EXTRA: Så avslöjades rånarna som satte skräck i Kristianstad

Snart väntar rättegången mot de fyra män som misstänkt för flera väpnade rån i Kristianstad. Så här blev de avslöjade.

Henrik Nordell

Kl.20:04, 7 februari, 2018

EXTRA: Så avslöjades rånarna som satte skräck i Kristianstad
Sturebröd är en av platserna som rånades i september månad.

En över 1 000 sidor lång förundersökning har åklagaren lämnat in i samband med åtalet mot de fyra männen, misstänkta för delar av höstens väpnade rån i Kristianstad. Ica Nära i Färlöv, Hesslebaren och Sturebröd är de platser de slagit till mot. Sedan flera månader tillbaka sitter de häktade i väntan på rättegång. Nu kan 24kristianstad.se berätta vad som avslöjade rånarna.

Vi tar det hela från början: Den 2 september trängde sig två personer sig in på Hesslebaren beväpnade med en hammare och pistol. En tredje man höll vakt utanför. De hotade både personal och kunder. Med sig från platsen fick de en mindre summa pengar, en mobiltelefon och plånbok.

En vecka senare bröt sig två av rånarna in på Sturebröd. Där mötte en av de anställda och tar fram en pistol.  En dörr lyckades de att bryta upp, men de kom aldrig åt några värdesaker. Det tog nu ytterligare nio dagar innan nästa väpnade rån skulle genomföras.

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan.

Polisen gjorde en insats vid golfbanan efter rånet mot Ica-butiken.

 

Ica Nära i Färlöv är butiken som de valde ut att råna den 18 september. En kille såg att det satt två maskerade män i en bil utanför butiken och sprang in för att varna de anställda. Kort därefter kom rånarna in beväpnade med kofot och pistol.

– Var har ni pengarna någonstans? Visa annars kan det går riktigt illa, sade en av dem.

Två personer som befann sig i Ica-affären lyckades fly bakvägen och larmade polisen. En av dem såg hur en silverfärgad bil körde från platsen. Ytterligare tre vittnen såg en bil samma kväll som misstänks ha använts av rånarna. Den siktades både på väg E22 och väg 19 körandes i uppemot 150 kilometer i timmen.

Några dagar senare fick ryktet om rånet mot Ica-butiken. En man som tidigare varit kontakt med polisen uppger att han känner till vilka rånarna är. Via en bekant hörde han talas om en stor summa pengar samt att någon hade dumpat i bil i skogen. Uppgiften ledde fram till minst en av de män som nu har åtalats för grovt rån.

 

Butiken i Färlöv stängdes tillfälligt efter rånet.

Butiken i Färlöv stängdes tillfälligt efter rånet.

 

Fem dagar senare förhördes ytterligare ett viktigt vittne. Han sade sig ha uppgifter om att två namngivna personer hade genomfört ett rån mot Sturebröd och mot Hesslebaren.

Två dagar senare greps tre personer misstänkta för de tre väpnade rånen. Till en början nekade samtliga till att ha varit inblandade, men den 13 oktober valde en av männen (22-åringen) att erkänna.

Han berättade för polisen att han blivit erbjuden att köra en bil till Färlöv, men nekar till att han kände till något om ett väpnat rån. Hans version är att han körde en flyktbil cirka 100 meter, att de sprang  över ett gräsfält och satte sig i en annan flyktbil. Därefter körde de till en lägenhet och delade upp pengarna.

Samtidigt som ett stort antal vittnen har förhörts har polisen även säkrat en stor mängd teknisk bevisning. Övervakningskameror visar hur svartklädda rånare rör sig i Ica-butiken. Männens mobiltelefonerna  positionerats. Vid en husrannsakan hittade man rånarluvor, soft airguns, bråckjärn samt en rad andra föremål som anses vara viktiga för utredningen.

Rättegången mot de fyra männen, 19-22 år gamla, kommer att starta på måndag den 12 februari. Totalt fyra dagar är avsatta för huvudförhandling innan domen mot dem kommer att avkunnas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna påkörd av grävmaskin – föraren döms

En kvinna i Hässleholm blev påkörd av en grävmaskin. Nu döms föraren av tingsrätten.

Henrik Nordell

Kl.07:59, 22 februari, 2018

Kvinna påkörd av grävmaskin – föraren döms
En kvinna i Hässleholm blev påkörd av en grävmaskin. Foto: Bildbyrån

Det var i slutet av mars förra året som en kvinna i Hässleholm skulle promenera över Esplanadgatan på samma ort. På en korsande gata i närheten av sportanläggningen Q-Poolen körde en man i grävmaskin. Plötsligt fick hon sin fot överkörd och skadades.

Händelsen togs upp i tingsrätten där föraren åtalades för vållande till kroppskada samt vårdslöshet i trafik. Grävmaskinisten hade skopan i ett så kallat transportläge och såg därför inte kvinnan när hon gick över vägen. Han ska då ha kört i cirka 30 kilometer per timme.

Föraren uppger att han hade en lång stoppsträcka och troligen inte hade hunnit bromsa tillräckligt, även om gångtrafikanten hade upptäckts. Det hela bevittnades av en annan bilförare som körde  på vägen.

Föraren som är hemmahörande i Mellanskåne döms nu till 22 500 kronor i dagsböter. Enligt tingsrätten har han ”skapat en trafikfarlig situation”. Den påkörda kvinnan begärde 10 000 kronor i skadestånd, men det får hon inte enligt domen. Enligt tingsrätten har händelsen inte varit kränkande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Kylan slår till mot Kristianstad

Bakslaget för vårkänslan – vinterkylan på väg. 

Mia Martelleur

Kl.18:00, 21 februari, 2018

SMHI: Kylan slår till mot Kristianstad
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Efter onsdagens lätta snöfall och relativt milda temperatur kring nollan, väntar hårdare väder över Kristianstad. Enligt SMHI kommer det i slutet på veckan och början av nästa bli riktigt kallt med upp mot tio grader minus, och det kommer kännas betydligt kallare än så.

Enligt SMHI kan det redan på torsdagsmorgonen bli minus åtta grader, men enligt prognosen kan det kännas som att det är tolv grader minus.

Fram mot lunchtid kan temperaturen åter höjas till noll grader. Men under kvällen och natten sjunker temperaturen igen. Mestadels av dagen väntas bli mulen.

Lördag däremot verkar bli något soligare. Prognosen är fortfarande osäker. Men enligt SMHI kan det bli som mest sex grader minus och kommer då att kännas som 12 grader minus. Men vid lunchtid väntas solsken och temperaturen stiger till minus två grader. Resten av veckan och hela nästa vecka väntas temperaturen ligga under noll grader.

Kyligast blir det på måndag och onsdag. På måndag räknar SMHI med minus nio grader, fast kan komma att kännas som 15 minusgrader. Däremot blir det soligare och varmare mitt på dagen.

Onsdagen blir mulen med växlande molnighet och som mest tio grader minus. Men det kan kännas som hela sjutton grader minus.

Så blir vädret i veckan: 

ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-15-22-36ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-15-21-52
Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning

Polisen: "Bankens varning är befogad".

Mia Martelleur

Kl.17:00, 21 februari, 2018

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Hotet mot Bank-ID-användare verkar inte avta med tiden. I nuläget ligger hundratals bedrägeriärenden på hög hos polisen och bankerna fortsätter att varna för bluffmakarnas fula knep.

Senast är det Nordea som har gått ut med en ny varning till sina kunder angående telefonbedragare som försöker kapa ditt Bank-ID. För en vecka sedan publicerade Nordea information om Bank-ID-kaparna på sin hemsida och i måndags skickades en varning ut till Nordeas kunder i mobilbanken och bankappen.

”Just nu måste vi varna alla våra kunder om bedragare som genom att ringa och påstå sig vara från banken vill lura dig på pengar. Lägg på och kontrollring till oss om du misstänker att du blivit utsatt”, skriver banken i varningen.

Sedan i höstas har allmänheten återkommande varnats av polis och banker för att inte luras av den här typen av Bank-ID-kapningar.

Det kan ske på olika sätt men i grunden handlar det om personer som utger sig för att ringa från offrets bank. Sedan hittar de på en anledning till att kunden måste logga in på sitt Bank-ID och om kunden då gör detta lyckas bedragaren komma åt kundens Bank-ID.

– Vårt råd är att aldrig signera något på uppmaning av någon och att alltid kontrollringa banken om det finns någon misstanke, säger Afroditi Kellberg, presschef för Nordea till Dina Pengar.

Det händer också att två olika telefonbedragare samarbetar där den ena låtsas vara polis och den andra bankpersonal. Den första personen tar då resa på kundens bank och den andra utger sig sedan för att ringa från banken.

Enligt polisens nationella bedrägeriexpert, Jan Olsson, har de nu cirka 200 ärenden inom den här typen av bedrägeri. Han har kämpat mot Bank-ID-bluffen sedan dag ett och berättar för Dina Pengar att den här typen av bedrägeri fortsätter att ske, om än i mindre utsträckning än förut.

– Bankens varning är befogad: man får inte logga in bara för att någon ringer och säger att de är från polisen eller banken, säger Jan Olsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

52-åring körde rattfull – döms i tingsrätten

Kvinnan döms efter att ha kört grovt rattfull

Robert Rosén

Kl.15:12, 21 februari, 2018

52-åring körde rattfull – döms i tingsrätten
Kvinnan döms för grovt rattfylleri. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I början av juni stoppades en rattfyllerist på Olserödsvägen utanför Degeberga. Det visade sig då att kvinnan kört personbil med 2,15 promille alkohol i blodet.

Nu har den 52-åriga kvinnan dömts för grovt rattfylleri av Kristianstads tingsrätt. Med tanke på alkoholkoncentrationen i kvinnans blod menar tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma på fråga.

LÄS MER: Körde till affären – hade 1,96 i promille

Kvinnan har nu dömts till en månads fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomstjänst väntar efter jackstöld

18-åring stal jacka värd 4 000 kronor.

Robert Rosén

Kl.15:11, 21 februari, 2018

Ungdomstjänst väntar efter jackstöld
Ungdomstjänst väntar nu 18-åringen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

En 18-årig man, hemmahörande i Småland, befann sig i november 2016 i Everöd. Han besökte då Everöds Outlet och stal en jacka värd 3 995 kronor.

Kristianstads tingsrätt har nu dömt mannen för stöld och bestämt påföljden till 20 timmars ungdomstjänst för 18-åringen.

LÄS MER: Tonårstjejers stöldräd stoppades – stal varor för 10 000

Han ska även betala skadestånd på knappt 3 200 kronor till Bootskompaniet, vars jacka han stal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng