LISTA: Här är Kristianstads populäraste hundar

Jordbruksverket har listat Kristianstads mest populära hundar. Här är hela topp tio-listan.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:02, 14 januari, 2018

LISTA: Här är Kristianstads populäraste hundar
Hundar är populärt i Kristianstad. Fotograf: LISA SUNDSTRÖMBildbyrån

Det finns nu över 10 000 hundar inom Kristianstads kommun. Både här och i övriga landet är Labrador Retriver ohotad etta på listan över de mest populäraste hundraserna. Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Den har dessutom utökat sin försprång mot de andra raserna.

– Det är en mångsidig hund. I grunden är den en apporterande fågelhund som är lättlärd, snäll och godmodig. Det har många användningsområden. Många har den som apportör under fågeljakt. Den är en duktig simmare med simhud mellan tårna, säger Lars Ramberg, som driver Kroppsmarkens Kennell i Tjörnarp tillsammans med hustrun Katarina.

För den populära hundrasen har det dessutom dykt upp flera nya användningsområden under de senaste åren. Den passar bra både som narkotikahund och som ledsagare för synskadade. Det har dessutom visat sig att Labrador Retrivern kan varna innan någon med diabetes drabbas av ett anfall.

 

Labrador: Foto: Pixabay

Labrador Retriever är den populäraste hunden: Foto: Pixabay

 

År 2016 registrerades totalt 404 stycken Labrador Retriver i Kristianstad. Förra året ökade den siffran till 436. Schäfer och Golden Retriver är två andra av de raser i Kristianstad som legat i topp flera år i rad. Hela topp tio-listan ser du i faktarutan.

Nationellt sett märker man också att Drevern blir allt mer populär, medan  Chihuahuan har tappat rejält i popularitet. Även när det gäller hundarnas namn så går det trender.

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Är det något speciellt man bör tänka på innan man köper hund?
– Det man ska tänka på är hur hunden ska användas och vad man själv har för intresse. Det är viktigt att se till hundrasernas ursprungliga egenskaper. Man bör också undersöka hundrasens hälsoprogram, där man exempelvis röntgar lederna, säger Christina Bjerstedt-Ohlsson, ordförande i Nordskånska Kennelklubben.

FaktaKristianstads populäraste hundar år 2017 (efter antal registrerade):

Labrador retriever: 436 registrerade
Schäfer: 380 registrerade
Golden Retriver: 356 registrerade
Rottweiler: 286 registrerade
Cocker Spaniel: 262 registrerade
Jack Russell Terrier: 242 registrerade
Cavalier King Charles Spaniel: 179 registrerade
Wachtelhund: 173 registrerade
Dansk/Svenk Gårdhund: 165 registrerade
Fransk Bulldogg: 149 registrerade

Källa: Jordbruksverket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Verktyg stulna vid bilinbrott

Företagsbil blev utsatt för inbrott.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:29, 23 januari, 2018

Verktyg stulna vid bilinbrott
Inbrottet inträffade under natten mellan söndag och måndag. Foto: Arkiv.

Tidigt på måndagsmorgonen upptäcktes det att ett nattligt inbrott skett i Fjälkinge. Det sedan en okänd gärningsman tagit sig in i en företagsbil.

– Man har krossat den främre sidorutan på bilen, som varit parkerad framför huset hos anmälaren, och stulit verktyg från fordonet, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Värdet på de stulna verktygen är okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tv-kända komikern kommer till Kristianstad

Den tv-kända komikern kommer till Kristianstad i morgon. Han ska han prata inför ett stort antal företag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:51, 23 januari, 2018

Tv-kända komikern kommer till Kristianstad
Krinova. Foto: Robert Rosén.

Den skånska komikern och entreprenören Johan Wester, kanske mest känd från Hipp! Hipp!-gänget, kommer till Krinova i Kristianstad i morgon. Där kommer han att hålla sin första föreläsning för att inspirera företag i Skåne att utvecklas och växa. Cirka 1 500 medarbetare kommer att medverka under seminarieserien.

– Johan blir en positiv och inspirerande kraft i innovations- och utvecklingsstödet till företagen. Han har en unik position i Skåne som gränsgångare mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor, har Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park, tidigare sagt.

Det första seminariet kommer att handla om omvärldsbevakning och de följande fem föreläsningarna kretsar kring allt från strategi till organisation. Seminarierna hålls genom projektet TÖS (Tillväxt östra Skåne) där det ingår ett flertal olika kommunen. Den långsiktiga målsättningen är att öka sysselsättning, tillväxt, internationalisering och innovation i 100 företag.

Till onsdagens föreläsning kommer även Anna Lundbergh, som är konsult inom strategiskt ledarskap och verksamhetsutveckling. Hon har arbetat med den typen av frågor i 17 år.

 

Johan Wester ska få företag i östra Skåne att växa.

Johan Wester ska få företag i östra Skåne att växa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning

Cecilia Svensson öppnar nytt showroom efter flytten från centrum. Hon rivstartar nu med en stor modevisning.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:01, 22 januari, 2018

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning
Angeli Lucca arrangerar modevisning på onsdag. Bilden är från en annan modevisning. Foto: Bildbyrån

Butiken Angeli Lucca flyttade förra året ut från galleria Generalen i centrala Kristianstad. Nu har verksamheten fått en nystart. För bara ett par veckor sedan öppnade ägaren Cecilia Svensson ett showroom vid Kantarellen i Åhus under namnet Angeli Lucca. Där tar hon nu emot bokade besök för alla som söker klänningar till bal och fest.

– Här är ett fantastiskt ställe. Det är väldigt luftigt och perfekt för att prova klänningar. Det är en plats där man blir fylld av energi, säger Cecilia Svensson.

LÄS MER: EXTRA: De flyttar in i Galleria Boulevard

Varifrån kommer ditt intresse för mode?
– Jag har alltid varit intresserad av kläder ända sedan jag var liten. Jag åker på en del modemässor och köper in det jag tycker om. Det ska vara kläder med hög kvalitet till ett bra pris, säger Cecilia Svensson.

I de nya lokalerna kommer det bli modevisning på onsdag i samarbete med lokala studenter, frisörer och make-up artister. Tio modeller kommer att gå längs catwalken och visa upp klänningar för fest och bal. Cirka hundra personer får plats under showen. Den är redan är slutsåld.

– Det kommer att bli mycket glädje och glamour med vackra klänningar, en del väskor och smycken. Vi får hjälp av en blomsterbutik som bidrar med blommor och en discjockey som står för musiken. Jag gjorde mycket modevisningar för 10-12 år sedan och nu har jag världens bästa lokal till det igen, säger Cecilia Svensson.

Till modeshowen kommer även sjöjungfrun Athiraa, som nyligen representerade Sverige i tävlingen Mermaid International. Linda Ågren från Degeberga är kvinnan bakom karaktären.

Klockan 18.30 på onsdag drar showen igång. Förutom visningen kommer där även att delas ut priser och ges tips på trenden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient

Vårdgivaren lyckades också blanda ihop bröstmjölken.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:48, 22 januari, 2018

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

I mars förra året födde en mamma från Kristianstad tvillingar i Lund. Barnen föddes i förtid och efter en vecka åkte de till neonatalavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad. Men där uppstod ett stort problem. Barnen hamnade i samma rum som ett smittsamt barn och isolerades.

”Efter drygt en månad får vi veta att barnet som ligger på samma sal som mina tvillingar har en multiresistent bakterie, ESBL, och att vi därför måste isoleras. Mina barn hade inga bakterier men skulle isoleras eftersom de delar sal med den smittade”, skriver mamman i sin anmälan.

Anledningen ska ha varit att båda intensivvårdsrummen på neonatalavdelningen var upptagna, vilket gjorde att de friska tvillingarna flyttades till salen den smittade patienten. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet och riktar kritik mot vårdgivaren för bristen. IVO anser att Region Skåne måste stärka beredskapen då en liknande situation kan uppstå igen.

Men fler brister uppstod under den tiden barnen vistades i den isolerade salen. Sjukhuspersonalen blandade ihop bröstmjölken så att tvillingarna fick mjölk från det smittade barnets mamma. ”Detta är enligt dom själva ett fel som berodde på den mänskliga faktorn”, skriver mamman.

Tvillingarna ha klarat sig från att smittas enligt IVO, men mamman är mycket kritisk till hur ärendet hanteras. ”Jag tycker att detta är en fruktansvärd vård som vi har fått. Som läkaren sa, vi fick inte den vård som vi skulle ha fått.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Banarbeten och gränskontroller försenade skånska tåg

Mängden förseningar har ökat, vissa dagar sticker ut som särkilt besvärliga.

André Kvist

André Kvist

Kl.15:56, 22 januari, 2018

Banarbeten och gränskontroller försenade skånska tåg
Ett Pågatåg döps till Sonja Stjernquist. Foto: Lisa Sundström/Bildbyrån.

Den skånska tågtrafiken punktlighet har granskats. Enligt News Øresund låg siffrorna på 83 procent för Öresundstågen och 90 procent för Pågången under 2017.

Under maj och juni, samt oktober och november var det flest förseningar. Varma perioder, inkörsperioden efter att trafiken lades om samt gränskontrollernas utökning i september är del av orsaken.

– Det har också varit flera riktigt dåliga dagar där tre utmärker sig. Den 3 maj har vi obehöriga i spår vid Lund C, tågstopp i Alvesta på grund av älgkrock, signalfel i Rydebäck samt spårledningsfel i Åkarp. Den 18 maj signalfel i Örtofta, rälsbrott i Tunneby, gräsbrand utanför Hässleholm, dålig strömförsörjning i södra Sverige samt stopp för trafiken i Hässleholm på grund av fel på omformarstation. Den 29 maj hade vi nedriven kontaktledning i Burlöv, spårbeläggning i Tjörnarp samt mellan Önnestad-Vinslöv och en järnvägsbro som under kvällen blev strömförande vid lokstallet i Malmö, berättar Mark Fenzel, affärsområdeschef tåg på Skånetrafiken, för nyhetssajten.

Fenzel är hoppfull att punktligheten kommer att förbättras 2018.

– Vi fortsätter att jobba med Trafikverket och våra tågoperatörer för att få så hög punktlighet som möjligt. Till exempel kom Skånetrafiken överens med DSB och danska Transportministeriet att avveckla DSB:s IC Bornholm som ersätts av Öresundståg och Pågatåg från 4 december 2017. Detta bidrar till förbättrad punktlighet. Samarbetet kring effektiviseringar på Hyllie med gränskontrollerna fortsätter också.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng