EXTRA: Kristianstadsföretag kan prisas som bäst i Skåne

Två unika matföretag i Kristianstadstrakten kan vinna ett prestigefyllt pris. De tar två av de tre platserna på nomineringslistan.

Henrik Nordell

Kl.20:01, 13 februari, 2018

EXTRA: Kristianstadsföretag kan prisas som bäst i Skåne
Minas chokladstudio och Pias Kitchen är båda nominerade som Årets omväg. Foto: Pixabay

Magasinet Skåne har nu släppt listan på alla de företag som nominerats inför årets gala den 28 februari. Två företag från Kristianstad finns med i kategorin Årets omväg. Där tävlar de mot smörrebrödsbutiken Snitten i Vejbystrand.

Minas Chokladstudio i Östra Ljungby är ett av de företag som kan vinna pris och bli bäst i Skåne. Ägaren Mina Olsson samt Ehlin Stürenberg och Desiré Fristedt står bakom prestationen som lett fram till nomineringen för år 2017.

LÄS MER: De prisades som årets bästa i Skåne

– Det är helt fantastiskt, ett bevis på att man gör rätt saker och att vi är värda att hälsa på, säger Mina Olsson.

Chokladstudion ligger bara någon kilometer från slottet i Trolle Ljungby och har en bred verksamhet med både kurser, butik och kafé. Det har visat sig bli populärt. I september firade de tioårsjubileum.

– Chokladkaféet har öppet två dagar i veckan, men vi tar även emot bokningar övriga dagar. Då kan det komma hela busslaster med besökare. Vi har även chokladprovning samt kurser i att göra praliner och glass.Till glassen använder vi mjölk från Trolle Ljungby slott, säger Mina Olsson.

Hantverket är en nyckel till framgången. Ett stort antal chokladpraliner, chokladkaffe, hemmagjord sylt, fudge och chokladvåfflor är några av produkterna i sortimentet.

– Choklad kan man variera på många olika sätt både i smak och konsistens. Det finns alltid utvecklingsmöjligheter, säger Mina Olsson.

Hur kom du själv in på att starta en Chokladstudio?
– Jag är konditor i grunden. Efter att ha jobbat hemma i Säffle som konditor kom jag till NK-bageriet (Stockholm) och där kom jag i kontakt med chokladen. Kärleken förde mig till Skåne, och nu bor vi granne med Minas Chokladstudio.

Det andra företaget från Kristianstads kommun som nominerats är Pias Kitchen i Yngsjö. Mitt bland tallskogarna har de skapat en plats med catering och kulinariska upplevelser. Nu kan även de bli Skånes bästa omväg.

– Det är jättekul att de har hittat lilla mig, det är uppskattat, säger ägaren Pia Idberg.

Verksamheten öppnade portarna år 2014. Med en gedigen kockbakgrund fanns en vision om att starta eget. Hon hade rest utomlands och väl hemma i Sverige letade hon efter en lokal. Det blev till slut ett mindre hus på den egna tomten i Nyehusen.

– Gästerna förbokar och får en speciell sjurätters-meny. Vi arbetar mycket med lokalproducerad mat efter säsong och med mindre vinproducenter. Det ska vara en smakresa, säger Pia Idberg.

Besökarna kommer både från Sverige och övriga världen. Bland annat ha skåningar, amerikaner, danskar och tyskar har varit på besök. Verksamheten är öppen året runt.

– På TripAdvisor har vi fått en del positiv respons. De tycker om både maten och upplevelsen, säger Pia Idberg.

Vinnarna avslöjas den 28 februari. Juryn består av: Malin Broman, Måns Renntun, Kristina Olsson, Jesper Heimerson, Malin Kumberg och Ulrika Grönlund.

FaktaLISTA: Här är alla nominerade av Magasinet Skåne:

Årets evenemang
Madamilen
Malmö FF:s hemmamatcher
Smaker från Söderåsens Matmarknad

Årets dryckesproducent
Purity vodka
Roots Kombucha
Sodalicious

Årets kafé
Brödkultur 2.0
Butik Gul
Leve

Årets restaurang
Kv. Åkern
Orangeriet på Norrviken
SAV

Årets omväg
Minas Chokladstudio
Pias Kitchen
Snitten

Årets mataffär
Grafmans goda
Gram
Matkooperativet

Årets matproducent
Hällestad svamp
Marsvinsholm utegrisar
Rekokyckling

Årets butik
Fröjd af Sverige
Karl Fredrik på Eklaholm
Reform Furniture

Årets övernattning
Klåveröds vandrarhem & café
Hotellet & Co
Wanås

Årets kultur
Bruksspelet i Klippan
Lennart Nilsson-utställningen
Museum of Failure

Årets mötesplats
Frukostmöten i Simrishamn
Gro’up Edible Ideas
MJ:s

Årets bästa skåning
Kalle Lind
Jill Johnson
Peder Fredricson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER

VIMMELBILDER: Stor fest på nattklubben i helgen

Det var stor fest på en av Kristianstads nattklubbar i helgen. Här är alla bilderna.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:55, 19 februari, 2018

VIMMELBILDER: Stor fest på nattklubben i helgen
Det var festlig stämning och mycket folk på Grand Nattklubb i Kristianstad. Foto: Lars Svensson

Grand nattklubb i Kristianstad körde med dubbla nattklubbar denna helg. På fredagen var det för 18+ och på lördagen för 23+. Under den sista av dessa dagar fick nattklubben besök av danska DJ 4Gaard, av DJ Jens samt DJ Nermin.

Ett stort antal festsugna killar och tjejer var på plats. 24kristianstads Vimmelfotograf Lars Svensson var där. Alla bilderna ser du här nedanför. Är det någon du känner igen?

LÄS MER: VIMMELBILDER: Fullspäckad helg för Biljardkompaniet

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER

VIMMELBILDER: Fullspäckad helg för Biljardkompaniet

Blues, biljard och bira. Så kan man sammanfatta helgen på Biljardkompaniet i Kristianstad.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:37, 19 februari, 2018

VIMMELBILDER: Fullspäckad helg för Biljardkompaniet
Stämningen var på topp på Biljardkompaniet. Foto: Lars Svensson

På fredagen drogs blueskvällarna igång på Biljardkompaniet i Kristianstad. De danska bluesrockarna Midnight Blues uppträdde. Ytterligare ett bluesband är bokat till den 24 mars. På lördagen fortsatte sportbaren ha öppet med ölservering och biljardspel.

24kristianstads vimmelfotograf Lars Svensson var på plats i helgen. Alla bilderna från Biljardkompaniet ser du här nedanför. Är du själv eller någon bekant med på bild?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MELODIFESTIVALEN

KLART: Här är mello-artisterna som kommer till Kristianstad

Sex av artisterna är nu klara för Andra Chansen i Kristianstad. Här är de senaste tillskotten som uppträder i arenan.

Henrik Nordell

Kl.21:23, 17 februari, 2018

KLART: Här är mello-artisterna som kommer till Kristianstad
Melodifestivalen. Foto: Greger Ravik/Flickr

Melodifestivalen har kommit till Skåne. Stämningen kokade i Malmö Arena. Ikväll tävlade sju bidrag om en plats i finalen. De två vinnarna blev Martin Almgren med A bitter lullaby och Jessica Andersson med Party Voice. Nu har de en chans att tävla om platsen i Eurovision Song Contest.

Två av låtarna gick också vidare till Andra Chansen och kommer därmed att uppträda i Kristianstad Arena under genrepet den 2 mars samt i den livsända showen den 3 mars. Tusentals biljetter är sedan tidigare sålda till showen. De som gick vidare till Andra Chansen ikväll var Moncho med Cuba Libre och Mendez med Everyday.

LÄS MER: Biljetterna till Mellon sålde slut rekordsnabbt

Sedan tidigare är det klart att Renaida med låten All the Feels samt Sigrid Bernson med låten Patrick Swayze kommer till Kristianstad. Även Mimi Werner med låten Songburning och Margaret med låten In my Cabana, är sedan tidigare klara för tävlingen i Kristianstad.

FaktaFakta: Artisterna som tävlade i Malmö:

1.) Martin Almgren:  ”A Bitter Lullaby”

2.) Barbi Escobar: ”Stark” 

3.) Moncho: ”Cuba Libre”

4.) Jessica Andersson: ”Party Voice”

5.) Kalle Moraeus & Orsa Spelmän:  ”Min dröm”

6.) Dotter:  ”Cry” 

7.) Mendez: ”Everyday”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för David Batras show i Kristianstad – biljetterna slutsålda

I dag kommer David Batra till Kristianstads Arena med sin uppmärksammade och hyllade show.

Henrik Nordell

Kl.08:59, 17 februari, 2018

Succé för David Batras show i Kristianstad – biljetterna slutsålda
David Batra under en show på idrottsgalan år 2016. Foto: JOEL MARKLUND/Bildbyrån

I kväll kommer David Batras Show Elefanten i rummet till Kristianstads Arena. Föreställningen kommer sex år efter succén med Det här var ju tråkigt.  Det blir en renodlad stand up-show som till viss del driver med livet om att ha varit gift med Moderaternas partiledare. Om hur det är att få ihop livspusslet med dagishämtningar och att vara omgiven av Säpo-vakter.

– Publiken kommer bjudas på den bästa stand up-show som jag lyckats göra. Dessutom är just föreställningen i Kristianstad den största show jag någonsin gjort med över 4000 i publiken. Jag är extremt taggad! Nästan övertänd, säger David Batra till 24kristianstad.

Trycket på biljetter har varit högt. Cirka en tredjedel av platserna såldes slut direkt. Under de senaste dagarna har extrabiljetter släpps som även de snabbt har gått åt. Nu är det 4 200 platser sålda, vilket innebär att arenan är helt full.

Fröet till föreställningen såddes bara några veckor före det förra riksdagsvalet (år 2014). David Batra skulle kliva upp på scen tillsammans med Robin Paulsson på Lunds Stadsteater. Det var regeringskris och Anna Kinberg Batra syntes på tv varje kväll. Då blev komikern tvungen att nämna ”elefanten i rummet.

–  Jag tog mod till mig och pratade om hur praktiskt det är att komma hem och hämta dottern hos barnvakten och frun hos livvakten. Berättelsen funkade och embryot till en ny föreställning var fött, säger David Batra.

Efter premiären har föreställningen fått mycket bra recensioner. Så här skriver Expressen: David Batra är rätt upp och ned förlösande rolig, att han har fyllt sin show med både små förtjusande tjuvnyp och välkalkylerade aha-upplevelser. Att han både kan vara tönten med föräldramötesskämten som man så lätt identifierar sig med, och superkomikern med total kontroll över rummet”.

– Jag har jobbat fram den under över tre års tid så jag har verkligen lagt ner min själ i den. Kanske är det därför det funkat så bra. Det är den ärligaste och mest utlämnande föreställning jag gjort så det är väldigt kul att den är så uppskattad, säger David Batra.

Klockan 19.30 drar föreställningen igång. Den är cirka 90 minuter lång utan paus. Arrangör är CS Nöje.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad Bokfestival

Årets tema för bokfestivalen är presenterat

Nu står det klart vilket tema den 20:e upplagan av Kristianstad Bokfestival får.

Robert Rosén

Kl.07:09, 15 februari, 2018

Årets tema för bokfestivalen är presenterat
Bokfestivalen arrangeras på Kulturkvarteret i början av september. Foto: Pixabay.

Den 6-8 september arrangeras Kristianstad Bokfestival för 20:e gången. På onsdagseftermiddagen meddelades det att temat på årets festival blir ”Bokbegär”.

”Den tillägnas alla litteraturälskare som aldrig kan få nog av böcker, sagor, poesi och goda historier i alla möjliga format. Samtidigt vill festivalen skapa ett bokbegär hos er som ännu inte upptäckt det fantastiska med böcker, och förhoppningsvis blir ni fler och fler…”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: LISTA: 11 saker att se fram emot i Kristianstad år 2018

Bokfestivalen äger rumKulturkvarteret. Programmet för årets festival har ännu inte släppts.

2017 års festival hade temat ”Gränslöst”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng