Kaféet lanserar ny Mello-bakelse – fick besök av Moncho | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Andra Chansen

Kaféet lanserar ny Mello-bakelse – fick besök av Moncho

På lördag går Moncho upp på scen där han ska duellera mot Margaret. Innan dess fick Kristianstadsborna chansen att möta honom på den lokala kaféet.

Henrik Nordell

Kl.18:32, 1 mars, 2018

Kaféet lanserar ny Mello-bakelse – fick besök av Moncho
Moncho besökte Darins kafé i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell

I tisdags lanserades bakelsen på kaféet Darins i centrala Kristianstad. Den är gjord på en kladdkaka med tre sorters chokladmousse. På bara tre dagar har nämnare 100 sålts, de är helt enkelt populära.

– Vi ville göra något i samband med att Melodifestivalen kommer till Kristianstad. Då fick vi idén att skriva ut artisternas ansikten i marsipan, säger Alexander Einarsson, konditor på Darins.

LÄS MER: Duellanterna hyllar Kristianstad: ”Älskar det”

På torsdagen fick kaféet besök av Moncho, som på lördag ställs mot Maragret i Andra Chansen. Naturligtvis fick han då även smaka bakverket.

– Den får tio av tio. Det är nice, jag älskar choklad, säger Ramón Marcos Enrique Monserrat, känd under artistnamnet Moncho.

I dag fick han göra ett första genrep på scen för att testa kameravinklar och se till så att allt i numret stämmer. Han tävlar med den dansvänliga låten ”Cuba Libre”. Så mycket av staden har han dock inte hunnit se ännu.

– Jag har mest sett vägen mellan hotellet och arenan. Det är ganska späckat schema, säger Moncho.

 

Moncho

Moncho på scenen i Kristianstad Arena. Foto: Robert Rosén.

 

Vad tycker du om Kristianstad Arena?
– Malmö Arena var mycket större, men jag tror att det blir väldigt bra stämning. Vi är närmare publiken och det är fullsatt, det kommer att bli som en kokande gryta. Det är första gången Melodifestivalen hålls i Kristianstad, ryktet går om att det kommer bli helt crazy. Jag visste inte att det var så här stort, med förberedelser flera dagar innan.

Hur har det varit hittills att vara med i Melodifestivalen?
– Jag älskar det, det har varit skitkul. Alla är glada som jobbar med det. Allt känns väldigt proffsigt. Jag hoppas att det inte är sista gången jag är med.

Moncho föddes i Gävle år 1988, flyttade tre år till Kuba när hans föräldrar pluggade där och har därefter vuxit upp i Uppsala. Han är känd från Uppsalabandet Löst Folk (Moncho, Robin Djoon & Format och DJ Capo) som släppte sin debutplatta år 2016. I Melodifestivalen har han startat en solokarriär med stor framgång.

– Jag tror att folk har uppskattat glädjen och stämningen som vi kunnat förmedla. Folk blir glada av numret och därför har de röstat på mig. Det är mycket färger och dans. Det är en blandning mellan reggaeton, dance med rap-inslag. Det är svårt att sätta i en genre.

 

Moncho

Moncho är ansiktet på ett av bakverken hos Darins. Foto: Henrik Nordell

 

Vad har du med dig för minnen från Uppsala?
– Jag är från en ort som heter Stenhagen som har fått en ganska negativ bild i media. Det har varit fantastiskt att växa upp där. jag har jättefina minnen därifrån och det har format den jag är, med blandad etnicitet och bra stämning. Det är en jättefin stadsdel.

Tar du med dig minnena från uppväxten i musiken?
– Ja, definitivt från Kuba, jag nämner stränder och så i låten. Även Uppsala har präglat mig när det gäller min musik, det gäller alla ställen jag vuxit upp på.

Vad tycker du om att möta Margaret i Andra Chansen?
– Hon är en fantastiskt artist med en bra låt och bra nummer. Det blir svårt att slå henne, det blir tajt. Det kommer att bli en kamp.

Firar du med Cuba Libre eller champagne ifall du går vidare till final?
– Med Cuba Libre så klart, 100 procent!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär julkonsert till Kristianstad

Då kommer den till kulturkvarteret.

Hanna Södergren

Kl.10:14, 21 maj, 2018

Populär julkonsert till Kristianstad
Py Bäckman, John Kluge och Sonja Aldén kommer till kulturkvarteret i slutet av november. Pressbild.

Den välkända julkonserten ”Änglaljus” med John Kluge i spetsen kommer till kulturkvarteret den 28 november. I år firar även konserten hela 25-år. Med på turnén är bland annat Sonja Aldén som ofta kallas ”vår tids kvinnliga Ted Gärdestad” och Py Bäckman som har gett ut ett 15-tals album men också skrivit en rad texter till andra kända artister.

En biljett till den ljuvliga julkonserten i Kristianstad kostar 425 kr.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mängder av konst och stor show på torget

ArtQeen gjorde sitt femte år under Kulturnatten i Kristianstad. Det bjöds på mängder av konst och stor show på Stora Torg.

Henrik Nordell

Kl.20:28, 20 maj, 2018

Mängder av konst och stor show på torget
ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Kulturnatten i Kristianstad har bjudit på mängder av aktiviter under fredagen och lördagen. En av de återkommande var Rebecca ”ArtQueen” Samlomonsson som detta år deltog för femte året i rad.

Ett stort tält satte hon upp på Stora torg fyllt med konstverk. På kvällen bjöd de på en unik show i konstens tecken. Ett stort antal konstnärer hade bjudits in för att ställa ut sina verk, möta publiken och visa hur konst blir till.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

–  Det vi alltid gör under Kulturnatten är att måla på rullgardiner. Den idén fick jag i VM i kustrodd i Helsingborg. De vill ha något annorlunda där tävlingarna gick. Då satte vi upp ett stort tält och målade på rullgardiner som hängdes upp, säger Rebecca Salomonsson.

Vad är anledningen till att ni medverkar på Kulturnatten?
– Jag tycker att det är viktigt att allmänheten får ta del av konsten på offentliga platser, som här på Stora Torg. Folk kan komma in och titta och prata med konstnärerna.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Artillerimuseet utanför Kristianstad var med på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

 

För andra året samarbetar ArtQueen även med Artillerimuseet under Kulturnatten. De kom dit med flera historiska militärfordon som väckte uppmärksamhet.

– Vi visar vår Volvolastbil från 1942 med gengasaggreat, den används också som en scen för ArtQeen. Här finns en pansarvärnsterrängvagn från 1963 som skjuter projektiler mot stridsvagnar. Sedan har vi stoltheten – en postamoppe från 1960-talet, säger Udo Noelle.

Vid sidan av tälten bjöd Eva ”Sigge” Sigvardsson också på livemålning. Planken målades med sommarinspirerade motiv. Privat målar hon både med olja, akryl och akvarell.

– Det är jättekul att få vara med här. Det är tack vare Rebecca som jag vågat ta steget att måla mitt bland allt folk, säger Eva ”Sigge” Sigvardsson.

För dem som var uppe sent på fredagen bjöd dessutom ArtQueen på en stor show under namnet  Great Planet of apparel Art. Den har de tidigare turnerat med internationellt.

– Vi är fjorton modeller samt ett rockband. De spelar låtar från 1970- till 1990-talet, allt från Def Leppard till Metallica. Sedan har de gjort en rockig version av Michel Jackssons ”Heal the world”. En del av konstnärerna som är med i tältet har också skapat de outfits som är med i showen, säger Rebecca Salomonsson.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Eva ”Sigge” Sigvardsson bjöd på livemålning. Foto: Henrik Nordell

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer stjärnskottet till Kristianstad

Hon har över 45 miljoner streams på Spotify.

Hanna Södergren

Kl.15:25, 20 maj, 2018

Då kommer stjärnskottet till Kristianstad
Sista juni sjunger Wiktoria i Tivoliparken. Pressbild.

Den 27 juni invigs Kristanstad Pride och den 30 juni sjunger Wiktoria i Tivoliparken efter att paraden avslutats. 21-åringen debuterande i Melodifestivalen 2016 med låten ”Save me som fick näst flest röster av folket.

Hon är även känd för låten ”As I Lay Me Down” som låg på svensktoppen listan så länge som 24 veckor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De auktionerar ut 123 tavlor till välgörenhet för barn

Under Kulturnatten auktioneras 123 tavlor ut till välgörenhet. Pengarna går till att hjälpa barn med läpp- och gomspalt.

Henrik Nordell

Kl.16:30, 19 maj, 2018

De auktionerar ut 123 tavlor till välgörenhet för barn
Rotary Kristianstad-Hammarshus auktionerar ut tavlor under Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Kulturnatten i Kristianstad är i full gång och som en del i den auktioneras det ut konstverk till välgörenhet. Det är Rotary Kristianstad-Hammarshus som har samlat in ett stort antal tavlor och affischer.

I Kvänums gamla butikslokal på Östra Storgatan arbetar de nu ideellt för att få in pengar till välgörenhet.

– Vi gjorde en efterlysning inför Kulturnatten och fick in hela 123 konstverk, flera av dem från namnkunniga och kända konstnärer. Det är vi väldigt stolta över, säger Anita Eriksson, ansvarig för insamlingen.

Den som vill kan fram till söndag klockan 14.00 lägga ett bud på tavlorna. Konkret innebär det att man skriver upp en summa i en pärm tillsammans med namn och telefonnummer. Under söndagen avgörs vem som har det högsta budet.

– Vi har redan haft 3-4 bud på samma verk, det har varit väldigt livaktigt här, säger Anita Eriksson.

De pengar som samlas in via auktionen går till European Cleft Organisation. Rotaryklubben fick kontakt med dem via högskolan. De arbetar med att hjälpa barn som har fötts med läpp- och gomspalt. Något som kan leda till diskriminering och svårigheter att äta.

– Det är ett behjärtansvärt ändamål och organisationen gör en bra insats. Föräldrarna har inte alltid råd att operera sina barn, säger Anita Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

I dag drog Kulturnatten igång i Kristianstad. Här är bilderna från några av evenemangen.

Henrik Nordell

Kl.21:31, 18 maj, 2018

BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad
Kulturnatten har dragit igång i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell

Solen sken över Kristianstad när Kulturnatten drog igång på fredagen. Redan på eftermiddagen var det full fart på stan med aktiviteter, utställningar och uppträdanden. I Tivoliparken hölls det traditionella picknicken. Där fanns även lekar för de yngsta arrangerat av Kristianstads Fritidsgårdfsorum.

– Under kulturdagarna så marknadsför vi våra fritidsgårdar. Här kan barnen spela bubble balls, vi ”giant dart” där de skjuter fotboll mot en stor darttavla samt Archery tag, liknande paintball fast med pilbågar. Alla fritidsgårdar är här på plats, säger Axel Öjvindsson från Öllsjö-Vä fritidsgård.

LÄS MER: Kulturnatt Kristianstad: ”Ett av de bästa programmen”

På Stora torg har en stor scen byggts upp i veckan där flera av showerna kommer att ta plats. Längs gågatorna finns det konstverk både i skyltfönster och uppe i luften. Jeanette Gostomski står bakom det röda verket ball cloud på Hesslegatan.

På lilla torg står kulturen också i centrum. Kulturhuset Barbacka är en av de aktörer som håller i aktiviteterna där med pyssel för barnen.

– Vi har Underverkstaden varje lördag under terminen med drop-in, där barnen har skapande verkstad. Nu har vi tagit oss ut på torget för att alla ska få pyssla. Vi brukar ha ett tema och nu gör de flygande vårfåglar, säger Nelly Nilsson Nyberg.

Redan första timmen besöktes de av ett 20-tal barn tillsammans med sina föräldrar. I morgon håller de öppet klockan 13-17. Här har du hela programmet för kulturnatten.

Kvällen fortsätter nu med Pax som bjuder på hiphop på Kulturkvarteret och Rahimic som uppträder på samma plats. Klockan 22.45 blir det show på Stora Torg med Great Planet of apparel Art och vid midnatt avslutar Sandro Cavazza fredagen med popshow på scenen.

Se bilderna från starten på Kulturnatten här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng