Åkte fast i bedrägerihärva – utvisning väntar | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Åkte fast i bedrägerihärva – utvisning väntar

Männen döms för de uppmärksammade bedrägerierna.

Robert Rosén

Kl.15:05, 23 februari, 2018

Åkte fast i bedrägerihärva – utvisning väntar
Tingsrätten har dömt männen till fängelse och utvisning. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I mitten av september häktades fyra män, då de var misstänkta för grovt bedrägeri. Sedan dess har männen omhäktats gång på gång, innan ett åtal kunde väckas. I förra veckan avslutades rättegången och på fredagen kom så domen mot de fyra männen.

Kristianstads tingsrätt dömer samtliga män, som är i 34-43-årsåldern, för sex fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Däremot frias männen från åtalet för två försök till grovt bedrägeri den 14 september, då tingsrätten inte anser att försökspunkten var nådd där.

LÄS MER: Män fortsatt häktade efter bedrägerihärva

Det var under juli-september som de fyra männen vid tre tillfällen flög till Sverige. Under falska identiteter hämtade de sedan ut personbilar från uthyrningsfirmor runt om i Sverige. Flera av bilarna fördes sedan utomlands, efter att männen antingen bytt eller skyltat om registreringsskyltarna.

Bedrägerierna tog sitt slut den 14 september, då männen greps vid Hertz i Kristianstad. Det hela nystades upp efter det att bilhandlare runt om i Sverige lagt märke till att bilderna på ID-handlingarna liknande varandra. De varnade då varandra och när bilen i Kristianstad skulle hämtas ut befann sig polis på platsen och omhändertog männen.

Genom analys har det slagits fast att handlingarna till en av identiteterna männen använt är förfalskad. Då passnumret är densamma på de andra identiteterna anser Kristianstads tingsrätt att det är utrett att även de är förfalskade.

Det är även klarlagt att en av de 40-åriga männen hämtat ut bilarna med falska identiteter. Vid gripandet bar han handlingar till de analyserade handlingarna. Likheten i fotografierna på alla identiteter och 40-åringen, samt det faktum att han vistats i Sverige vid tidpunkten, gör att tingsrätten anser det fastslaget att han hämtat ut bilarna.

De tre andra männen har visserligen inte hämtat ut bilarna men bevisningen är stark för att männen varit delaktiga. Någonting som grundar sig i att männen rest ut och in ur Sverige tillsammans, vistades i Sverige vid brottstillfällena, mobilsökningar och mobilbilder av bilarna och firmorna samt att de greps i närheten av Hertz i Kristianstad.

Vad gäller påföljd har Kristianstads tingsrätt bestämt den till två års fängelse för samtliga män. Då det antas att männen kommer göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet kommer de även att utvisas från Sverige. Återreseförbudets längd har bestämts till tio år.

Männen ska även betala skadestånd för de sex grova bedrägerierna. Skadestånd betalas ut till nio parter, bestående av uthyrningsfirmor och försäkringsbolag. Det totala skadeståndsbeloppet överstiger 1,3 miljoner kronor, där det högsta skadeståndet ligger på strax över 260 000 kronor.

Tre av de fyra männen har förnekat samtliga gärningar, utan förklarat att de varit i Sverige som turister. Den 40-årige man som hämtade ut bilarna valde däremot att inte ange någon inställning till bedrägeriförsöken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped

En misshandel ska ha ägt rum på Ubbes väg under torsdagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:08, 24 maj, 2018

Misshandlades vid butik – två personer försvann på moped
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Polisen kallades runt klockan 21.30 under torsdagskvällen till Ubbes väg i  med anledning av att men blivit misshandlad utanför en butik.

Enligt polisen ska det ha varit två personer som misshandlat mannen och senare försvunnit på moped från platsen.

Två personer flydde från platsen på moped, det ska vara en man som har blivit misshandlad. Om personerna har någon anknytning till varandra vet jag inte, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Skadeläget  den misshandlade personen okänt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd

SOS har larmades under torsdagskvällen angående en brand.

Mattis Andersson

Kl.22:04, 24 maj, 2018

Barack började brinna intill byggnad – misstänks vara anlagd
Foto: Arkiv

SOS larmades angående en brand där någon uppgett att man såg lågor från en mindre byggnad på Stridsvagnsvägen i Kristianstad.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det vara en byggnad i närheten av bowlinghallen. Efter felaktiga uppgifter trodde polisen ett tag att det var en container. Det visade sig sedan att det var en barack som brann. Polis och räddningstjänst kom till platsen.

– Det finns all anledning att tro att den är anlagd, den borde inte börja brinna av sig själv, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral syd.

Räddningstjänsten hade inga problem med att få kontroll på branden.

– Räddningstjänsten har kontroll på branden, säger Fredrik Bratt strax innan klockan 23 på torsdagskvällen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Villa genomsökt av tjuv

Polis larmades – villa drabbad av inbrott.

Martin Persson

Kl.21:58, 24 maj, 2018

Villa genomsökt av tjuv
Arkivfoto: Mostphotos

När ägarna var borta passade en eller flera tjuvar på. Vid ett inbrott i Öllsjö tog någon sig in genom ett fönster.

– En polispatrull blev beordrad till en adress i området, och kunde konstatera att okänd gärningsman brutit sig in via ett fönster. Väl där har man sökt igenom flera rum. Man har bland annat tillgripit smycken. Ägarna ska återkomma med en mer precis godslista, säger Åsa Emanuelsson vid polisen i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två bilar i olycka – skapade långa köer på E22

(Uppdaterad 20:19) Trafikverket rapporterade om problemet.

Mattis Andersson

Kl.17:22, 24 maj, 2018

Två bilar i olycka – skapade långa köer på E22
Foto: Arkiv

Trafikverket rapporterat under torsdagseftermiddagen att det var stopp i trafiken på E22 utanför Kristianstad.

Det var två bilar som hade krockat på E22 vid avfarten mot riksväg 19. Det blev långa köer till följd av olyckan då räddningstjänsten var på platsen.

Skadeläget för de drabbade är oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tonåring körde bil – utan körkort

19-åringen saknade körkort – och körde bil med körförbud.

Martin Persson

Kl.16:08, 24 maj, 2018

Tonåring körde bil – utan körkort
Genrefoto: Bildbyrån

På torsdagskvällen stoppades en bilist i en rutinkontroll av polisen. Föraren, en 19-årig man, som framförde ett fordon i Kristianstad hade inget körkort. Nu är han misstänkt för grov olovlig körning – eftersom det inte var första gången han körde utan körkort.

Dessutom var bilen avställd och belagd med körförbud.

– Men där menar han att han är oskyldig eftersom bilen ägs av en annan person. Orsaken till att den är avställd ska vara att bilen precis blivit köpt och att ägarbytet inte registrerats än, säger Åsa Emanuelsson vid polisen i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng