Ungdomar gör upp i unik musiktävling

Fram tills att Melodifestivalen avgörs i Kristianstad kommer kommunens unga förmågor att göra upp.

Robert Rosén

Kl.17:02, 2 februari, 2018

Ungdomar gör upp i unik musiktävling
”Ta chansen på turné” startar på lördag. Foto: Pixabay & Robert Rosén/Arkiv.

På lördagseftermiddagen drar Ta chansen på turné igång. Det är en musiktävling för barn och ungdomar mellan 12 och 18 år. Deltävlingar väntar på sex orter runt om i Kristianstads kommun – varpå en stor final tar plats den 2 mars. Alldeles lagom till att Melodifestivalen kommer till Kristianstad alltså.

– Ta chansen är konceptet kring Melodifestivalen i Kristianstad Arena. Som del av det gör vi Ta chansen på turné. Det är ett sätt att nå ut till större delar av kommunen. Vi besöker sex ställen totalt och på varje ställe kommer det vara en liten minifestival och musiktävling för unga mellan 12-18 år, säger David R. Andersson, projektledare för Ta chansen.

LÄS MER: De ska hålla i Melodifestivalens efterfest

Var kom idén till den här tävlingen ifrån?
– Varför inte göra något som pågår ett tag när man ändå har en bra anledning? Det följer ju Melodifestivalen i övrigt. Det drar ju också igång på lördag, precis som Ta chansen turné. Det blir en stor uppladdning inför Melodifestivalens besök i Kristianstad Arena.

– Syftet är att sprida den här känslan, intresset och delaktigheten i så stor del av kommunen som möjligt. Att alla ska kunna få känna sig delaktiga i alla fall. När biljetterna släpptes tog de ju slut väldigt, väldigt fort. På rekordtid. Därför känns det här extra viktigt, förklarar projektledaren.

Själva konceptet för Ta chansen på turné är unikt för Kristianstad. Bakom arrangemanget står kommunen tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum. För den som är intresserad av att delta i musiktävlingen – som tar sitt avslut med en final på Stora Torg – finns fortfarande chansen.

– Det finns några platser kvar, om man fortfarande vill vara med och tävla. Då hittar man sig fram på Ta chansen på kommunens hemsida. Där kan man hitta anmälningsformuläret.

De sex deltävlingarna kommer ta plats i Åhus, Degeberga, Fjälkinge, Tollarp, och Kristianstad. Från varje ort kommer två stycken bidrag att ta sig vidare till finalen i Kristianstad.

– Förhoppningarna är att det dels ska bli ett trevligt evenemang när vi åker runt. Sen har man väl alltid tanken att stimulera och uppmuntra unga att hålla på med musik. Det är kanske någon som är med här som blir en känd musiker eller artist någon gång i framtiden. Eller kanske till och med är med i Melodifestivalen. Vem vet. Men det är mycket för att uppmuntra unga att våga att hålla på med sina drömmar, avslutar David R. Andersson.

Den första deltävlingen arrangeras på Mötesplats Gärdskan i Åhus på lördag.

FaktaTa chansen på turné:
En musiktävling för ungdomar födda mellan år 2000 och år 2006. Samtliga deltagande ska vara bosatta i Kristianstads kommun.

Framförandet är singback men vissa akustiska instrument tillåts. Artisten/gruppen får sjunga såväl en cover som en egenskriven låt. Framförandet ska vara max tre minuter långt.

Finalisterna tas fram genom att publiken har chans att rösta och att en jury kommer att säga sitt. De bägge parternas röster väger 50/50. De två bidrag som får högst poäng på varje ort tar sig sedan vidare till finalen.

Turnéplan:
3/2: Mötesplats Gärdskan i Åhus, klockan 12-16.
10/2: Tingstorget i Degeberga, klockan 12-16.
17/2: Torget (vid fritidsgården) i Fjälkinge, klockan 12-16.
21/2: Torget i Tollarp, klockan: 15-19.
23/2: Vä Köpcentrum, klockan: 15-19.
24/2: Galleria Boulevard i Kristianstad, klockan 12-16.
2/3: Final på Stora Torg i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER

VIMMELBILDER: Fullspäckad helg för Biljardkompaniet

Blues, biljard och bira. Så kan man sammanfatta helgen på Biljardkompaniet i Kristianstad.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:37, 19 februari, 2018

VIMMELBILDER: Fullspäckad helg för Biljardkompaniet
Stämningen var på topp på Biljardkompaniet. Foto: Lars Svensson

På fredagen drogs blueskvällarna igång på Biljardkompaniet i Kristianstad. De danska bluesrockarna Midnight Blues uppträdde. Ytterligare ett bluesband är bokat till den 24 mars. På lördagen fortsatte sportbaren ha öppet med ölservering och biljardspel.

24kristianstads vimmelfotograf Lars Svensson var på plats i helgen. Alla bilderna från Biljardkompaniet ser du här nedanför. Är du själv eller någon bekant med på bild?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MELODIFESTIVALEN

KLART: Här är mello-artisterna som kommer till Kristianstad

Sex av artisterna är nu klara för Andra Chansen i Kristianstad. Här är de senaste tillskotten som uppträder i arenan.

Henrik Nordell

Kl.21:23, 17 februari, 2018

KLART: Här är mello-artisterna som kommer till Kristianstad
Melodifestivalen. Foto: Greger Ravik/Flickr

Melodifestivalen har kommit till Skåne. Stämningen kokade i Malmö Arena. Ikväll tävlade sju bidrag om en plats i finalen. De två vinnarna blev Martin Almgren med A bitter lullaby och Jessica Andersson med Party Voice. Nu har de en chans att tävla om platsen i Eurovision Song Contest.

Två av låtarna gick också vidare till Andra Chansen och kommer därmed att uppträda i Kristianstad Arena under genrepet den 2 mars samt i den livsända showen den 3 mars. Tusentals biljetter är sedan tidigare sålda till showen. De som gick vidare till Andra Chansen ikväll var Moncho med Cuba Libre och Mendez med Everyday.

LÄS MER: Biljetterna till Mellon sålde slut rekordsnabbt

Sedan tidigare är det klart att Renaida med låten All the Feels samt Sigrid Bernson med låten Patrick Swayze kommer till Kristianstad. Även Mimi Werner med låten Songburning och Margaret med låten In my Cabana, är sedan tidigare klara för tävlingen i Kristianstad.

FaktaFakta: Artisterna som tävlade i Malmö:

1.) Martin Almgren:  ”A Bitter Lullaby”

2.) Barbi Escobar: ”Stark” 

3.) Moncho: ”Cuba Libre”

4.) Jessica Andersson: ”Party Voice”

5.) Kalle Moraeus & Orsa Spelmän:  ”Min dröm”

6.) Dotter:  ”Cry” 

7.) Mendez: ”Everyday”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för David Batras show i Kristianstad – biljetterna slutsålda

I dag kommer David Batra till Kristianstads Arena med sin uppmärksammade och hyllade show.

Henrik Nordell

Kl.08:59, 17 februari, 2018

Succé för David Batras show i Kristianstad – biljetterna slutsålda
David Batra under en show på idrottsgalan år 2016. Foto: JOEL MARKLUND/Bildbyrån

I kväll kommer David Batras Show Elefanten i rummet till Kristianstads Arena. Föreställningen kommer sex år efter succén med Det här var ju tråkigt.  Det blir en renodlad stand up-show som till viss del driver med livet om att ha varit gift med Moderaternas partiledare. Om hur det är att få ihop livspusslet med dagishämtningar och att vara omgiven av Säpo-vakter.

– Publiken kommer bjudas på den bästa stand up-show som jag lyckats göra. Dessutom är just föreställningen i Kristianstad den största show jag någonsin gjort med över 4000 i publiken. Jag är extremt taggad! Nästan övertänd, säger David Batra till 24kristianstad.

Trycket på biljetter har varit högt. Cirka en tredjedel av platserna såldes slut direkt. Under de senaste dagarna har extrabiljetter släpps som även de snabbt har gått åt. Nu är det 4 200 platser sålda, vilket innebär att arenan är helt full.

Fröet till föreställningen såddes bara några veckor före det förra riksdagsvalet (år 2014). David Batra skulle kliva upp på scen tillsammans med Robin Paulsson på Lunds Stadsteater. Det var regeringskris och Anna Kinberg Batra syntes på tv varje kväll. Då blev komikern tvungen att nämna ”elefanten i rummet.

–  Jag tog mod till mig och pratade om hur praktiskt det är att komma hem och hämta dottern hos barnvakten och frun hos livvakten. Berättelsen funkade och embryot till en ny föreställning var fött, säger David Batra.

Efter premiären har föreställningen fått mycket bra recensioner. Så här skriver Expressen: David Batra är rätt upp och ned förlösande rolig, att han har fyllt sin show med både små förtjusande tjuvnyp och välkalkylerade aha-upplevelser. Att han både kan vara tönten med föräldramötesskämten som man så lätt identifierar sig med, och superkomikern med total kontroll över rummet”.

– Jag har jobbat fram den under över tre års tid så jag har verkligen lagt ner min själ i den. Kanske är det därför det funkat så bra. Det är den ärligaste och mest utlämnande föreställning jag gjort så det är väldigt kul att den är så uppskattad, säger David Batra.

Klockan 19.30 drar föreställningen igång. Den är cirka 90 minuter lång utan paus. Arrangör är CS Nöje.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad Bokfestival

Årets tema för bokfestivalen är presenterat

Nu står det klart vilket tema den 20:e upplagan av Kristianstad Bokfestival får.

Robert Rosén

Kl.07:09, 15 februari, 2018

Årets tema för bokfestivalen är presenterat
Bokfestivalen arrangeras på Kulturkvarteret i början av september. Foto: Pixabay.

Den 6-8 september arrangeras Kristianstad Bokfestival för 20:e gången. På onsdagseftermiddagen meddelades det att temat på årets festival blir ”Bokbegär”.

”Den tillägnas alla litteraturälskare som aldrig kan få nog av böcker, sagor, poesi och goda historier i alla möjliga format. Samtidigt vill festivalen skapa ett bokbegär hos er som ännu inte upptäckt det fantastiska med böcker, och förhoppningsvis blir ni fler och fler…”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: LISTA: 11 saker att se fram emot i Kristianstad år 2018

Bokfestivalen äger rumKulturkvarteret. Programmet för årets festival har ännu inte släppts.

2017 års festival hade temat ”Gränslöst”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slutsålt när kända sångaren besöker Kristianstad

I dag kommer den Sverigekända sångaren till Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.12:02, 14 februari, 2018

Slutsålt när kända sångaren besöker Kristianstad
Kulturkvarteret i Kristianstad

I kväll kommer den kända operasångaren till Kulturkvarteret i Kristianstad med showen ”Rickard Söderberg är Gaytenor”. Trycket på biljetterna har varit högt och enligt arrangörerna är konserten redan utsåld. Det blir lapp på luckan med andra ord.

Showen startar klockan 19.00 och ska lotsa publiken genom en scenshow med allt från opera till musikal, pop och schlager. Tenoren är för många känd för sina framträdanden i operan och i de program han medverkat i tv. Bland dem Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen.

 

Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg.

 

Han förknippas också med ett stort samhällsengagemang och har varit en röst för HBTQ-rörelsen. År 2016 blev han utsedd till årets HBT-person på QX-galan.

– När jag vadar mig genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mig hans fladdrande cape och drar på turné, skriver Rickard Söderberg på Riksteaterns hemsida.

Turnén arrangeras mellan 13 februari till 7 april, från Lund i söder till Piteå i norr. Kristianstad är därmed det andra stoppet efter premiären. Här är Kristianstads teaterförening arrangörer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng