Handbolls-EM

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

IFK Kristianstads Philip Henningsson kliver på fredag in i sitt första mästerskap. ”Jag ska försöka ta chansen när jag får den”, säger vänsternian.

Robert Rosén

Kl.18:00, 11 januari, 2018

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”
Philip Henningsson, 22, är en av tre mästerskapsdebutanter i Sverige. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

I morgon drar så det 13:e Europamästerskapet för herrar igång. Först ut i turneringen är Sverige som möter Island i premiären.

Den svenska truppen består utav fyra stycken spelare med IFK Kristianstad-kopplingar. De förra IFK-spelarna Fredric Pettersson och Jerry Tollbring samt de nuvarande IFK-lirarna Albin Lagergren och Philip Henningsson. För den sistnämnde – med blott sex landskamper under bältet – blir det mästerskapsdebut.

LÄS MER: Henningsson om EM-platsen: ”Något man drömt om”

– Det blir spännande. Ett nytt steg liksom. Nåt man sett framemot ett tag nu, under den senaste tiden. Så det ska bli kul. Det är nåt man drömt om sen man var liten, så det ska bli häftigt, säger Philip Henningsson när 24Kristianstad når honom nere i värdnationen Kroatien.

Har det märkts av att man är debutant?
– Nej, det tycker jag inte. I laget är det bra killar allihopa, så man kommer ganska snabbt in i det. Det är mest att man inte känner alla lika bra, som de känner varandra. Men det går ganska snabbt att komma in i det. Så det märks inte nåt speciellt tycker jag.

Vänsternian från Hörby betonar att den svenska mixen ser bra ut. Där det unga laget trots allt innehåller spelare med erfarenhet från toppnivå såväl som nyare förmågor. Likt många andra är dock Philip Henningsson inställd på ett tufft gruppspel – som det så ofta är när det vankas mästerskap.

– Det är en tuff grupp. I ett EM finns det inga dåliga lag. Vi har ju hamnat i en grupp med bara bra lag. Island har många kvalitetsspelare och sen är det Serbien och Kroatien.

– Serbien har säkert mycket folk med sig när de möter oss och har väldigt duktiga spelare på många positioner. De är rutinerade. Kroatien är hemmanation och har inget dåligt lag de heller. Det är världsstjärnor på de flesta positionerna. Det är en väldigt tufft grupp men vi har ett bra lag vi också. Jag tror vi ska kunna vara med och ta oss vidare.

Vad har ni för målsättning inför mästerskapet?
– Vi har väl inte satt upp nån exakt målsättning. Det har vi inte gjort och det vet jag inte om vi kommer göra exakt. Utan vi vill vinna varje match vi spelar. Det är inte så mycket konstigare än så. Vi går för att vinna när vi väl spelar, säger 22-åringen.

Men vad är rimligt att förvänta sig av er då?
– Svårt att säga. Som jag sa är det en tuff grupp. Är vi på topp tror jag vi kan vinna över de flesta lagen. Men är vi i sämre slag kan vi nog förlora mot de flesta lagen i gruppen också. Så det är svårt att säga. Vi hoppas först och främst på att ta oss till mellanrundan. Sen får man se hur många poäng man tar med sig, vilka man får möta och så.

Vad har du för personliga målsättningar?
– Jag vet inte om jag har några extrema. Jag är ganska ny och har inte varit med jättemycket. Så jag säger inte att jag förväntar mig extremt mycket speltid. Utan jag ska försöka ta chansen när jag får den och göra det bra då. Förhoppningsvis leder det till att jag får spela lite mer. Det är de målsättningarna som man kan ha, när man varit med så pass lite som jag har.

I fredagskvällens premiär ställs så Philip Henningsson mot några bekanta ansikten. På andra sidan, i det isländska laget, står nämligen lagkompisarna Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson.

– Det är väl lite speciellt, det är det. Men efter ett tag, när matchen börjat, tror inte man tänker på det så jättemycket. Utan då är det som vilken match som helst. Sen är det klart att det i början kommer vara ovant att se dem på andra sidan.

Vad har ni sagt inför matchen, när du pratat med Olafur och Arnar?
– Vi har väl inte pratat så himla mycket om det egentligen. Fram till vår sista match med Kristianstad var det fokus på det. Sen åkte de ganska direkt efter det. Sen har man inte träffat dem förrän nu, när de kom fram här. Så vi har inte pratat så mycket om matchen direkt.

Det nordiska derbyt har avkast klockan 18:15 på fredag och sänds i TV3.

FaktaIFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018:
Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-).
Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016).
Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Redbergslid – IFK Kristianstad

Ola Lindgren borta – då tappade IFK poäng

Supertalangen klart piggast i ett sömnigt IFK Kristianstad.

André Eriksson

Kl.16:52, 11 mars, 2018

3 bilder
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån
  • Valter Chrintz. Foto: Bildbyrån
    Valter Chrintz. Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Albin Lagergren pratade om motivationsproblem inför bortamatchen med klassiska Redbergslid.

Den redan klara seriesegraren IFK Kristianstad – som dessutom förbereder sig inför slutspelet i Champions League – hade bara äran att spela för i den för IFK betydelselösa ligamatchen.

LÄS MER: IFK-spelare till läger – inför sommarens EM

Det syntes inledningsvis.

Hemmalaget Redbergslid – med tabellplaceringar att spela för fortfarande – inledde hetast och hade mästarlaget i brygga med 5–1 vid en tidpunkt i den första halvleken.

Jesper Larsson och Lasse Olsson – ansvariga tränare för dagen i Ola Lindgrens frånvaro (oklar anledning) – tog då timeout.

– De försökte väcka liv i oss, berättar Valter Chrintz för C More efter matchen.

IFK Kristianstad ryckte sedan upp sig – men efter stor dramatik i slutminuterna räckte det ändå inte hela vägen. Matchen slutade oavgjort, 23–23.

Förutom Ola Lindgren saknade IFK Kristianstad även Tim Sörensen, Leo Larsson och Olafur Gudmundsson.

Piggast i ett annars sömnigt IFK var 18-årige Valter Chrintz. Supertalangen på kanten tyckte det var lika roligt som vanligt att spela handboll och blev målbäst med sina åtta mål.

Chrintz satte tre av tre från kanten och fem av sju straffar.

Ändå var han lågmäld i C More-intervjun efter matchen.

– I slutet kunde det gå åt vilket håll som helst, men vi ska nog ändå vara nöjda tycker jag, muttrade Valter Chrintz och fortsatte:

– Någonstans är det väl lite kanske för att vi redan har vunnit serien. Att man känner att man kan slappna av lite. Samtidigt måste vi ändå komma i gång och göra en så bra match som möjligt inför slutspelet, säger 18-åringen.

Den avslutande omgången i Handbollsligan spelas på onsdag. IFK Kristianstad möter då Ricoh på hemmaplan.

FaktaHandbollsligan
Redbergslids IK–IFK Kristianstad 23–23 (12–12)
Målen, IFK: Valter Chrintz 8, Gunnar Steinn Jonsson 4, Viktor Hallén 2, Albin Lagergren 2, Stig-Tore Moen Nilsen 2, Philip Henningsson 2, Arnar Arnarsson, Inge Aas Eriksen, Johannes Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK-spelare till läger – inför sommarens EM

Ytterligare två IFK Kristianstad-talanger är uttagna till landslagsläger.

Robert Rosén

Kl.15:44, 9 mars, 2018

IFK-spelare till läger – inför sommarens EM
Anton Persson är en av IFK-representanterna på lägret. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

I sommar väntar U20-EM i Slovenien för det svenska landslaget. Innan dess står dock två landslagsläger och Scandinavian Open på schemat.

Truppen för det första landslagslägret, i Ystad 2-4 april, har nu släppts. Där återfinns två stycken IFK Kristianstad-talanger.

LÄS MER: IFK-talanger uttagna till landslagsläger

Målvakten Gustaf Banke och vänstersexan Anton Persson är nämligen uttagna i 22-mannatruppen som har tre träningsdagar framför sig.

De bägge IFK-talangerna får dessutom sällskap av Tyresös mittnia Ludvig Jurmala-Åström, som ansluter till IFK Kristianstad i sommar.

Tidigare i dag rapporterade 24Kristianstad även om U18-landslagets läger – dit fyra lokala talanger är kallade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VM-kval avgörs i Kristianstad: ”Unik förmåga”

I sommar kvalspelar Sverige i Kristianstad. ”Har en unik förmåga att locka handbollspublik till arenan”, säger Stefan Lövgren.

Robert Rosén

Kl.13:27, 8 mars, 2018

VM-kval avgörs i Kristianstad: ”Unik förmåga”
Sverige ställs mot Nederländerna i Kristianstad den 13 juni. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Mellan Sverige och VM 2019 står Nederländerna. I ett playoff kommer länderna att göra upp om VM-platsen. Nu står det klart att returen i dubbelmötet kommer att spelas i Kristianstad.

Den 13 juni tar nämligen Sverige emot Nederländerna i Kristianstad Arena.

LÄS MER: Svenskt EM-silver efter hård final

– IFK Kristianstad har de senaste åren satt klubben och staden även på den internationella handbollskartan och har en unik förmåga att locka handbollspublik till arenan. De har en stor rutin från att arrangera stora matcher och tillsammans med övriga medarrangörer kommer de att kunna skapa en härlig handbollsfest i sommar, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget AB, i ett pressmeddelande.

Om inget oförutsett inträffar blir matchen den sista för Albin Lagergren i Kristianstad Arena, innan flytten till Tyskland.

– Jag har haft fem fantastiska år i staden och har många häftiga minnen från Kristianstad Arena. Det vore förstås häftigt att få säkra en VM-plats där innan jag flyttar vidare, så jag ska göra vad jag kan för att bli uttagen, säger Lagergren.

Datum för biljettsläpp och tid för avkast kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Den första VM-kvalmatchen spelas i Nederländerna den 9 juni.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dramatiska flygresan: KHK tvingades nödlanda

En passagerare avled: "De är så klart påverkade"

André Eriksson

Kl.18:44, 2 mars, 2018

Dramatiska flygresan: KHK tvingades nödlanda
Kristianstad HK. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Kristianstad HK:s flygresa på väg till turkiska Ardesen för helgens bortamatch i Challenge Cup blev högdramatisk.

En passagerare på planet drabbades plötsligt av en hjärtattack – och flygplanet tvingades då nödlanda i Budapest.

Efter de otäcka scenerna kunde man sedan konstatera att passageraren hade avlidit. Det bekräftar Sofia Ravhed – assisterande tränare i KHK som inte åkte med flygplanet – för Kristianstadsbladet.

– Vi har precis fått reda på att planet som laget reser med har fått nödlanda i Budapest på grund av ett resenär fått en hjärtattack. Resenären klarade sig tyvärr inte, skriver Sofia Ravhed i ett sms till Kristianstadsbladet.

KHK-spelarna är skakade, men oskadda.

– Det har inte hänt dem något, men de är så klart påverkade av det som inträffat. Några av dem har fått hjälpa till med tolkning, säger Sofia Ravhed till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hammarby - IFK Kristianstad

Stjärntrion tillbaka inför ödesmatchen

Men andra osäkerheter råder för IFK Kristianstad.

Viktor Andersson

Kl.14:40, 1 mars, 2018

Stjärntrion tillbaka inför ödesmatchen
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Den så viktiga veckan för IFK Kristianstad är inne i sitt mittskede. Derbyt är avklarat och utan sjuka Albin Lagergren, Stig Tore Moen och skadade Tim Sörensen blev det förlust.

– Det är Svårt att spela 60 minuter utan högernia, i övrigt tycker jag vi gör en bra match defensivt. Offensivt, inte så bra. Det var lite för mycket alibisatsningar och det gäller att alla tar sig i kragen, säger sportchefen och den assisterande tränaren Jesper Larsson.

Trion är nu på bättringsvägen och Jesper Larsson berättar att alla tre kommer vara på plats för matchen med Hammarby.

– Alla tre har blivit bättre och kommer åka med på road-tripen. Sen om, och hur mycket spel det blir redan mot Hammarby får vi se, fortsätter Larsson.

 

IFK kommer att åka via Stockholm och sedan ner mot Zagreb för matchen mot PPD Zagreb som helt förseglar klubbens Champions League-öde.

Mitt i den anspänningen och det som kommer att vara ett kokande Zagreb Arena står redan nu en domarduo i centrum. Igor Covalciuc och Alexei Covalciuc.

De två har varken rutin från tidigare seniormästerskap eller dömt i någon av Champions Leagues toppgrupper den här säsongen.

– Vi är informerade kring det och har så klart påvisat det. Men jag tror knappast att de kommer ändra sig ändå. Det är som det är.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng