Förslag: Vill göra nya badhuset privatägt | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Förslag: Vill göra nya badhuset privatägt

En medborgare från Kristianstad har tröttnat på de ökade kostnaderna för badhuset. Han vill att en privat aktör bygger istället.

Henrik Nordell

Kl.14:00, 15 januari, 2018

Förslag: Vill göra nya badhuset privatägt
En medborgare från Kristianstad vill att det nya badhuset ska bli privatägt. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Det nya badhuset som ska byggas intill högskolan och Krinova i Kristianstad har blivit betydligt dyrare än vad politikerna räknat med. Kostnaderna har enligt en granskning av Kristianstadsbladet stuckit i väg med 130 miljoner kronor.

Enligt den senaste kalkylen kommer budgeten att landa på närmare en halv miljard kronor. Pengarna ska de få in genom ett ökad antal badgäster. De räknar med 45 000 fler skolbesök. Den ökade kostnaden har fått invånare att reagera och nu skriver en av dem ett medborgarförslag till kommunen.

LÄS MER: De vill ta upp badhusfrågan på nytt – skeptisk till placering i Näsby

Enligt medborgaren finns det inget krav för kommuner att driva ett varmbadhus. Det enda som krävs är att de kan ge barnen rätt till simundervisning. En kartläggning från SVT visade nyligen att 40 av kommunerna i landet saknar en egen simhall. Mannen från Kristianstad vill istället undersöka ifall ett badhus i staden kan drivas av en privat aktör.

”Kommunalskatten har redan nått sitt maximum, tycker många. Kommuninvånarna, icke minst alla fattigpensionärer, orkar inte med högre skatter och avgifter. Många av kommunens invånare använder inte heller ett badhus”, står det i förlaget.

Idén i medborgarförslaget är att kommunen isstället inrättar ett par friluftsbad och att simundervisningen kan ske där på sommaren. Då skulle kostnaderna inte bli lika stora. Pengarna som bli över vill han använda till att investera i vård, skola och omsorg.

I förslaget skriver medborgaren också att privata badhus redan finns på flera platser i landet och skickar med en lista på åtta exempel. De flesta koncentrerade till Stockholmsområdet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad

Barnen från Kristianstad har fått rösta fram årets hjälte tillsammans med miljoner andra. I dag avslöjades vinnaren.

Henrik Nordell

Kl.15:59, 19 april, 2018

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad
Rachel Lloyd (till höger) fick ta emot årets barnrättspris. Foto: WCPF/Joseph Rodriguez

Miljontals barn har röstat fram årets barnsrättshjälte som tilldelas World Childen´s Price, även kallat barnen nobelpris. På onsdagen presenterades vinnaren på Antonskolan Blekedamm i Kristianstad.

På den skolan har barnen jobbat med att lära sig mer om sina rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. De har bland annat genomfört egna val med valbås och valförrättere. Eleverna har också varit med om att rösta fram årets pristagare.

Detta år går utmärkelsen till Rachel Lloyd. Hon tilldelas priset för sin 20-åriga kamp mot exploatering av flickor i människohandeln i USA. Hennes egen uppväxt kantades av våld och exploatering. Efter det har hon kämpat för barns rättigheter. Som 23-åring grundade hon organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd till utsatta flickor.

Två andra personer var nominerade till priset. Den ena är Gabriel Melia Montaya med motiveringen: ”För sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete”.

Den andra nominerade är Valeriu Nicolae med motiveringen ”För sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och blev diskriminerad för att han är rom”:

Prisutdelningen kommer att ske i eftermiddag på Gripsholms slott. Vinnaren får 350 000 kronor i prissumma. Det är pengar som ska användas i arbetet för barn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: Bygg om gatan – ska gynna uteserveringar

Kommunalrådet föreslår en ombyggnation av Östra Storgatan.

Robert Rosén

Kl.14:48, 19 april, 2018

Förslaget: Bygg om gatan – ska gynna uteserveringar
I ett yttrande ställer sig miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen sig bakom motionen. FOTO: Robert Rosén/Arkiv & Kristianstads kommun.

I en motion från 2013 föreslog kommunalrådet Anders Tell (S) att kommunfullmäktige ska bygga om Östra Storgatan. Genom att bygga om den del av vägen som går mellan Stora Torg och Norretullskolan menar kommunalrådet att man kommer kunna erbjuda bättre förutsättningar till uteserveringar för restaurangerna.

”Enkelriktningen som permanenterades för några år sedan, och som fungerar bra, gör det möjligt att minska bredden på gatan. Gör vi det kan vi istället bredda trottoaren på östra sidan och skapa både bättre utrymmen för restaurangerna längs gatan genom att erbjuda uteservering och få ett trevligare promenadstråk i den här delen av centrum”, skriver Anders Tell i motionen.

LÄS MER: Han vill att Skånes gårdar ska få sälja öl och vin

Vad gäller parkeringarna på Östra Storgatan framkommer det i motionen att dessa kan minskas, tas bort helt eller ersättas av ett antal snedställda parkeringsplatser.

Motionen har nu varit uppe hos miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

”Denna motion ställer sig miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen sig helt positiv till och förvaltningen ser inte heller några hinder för förslagets genomförande”, skriver de i ett tjänsteutlåtande.

Ärendet kommer att tas upp i byggnadsnämnden den 24 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen

Ett stort antal boende har överklagat detaljplanen för ett nytt bostadsområde. Nu ger domstolen dem delvis rätt.

Henrik Nordell

Kl.10:56, 19 april, 2018

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen
Nya bostäder planeras i ett område i Maglehem. Men enligt Mark- och miljöstolen är detaljplanen ännu inte laglig. Foto: Bildbyrån

Politikerna i kommunfullmäktige har tidigare tagit beslutet att godkänna planen för ett planerat bostadsområde i Maglehem söder om Kristianstad. Det gäller fastigheten Maglehem 10:2 som ligger intill Lillehemsvägen.

Den privatägda marken var tänkt att delas upp i sex tomter, men nu sätter domstolen stopp. I alla fall tillfälligt. Anledningen är att ett stort antal grannar har valt att överklaga till Förvaltningsrätten.

LÄS MER: Grannar överklagar planerat bygge – sikten förstörs

Ett av de argument de tar upp är att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det vill säga hur djurliv och miljö påverkas av en byggnation. På området ska det finnas rödlistade insekter, hedblomster och sandödlor. De två sistnämnda är fridlysta. En förändrad landskapsbild samt ett ökat tryck på reningsverket är andra punkter som tas upp.

Förvaltningsrätten konstaterar att själva processen och beslutet om detaljplanen har skötts enligt reglerna. Däremot tycker de inte att miljökonsekvensbeskrivningen från år 2013 är aktuell. Området uppges ha ändrats sedan dess.

Av den anledningen beslutar de för att beslutet om detaljplanen ska upphävas. Nu måste miljön undersökas på nytt innan kommunen kan besluta om planen igen. Det innebär att det i dagsläget inte går att söka bygglov på de planerade tomterna i Maglehem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna dömd efter att ha orsakat trafikolycka

Föraren kolliderade med en lastbil och döms nu i tingsrätten.

Robert Rosén

Kl.08:31, 19 april, 2018

Kvinna dömd efter att ha orsakat trafikolycka
Olyckan inträffade i maj 2017. FOTO: Bildbyrån.

I maj 2017 kolliderade en personbil med en lastbil på länsväg 119 utanför Hässleholm. Bakom ratten på personbilen satt en kvinna i 55-årsåldern, bosatt i en mindre ort i Kristianstads kommun.

Av utredningen framgår det att kvinnan medvetet körde över i mötande trafiks körfält, och kolliderade med lastbilen. Då kvinnan genom sitt agerande utsatte andra trafikanter för fara har Hässleholms tingsrätt dömt henne för grov vårdslöshet i trafik.

LÄS MER: Efter olyckan i det illegala arrangemanget – nu döms mannen

Brottets straffvärde motsvarar en månads fängelse. Då kvinnan är ostraffad och drabbades av en allvarlig kroppsskada efter olyckan menar tingsrätten dock att en annan påföljd än fängelse kan väljas.

Påföljden har därför istället bestämts till skyddstillsyn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrott i lägenhet – tog sig in genom balkongdörren

En lägenhet blev utsatt under onsdagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:24, 18 april, 2018

Inbrott i lägenhet – tog sig in genom balkongdörren
Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

Polisen fick strax innan klockan 20 på onsdagskvällen rycka ut till  där en lägenhet hade utsatts för inbrott.

– Det är någon som har tagit sig in via en balkongdörr. Det är osäkert vad som tillgripits, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisregion syd.

Polisen gjorde ett  försök att säkra spår.

– Vi har varit på platsen och pratat med lägenhetsinnehavaren och även sett om vi kan säkra några spår, säger Calle Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng