LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen

Topp fem – de mest prisvärda skolloven att åka iväg.

Matilda Larsson

Kl.13:27, 7 mars, 2018

LISTA: Här är de billigaste dagarna att resa med barnen
Foto: Max Pixel.

Skollov och lediga dagar under året ger möjligheter för barnfamiljer att ladda batterierna – antingen genom att vara hemma eller genom att resa iväg.

I en ny kartläggning har resebyrån eBeach tagit reda på under vilka lovdagar det är som billigast att resa till solen.

Det visar sig att Valborgsmässohelgen är det mest prisvärda lovet att resa under, följt av Kristi himmelsfärd och påsklovet. Därefter är det höstlovet som erbjuder de billigaste resorna.

Kartläggningen visar också till vilka destinationer med en medeltemperatur på minst 20 grader det är som billigast att resa under skolloven.

Malta med sitt kristallklara vatten är ett bra alternativ för de som vill spara pengar, enligt eBeach. Medelhavsön placerar sig nämligen i topp som det mest prisvärda resmålet under både Kristi himmelsfärdshelgen och sommarlovet. Om resor i slutet av året lockar mer, är kanarieön Fuerteventura eller solsäkra Dubai att föredra och då helst på höstlovet.

– Under skolloven är det många familjer som passar på att njuta av välförtjänt semester i solen. Vår kartläggning visar att det går att spara mycket pengar om du är flexibel med vilket lov du och din familj väljer att resa under. Oavsett lov så finns det alltid goda chanser till sol och värme. Dubai har till exempel en temperatur på upp till 23 grader i december, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.

Topp 5: Billigaste skolloven att resa

1. Valborgshelgen
2. Kristi himmelsfärdshelgen
3. Påsklovet
4. Höstlovet
5. Jullovet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Entreprenören flyttade närmare naturen: ”Vill leva det goda livet”

Peter Nilsson flyttade ut sin butik till landet och utvecklade konceptet. Här vill han erbjuda det goda livet.

Henrik Nordell

Kl.21:23, 27 maj, 2018

Entreprenören flyttade närmare naturen: ”Vill leva det goda livet”
Peter Nilsson driver Villa Balsvik i byn med samma namn. Foto: Henrik Nordell

Under 20 års tid har Peter Nilsson jobbat i inredningsbranschen. För bara någon månad sedan öppnade han sin nya livsstilsbutik. Det är en dröm som blivit verklighet i Balsby norr om Kristianstad.

– Jag har haft köksbutiken i stan i tio år, men ville utveckla konceptet till att erbjuda ett helhetsgrepp när det gäller livsstil med kök och fasta inredningar som bas. Jag vill jobba allt som tillhör det goda livet. Jag köper in det som jag själv tycker om, säger Peter Nilsson.

Att bygga upp butiken ”Villa Balsvik” har krävt mycket jobb. Den gamla trädgårdsmästarbostaden har rivits ner till stommarna och totalrenoverats. Nu är den inredd med vinkällare, exklusiva kök samt vackra möbler och inredningsdetaljer till salu.

– Det är ett jätteprojekt som mig för liten företagare. Vi har återanvänt en del material från byggnaden, köpt en del begagnade byggdetaljer och har köpt virke lokalt från sågen i Vånga, säger Peter Nilsson.

Vad är fördelen med att ha butiken i Balsby jämfört med i centrala Kristianstad?
– Här är vackert och lugnare. I processen i att köpa ett kök så bokar man en tid. Då är det fint att sitta här i lugn och ro, med vacker utsikt och underbar natur. Här kan man peka på en bok eller ask och prata om att luckorna görs av de trämaterialen.

I företaget erbjuder han allt från ombyggnation till inredning av hem. Fokus ligger på det som är närproducerat, svenskproducerat och tillverkat i Europa. Bänkskivor med granit från Vånga ska snart sättas på plats i ett av köken. I trädgården finns krukor från Italien.

Köksinredning och köksutrustning är fortfarande grunden för butiken, även om här finns så mycket mer. Villa Balsvik är återförsäljare för Tibrokök.

– De är en av Sveriges mest exklusiva tillverkare av kök, med en hög hantverkskänsla. De jobbar med massiva stommar och lådor och köksinredning i förzinkat material. Det finns många som tillverkar kök, men få som är så duktiga. Köken är tillverkade i Sverige och av svenska råvaror. Det viktiga för kunderna är att de kommer hit och får en känsla för kvaliteten, det är något man själv måste uppleva, säger Peter Nilsson.

 

Villa Balsvik. Peter Nilsson. Foto: Henrik Nordell

Villa Balsvik ligger i byn med samma namn. Foto: Henrik Nordell

 

Vilka är dina kunder?
– Kökskunderna är kvalitetsmedvetna och de gör ett aktivt val. Ett kök som håller i 50 år är bättre för miljön än att köpa ett som bara håller i 15 år. För mig handlar det om att bygga upp ett förtroende, då kommer kunderna tillbaka.

Var kommer ditt intresse för inredning ifrån?
– Morfar är en stor inspirationskälla. Han levde ett skönt liv och har inspirerat mig till det goda livet. I Stockholm hade jag också en chef som visade vägen till gourmétmatlagningen. Han sade att man även om man inte kan äta gåslever och dricka champagne var dag så ska man leva så gott man kan.

Ett exempel på kombinationen mellan mat och det goda livet är tryffelodlingen utanför butiken. En kalkrik jord och droppbevattning ger förutsättningar för de exklusiva svamparna att trivas. Det kommer dock att ta lång tid innan de kan skördas, mellan sex och åtta år.

– Vi har importerat 80 ekplantor från Frankrike. Svampen lever i symbios med trädet och det gör att det växer små svarta knölar under jord. Man måste ha en tränad tryffelhund för att undersöka ifall de är mogna, så det är ett litet projekt. Man får ge det mycket kärlek, säger Peter Nilsson.

 

Villa Balsvik. Peter Nilsson. Foto: Henrik Nordell

Utanför butiken odlas det tryffel. Foto: Henrik Nordell

 

En månad efter öppningen återstår ännu några detaljer att färdigställa. Samtidigt finns visioner om att utveckla verksamheten. Flera kunder efterfrågar ett kafé med utsikt mot Råbelövssjön. Nästa år kommer det även att säljas utemöbler.

– Vi blir nog aldrig riktigt klara. Jag är en person som tycker om att förändra och utveckla. Det är min starka sida. Därför tycker jag att det är roligt med nya köksprojekt och att förverkliga människors drömmar, säger Peter Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil kolliderade med mitträcket

Polis och räddningstjänst är kallade till platsen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:26, 27 maj, 2018

Bil kolliderade med mitträcket
Foto: Arkiv

Klockan 19:08 på söndagskvällen rapporterade polisen om en trafikolycka på väg 21 i höjd med Önnestad i riktning mot Hässleholm. En personbil ska enligt uppgifter ha kolliderat med mitträcket. Polis och räddningstjänst är kallade till platsen.

Inga personer har skadats men bilen kommer att behöva bärgas från händelseplatsen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dubbel smäll mot bilägare i sommar – skattehöjningarna kritiseras

"Detta visar hur den svenska skattepolitiken slår mot företag och hushåll utanför Stockholm".

Matilda Larsson

Kl.17:34, 27 maj, 2018

Dubbel smäll mot bilägare i sommar – skattehöjningarna kritiseras
Foto: Mike Mozart/Flickr.

Bensin- och dieselpriserna steg nyligen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. 

Då höjdes bensinpriset med 20 öre till 16,16 kronor per liter, vilket gjorde att det svenska bensinpriset översteg 16 kronor per liter för första gången i historien.

LÄS MER: Rekordgräns sprängd – bensinpriset över 16 kronor

Enligt Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige, berodde rekordet på det höga oljepriset.

– Den bakomliggande orsaken är att råoljepriset är väldigt högt och passerade 80 dollar i går. Där är den stora effekten, att råoljepriset ligger väldigt högt. Den andra effekten är att svenska kronan är väldigt svag vilket också spelar in på priset, sa Ulf Svahn nyligen till Dina Pengar.

Men enligt branschorganisationen Transportföretagen beror inte prishöjningen på oljepriset.

”Prisrekordet inträffar trots att oljepriset i dag är klart lägre än 2012 – cirka 80 dollar per fat jämfört med 120 dollar per fat 2012. Skatterna är däremot högre”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Detta visar hur den svenska skattepolitiken med årliga automatiska skattehöjningar slår mot företag och hushåll utanför Stockholm. Till detta kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som ytterligare höjer kostnaderna för företag runt om i Sverige och infört en flygskatt, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

Samtidigt börjar de nya beskattningsreglerna att gälla den 1 juli.

Det innebär att skatten blir dyrare för de nyregistrerade fordon som släpper ut mycket koldioxid, medan bilar som släpper ut lite eller ingen koldioxid istället får en premierabatt.

– Vidare kommer den ändrade fordonsskatten, det så kallade bonus-malussystemet, främst att ge bonusar till bilar i Stockholm medan malusen, extraskatter, belastar bilar som är vanliga på landsbygden, säger Ulf Perbo.

Även Allt om Bilars motorexpert Jan-Erik Berggren skriver i en debattartikel att staten står för både en vänsterkrok och en högerslägga i sommar.

”Fordonsskatten höjs och priset på bensin och diesel har aldrig varit högre, bland annat på grund av regeringens smyghöjning varje årsskifte”, skriver Berggren.

Transportföretagen kritiserar även de höga fordonsskatterna.

”Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader och de flesta hushåll baserar sitt vardagsliv på bilen. Att då välja att ha de högsta transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop”, avslutar organisationen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en gräsbrand – trots alla varningar

Branden tog flera timmar att släcka.

Mattis Andersson

Kl.16:00, 27 maj, 2018

Ännu en gräsbrand – trots alla varningar
Foto: Arkiv/Pixabay

Strax efter klockan 14 larmades räddningstjänsten till Fjälkinge backe. Detta efter att en mindre gräsbrand startat. Såväl räddningstjänsten som SMHI har varnat för brandrisken, trots detta har det brann den under söndagseftermiddagen.

Den var inte så stor, men det var mossa och torv nästan 50 centimeter djupt. Det var svårt att komma till, vi fick gräva en hel del, säger Johan Wendt, yttre befäl vid Räddningstjänsten i Kristianstad.

Även om det gick bra denna gången så uppmanar räddningstjänsten ännu en gång till försiktighet.

– Det var ingen fara för att det skulle sprida sig när vi väl kommit dit, Det har varit väldigt torrt och vi vill ännu en gång trycka på att man måste vara försiktig, säger Johan Wendt.

Exakt vad som ligger bakom branden vet man inte. Men man har sina aningar på räddningstjänsten.

Det är förmodligen någon som eldat eller har rökt, det har inte startat av sig själv, säger Johan Wendt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fortfarande tar mammorna ut flest föräldradagar

Trots möjligheten att dela lika tar kvinnorna ut störst del av föräldrapenningen.

Robin Östberg

Kl.13:57, 27 maj, 2018

Fortfarande tar mammorna ut flest föräldradagar
Foto: Mostphotos.

Redan 1974 infördes föräldrapenningen med tanken att båda föräldrarna skulle kunna kombinera arbete med familj. Precis efter införandet tog endast en procent av männen ut sina dagar. Även om det det blivit mer jämställt med åren är det fortfarande kvinnorna som tar ut störst andel föräldrapenning, vab och barnbidrag för sina barn.

Ett av skälen till att Försäkringskassan går ut med information om föräldraförsäkringen är för att kvinnor som är borta från arbetsmarknaden riskerar försämrade karriärmöjligheter. Det kan i sin tur leda till sämre löneutveckling, livsinkomst och pension.

Alexandra Wallin, som är chef på avdelningen för Barn och familj, menar att statistiken talar för sig.

– När man tittar på fördelningen mellan dem som får ersättning från Försäkringskassan för att ta hand om sina barn blir det tydligt att kvinnor fortfarande tar ut flest ersättningsdagar. Det kan vi se genomgående på alla våra vård- och omsorgsförmåner, säger hon i ett pressmeddelande.

Även om utvecklingen går åt rätt håll, går det långsamt. 2017 tog papporna ut 28 procent av de utbetalade föräldrapenningdagarna. Sedan lagändringen om delat barnbidrag trädde i kraft 2014 har andelen kvinnor som mottar ersättningen minskat från 88 till 76 procent och andelen män på motsvarande sätt ökat från 12 till 24 procent.

– Det vi ser har haft störst effekt på fördelningen är när det har införts lagändringar som bygger på att föräldrarna ska dela, säger Alexandra Wallin.

FaktaFakta: 

  • Mäns uttag av föräldrapenningdagarna var 28 procent 2017 och 72 procent av dagarna togs ut av kvinnor.

  • Under 2017 gick 62 procent av de utbetalade vabdagarna till kvinnor och 38 procent till män.

  • Under 2017 var 83 procent av mottagarna av underhållsstöd kvinnor och 17 procent män.

  • Av de som fick vårdbidrag under 2017 utgjorde kvinnor 84 procent av mottagarna och män 16 procent.


Källa: Försäkringskassan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng