlingslokal är något som verkligen efterfrågats på området, säger Henrik Strand, vd på ABK.

Gamlegårdsbadet har den senaste tiden genomgått uppgraderingar, då ABK för några år sedan moderniserade reningsanläggningen.

Innan nybyggnationen kan börja återstår det för ABK att få bygglovet klart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus

Trots att de är friska tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar. Så ser det ut i Skåne.

Michael Olsson

Kl.10:54, 16 april, 2018

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus
Foto: Pixabay

Enligt en rapport från Socialstyrelsen tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar, trots att de är friska nog att gå hem.

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Många av de äldre behöver fortsatt vård efter utskrivning, men då är det vanligen kommunen som tar över vårdansvaret.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt.

Väntetiden på att bli utskriven varierar i landet, i Uppsala län fick utskrivningsklara patienter vänta på hemgång i snitt 7,4 dagar under 2017. I Skåne län fick utskrivningsklara patienter vänta i 4,1 dagar innan hemgång.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt.

Bara tre län i landet klarade av en genomsnittlig väntetid på max tre dagar. Därefter tvingas kommunerna betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

vantetid-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018

I helgen skrev tusentals svenskar högskoleprovet. Hur många rätt hade du fått på provets orddel?

Hanna Thulin

Kl.07:05, 16 april, 2018

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018
Foto: Flickr

I lördags satt tusentals svenskar i skolsalar över hela landet och svettades över orddelen i högskoleprovet. Här kan du testa dig själv och se hur många rätt du hade fått.

Lyckas du pricka in 20 rätta svar?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga

Därför kan dina konsertbesök öka livslängden med tio år.

Matilda Larsson

Kl.13:52, 15 april, 2018

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga
Foto: Pxhere, Pixabay.

Att yoga får oss att bli lugna, hälsosamma och må bättre är det många som är överens om.

Men att gå och se en konsert kan få oss att må ännu bättre än att utöva yoga, enligt en ny studie.

Det var brittiska The Sun som först rapporterade att experter har kommit fram till resultatet genom att mäta och jämföra hjärtfrekvensen hos testpersoner när de fick gå på en konsert, en yogalektion eller fick promenera med sin hund.

Man mätte bland annat välmående och stressnivå hos personerna före och efter sina aktiviteter, varav man kom fram till att de som lyssnade på en 20 minuter konsert mådde bättre än de andra deltagarna.

Enligt Patrick Fagan, beteendeexpert på Goldsmith’s University i London, Visade resultaten att testpersonernas humör höjdes med 21 procent efter en konsert. Det kan jämföras med att de som deltog i 20 minuters yoga höjde humöret med 10 procent. De som promenerade med hunden mådde vara sju procent bättre efteråt, enligt studien.

– Vår forskning visar vilken djupgående inverkan konserter har på hälsa, lycka och välmående – där regelbunden närvaro är nyckeln, säger Patrick Fagan till The Sun.

Enligt forskningen kan välmående i genomsnitt förlänga livsspannet med hela nio år, där ytterligare forskning från universitetet föreslår att ett konsertbesök varann vecka kan förlänga livsspannet med nästan ett årtionde.

– Vi vet alla hur kul det är att se sitt favoritband eller artist live, men nu har vi bevis (på hur hälsosamt det är), säger Nina Bibby, talesperson på O2 som också har varit med och tagit fram studien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng