Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad

Arbetslösheten har sjunkit i samtliga kategorier i Kristianstad. Nya siffror visar att allt fler utlandsfödda får ett arbete.

Henrik Nordell

Kl.09:03, 26 februari, 2018

Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad
Arbetslösheten går ner i samtliga grupper, som ingår i Arbetsförmedlingens statistik.

Mellan år 2016 och år 2017 ökade sysselsättningen i Sverige med 112 000 personer. Det är främst utrikes födda som står bakom ökningen. Tiotusentals gick från arbetslöshet till ett jobb eller deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program (exempelvis Extrajobb). Det visar visar de siffror som Statistiska Centralbyrån nyligen presenterat.

För Kristianstads del pekar utvecklingen åt samma håll med en minskad arbetslöshet under det senaste året. Cirka var tionde (10,3 procent) arbetsför person i kommunen är arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det kan jämföras med siffran 6,7 procent för hela landet. Det går dock nedåt för samtliga grupper.

LÄS MER: Fler väntas få arbete nästa år – så många är utan jobb i Kristianstad

Cirka hälften av de arbetslösa i Kristianstad är födda utanför Europa, visar Arbetsförmedlingens siffror. Det handlar om cirka 2 000 personer. Under det senaste året har den öppna arbetslösheten och antalet inskrivna i program minskat med en procent.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I kategorin med arbetssökande födda i Sverige har nämligen det skett en stor minskning för Kristianstads del. Totalt 9,5 procent gick den ner förra året, vilket innebär att det nu finns 1635 personer enligt den definitionen inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Även för ungdomarna har det minskat kraftigt under det senaste året. 773 Kristianstadsbor i åldern 18-24 år är nu antingen öppet arbetslösa eller inskrivna i program. Det är tio procent färre än i januari år 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har arbetslösheten minskat

Arbetslösheten har minskat för både inrikes och utrikes födda. Skillnaden mellan grupperna är dock fortfarande stor.

Michaela Ekström

Kl.13:50, 19 maj, 2018

Så mycket har arbetslösheten minskat
Foto: Pixabay

Arbetslösheten har minskat, både för inrikes och för utrikes födda. I april var arbetslösheten totalt 7,1 procent, jämfört med 7,5 procent för ett år sedan. Detta enligt siffror från Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik.

Även om arbetslösheten har minskat både för inrikes och utrikes födda är skillnaden mellan de båda grupperna stor. För inrikes födda är arbetslösheten nere på 3,7 procent, bland utrikes födda är den 20,5 procent.

Det är också allt fler nyanlända som börjar arbeta eller studera. Hittills i år har 4 700 personer gått vidare till arbete eller studier efter etableringsuppdraget, Arbetsförmedlingens program för nyanlända. Det kan jämföras med 2 400 personer under samma period förra året och 2 100 personer för två år sedan.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

FaktaSå har arbetslösheten förändrats jämfört med april förra året.

  • 7,1 procent var inskrivna som arbetslösa i år jämfört med 7,5 procent förra året. Sammanlagt 350 246 personer i år och 364 464 förra året.

  •  9,1 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa i år. Förra året var siffran 10,7 procent. Sammanlagt 46 748 ungdomar i år och 53 837 förra året.

  • • 38 814 personer fick arbete i år. 37 821 fick arbete förra året.


Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i april 2018

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt

Enligt siffror från Bolagsverket sker ökningen av kvinnliga styrelseledamöter långsamt inom svenska aktiebolag.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:40, 11 maj, 2018

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt
Foto: Pixabay.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i svenska aktiebolag är fortfarande väldigt låg, enligt siffror från Bolagsverket. På tio år har antalet kvinnor ökat med tre procentenheter. 2008 låg andelen kvinnliga styrelseledamöter på 17 procent och år 2018 har siffran hittills legat på 20 procent.

– Det är ingenting att vara stolt över, säger Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på KTH, till Nyhetsbyrån Siren.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter på kommunnivå varierar stort i landet. Högst är det bland aktiebolagen i Jokkmokk, på 28 procent och i Skåne är den högsta andelen kvinnor inom aktiebolagen i Vellinge och Lomma, med 24 procent. I Kristianstad ligger andelen kvinnor på 19 procent och för tio år sedan var den på 15.

Charlotte Holgersson säger till Nyhetsbyrån Siren att jämställdheten inom aktiebolagen är en viktig fråga och att det är viktigt att prata om hur det ser ut internt i organisationer, via politiker, lobbygrupper och media.

– Om man bestämmer sig för att det ska bli en ändring och det känns angeläget, kan det förändras jättesnabbt. Men om man inte tycker att det är en viktig fråga, kommer det att gå långsamt, säger Charlotte Holgersson.

styrelse-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler ska lockas att bli poliser – bjuder in till träff i Kristianstad

Polisen behöver fler som vill arbeta inom kåren. Nu bjuder de in till en informationsträff i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.18:01, 8 maj, 2018

Fler ska lockas att bli poliser – bjuder in till träff i Kristianstad
Fler ska lockas att bli poliser. Foto: Anders Bjurö / BILDBYRÅN

Polisen vill få fler att söka till polishögskolan. Därför är de nu ute på turné med en informationsträff där de berättar mer om yrket, utbildningen och antagningsprocessen. I morgon klockan 18.00 kommer de till polishuset i Kristianstad.

– Många är nyfikna på polisen och här får du lyssna och ställa frågor till en nyutbildad polis som nu är aspirant. Alla är hjärtligt välkomna, säger Jan Jönsson, ansvarig för polisaspirantutbildningen i Region Syd.

Totalt nio informationsträffar arrangeras i Skåne, Blekinge och Småland. Anledningen till att de hålls just nu är att antagningen till polishögskolan är öppen mellan 14 och 31 maj. De som söker in nu har chansen att påbörja utbildningen under våren år 2019.

Polisutbildningen kan man läsa på distans. Det går redan vid ansökan att göra en önskning om var man vill bli placerad som färdigutbildad polis.

Till nästa år är det hela 1 000 elever som ska in i utbildningen. Trots att det var närmare 10 000 sökande förra omgången har få antagits. Otillräckliga betyg är en orsak. Samtidigt var det flera tusen som inte klarade av testerna. Här kan du läsa mer om de psykiska, medicinska och kunskapsmässiga kraven som ställs.

Varför ska man söka till polisutbildningen?
– Om man har haft det i tankarna att utbilda sig så är detta ett bra tillfälle, när de ska utbilda så pass många polisaspiranter, säger Jan Jönsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetslösheten minskar i Kristianstad

Arbetslösheten i Kristianstad följer trenden för resten av Skåne. Det senaste året har antalet inskrivna på myndigheten minskat.

Henrik Nordell

Kl.09:01, 2 maj, 2018

Arbetslösheten minskar i Kristianstad
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRŁN

Den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen visar att Skåne är en av de regioner i Sverige som har högst andel arbetslösa med 9,6 procent. Antalet inskrivna på myndigheten har dock minskat under det senaste året och den trenden följer man även i Kristianstad.

– Vi har en bred nedgång av arbetslösheten i alla län som i hög grad kan förklaras av att vi har en stark konjunktur. Samtidigt är det påtagliga skillnader i arbetslöshet mellan olika län, men också inom länen, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Vecka 17 var totalt 3 876 personer i Kristianstad kommun inskrivna antingen som öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program. Det är en minskning med cirka en procent jämfört med samma vecka år 2017.

Även sett till de olika grupperna inom Arbetsförmedlingen har det skett förbättringar. Arbetslösheten har sjunkit marginellt både för personer födda i och utanför Europa. Ungdomsarbetslösheten har också minskat. Det finns i dag strax över 600 personer under 24 år inskrivna som öppet arbetslösa eller i program.

För att få ännu fler i arbete infördes i går en ny satsning med introduktionsjobb. Det innebär att arbetsgivarna kan få bidrag om de anställer någon långtidsarbetslös eller nyanländ.

– Att komma ut på en arbetsplats är ovärderligt för alla som strävar efter att hitta en fast förankring på arbetsmarknaden, säger Staffan Johansson, sektionschef Arbetsförmedlingen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen

Det är en stor hälsorisk att få för lite sömn och som kvällsmänniska kan det vara extra svårt att få de timmar som behövs. Nu föreslår forskare att fler chefer borde erbjuda flexiblare arbetstider för att få bukt på problemet.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 april, 2018

Forskning: Därför är det livsfarligt att jobba tidigt på morgonen
Foto: Pixabay

Om du är en kvällsmänniska är det inte bra för dig att behöva stiga upp tidigt på morgonen. Det visar ny forskning som bland annat SvD Perfect Guide har tagit del av. Enligt studien lider kvällsmänniskor oftare av sömnbrist på grund av för tidiga morgnar, och löper därför större risk att drabbas av olika sjukdomar och hälsoproblem.

Studien kommer från University of Surrey och Northwestern University och har pågått under sex och ett halvt år. I den har över 433 000 personer fått svara på frågor om sina sömnvaror.

Resultatet visade att dödssiffran hos kvällsmänniskorna var drygt tio procent högre än hos de morgonpigga. Att behöva stiga upp tidigare än kroppen vill tros vara boven i dramat vilket visar att oflexibla arbetstider faktiskt kan vara en hälsorisk för många människor.

– Det här är ett samhällsproblem som vi inte längre kan ignorera, säger Malcolm von Schantz, professor inom kronobiologi på University of Surrey.

Sömnbrist leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även problem med alkohol och droger kan vara en biverkning, liksom psykiska besvär och sjukdomar som diabetes.

För att minimera stressen och sömnbristen föreslår forskarna att arbetsgivare bör erbjuda sina anställda mer flexibla arbetstider där de kan börja och sluta jobbet senare på dagen – och alltså kunna ta en sovmorgon om det behövs.

Enligt forskarna är det viktigt att sluta se på sovmornar som ett tecken på lathet.

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner, säger medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University, Kristen Knutson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng