Nu tas krafttag mot brott i Skåne

Bland annat Polisen, Tullen och Länsstyrelsen går samman för att förebygga brott.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.15:39, 11 januari, 2018

Nu tas krafttag mot brott i Skåne
Kent Mårtensson. Foto: Dick Lindström

I onsdags samlades Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne, Kriminalvården, Sydsvenska handelskammaren och Tullverket för att gemensamt påbörja arbetet mot ett tryggare Skåne och för att utveckla det brottsförebyggande arbetet.

– 2017 var ett år med många våldsbrott i vårt län, och Sverige utsattes för ett fruktansvärt terrorbrott. Detta skapade en oro och otrygghet som påverkar oss alla, även om det är viktigt att komma ihåg att brottsrisken för oss som privatpersoner fortfarande är relativt liten. Vi måste stå upp mot brottsligheten och med gemensamma insatser stärka det brottsförebyggande arbetet och öka människors trygghet, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne, i ett pressmeddelande.

En arbetsgrupp har påbörjat ett arbete med en handlingsplan som ska vara klar i maj.

– Brottsligheten förändras ständigt, vilket kräver att vi också utvecklar vårt förebyggande arbete. Vi kommer tillsammans att arbeta för att bland annat minska motivationen att begå brott, öka upptäcktsrisken och att begränsa tillgängligheten till lämpliga brottsobjekt, säger regionpolischef Carina Persson.

Programförklaringen beskriver viljeinriktningen i arbetet och det första steget i utvecklingen av ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete.

– Vi som undertecknat programförklaringen är viktiga regionala aktörer i det brottsförebyggande arbetet. Men vi är inte ensamma. Inte minst kommunerna är betydelsefulla, på lokal nivå sker en stor del av det brottsförebyggande arbetet. En viktig uppgift för den regionala handlingsplanen är att skapa goda förutsättningar för det lokala brottsförebyggande arbetet, säger Kent Mårtensson, styrelseordförande i Kommunförbundet Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så avslöjade polisen restaurangrånaren

En 19-årig man är åtalad misstänkt för rånet mot Gamlegårdens grekiska restaurang. Så här kom polisen honom på spåren.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:05, 21 januari, 2018

Så avslöjade polisen restaurangrånaren
19-åringen som misstänks ha rånat Gamlegårdens grekiska restaurang är nu åtalad.

Det första rånet utanför Gamlegården Grekiska restaurang skedde den 21 oktober förra året. Personalen var på väg till sina bilar då de blev överfallna. Tre män beväpnade med pistol och jaktknivar skriker att de vill ha pengar. De fastnade på bild från övervakningskameror, samtliga svartklädda med maskering för ansiktet.

En person känner igen den ena  gärningsmannen. 19-åringen har tidigare varit inne i restaurangen. Flera av vittnena ger samstämmiga uppgifter.

LÄS MER: JUST NU: Restaurangrånaren åtalas

– Han är kund hos oss på restaurangen. Han har varit där rätt så ofta, nästan dagligen. Han åt hamburgartallrik, sedan köpte han en dricka och ett paket cigg tror jag, säger en av de anställda på restaurangen i polisförhöret.

Tio dagar senare sker nästa väpnade rån. Personalen hör en hög smäll från dörren och ser en kille som riktar ett automatvapen och knivar mot dem. Totalt är det tre maskerade personer som genomför rånet.

 

Bild från polisens förundersökning, från en av övervakningskamerorna.

Bild från polisens förundersökning, från en av övervakningskamerorna, visar hur mannen flyr från restaurangen.

 

De tar sig bakom disken och stjäl närmare 60 000 kronor i kontanter. En av gärningsmännen verkar bekant. Ett vittne är helt säker på att de är samma man som utförde personrånet en vecka tidigare. Polisen larmas och skickar dit en hundpatrull. De får inte upp något spår, men ser på gräset att en bil har kört från platsen i hög fart.

En månad senare blir en 19-årig man från Mellansverige gripen och anhållen. Han ska ha begått flera brott i sin hemstad. Det tar bara en dag för polisen att koppla samma man till rånet mot restaurangen vid Gamlegårdens centrum. Den 280 sidor långa förundersökningen visar hur utredarna har kartlagt honom.

  • En övervakningskamera från den 22 oktober visar gärningsmannen utan maskering. Det står inte var den filmen kommer ifrån, men flera kameror har analyserats från området i Gamlegården.
  • Polisen har tagit 19-åringens mobiltelefon i beslag. I den finns det bland annat bilder på när han håller i en pistol. ”Det är en plastpistol”, säger han till polisen. Efter en husrannsakan i hemmet hittas ett vapen som liknar ett automatvapen.
  • Genom triangulering av 19-åringen mobiltelefon kan man konstatera att han befann sig i Gamlegården den 21 oktober i samband med rånet.
  • På en burk Red Bull som den misstänkta gärningsmannen har druckit ur, har polisen hittat fingeravtryck. 19-åringen var den enda som beställde en sådan burk på restaurangen.

19-åringen blev på torsdagen åtalad för de båda rånen samt för grovt vapenbrott. Han förnekar att brott och hävdar istället att han varit i Kristianstad på semester. Här ska han ha bott hos en släkting.

Ytterligare en 20-årig man har förhört som misstänkt för penningtvätt efter att ha hanterat de pengarna som rånarna kom över från restaurangen. En 17-årig person har förhörts som misstänkt för båda rånen. Han har haft nära kontakt med 19-åringen, men säger sig ha lånat ut sin telefon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad

Här är listan över alla 55-plussare som tjänar bäst i Kristianstad.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:54, 21 januari, 2018

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad
Foto: Arkiv

Att skippa pensionen vid 65 blir allt vanligare och de ekonomiska vinsterna genom detta blir stora. Inte minst skattemässigt är det en fördel, berättar Pensionsmyndighetens Monica Zettervall för Dinapengar.se.

– Vi ser också att de flesta som jobbar vidare inte gör det på heltid, säger Zettervall.

DinaPengar har tagit fram statistik över vilka personer över 55 år i Kristianstad som har högst förvärvsinkomst:

Jan Erland Ekberg, 81 år

Inkomst: 7 293 700 kronor

Per Von Mentzer, 57 år

Inkomst: 4 700 200 kronor

Per Nilsson 61 år 

Inkomst: 3 482 400 kronor

Jan-Åke Nilsson, 77 år

Inkomst: 3 315 600 kronor

Thomas Georg Böhmfeld, 65 år

Inkomst: 3 170 900 kronor

Curt Germundsson, 73 år

Inkomst: 3 124 700 kronor

Erik Björkman, 57 år 

Inkomst: 3 101 800 kronor

Claus Ericson, 79 år

Inkomst: 2 958 400 kronor

Peter Savrin, 64 år

Inkomst: 2 820 500 kronor

Krister Asplund, 63 år

Inkomst: 2 758 500 kronor

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut

Fler och fler människor oroar sig för att bli utsatta för olika typer av brott.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.16:04, 21 januari, 2018

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Fler och fler människor oroar sig för brottsligheten i samhället. Det visar en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat i veckan.

Nästan en tredjedel av befolkningen, 29 procent, oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten – en ökning med fyra procentenheter sedan 2016. Andelen är därmed på samma nivå som när den årliga undersökningen upprättades 2006. I siffrorna framgår det också att kvinnor oroar sig betydligt mer än män. Störst är oron för bostadsinbrott och för överfall eller misshandel.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå i ett pressmeddelande.

Den största könsskillnaden finns i oron för misshandel och överfall. Där svarade 23 procent av kvinnorna att de är oroliga att utsättas för misshandel eller överfall. Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällarna så svarade 30 procent av kvinnorna att de känner otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet. Många medger också att de är så pass otrygga att de inte går ut på kvällen överhuvudtaget.

Bland männen är resultatet nio procent i båda fallen.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

FaktaOm Nationella trygghetsundersökningen (NTU)

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens otrygghet och oro för brott, utsatthet för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen.

Om Brottsförebyggande rådet (Brå)

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukskrivningarna ökar – nu sätter de in åtgärder

Sjukskrivningarna ökar bland de anställda på Kristianstads kommun. Nu sätter de in åtgärder som ska få ner sjuktalen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.15:32, 21 januari, 2018

Sjukskrivningarna ökar – nu sätter de in åtgärder
Kristianstads kommun. Foto: Robert Rosén.

Sjukskrivningarna inom Kristianstads kommun har gått uppåt. År 2015 var antalet sjukdagar 21,9 per anställd. Året efter ökade den till 24,2. Enligt den senaste siffrorna har antalet sjukdagar nu ökat med ytterligare 0,6 dagar per år bland kommunens över 7 000 anställda. Personalen inom omsorgsförvaltningen har varit mest drabbad.

För att komma till rätta med det höga ohälsotalet sätter kommunen nu in fler åtgärder. Det långsiktiga målet är att sjuktalen ska gå ner till 16 dagar per anställd och år. Fokus ligger på att minska den psykiska ohälsan som är en stor orsak till att många är sjukskrivna.

– Trots att vi i många år har arbetat aktivt med rehabilitering, arbetsmiljöfrågor och förebyggande åtgärder följer vi tyvärr samma negativa trend med ökande sjukfrånvaro som övriga Sverige. Vi behöver nya, preventiva arbetsmetoder för att bryta trenden och öka frisktalen, säger Dan Berger (S), ordförande i personalutskottet.

Förra året undertecknade kommunen en avsiktsförklaring för friskare arbetsplatser. Inom ramen för den drivs det nu ett tjugotal olika projekt och insatser. En av åtgärderna är att öka kunskapen om psykisk ohälsa.

– Den psykiska ohälsan ökar, men det finns ingen specifik orsak till varför. Det kan vara allt från beteenden till Försäkringskassans utformning av regler eller arbetsmiljö. Vi vill arbeta förebyggande genom att höja kunskapsnivån i hela organisationen bland annat kring psykisk ohälsa, säger Johanna Näslund, HR-direktör.

Varför är det viktigt att minska sjukskrivningarna?
– För oss är det viktigt att ha friska medarbetare och kunna ta tillvara på den kompetensen vi har. Sjukskrivningarna medför också kostnader. Vi vill ta ansvar för den del kommunen kan göra för att minska antalet sjuka, säger Johanna Näslund.

Det projekt som nu bedrivs i Kristianstad görs i form av föreläsningar riktade till chefer och politiker. Idén är att de ska lära sig ta beslut som leder till friskare arbetsplatser och friskare medarbetare. Totalt 300 personer har anmält sig till föreläsningarna.

Den första hölls på fredagen med läkaren och professorn Peter Währborg. Han talade bland annat om hur stress påverkar oss människor. Han presenterade också siffror som visar att samhällets kostnader för sjukskrivningar kommer att öka från 142 miljarder år 2010 till 345 miljarder år 2030, ifall utvecklingen inte bromsas.

Nästa föreläsning är med Simon Elvnäs den 9 februari. Han är doktorand vid KTH, som föreläser om psykisk ohälsa kopplad till stress och upplevd tidspress.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kronofogdens varning: Fler nya skuldsatta

Färre antal personer har skulder, samtidigt ökar den totala skulden hos Kronofogden.

Matilda Larsson

Kl.13:53, 21 januari, 2018

Kronofogdens varning: Fler nya skuldsatta
Foto: Kronofogden.

Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för andra året i rad.

Det är är de lägsta siffrorna sedan 1991, enligt ny statistik från Kronofogden.

– Vi bedömer att minskningen hänger ihop med en stark svensk ekonomi, fler personer i sysselsättning och det fortsatt låga ränteläget, men också på att vi under 2017 beviljat rekordmånga skuldsaneringar, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Samtidigt fortsätter totalsumman att öka, från drygt 72 miljarder kronor 2016 till knappt 79 miljarder kronor 2017.

Enligt Kronofogden beror en del av ökningen på att några få personer har dragit på sig väldigt stora skulder under året.

– Tendensen är tydlig. De som redan har skulder lånar mer, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan, säger Johan Krantz.

Trots en positiv trend i antalet skuldsatta, finns även varningssignaler. Cirka 100 000 personer har fått sin första skuld under året, vilket är fler än tidigare. Att de skuldsatta ändå blir färre beror på att 60 procent av dessa har haft råd att betala, enligt Kronofogden.

– För fem år sedan fick 80 000 personer sin första skuld, men då klarade bara 50 procent av att betala. Om ekonomin försämras finns alltså en risk att antalet skuldsatta ökar snabbt, säger Johan Krantz.

Av de skuldsatta som är folkbokförda i Sverige är 38 procent kvinnor och 62 procent män.

– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i dagens samhälle. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brottsrelaterade skulder, fordonsrelaterade skulder och skulder avseende underhållsstöd, säger Johan Krantz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng