Kristianstads IK - Huddinge IK

Efter sjukdomsepidemin – seriefinal väntar

Mats Lusth summerar de två första tredjedelarna av Allettan, berättar om förlusten i Stockholm och sjukdomarna som härjat i laget. ”Vi fick ställa in träningen en dag, för vi var under tio personer”, säger tränaren inför kvällens seriefinal.

Robert Rosén

Kl.06:48, 10 februari, 2018

Efter sjukdomsepidemin – seriefinal väntar
Mats Lusth instruerar spelarna under fredagsträningen. Foto: Robert Rosén.

Kristianstads IK har hunnit med tolv omgångar av Allettan. Med det är två tredjedelar av serien avverkad. Precis som många väntat återfinns KIK också i toppen. Närmare bestämt två poäng bakom Huddinge och en bakom Vimmerby – vilka båda har en match mer spelad.

– De två första tredjedelarna är jag nöjd med. Allting förutom Visby då, det blev en plump som vi gick på där. Så jag hoppas vi har gjort den plumpen. Annars tycker jag vi har spelat bra, säger Mats Lusth, när 24Kristianstad möter upp KIK-tränaren på kontoret efter fredagsträningen.

LÄS MER: ”Skillnaden är inte så stor mot allsvenskan”

Förutom plumpen mot Visby/Roma har KIK förlorat mot Kallinge/Ronneby och Huddinge. Medan poängfördelningen i Kallinge-matcherna var rättvis enligt Lusth, grämer han sig över förlusten mot dagens motstånd Huddinge.

– Men efter det är jag framförallt nöjd med att vi släppt väldigt få chanser mot oss. I det stora hela har vi varit kompakta, täta och sen har vi gjort mål. Förutom plumpen mot Visby har vi släppt in lite mål, då rasslade det till med sex stycken och det är nästan vad vi har släppt in på hela tiden. Men det är bara att lägga det åt sidan. Vi har gått igenom den matchen.

Just 1-6-decablet mot Visby/Roma förra helgen är tränaren inte särskilt sugen på att prata mer om. Då han menar att han och spelarna nu blickar framåt.

– Det går att hitta ursäkter på allting. Men det är inte lönt att diskutera. Utan vi har som sagt lämnat den bakom oss. Vi har gått igenom vad som hände.

Om vi tittar framåt istället. Två toppmöten här närmast. Hur ska det bli med de här matcherna?
– Det är det här som är roligt. Det är ju två seriefinaler på raken här. Ska vi vinna serien måste vi ju vinna våra hemmamatcher, så det är Huddinge som ligger närmast då. Där har vi ju lite revansch att hämta, tycker vi själva. Tycker vi borde haft minst en poäng med oss från Stockholm när vi var där. Så det känns väldigt spännande och roligt. Sen får vi ta Vimmerby sen efter Huddinge-matchen.

Vad var det som gjorde att ni gick poänglösa från Huddinge? Ni hade ändå 2-1 i tredje perioden.
– Det var lite för naivt att släppa in dem tycker jag. Vi har matchen och då måste man spela på större marginaler. Det måste man lära sig och det är kanske det som skiljer mot större serier – att man kan spela på en ettmålsledning, ha tålamod och vara nöjd med det. Det var väl det som lyste igenom och de fick vända lite onödigt där.

Att Kristianstads IK varit spellediga i en veckas tid kom lägligt. Det är nämligen en vecka som kantats av sjukdomar, i den redan skadefyllda truppen.

– De är väl tillbaks nu, alla som varit sjuka. Den sista kom tillbaka i går, säger Mats Lusth och berättar vilka som varit drabbade:

– Det är väl i stort sett allihopa. Vi fick ställa in träningen en dag, för vi var under tio personer tillgängliga. I onsdags tränade vi med 10 stycken, i går (läs torsdag) med 15 och i dag (läs fredag) är vi 17.

Är det nån influensa som gått?
– Jag har ingen aning. Det är nåt jävla skit som rullat runt i laget sen vi åkte till Hudiksvall. Den Norrlandsturnén kom det. Sen är det några som fått en andra sväng av det. Så vi hoppas vi har rensat ut skiten nu i alla fall.

FaktaKristianstads IK - Huddinge IK
När: 19:00
Var: Kristianstads Ishall
Läget i laget: Amil Krupic, Elias Edström, Joakim Strandberg, Jonas Halvarsson, Roger Ohlsson och Sonny Karlsson är alla fortsatt på skadelistan. Nyinlånade David Suvanto debuterar i KIK-tröjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIK – Väsby

KIK ny serieledare – efter storkross

Kristianstads IK är ny serieledare i allettan södra.

André Eriksson

Kl.18:12, 18 februari, 2018

KIK ny serieledare – efter storkross
Kristianstads IK. Foto: BILDBYRÅN

Fiaskomatchen mot Huddinge förra lördagen – där KIK tappade 5–0-ledning till förlust med 5–6 – verkar ha tänt laget ordentligt.

Sedan dess har Kristianstads IK radat upp tre raka segrar i allettan.

Den senaste kom på söndagseftermiddagen hemma mot bottenlaget Väsby och slutade hela 8–2 till KIK inför 962 åskådare i Kristianstads Ishall.

– Inför en sån här match finns det en risk att spelarna blir loja och tror att det ska gå för enkelt. Vi pratade om det under hela morgonen och påminde spelarna, säger KIK-tränaren Mats Lusth, som sedan också fick se en fokuserad och stabil insats av sitt lag.

– Klart godkänt. Helt klart, betygsatte Mats Lusth efteråt.

Nyförvärvet Tony Pappila från allsvenska Västervik följde upp den fina matchen mot HC Dalen med två nya mål mot Väsby – och nu har Pappila alltså gjort tre mål på sina tre första matcher för KIK.

Mats Lusth gillar vad han ser hos sina nyförvärv.

– (Christoffer) Rasch berömde jag förra matchen och det gör jag i dag med. Ett jäkligt bra spelsinne och stabil med pucken. (Tony) Pappila kommer mer och mer och är lite lurig och lite avig med ett snabbt skott. Khalid (Ibrahim) behöver lite fler matcher, han ser lite tveksam ut och måste våga släppa loss mer, säger Mats Lusth.

Segern betyder att Kristianstads IK är ny serieledare i allettan södra. Ner till tabelltvåan Huddinge återstår två poäng. Nästa match är borta mot Nybro på onsdag.

FaktaAllettan södra
Kristianstads IK–Väsby IK 8–2 (2–1, 4–0, 2–1)
Målen, KIK: Tony Pappila 2, Malte Sjögren 2, William Wikman, Fredrik Hansson, Christoffer Lindholm, Khalid Ibrahim.
Publik: 962.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - Väsby IK

KIK-backen: ”Väsby ska vi slå”

Efter poängsuccén siktar KIK-backen mot seriesegern. ”Väsby ska vi slå. Vi ska slå alla lag enligt oss själva”, säger han.

Robert Rosén

Kl.06:43, 18 februari, 2018

KIK-backen: ”Väsby ska vi slå”
Fredrik Lindblom var poängkung i den senaste matchen. Foto: Jesper Hallberg/Arkiv.

Efter vinsterna mot Vimmerby och Dalen gör Kristianstads IK nu sin tredje match för veckan. Bottenlaget Väsby står på schemat – för ett KIK som jagar serieledningen.

– Jag tycker det är kul bara. Det blir inte så jobbiga träningar, så det är skönt. Det är roligare att spela matcher än att träna. Så det är bara bra, säger KIK-backen Fredrik Lindblom om det tuffa matchandet.

LÄS MER: Målexplosion i andra förde KIK till segern

Att 28-åringen verkar trivas med det täta spelschemat märks. Efter att ha stått för 15 poäng på sina 36 första matcher under säsongen återfanns Lindblom i poängprotokollet gång efter gång, i den senaste matchen mot Dalen.

Backen noterades till slut för ett mål och tre assist när KIK vann med 7-3.

– Det är väl kul att de trillar in. Men så länge det är stabilt bakåt är jag nöjd. Men det är alltid kul att göra poäng, säger han ödmjukt.

Samtidigt som KIK segrade mot Dalen i fredags förlorade serieledande Huddinge mot Vimmerby. Med en match mindre befinner sig KIK bara ett poäng bakom Huddinge – när AllEttan går in på sluttampen.

– Nu har vi allt i egna händer, så nu är det fan upp till bevis. Vi satsar väl på att gå rent och vinna serien, så vi får spela finalen där. Det är väl målsättningen.

Hur ser du på avslutningen?
– Det är en tuff avslutning. Absolut. Nybro borta är alltid svår. Hudiksvall är Hudiksvall, de har ett bra lag på pappret. Så det gäller att vi är med.

Och Väsby då?
– Det är också ett bra lag. Alla lag i AllEttan är bra. Väsby ska vi slå. Vi ska slå alla lag enligt oss själva, men vi vet ju själva att om vi går ner 5-10 procent har vi problem med alla lag. Så det gäller att vi verkligen är med från start och kör på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - HC Dalen

Lusth: ”Rasch imponerar jättemycket”

Mats Lusth var nöjd med sitt nyförvärv.

Robert Rosén

Kl.07:00, 17 februari, 2018

Lusth: ”Rasch imponerar jättemycket”
Christoffer Rasch anslöt från Tyringe i torsdags. Foto: Robert Rosén.

När Kristianstads IK besegrade HC Dalen med 7-3 fick KIK-publiken stifta bekantskap med tre nya förmågor. Nyförvärven Christoffer Rasch, Khalid Ibrahim och Tony Pappila debuterade alla i segern.

– Det var riktigt kul. Jag tycker vi gör det bra, framförallt i de sista tio av andra. Då var vi riktigt, riktigt bra. Det var grymt kul, säger Christoffer Rasch om debuten.

LÄS MER: Målexplosion i andra förde KIK till segern

Just Rasch var också den som stack ut mest enligt Mats Lusth.

– Rasch imponerar jättemycket. Han är den som jag tycker imponerar mest, sa Lusth på presskonferensen gällande nyförvärven.

Norrmannen själv var också nöjd med debuten.

– Det var lite nervöst i början där. De första tre-fyra bytena. Då var var det lite nervöst. Sen kom man in i det rätt bra, säger 24-åringen.

Hur var det att kliva in direkt i förstakedjan?
– Jag pratade väldigt mycket med Acke Ringström. Han gav tips till mig hela tiden. Han tog hand om mig på ett bra sätt. Så det var inte så svårt när vi pratade hela tiden. Sen fick jag lite tips från Peter Rooth med.

Medan Tony Pappila varit utlånad från Västervik till Lindlöven anslöt Christoffer Rasch och Khalid Ibrahim från Tyringe. Efter att ha säkrat Tyringe-kontraktet i HockeyEttan i onsdags är de nu på allsvensk jakt med KIK.

– Skitkul. Jättekul, alltså. Man märker att allt är väldigt professionellt här med allt runtomkring och det är väldigt bra spelare. Så det känns bra, verkligen, avslutar Rasch.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - HC Dalen

Målexplosion i andra förde KIK till segern

På sju minuter vände KIK 1-2 till 6-2 – och säkrade segern.

Robert Rosén

Kl.21:08, 16 februari, 2018

Målexplosion i andra förde KIK till segern
Efter en imponerande andraperiod besegrade KIK Dalen. Foto: Jesper Hallberg/Arkiv.

Trots att gästande HC Dalen tog ledningen både en och två gånger i Kristianstads Ishall kunde Kristianstads IK avgå med en övertygande seger. Siffrorna skrevs till slut till 7-3 när KIK tog veckans andra trepoängare.

Efter att ha gått in till den första periodpausen med 1-1 och tidigt i andra släppt in 1-2 exploderade KIK så fullständigt. Inte ens 50 sekunder efter Dalens andra mål kvitterade nyförvärvet Tony Pappila till 2-2. Någonting som ledde till rena rama ketchupeffekten för hemmalaget.

LÄS MER: Intensivt spelschema – då är enda farhågan nyförvärven

– Det är frustrerande när vi har en gameplan men spelarna går ut och tror att vi ska spela lite djungelhockey. Jag och Per hade kunnat gå in i det tempot vi spelade i första perioden och dominerat, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

När halva den andra perioden var spelad hade KIK gått upp till 6-2, sedan man gjort fem mål på lite drygt sju minuter. Ett hemmalag på stort spelhumör slutade dock inte där. Innan den andra perioden var över hade även Simon Norberg hunnit skriva in sig i målprotokollet, genom att göra 7-2 och bli dagens sjunde och sista målskytt i Kristianstads IK.

– Jag vet inte vad som hände. Vi är fel över hela banan. Vi ligger på fel sida, vi gör inte det vi ska, vi tar inte puckarna. Jag kan hålla på och rabbla allting, säger Dalen-tränaren Per Gustafsson.

KIK-backen Fredrik Lindblom:

–  De får ett mål där lite halvbilligt tycker jag. Sen får vi ett lite halvturligt mål. Den studsar över deras back och så är det 2-2. Sen är vi starka där. När vi kommer igång lite mer är vi riktigt bra. Det var en andraperiod.

Vad är det som gör att det blir en sådan islossning för er?
– Jag vet inte om det är många som är lite halvspända eller vad det beror på. Men så fort vi får lite rullning på det så är vi riktigt bra och det vet vi om. Så det gäller bara att alla taggar till, så ska det nog bli riktigt bra det här.

Gästerna orkade därefter aldrig komma tillbaka, utan fick nöja sig med att putsa till siffrorna något i slutet. Då en 7-3-reducering kom med två och en halv minut kvar på klockan.

– Jag är nöjd med både andra och tredje, men det är jävligt konstigt att man måste gå upp lite i puls för att det ska börja fungera, säger Mats Lusth.

Samtidigt utspelade sig ett drama uppe i Huddinge, där serieledarna förlorade med 1-2 i toppmötet med Vimmerby. Någonting som innebär att KIK nu bara är ett poäng bakom Huddinge.

– Nu har vi det i egna händer. Det hade vi inte innan matchen. Så nu är det upp till oss själva, säger Lusth.

Nästa match för KIK väntar på söndag, då man tar emot Väsby.

FaktaAllEttan Södra
Kristianstads IK 7-3 HC Dalen
(1-1, 6-1, 0-1)
Målen: 02:33 0-1 Gustav Carlsson (Johan Larsson), 03:59 1-1 Mikael Johansson (Tobias Björklund), 22:10 1-2 Markus Näslund (Julius Selle Larsson & Timmie Persson), 22:59 2-2 Tony Pappila (Fredrik Lindblom), 24:04 3-2 Herman Hansson (Acke Ringström & Christopher Lindholm), 25:53 4-2 William Wikman (Fredrik Lindblom & Malte Sjögren), 27:50 5-2 Fredrik Lindblom (Fredrik Hansson & Johan Skinnars), 30:07 6-2 Fredrik Hansson (Måns Hansson & Fredrik Lindblom), 33:58 7-2 Simon Norberg (William Wikman & Marcus Sirén), 57:40 7-3 Julius Selle Larsson (Marcus Lundberg & Dennis Santesson)
Skottstatistik: 36-31 (8-11, 16-10 ,12-10)
Utvisningar: KIK: 2x3. DAL: 2x1.
Domare: André Hiljanen
Publik: 999, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK - HC Dalen

Intensivt spelschema – då är enda farhågan nyförvärven

"Fysiskt är jag inte oroligt, säger Mats Lusth", när KIK står inför intensivt spelschema.

Viktor Andersson

Kl.16:21, 16 februari, 2018

Intensivt spelschema – då är enda farhågan nyförvärven
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Det börjar närma sig slutet av Allettan och som serietvåa har Kristianstads IK all anledning att gå in i de avslutande omgångarna med högt huvud.

Inom loppet av fem dagar ska KIK spela tre av de återstående fyra matcherna. Först ut är fredagens match mot Dalen på hemmaplan.

– Det ska bli kul att spela matcher. Det gäller att vi har fokus på våra saker och inte gör det halvhjärtat. Gör vi rätt saker har vi stor chans att vinna alla matcher, säger KIK:s tränare Mats Lusth.

Till matcherna är de båda nyförvärven, forwarden Tony Pappila från Västervik och 17-årige talangen Jacob Bondesson från Rögle klara för spel.

– Den ena är en spelskicklig back (Bondesson) och den andra en rivig forward med fart och intensitet. De kan behöva lite tid att växa in i det och anpassa sig men båda har bra förutsättningar för att lyckas, säger Mats Lusth.

Tre matcher på fem dagar för er nu, hur har ni förberett er för det?
– Vi har gjort det bra förut under intensivt spelschema så det är jag inte orolig för. Det enda som kan störa är väl att våra nya spelare ska slussas in i spelsystemet, menar Lusth.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng