Ungdomar gör upp i unik musiktävling | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ungdomar gör upp i unik musiktävling

Fram tills att Melodifestivalen avgörs i Kristianstad kommer kommunens unga förmågor att göra upp.

Robert Rosén

Kl.17:02, 2 februari, 2018

Ungdomar gör upp i unik musiktävling
”Ta chansen på turné” startar på lördag. Foto: Pixabay & Robert Rosén/Arkiv.

På lördagseftermiddagen drar Ta chansen på turné igång. Det är en musiktävling för barn och ungdomar mellan 12 och 18 år. Deltävlingar väntar på sex orter runt om i Kristianstads kommun – varpå en stor final tar plats den 2 mars. Alldeles lagom till att Melodifestivalen kommer till Kristianstad alltså.

– Ta chansen är konceptet kring Melodifestivalen i Kristianstad Arena. Som del av det gör vi Ta chansen på turné. Det är ett sätt att nå ut till större delar av kommunen. Vi besöker sex ställen totalt och på varje ställe kommer det vara en liten minifestival och musiktävling för unga mellan 12-18 år, säger David R. Andersson, projektledare för Ta chansen.

LÄS MER: De ska hålla i Melodifestivalens efterfest

Var kom idén till den här tävlingen ifrån?
– Varför inte göra något som pågår ett tag när man ändå har en bra anledning? Det följer ju Melodifestivalen i övrigt. Det drar ju också igång på lördag, precis som Ta chansen turné. Det blir en stor uppladdning inför Melodifestivalens besök i Kristianstad Arena.

– Syftet är att sprida den här känslan, intresset och delaktigheten i så stor del av kommunen som möjligt. Att alla ska kunna få känna sig delaktiga i alla fall. När biljetterna släpptes tog de ju slut väldigt, väldigt fort. På rekordtid. Därför känns det här extra viktigt, förklarar projektledaren.

Själva konceptet för Ta chansen på turné är unikt för Kristianstad. Bakom arrangemanget står kommunen tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum. För den som är intresserad av att delta i musiktävlingen – som tar sitt avslut med en final på Stora Torg – finns fortfarande chansen.

– Det finns några platser kvar, om man fortfarande vill vara med och tävla. Då hittar man sig fram på Ta chansen på kommunens hemsida. Där kan man hitta anmälningsformuläret.

De sex deltävlingarna kommer ta plats i Åhus, Degeberga, Fjälkinge, Tollarp, och Kristianstad. Från varje ort kommer två stycken bidrag att ta sig vidare till finalen i Kristianstad.

– Förhoppningarna är att det dels ska bli ett trevligt evenemang när vi åker runt. Sen har man väl alltid tanken att stimulera och uppmuntra unga att hålla på med musik. Det är kanske någon som är med här som blir en känd musiker eller artist någon gång i framtiden. Eller kanske till och med är med i Melodifestivalen. Vem vet. Men det är mycket för att uppmuntra unga att våga att hålla på med sina drömmar, avslutar David R. Andersson.

Den första deltävlingen arrangeras på Mötesplats Gärdskan i Åhus på lördag.

FaktaTa chansen på turné:
En musiktävling för ungdomar födda mellan år 2000 och år 2006. Samtliga deltagande ska vara bosatta i Kristianstads kommun.

Framförandet är singback men vissa akustiska instrument tillåts. Artisten/gruppen får sjunga såväl en cover som en egenskriven låt. Framförandet ska vara max tre minuter långt.

Finalisterna tas fram genom att publiken har chans att rösta och att en jury kommer att säga sitt. De bägge parternas röster väger 50/50. De två bidrag som får högst poäng på varje ort tar sig sedan vidare till finalen.

Turnéplan:
3/2: Mötesplats Gärdskan i Åhus, klockan 12-16.
10/2: Tingstorget i Degeberga, klockan 12-16.
17/2: Torget (vid fritidsgården) i Fjälkinge, klockan 12-16.
21/2: Torget i Tollarp, klockan: 15-19.
23/2: Vä Köpcentrum, klockan: 15-19.
24/2: Galleria Boulevard i Kristianstad, klockan 12-16.
2/3: Final på Stora Torg i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock

Fredagen bjöd både på humor och hårdrock. Här är bilderna från Kristianstads uteställen.

Henrik Nordell

Kl.18:01, 21 maj, 2018

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock
I fredags bjöds det på Hårdrock i Biljardhallen. Foto. Lars Svensson

Fredagen var fullspäckad med händelser i Kristianstad. Det bjöds på Kulturnattens uppträdanden på Stora torg och Kulturkvarteret. Dessutom hade flera av stans uteställen öppet. Två av dem hade ett minst sagt varierat utbud av shower.

På pub och restaurang Kongen var det säsongsavslutning för Kongen Comedy. Det blev en kväll där många rookies ställde sig på scen och bjöd besökarna på skrattfest.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

I Biljardhallen var det på fredagen en kväll i hårdrockens tecken. Anders Tegner samt Erika var där för att snacka hårdrock. Uppträdde gjorde Alicate och Frontback.

Vimmelfotografen Lars Svensson var på plats på båda ställena. Du ser alla bilderna här nedanför. Ser du någon du känner igen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär julkonsert till Kristianstad

Då kommer den till kulturkvarteret.

Hanna Södergren

Kl.10:14, 21 maj, 2018

Populär julkonsert till Kristianstad
Py Bäckman, John Kluge och Sonja Aldén kommer till kulturkvarteret i slutet av november. Pressbild.

Den välkända julkonserten ”Änglaljus” med John Kluge i spetsen kommer till kulturkvarteret den 28 november. I år firar även konserten hela 25-år. Med på turnén är bland annat Sonja Aldén som ofta kallas ”vår tids kvinnliga Ted Gärdestad” och Py Bäckman som har gett ut ett 15-tals album men också skrivit en rad texter till andra kända artister.

En biljett till den ljuvliga julkonserten i Kristianstad kostar 425 kr.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mängder av konst och stor show på torget

ArtQeen gjorde sitt femte år under Kulturnatten i Kristianstad. Det bjöds på mängder av konst och stor show på Stora Torg.

Henrik Nordell

Kl.20:28, 20 maj, 2018

Mängder av konst och stor show på torget
ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Kulturnatten i Kristianstad har bjudit på mängder av aktiviter under fredagen och lördagen. En av de återkommande var Rebecca ”ArtQueen” Samlomonsson som detta år deltog för femte året i rad.

Ett stort tält satte hon upp på Stora torg fyllt med konstverk. På kvällen bjöd de på en unik show i konstens tecken. Ett stort antal konstnärer hade bjudits in för att ställa ut sina verk, möta publiken och visa hur konst blir till.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

–  Det vi alltid gör under Kulturnatten är att måla på rullgardiner. Den idén fick jag i VM i kustrodd i Helsingborg. De vill ha något annorlunda där tävlingarna gick. Då satte vi upp ett stort tält och målade på rullgardiner som hängdes upp, säger Rebecca Salomonsson.

Vad är anledningen till att ni medverkar på Kulturnatten?
– Jag tycker att det är viktigt att allmänheten får ta del av konsten på offentliga platser, som här på Stora Torg. Folk kan komma in och titta och prata med konstnärerna.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Artillerimuseet utanför Kristianstad var med på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

 

För andra året samarbetar ArtQueen även med Artillerimuseet under Kulturnatten. De kom dit med flera historiska militärfordon som väckte uppmärksamhet.

– Vi visar vår Volvolastbil från 1942 med gengasaggreat, den används också som en scen för ArtQeen. Här finns en pansarvärnsterrängvagn från 1963 som skjuter projektiler mot stridsvagnar. Sedan har vi stoltheten – en postamoppe från 1960-talet, säger Udo Noelle.

Vid sidan av tälten bjöd Eva ”Sigge” Sigvardsson också på livemålning. Planken målades med sommarinspirerade motiv. Privat målar hon både med olja, akryl och akvarell.

– Det är jättekul att få vara med här. Det är tack vare Rebecca som jag vågat ta steget att måla mitt bland allt folk, säger Eva ”Sigge” Sigvardsson.

För dem som var uppe sent på fredagen bjöd dessutom ArtQueen på en stor show under namnet  Great Planet of apparel Art. Den har de tidigare turnerat med internationellt.

– Vi är fjorton modeller samt ett rockband. De spelar låtar från 1970- till 1990-talet, allt från Def Leppard till Metallica. Sedan har de gjort en rockig version av Michel Jackssons ”Heal the world”. En del av konstnärerna som är med i tältet har också skapat de outfits som är med i showen, säger Rebecca Salomonsson.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Eva ”Sigge” Sigvardsson bjöd på livemålning. Foto: Henrik Nordell

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer stjärnskottet till Kristianstad

Hon har över 45 miljoner streams på Spotify.

Hanna Södergren

Kl.15:25, 20 maj, 2018

Då kommer stjärnskottet till Kristianstad
Sista juni sjunger Wiktoria i Tivoliparken. Pressbild.

Den 27 juni invigs Kristanstad Pride och den 30 juni sjunger Wiktoria i Tivoliparken efter att paraden avslutats. 21-åringen debuterande i Melodifestivalen 2016 med låten ”Save me som fick näst flest röster av folket.

Hon är även känd för låten ”As I Lay Me Down” som låg på svensktoppen listan så länge som 24 veckor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De auktionerar ut 123 tavlor till välgörenhet för barn

Under Kulturnatten auktioneras 123 tavlor ut till välgörenhet. Pengarna går till att hjälpa barn med läpp- och gomspalt.

Henrik Nordell

Kl.16:30, 19 maj, 2018

De auktionerar ut 123 tavlor till välgörenhet för barn
Rotary Kristianstad-Hammarshus auktionerar ut tavlor under Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Kulturnatten i Kristianstad är i full gång och som en del i den auktioneras det ut konstverk till välgörenhet. Det är Rotary Kristianstad-Hammarshus som har samlat in ett stort antal tavlor och affischer.

I Kvänums gamla butikslokal på Östra Storgatan arbetar de nu ideellt för att få in pengar till välgörenhet.

– Vi gjorde en efterlysning inför Kulturnatten och fick in hela 123 konstverk, flera av dem från namnkunniga och kända konstnärer. Det är vi väldigt stolta över, säger Anita Eriksson, ansvarig för insamlingen.

Den som vill kan fram till söndag klockan 14.00 lägga ett bud på tavlorna. Konkret innebär det att man skriver upp en summa i en pärm tillsammans med namn och telefonnummer. Under söndagen avgörs vem som har det högsta budet.

– Vi har redan haft 3-4 bud på samma verk, det har varit väldigt livaktigt här, säger Anita Eriksson.

De pengar som samlas in via auktionen går till European Cleft Organisation. Rotaryklubben fick kontakt med dem via högskolan. De arbetar med att hjälpa barn som har fötts med läpp- och gomspalt. Något som kan leda till diskriminering och svårigheter att äta.

– Det är ett behjärtansvärt ändamål och organisationen gör en bra insats. Föräldrarna har inte alltid råd att operera sina barn, säger Anita Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng