Kristianstad dominerar i SM för unga bagare: ”Känns väldigt roligt”

Kristianstad tar sju av elva platser till finalen i SM för unga bagare. "Svårigheten är att hinna med allt på fem timmar", säger Gabriel Olsson.

Henrik Nordell

Kl.17:56, 8 februari, 2018

Kristianstad dominerar i SM för unga bagare: ”Känns väldigt roligt”
Finalisterna i SM för unga bagare år 2018. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Den 14 mars arrangeras SM för unga bagare. Elva personer har nu blivit utsedda till finalister och de flesta antingen bor eller pluggar i Kristianstad. Nu ska de göra upp om titeln som svensk mästare. Tävlingen arrangeras i Göteborg, där prisutdelningen sker mitt i köpcentret Nordstan.

– Bland de bagare som deltagit tidigare år har vi sett många utvecklats till stjärnor inom yrket och många har också vunnit tävlingar såväl hemma som internationellt, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

En av finalisterna är Gabriel Olsson, 19 år från Kristianstad. Till vardags läser han på yrkesprogrammet för bagare och konditor. Nu ska hans kompetens sättas på prov. Efter att ha skickat in en ansökan via nätet blev han antagen till finalen.

– Det känns väldigt roligt och särskilt att det är så många deltagare från vår klass. Jag är en tävlingsmänniska och vill visa vilka kreationer jag kan göra, säger Gabriel Olsson.

 

Lisa Linghäll, Gabriel Olsson och Jennie Svensson är alla från Kristianstad. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Lisa Linghäll, Gabriel Olsson och Jennie Svensson är alla från Kristianstad. Foto: Sveriges bagare och konditorer

 

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
– Vi har lite tur som kan öva i skolans lokaler. Träningen är A & O för att vinna alla typer av tävlingar. Svårigheten är att hinna med allting på fem timmar. Jag vill utveckla mina produkter och göra det på en avancerad nivå, men ändå hinna med, säger Gabriel Olsson.

En annan av finalisterna är Jennie Svensson från Fjälkinge, student på yrkeshögskolan. Hon förbereder sig nu inför de kommande momenten. De tävlande ska visa prov sin hantverksskicklighet. Dagen innan tävlingen får de 1,5 timme på sig att väga råvarorna. Sedan är det full fart oh koncentration som gäller.

– Det känns otroligt stort att bli uttagen, jag är väldigt tävlingsinriktad. Nu förbereder jag mig så gott jag kan. Jag pratar med vänner och klasskamrater för att få inspiration, säger Jennie Svensson.

Vad är din styrka i en sådan här tävling?
– Det roligaste är att baka med vetebröd, men det jag är bäst är att komma på nya former och att vara kreativ. Jag är bra på att komma med nytänk, säger Jennie Svensson.

Den 14 mars ska de skapa makfulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och en skulptur av bröd eller en tårta. Innovation och estetik belönas. De som hamnar på plats ett till fyra, får en plats i Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i VM för Unga Bagare.

– Jag känner väl det här lite som en vinst för alla som har hört att de inte kan. Jag har själv mötts av det där. ”Du kan inte, du är inte flygfärdig”. Det gör mig tacksam att vara med, det sporrar mig nåt enormt, säger Lisa Linghäll från Kristianstad, som arbetar på Ninas Konditori i Mörrum.

FaktaFinalisterna i SM Unga Bagare 2018:

1.) Martina Andersson, 21 år, från Värmdö. Arbetar på Brioche.

2.) Montadar Kanbar, 21 år, från Spånga. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

3.) My Lindqvist, 20 år, från Borlänge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

4.) Lisa Linghäll, 21 år, från Kristianstad. Arbetar på Ninas Konditori.

5.) Jennie Svensson, 19 år, från Fjälkinge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

6.) Patricia Eren, 19 år, från Södertälje. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

7.) Maja Westlund, 22 år, från Djurås. Arbetar på Bullar & Bröd Stenugnsbageri.

8.) Gabriel Olsson, 19 år, från Kristianstad. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

9.) Lovisa Wiksten, 22 år, från Borås. Arbetar på Bakery & Spice.

10.) Amanda Andersson, 22 år, från Nacka. Arbetar på Vår Gård.

11.) Emelie Morelius, 19 år, från Avesta. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IMAGINE SWEDEN

Unga musiker gör upp i anrika tävlingen

Den fjärde deltävlingen avgörs i Kristianstad. ”Det är en väldigt blandad kompott av olika genrer”, säger projektledaren.

Robert Rosén

Kl.06:58, 18 mars, 2018

Unga musiker gör upp i anrika tävlingen
Taste Good! är ett av banden som ställer upp i Imagine Sweden. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

På söndagseftermiddagen kommer unga musiker att tävla i Kulturkvarteret. Den fjärde deltävlingen i Imagine Sweden tar nämligen plats i Kristianstad. Deltagarna gör där upp om två finalplatser i regionfinalen den 25 mars.

– Det har flutit på väldigt bra. Där har varit många väldigt duktiga ungdomar som varit med och tävlat. Men även mycket mer med det, med workshops och allt. Den spontana känslan är att det gått väldigt bra, summerar Gustaf Säfström, projektledare för Musik i Syd, de tre första deltävlingarna.

LÄS MER: Regionsfinal tar plats i Kristianstad

För många är Imagine Sweden förmodligen mer känt under sitt tidigare namn, Musik Direkt.

– Det har varit en liten förändring i år, i och med att vi bytte namn till Imagine. Förut har det i cirka 30-35 år hetat Musik Direkt. Det har varit en väldigt etablerad plattform för unga musiker. Men det har egentligen skett en övergång under en treårsperiod. Sen i år blev det mer konkret då vi blev Imagine Sweden, förklarar Gustaf Säfström.

Under deltävlingen i Kristianstad är det totalt sju band som gör upp om de två platserna i regionfinalen, vilken även den kommer att arrangeras på Kulturkvarteret.

– Det är väldigt blandat. Alltifrån pop, funk, rock, metal och punk. Det är en väldigt blandad kompott av olika genrer. Specifikt för just det som varit Musik Direkt och är Imagine Sweden i dag är ju att det är en genreöverskridande tävling. Oavsett genre kan vara med.

Av söndagens tävlande återfinns två stycken lokala band. Dels rör det sig om funkbandet Taste Good! och sen handlar det om Costanza. I det sistnämnda spelar medlemmar från Breakout och Taste Good!, vilket går ihop då tävlande får ställa upp i flera olika band under tävlingen.

Övriga band som gör upp om finalplatserna på Kulturkvarteret är 2 Early, Philip & 610, Catch-22, Agnes Collijn och 7th Estate.

Tävlingen drar igång klockan 15:00 på söndagseftermiddagen.

FaktaImagine Sweden
Sveriges största musiktävling för unga musiker, mellan 13-21 år. Tävlingen arrangeras i år för 32:a gången. En jury röstar vidare de främsta akterna genom deltävling, regionfinal och riksfinal. Vinnaren går vidare till den internationella Imaginefinalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De arrangerar konsert till förmån för utsatta kvinnor

Challan Boys arrangerar en välgörenhetskonsert i morgon söndag. Den är gratis och pengarna går till utsatta kvinnor.

Henrik Nordell

Kl.12:02, 17 mars, 2018

De arrangerar konsert till förmån för utsatta kvinnor
Challan Boys arrangerar en välgörenhetskonsert för att samla in pengar till Doktor Mukweges sjukhus.

I morgon (söndag) klockan 17.00 blir det välgörenhetskonsert i Pingskyrkan på Näsby i Kristianstad. Bakom arrangemanget står den ideella föreningen Challan Boys. De vill samla in pengar till kvinnor som har blivit utsatta för sexuella övergrepp i Kongo-Kinshasa.

Insamlingen görs till förmån för den berömde kvinno- och människorättskämpen Doktor Mukweges sjukhus. Han har fått Europaparlamentets Sackrovpris samt Olof Palmes pris för sina insatser för de våldtagna kvinnorna i krigets Kongo. Dessutom har han flera gånger blivit nominerad till Nobels fredspris.

– Han vågar tala i klartext och vad det rör sig om. Man använder kvinnorna som ett instrument i kriget. De tar sig in i byarna och våldtar till och med småbarn. De kan komma in i en hydda och säga att de ska våldta, annars skjuter de dem. Kvinnorna får fysiologiska skador som måste repareras samtidigt som det är ett psykologiskt trauma för dem. Där vill vi satsa pengarna, säger Anders Zackrés, en av arrangörerna.

Det är gratis entré till välgörenhetskonserten, där pengarna samlas in till Panzisjukhuset. Alla medverkande ställer dessutom upp utan ekonomisk ersättning. Insamlingen förmedlas via biståndsorganisationen PMU som varit med om att bygga sjukhuset.

– Vi kommer att bjuda på ett stort utbud. En fantastiskt trumpetare som heter Christian Holtst och en klarinettist som har turnerat med storbanden, Rudolf Ehrlich. Odla Gospel kommer att vara där, det blir solosång av Tony Lind bland annat. Artisten Timbuktu kommer också att medverka genom ett bandat inslag där han sjunger och dansar med kvinnorna  i Kongo-Kinshasa, säger Anders Zackrés.

Sätter ni upp nått mål med insamlingen?
– Att gå dit är gratis, men vi hoppas att få in 10 000-15 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Komikerna intar Bäckaskog: ”Intim stand-up”

I kväll gästar komikerna slottet. ”Det blir en ganska intim stand-up”, säger Anna Lundin.

Robert Rosén

Kl.07:31, 17 mars, 2018

Komikerna intar Bäckaskog: ”Intim stand-up”
Thomas Järvheden och Hasse Brontén uppträder på Bäckaskog. Foto: Kollage/Wikimedia Commons.

Förra året provade Bäckaskog Slott på ett nytt koncept. Ett gäng rikskända komiker kom till slottet och med Hampus Algotsson som konferencier bjöds det på stand-up.

– Vi satt och pratade förra året om att det måste hända något roligt. Då tog vi kontakt med Hampus och sen sydde vi ihop det med honom helt enkelt, säger Anna Lundin, delägare i Bäckaskog Slott.

LÄS MER: Välkända komiker gästar Bäckaskog

Då kvällen blev en smärre succé väljer Bäckaskog Slott i år att anordna ännu en afton med stand-up. På lördagskvällen är Hampus Algotsson tillbaka och den här gången har han med Hasse Brontén och Thomas Järvheden, som ska underhålla publiken.

– Det var väldigt uppskatta i fjol helt enkelt. Det är en rolig grej köra nu när det är kallt. Då kan man behöva skratta lite, förklarar Anna Lundin.

Evenemanget bjuder även på musik och många gäster ser ut att avnjuta den italienska buffé som finns uppställd i anslutning till komiken. Den som ännu inte köpt biljett ser dock ut att missa kvällen.

– Det ser ut att bli fullt.

Vad tror du det är som gjort det här så populärt?
– Vi tar in ungefär 200. Då blir det en ganska intim stand-up, jämfört med på väldigt stora ställen. Man sitter bredvid dem. Jag tror det är det som har gjort det. Det blir en annan upplevelse när det är så litet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jonas Gardell uppträder i Kristianstad

Provföreställning sätts upp i Kristianstad. ”Det här är den sista rundturen i landet på ett par år”, säger Jonas Gardell.

Robert Rosén

Kl.14:23, 16 mars, 2018

Jonas Gardell uppträder i Kristianstad
I höst kommer Jonas Gardell till Kristianstad. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons.

Den 19 oktober kommer Jonas Gardell att göra stand-up i Kristianstad. Några utvalda platser runt om i landet kommer nämligen få agera provföreställningar för ”Jonas Gardell Show”, då komikern kommer att prova texter inför showens premiär 2019.

I 90 minuter tid kommer Jonas Gardell därför att testa material på Kulturkvarteret den 19 oktober.

LÄS MER: Då kommer stjärnkomikern till Kristianstad

– Hela 2019 står jag på fast scen så det här är den sista rundturen i landet på ett par år. Det är alltid lika roligt och vara ute och möta publiken, eller ”min familj” som jag brukar kalla dem, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

Biljetter till provföreställningen finns att köpa på lifeline.se

FaktaTurnéplan för föreställningen:
fredag 19 okt Kristianstad, Kulturkvarteret
lördag 20 okt Malmö Live
torsdag 1 nov Vara Konserthuset
fredag 2 nov Växjö Konserthuset
lördag 3 nov Kalmar, Kalmarsalen
lördag 17 nov Halmstad Teater
söndag 18 nov Linköping Konserthuset
fredag 30 nov Örebro Konserthuset
lördag 1 dec Nyköping, Culturum
söndag 2 dec Eskilstuna, Lokomotivet
torsdag 13 dec Jönköpings Konserthus
fredag 14 dec Södertälje, Estrad
lördag 15 dec Uppsala Konsert & Kongress

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De bjuder på gratis evenemang för alla barnfamiljer

I helgen bjuds det på en stor dag för alla barnfamiljer. "Vi har redan fått positiva reaktioner", säger en av arrangörerna.

Henrik Nordell

Kl.09:01, 16 mars, 2018

De bjuder på gratis evenemang för alla barnfamiljer
Kreativa Platser bjuder på en familjedag på lördag. Foto: Arkivbild/Pixabay

I morgon arrangeras det en stor dag för alla barnfamiljer i Kristianstad. I Gamlegården kommer det att bjudas på ett stort antal aktiviteter. Platsen är gymnastiksalen på Gamlegårdskolan vid Näsbychaussén.

– Jag tror att det betyder mycket för föräldrarna att ta med sina barn hit, att vara tillsammans och ha roligt. Vi har redan nu fått jättemycket positiva reaktioner av människor som säger att de ska komma. Vi har samarbete med flera föreningar som vill göra utflykter hit med barnen, säger Abrar Al Shaubaki, projektledare pedagog i kreativa platser i Gamlegården.

LÄS MER: Arabisk festival återvänder till Kristianstad

En dockteater och dockverkstad är en av huvudpunkterna för dagen. Med hjälp av dockteaterartisten Nariman Mukdad får barnen lära sig att skapa sina egna dockor och spela upp teater vid scenen. Dessutom bjuds det på en föreställning med dockteater för alla besökare.

– Kreativa platser är ett ett projekt finansierat av Statliga Kulturrådet där vi samlar kreativa människor i Gamlegården. En duktig kille på gitarr (Anas) kommer att sjunga och spela tillsammans med barnen. En konstnär ställer upp och gör ansiktsmålning, säger Abrar Al Shaubaki.

Under dagen kommer dessutom clownen Minions på besöka för att leka, dansa samt dela godis och ballonger. Klockan 14.00 på lördag drar det igång och pågår fram till klockan 17.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng