Mjällbys nya superlöfte: ”Utan henne hade jag inte klarat mig” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
REPORTAGE

Mjällbys nya superlöfte: ”Utan henne hade jag inte klarat mig”

Kristianstadssonen Omar Dampha om mardrömshösten i KFC, hårda uppväxten i Gamlegården och varför han tillägnar varje mål sin mamma.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:31, 13 januari, 2018

Mjällbys nya superlöfte: ”Utan henne hade jag inte klarat mig”
Omar Dampha.

Text: Viktor Andersson / 24Blekinge

För Mjällbys 17-åriga löfte Omar Dampha var fjolårssäsongen minst sagt händelserik. Nog för att du som fotbollsspelare kanske inte söker ett stiltje, men känslan var att forwarden på en säsong, var med om mer än många elitspelare är på en hel karriär.

– Det var roligt i början – men det slutade tråkigt. Visst var det mycket, men jag har försökt att inte sväva i väg, utan försökt behålla fötterna på jorden, säger Omar Dampha ödmjukt.

Jag träffar nyförvärvet vid ett råkallt Strandvallen där snö blandas med regn och där vindarna inte ligger i ide. Men det är en glad 17-åring som joggar ut på planen. När han lattjar med bollen syns ett levande kroppspråk och han ler. Det är också där den lite tråkigare delen av säsongen kommer in.

– Det är verkligen jättekul att komma igång igen. Jag har verkligen saknat att spela fotboll eftersom jag var avstängd och inte fick spela alls i slutet med Kristianstad, säger Dampha.

Avstängningen, ja. Det för honom, tråkiga slutet på en annars genombrottsfylld säsong. Den infekterade historien utspelade sig efter matchen mot Skövde och som så ofta vid konflikter har den två olika ansikten.

Den första berättas av Kristianstads tränare Atli Edvaldsson och var den som fick Dampha avstängd. Enligt islänningen ska Omar fysiskt ha attackerat honom. Den andra av Dampha – som bestämt avvisar det påståendet.

– Han vill få mig att se dum ut, inget sånt hände – det är ren lögn och han vill bara rädda sig själv. Många som var där kan intyga att det inte hände. Men missförstå mig inte, jag har inga hard feelings mot Kristianstad. Det är en jättebra klubb, men det finns vissa personer där, och tränaren är en av dem, som inte är det.

Till kontexten hörde också att Dampha genomgående, sedan Edvaldsson kom till klubben kände sig motarbetad – och som kulminerade med bråket och Damphas berättelse om att tränaren ska ha petat honom – för att han inte hade magrutor.

– Han kritiserade mig hela tiden, var alltid på mig med negativa kommentarer och påpekade hela tiden småsaker. Och det var inte bara mot mig, det var många i laget som undrade vad han liksom hade emot oss, berättar Dampha.

Hur kände du då?

– Det var bara ren ilska. Men det gjorde mig bara mer motiverad.

Ångrar du det som hände?

– Nej, det har ju redan hänt – varför ska jag göra det. Jag har lagt det bakom mig och försöker tänka på Mjälllby.

Mjällby, ja. Vi ska återkomma till de, men först stanna ett kort tag i Damphas händelserika säsong. För den var långt ifrån bara negativ. Eller vad sägs som dubbla landslagsläger på Bosön, provträning med Premier League-klubben Brighton och de där första målen som 17-åringen stod för.

– Det bästa var mina två mål mot Husqvarna – det var ren glädje. Mitt premiärmål mot Utsikten var mer av en chock. Det var ju efter bara sju minuter och jag fick en riktig adrenalinkick.

Han fortsätter:

– Landslaget var förstås kul. Det var ju landets bästa spelare i min ålder jag fick visa upp mig tillsammans med. Det gick bra – men kunde gått bättre.

Åter till Mjällby. Det lag han valde framför mer meriterade klubbar högre upp i seriesystemen.

– Det fanns flera andra lag som var intresserade men jag fick direkt en bra bild av klubben och det som var avgörande var att de tydligt hade en bra plan för vad de ville med mig.

En annan orsak var supportrarna.

– Jag har spelat mot dem och jag måste säga att jag verkligen gillar ”Sillastrybarna” (namnet på lagets fans). Det är bland de bästa fansen i hela landet och det ska bli kul att spela inför dem.

Hur har den första tiden varit?

– Det har varit kul. Det är ett bra gäng och jag har snackat med alla. Visst, det var lite nervöst i början men nu är det bara att köra på och kriga för en plats.

Är det skillnad mot Kristianstad?

– Man märker skillnad ja, framförallt när det kommer till tempot, som är snabbare, men även kring seriositeten – det är mer seriöst här.

Vad har du för personlig målsättning?

– Jag vill först och främst etablera mig i truppen, sedan kanske startelvan – samtidigt som jag vill utvecklas och bli en bättre spelare.

När Omar Dampha gjorde sitt allra första a-lagsmål mot Utsikten tillägnande han det sin mamma, som han tillsammans med sina två systrar, bor med i Kristianstad.

– Egentligen tillägnar jag henne alla mål jag gör. Hon har alltid ställt upp för mig och stöttat mig, så det är ett sätt att tacka henne. Utan henne hade jag inte klarat mig. Hon är mitt största fan.

När Omar växte upp i höghusområdet Gamlegården i Kristianstad och spelade på olika planer i området föreställde han sig alltid att han varDidier Drogba.

Ni vet den ivorianske anfallaren som bland annat öste in mål för laget som blivit Omars favoritgäng – Chelsea. Likheterna är också slående. Precis som Drogba är Dampha en stor targetforward som dessutom inte räds djupledsspelet.

– Det är min stora idol och en spelstil jag försökt efterlikna.

Området där han växte upp beskrivs ofta i media som ett ”utsatt område” och hans sätta att tackla ungdomens svårigheter var att spela fotboll.

– Vi spelade hela tiden, och det har verkligen hjälpt mig att hålla mig borta från problem. Visst, jag busade också runt med vännerna, men jag har alltid umgåtts med rätt vänner – jag har alltid hållit mig till fotbollen.

Text: Viktor Andersson / 24Blekinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömdebut för KFC-talangen: ”Det var magiskt”

Det tog inte mer än 12 minuter innan KFC-talangen hittat nätet gånger två.

Filip Edvardsson

Kl.09:41, 19 maj, 2018

Drömdebut för KFC-talangen: ”Det var magiskt”
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

KFC:s Sebastian Nanasi fick minst sagt en drömstart på sin landslagskarriär. I premiärmatchen mot Irland i Uefa Development Tournament höll han sig framme, redan efter en minut, och petade in sitt första mål i blågult.

Men det skulle inte ta slut där. Tolv minuter senare var det dags igen då han dubblade sin målskörd. Med andra ord var det en smått otrolig debut för 16-åringen, som även själv var nöjd med sin prestation.

– Det var magiskt att få göra mål så snabbt och liksom få komma in i det direkt, säger Nanasi till Kristianstads FC:s hemsida.

Nästa match spelas på söndag där Sverige ställs mot Turkiet.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportchefen lämnar KDFF – efter fem år

Henrik Nygren har beslutat att lämna posten som sportchef: "Var det enda möjliga beslutet".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:43, 11 maj, 2018

2 bilder
  • MONTAGE: Mathilda Ahlberg,  Robin Nordlund – BILDBYRÅN
    MONTAGE: Mathilda Ahlberg, Robin Nordlund – BILDBYRÅN
  • Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN.
    Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN.

Efter fem år på som ideell sportchef för KDFF, har Henrik Nygren valt att lämna posten. Enligt klubben handlar det om andra åtaganden inom byggbranschen som sätter stopp för vidare engagemang i föreningen.

– Det har varit ett väldigt tufft beslut att ta. Men tiden räcker inte längre till och för att kunna fokusera på mina företag så var detta det enda möjliga beslutet, säger Henrik Nygren i ett pressmeddelande.

I sammanlagt åtta och ett halvt år har Henrik Nygren varit aktiv inom KDFF. Han berättar att det inte var ett lätt samtal att meddela sitt beslut för styrelsen.

– Vi tackar Henrik för en mycket värdefull insats i KDFF under många år. Det är oräkneliga timmar som han lagt ned för klubben i sitt hjärta. Vi har full förståelse för att Henrik nu vill fokusera på sina expanderade företag och önskar honom lycka till, säger Kent Angergård.

– Att Henrik tagit beslutet att avsluta arbetet med KDFF är såklart ett mycket tråkigt beslut. Han har bidragit stort till vad föreningen är idag på såväl ett sportsligt som organisatoriskt plan! Hans genuina engagemang och KDFF hjärta blir svårt att ersätta! Vi respekterar Henriks beslut och lyckönskar honom samtidigt med sina företag, säger Niclas Rhodin.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tidigare KFC-stjärnan jagas av allsvenska klubbar

Efter succéstarten – allsvenskan nästa för Ejupi?

André Eriksson

Kl.20:08, 5 maj, 2018

Tidigare KFC-stjärnan jagas av allsvenska klubbar
Albert Ejupi. Foto: Bildbyrån

Albert Ejupi lämnade Kristianstad FC för att gå till Varbergs BoIS inför säsongen.

Och den 25-årige innermittfältaren har fått en riktig smakstart på sin sejour i superettan. Under tränaren Joakim Perssons vingar har Ejupi fått starta samtliga fem seriematcher – och har redan noterats för två drömmål.

Nu kan Albert Ejupi vara på väg till allsvenskan.

Enligt uppgifter till nyhetssajten fotbolldirekt.se är Dalkurd, Trelleborg och Kalmar FF alla intresserade av att värva mittfältaren.

Uppgifter som dessutom förstärks av Varbergs BoIS ekonomiska kris som klubben själva berättade om så sent som i fredags. I pressmeddelandet skriver BoIS att klubben behöver få in totalt 3,8 miljoner kronor innan året är slut för att överleva.

Får Varberg rätt ekonomisk ersättning lär de med andra ord vara intresserade av att sälja sin guldklimp. En övergång kan dock inte ske förrän i sommar, då transferfönstret öppnar den 15 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRISTIANSTAD FC – Oskarshamn

15-årige jättetalangen räddade KFC

KFC gick mot förlust – då slog Nanasi till med sitt första mål för A-laget.

André Eriksson

Kl.17:00, 5 maj, 2018

15-årige jättetalangen räddade KFC
Kristianstad FC och Sebastian Nanasi. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC fick en mardrömsstart på matchen mot Oskarshamn.

Redan i den tredje matchminuten darrade KFC-försvaret till och William Kvist kunde enkelt glida igenom och sätta 0–1 till bortalaget.

Hemmalaget vaknade därefter till liv, tog tag i taktpinnen och efter den andra halvleken blåsts i gång var det i princip spel mot ett mål, nämligen Oskarshamns.

KFC lyfte fram sina ”offensiva” pjäser i jakt på kvitteringen – men lyckades inte riktigt vaska fram de klara målchanserna, bortsett från en farlig nick från kaptenen Jesper Modig i 63:e matchminuten.

Där och då såg det ut att bli en likadan brandgul ångestmatch som hemmapremiären mot Lunds BK (förlust med 0–1).

Men inbytte Sebastian Nanasi ville annorlunda.

Den 15-årige (!) jättetalangen – som är på väg att fylla 16 år i dagarna – presenterade sig för hemmapubliken när han tryckte dit 1–1 i 84:e matchminuten med en bredsida.

Ett mål som betydde en poäng för KFC – men framförallt ett mål som väcker framtidstro hos de 296 åskådarna på plats, som fick se en 15-åring från de egna leden göra sitt första seriemål för klubbens seniorlag.

Sebastian Nanasi. Lägg namnet på minnet.

FaktaDivision 1 södra, omgång 5
Kristianstad FC–Oskarshamns AIK 1–1 (0–1)
Målen: 0–1 (3) William Kvist, 1–1 (84) Sebastian Nanasi.
Publik: 296 åskådare (Kristianstad Fotbollsarena).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ljungskile – Kristianstad FC

Nytt superinhopp frälste KFC i slutminuterna

André Kamp stor matchhjälte när KFC tog tre tunga poäng.

André Eriksson

Kl.18:05, 29 april, 2018

Nytt superinhopp frälste KFC i slutminuterna
André Kamp. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC kom till bortamatchen mot svårspelade Ljungskile SK utan skyttekungen Andréas Grahm, som tvingades lämna ett sent återbud på grund av personliga skäl.

Då valde KFC att ställa en defensiv laguppställning och en fembackslinje på banan i hopp om att stänga ner hemmalaget.

Den matchplanen funkade perfekt.

Efter en oerhört stark försvarsinsats lyckades KFC nolla Ljungskile – och dessutom ta med sig alla tre poängen hem till Skåne efter ett sent segermål av inhopparen André Kamp i den 88:e matchminuten.

Ett nytt succébyte av tränaren Serdar Dayat som resulterade i seger – precis som Ahmed Hassans inhopp mot Ängelholm – och dessutom ett skönt mål för ifrågasatte André Kamp, som har fått inleda på bänken i de två senaste matcherna.

Det var KFC:s andra raka vinst i söderettan. Laget har tagit sex poäng på fyra matcher.

FaktaDivision 1 södra, omgång 4
Ljungskile SK– Kristianstad FC 0–1 (0–0)
Målen: 0–1 (88) André Kamp.
Varningar, KFC: Paulo Ippolito, Fernando Moreyra.
Publik: 567 åskådare (Skarsjövallen).

Kristianstad FC: Juan Mendonca (mv) – Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Jesper Modig, Paulo Ippolito, Fernando Moreyra – Ahmed Hassan (ut 67), Niklas Jönsson, Emmanuel Okine, Yonathan Getachew – Almir Taletovic (ut 81).
Ersättare: André Kamp (in 67), Sebastian Nanasi (in 81).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng