Personalbrist tvingar skånska företag att minska sin produktion

Tre av sju rekryteringar misslyckas tre. Det har blivit att svårare för Skånes företag att hitta personal med rätt kompetens.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.11:14, 14 mars, 2018

Personalbrist tvingar skånska företag att minska sin produktion
Elektriker är svårast att rekrytera anser företagen i Skåne. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Den senaste rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv visar på stora problem att hitta kunnig personal. Tre av fyra företag upplevde svårigheter och av sju rekryteringar misslyckades tre. Främst på grund av det saknas personer med rätt yrkeserfarenhet.

– Det här är det största problemet för företagarna i Skåne, säger Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

– Vi behöver se insatser på utbildningsområdet, inte minst för att öka kvalitén och se till att kunskaperna motsvarar företagens behov. Men det krävs också reformer som sänker trösklarna in för de med låg utbildning.

Den näst vanligaste orsaken är brist på personer med rätt utbildning. En av fyra företag i länet upplever att bristande kunskap i svenska har varit ett problem.

Problematiken med att hitta rätt personal har resulterat i långtgående konsekvenser. Tre av tio företag har ställt in en planerad expansion och var tredje har fått dra ner på sin produktion.

Svenskt Näringsliv vill att man bygger ut yrkeshögskolan, förbättrar de gymnasiala yrkesutbildningarna och omfördelar resurser gällande högskolor för att tillgodose behovet bättre. Att kunniga människor utvisas är även något som måste åtgärdas.

Samtidigt som problemen med rekrytering pågår visar enkäten att det är en kraftig ökning av företag som vill rekrytera. Under det senaste halvåret har 69 procent försökt rekrytera.

– Vi ser att det är en kraftig högkonjunktur just nu och många företag går på högvarv. Flaskhalsen för många är att de inte kan hitta rätt personal. Här finns en jättepotential om vi kan få fler att matcha de krav som behövs på arbetsmarknaden, säger Rolf Elmér.

Text: André Kvist

FaktaFAKTA

Tjänster/yrken som är svårast att rekrytera:

  1. Elektriker

  2. Säljare

  3. Kockar

  4. Serveringspersonal

  5. Ingenjörer

  6. Chaufförer

  7. Projektledare

  8. Montörer

  9. Assistenter

  10. Mekaniker

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Många vill söka jobb när klädjätten öppnar nytt i Kristianstad

Klädjätten valde ett annorlunda sätt att söka personal till sin nya butik. Det blev lång kö i centrala Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.19:01, 15 mars, 2018

Många vill söka jobb när klädjätten öppnar nytt i Kristianstad
Det var lång kö till Lager 157:s audition på torsdagen. Foto: Henrik Nordell

I slutet av maj kommer klädjätten Lager 157 att öppna butik i handelsområdet Härlöv. De tar över Sovas gamla lokaler och ska snart fylla på hyllorna med allt från kläder till skor och accessoarer. Tidigare har de sökt efter en butikschef och nu ska resten av personalen anställas.

En del av rekryteringen av säljpersonal görs på ett lite annorlunda sätt, genom en audition på House of Bagels i centrala Kristianstad. På torsdagen var det många som tog chansen att gå dit, lämna sitt CV och prata med de butiksansvariga över en fika. Det blev snabbt en lång kö med sökande.

LÄS MER: Butikskedjan avslöjar – därför väljer de Kristianstad

– Jag har alltid varit intresserad av företaget och har jobbat tidigare i butik. I kön har jag stått i ungefär en timme nu, det är lite kallt, säger Mikaela Wennberg, 25 år.

 

Lager 157, Mattias Wik

Mattias Wik på Lager 157. Foto: Henrik Nordell

 

Mellan 100 och 300 personer brukar komma till de auditions som Lager 157 arrangerar. Till andra tjänster i butiken har dessutom hundratals lämnat en webbansökan. Utanför House of Bagels bjöds de sökande på kaffe och kanelbulle innan det var dags för en första intervju.

– Vi ser att många är förväntansfulla och peppande. Fördelen med det här sättet att söka personal är det personliga mötet. Man ska vara god och glad och vilja sälja. Det gäller att vara engagerad, säger Mattias Wik på Lager 157.

Efter tordagens audition kommer ett flertal personer att kallas till en andra intervju. Enligt hemsidan ska minst fem butikssäljare anställas innan butiken öppnar.

Sedan tidigare finns Lager 157 på ett 20-tal orter i landet där Lund och Löddeköpinge tillhör de närmaste. Företaget har vuxit kraftigt sedan starten i början av 200-talet. De är med på Veckans Affärers lista över ”Superföretag” och har tidigare utsetts till ”Årets Komet” av branschorganet Svensk Handel.

– Vi började ursprungligen med jeans och basplagg. Målet är att förenkla modebranschen med kläder till en rolig peng där man känner sig bekväm. Vi köper in i stora volymer och med konceptet ”vi delar” hålls priserna nere, säger Mattias Wik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu börjar butikerna på C4 Shopping att söka personal

Flera av verksamheterna som ska etablera sig på C4 Shopping söker nu efter personal. Hundratals väntas på jobb till hösten.

Henrik Nordell

Kl.09:55, 4 mars, 2018

Nu börjar butikerna på C4 Shopping att söka personal
C4 Shopping som det kommer se ut enligt ritningen. Illustration: C4 Shopping

Någon gång i slutet av september beräknas den nya gallerian vid C4 Shopping i Kristianstad slå upp portarna, enligt delårsrapporten från Eurocommercial och flera av handlarna. Minst ett 60-tal företag har skrivit kontrakt för lokaler i det cirka 40 000 kvadratmeter stora köpcentrat.

H&M med koncept inom kläder, skönhet och heminredning kommer att stå för en stor del med en 2 600 kvadratmeter stor yta för sin verksamhet. City Gross är den enda butik som hittills har öppnat i området och som har anställt ett 60-tal personer till sin affär.

LÄS MER: EXTRA: Kedjan öppnar i C4 Shopping – först i Kristianstad

Nu börjar fler företag med etableringar på C4 Shopping att lägga ut sina jobbannonser i arbetsförmedlingens Platsbank. Apoteket är en av de verksamheter som nu söker fem medarbetare. De behöver bland annat en apotekschef och farmaceutiska rådgivare.

KappAhl söker nu också en modeintresserad butikschef till sin nya etablering i gallerian. Tidigare har de meddelat att de ska behålla butiken i centrum och samtidigt öppna en ny klädbutik på C4.

Matbutiken Lidl söker samtidigt en deltidstjänst till sin butik på handelsområdet. Redan för ett år sedan fick de ut med sin etablering. Nu behöver de en säljare till den nya butiken med kravet på ”avslutad gymnasieutbildning”. I annonsen står det att den tjänsten kan tillsättas redan den 1 juli.

På C4 Shoppings hemsida har det under en lång tid funnits möjlighet att lämna intresseanmälningar till samtliga verksamheter som snart ska startas upp. 24kristianstad.se har sökt de ansvariga för köpcentrat för en kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad

Arbetslösheten har sjunkit i samtliga kategorier i Kristianstad. Nya siffror visar att allt fler utlandsfödda får ett arbete.

Henrik Nordell

Kl.09:03, 26 februari, 2018

Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad
Arbetslösheten går ner i samtliga grupper, som ingår i Arbetsförmedlingens statistik.

Mellan år 2016 och år 2017 ökade sysselsättningen i Sverige med 112 000 personer. Det är främst utrikes födda som står bakom ökningen. Tiotusentals gick från arbetslöshet till ett jobb eller deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program (exempelvis Extrajobb). Det visar visar de siffror som Statistiska Centralbyrån nyligen presenterat.

För Kristianstads del pekar utvecklingen åt samma håll med en minskad arbetslöshet under det senaste året. Cirka var tionde (10,3 procent) arbetsför person i kommunen är arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det kan jämföras med siffran 6,7 procent för hela landet. Det går dock nedåt för samtliga grupper.

LÄS MER: Fler väntas få arbete nästa år – så många är utan jobb i Kristianstad

Cirka hälften av de arbetslösa i Kristianstad är födda utanför Europa, visar Arbetsförmedlingens siffror. Det handlar om cirka 2 000 personer. Under det senaste året har den öppna arbetslösheten och antalet inskrivna i program minskat med en procent.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I kategorin med arbetssökande födda i Sverige har nämligen det skett en stor minskning för Kristianstads del. Totalt 9,5 procent gick den ner förra året, vilket innebär att det nu finns 1635 personer enligt den definitionen inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Även för ungdomarna har det minskat kraftigt under det senaste året. 773 Kristianstadsbor i åldern 18-24 år är nu antingen öppet arbetslösa eller inskrivna i program. Det är tio procent färre än i januari år 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här kan du sommarjobba med att vakta kriminella: ”Stort intresse”

Polisen söker nu timanställda och vikarier till arresten i Kristianstad. Ett stort antal personer har redan sökt.

Henrik Nordell

Kl.21:04, 20 februari, 2018

Här kan du sommarjobba med att vakta kriminella: ”Stort intresse”
Personliga egenskaper med att vara mogen och psykiskt stabil är viktigt som arrestantvakt. Foto. Pixabay

Tio personer söks nu av polismyndigheten till ett kanske lite annorlunda sommarjobb samt timanställningar i Kristianstad. Det är civila anställningar till arrestantvakter som polisen behöver för att täcka upp när annan personal behöver vara ledig. Den huvudsakliga uppgiften är att vakta de personer som tas in misstänkta för brott.

– Vi ser mycket till hur de sökande är som individ. Man behöver vara en mogen och stabil människa som kan hantera stora tempoväxlingar. Man ska tycka om att arbeta med människor, vara empatisk och behandla andra med respekt, säger Daniel Bertilsson, arrestgruppchef och ansvarig för rekryteringen.

Annonsen har redan legat ute på polisens hemsida i ett par veckor och på fredag är sista dagen att söka. Tre vikarier behöver de så snart som möjligt. Två semestervikarier behövs också till sommaren samt ytterligare fem timanställda. Erfarenhet av att möta socialt utsatta människor uppges vara viktigt.

– Det är många som söker. Totalt 120 ansökningar har vi hittills fått in, så det är ett stort intresse, säger Daniel Bertilsson.

De arrestvakter som är fastanställda delar vanligtvis tjänsten med en tjänst som turlagsadministratör. Det kan kortfattad beskrivas som ett biträde till stationsbefälet där man bland annat skriver anmälningar. De personer som söks via annonsen kommer dock enbart att arbeta som arrestantvakter.

– De kommer att gå en tre veckors utbildning, säger Daniel Bertilsson.

Finns det några risker i ett sådant här arbete?
– Det händer väldigt sällan några incidenter vid arresten. Man arbetar inte ensam, utan är alltid minst två stycken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Tusentals besökte den stora jobbmässan i Kristianstad

Över 1 000 personer besökte den stora jobbmässan på Yllan i Kristianstad. Här är alla bilderna.

Henrik Nordell

Kl.18:02, 15 februari, 2018

BILDEXTRA: Tusentals besökte den stora jobbmässan i Kristianstad
Över 1 000 personer besökte jobbmässan på Yllan. Foto: Henrik Nordell

Totalt 55 arbetsgivare inom allt från allt från livsmedelsbutik till taxiverksamhet fanns på plats när Arbetsförmedlingen arrangerade jobbmässa på Yllan. Företag och myndigheter från Kristianstad, Östra Göinge, Bromölla och Sölvesborg är på jakt efter personal. Redan minuterna innan öppningen stod flera hundra personer i kö.

– Syftet är att skapa möten mellan arbetsgivare och arbetssökande. Det är många som behöver anställa inför sommaren, men det finns även många andra anställningar. Det är ett bra sätt att träffa någon ansikte mot ansikte. Vi har pratat med våra kunder att inte bara lämna fram ett CV utan även att presentera sig, säger Henrik Alvesson på Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Fullt tryck på jobbmässan i centrala Kristianstad

Det är första gången som utställare samlas från tre olika kommuner under jobbmässan. Tidigare har det genomfört separata mässor. Förra året arrangerades den i Galleria Boulevard. Med fler arbetsgivare har de fått flytta.

– Nu behövde vi större lokaler. Kommunerna ligger nära varandra och då var det bra att samla alla på samma plats, säger Henrik Alvesson.

Alla bilderna från jobbmässan ser du här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng