Tog sig in på tomt – ljög om kommunanställning | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Tog sig in på tomt – ljög om kommunanställning

När mannen konfronterades sa han att han kom från kommunen.

Robert Rosén

Kl.11:32, 10 januari, 2018

Tog sig in på tomt – ljög om kommunanställning
Ingen kommunanställd hade varit på adressen. Foto: Arkiv.

Vid lunchtid på tisdagen upptäckte en man i Huaröd att det stod en person i hans trädgård, varpå han gick ut för att fråga vad mannen gjorde där.

– Då sa den här mannen som stod i trädgården att han jobbade för kommunen och att han hade rätt att vara där, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisen.

När mannen i trädgården inte kunde bevisa att han kom från kommunen blev han ombedd att lämna, varpå han började att agera hotfullt innan han lämnade platsen.

– Det är troligtvis någon som är ute och rekar för att göra ett inbrott eller så. Det är ju inte första gången det händer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Målsägande har efter händelsen varit i kontakt med Kristianstads kommun som bekräftat att det inte varit någon anställd på adressen. Loggan på den misstänktes bil stämde inte heller överens med kommunbilarna.

Den man som befann sig i trädgården är nu misstänkt för hemfridsbrott och föregivande av allmän ställning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två män stoppade efter biljakt

När föraren vinkades in till poliskontroll valde han istället att lämna platsen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:43, 22 april, 2018

Två män stoppade efter biljakt
Foto: Bildbyrån

Vid 01-tiden igår natt skulle polis stoppa en personbil på Norretullsvägen i Kristianstad. Detta skriver Kristianstadsbladet.

– Patrullen ger stopptecken, men då drar bilen iväg. Det blir ett kortare efterföljande och när de väl stannar springer två personer från bilen, säger Ylva Undenmark, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

De båda männen kunde stoppas av polis kort därefter. Föraren misstänks för vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Den andre misstänks för ringa narkotikabrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skulle kolla sin gps – nu åtalas han

En lastbilschaufför skulle bara kolla vägen på sin gps. Nu kommer han att åtalas.

Henrik Nordell

Kl.21:42, 21 april, 2018

Skulle kolla sin gps – nu åtalas han
Att kolla sin gps genom att hålla den i handen är inte lagligt. Foto. Arkivbild

Det var den 9 april, cirka två månader efter att den nya mobillagen infördes, som mannen i 30-årsåldern körde lastbil i Rinkaby utanför Kristianstad. Han tog då upp sin mobiltelefon för att kolla att han svängde av vid rätt väg. Det slutade med att polisen fick syn på honom.

En polispatrull var nämligen på plats för att göra en fordons- och hastighetskontroll. Föraren körde då i 40 kilometer i timmen med blicken riktad mot telefonen, som han höll i sin hand. När polisen stoppade fordonet lade föraren sin mobil i sätet intill.

LÄS MER: 29-åring åtalas efter att ha använt mobiltelefon i bilen

Föraren erkänner och accepterar att få böter. Anledningen till att det går hela vägen till åtal är för att det inte finns några riktlinjer för hur många böter som ska betalas ut till den som bryter mot nya mobillagen. ”Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan”, står det i åtalet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Morden i Kristianstad

Två mordfall på en vecka i Kristianstad – det dödliga våldet har ökat

Med bara en veckas mellanrum har två mordfall drabbat Kristianstad och Åhus. Nu begär polisen in specialkompetens.

Henrik Nordell

Kl.20:10, 21 april, 2018

Två mordfall på en vecka i Kristianstad – det dödliga våldet har ökat
Mordet i Åhus skedde för över en vecka sedan. Foto: Robert Rosén

Två stora mordutredningar har dragits igång inom Kristianstads kommun på bara en veckas tid. Det första misstänkta fallet skedde i Åhus, natten till tisdagen den 10 april. En kvinna i 30-årsåldern avled efter att ha blivit utsatt för grovt våld.

Det andra misstänkta mordfallet skedde i en lägenhet centrala Kristianstad där en man i 30-årsåldern hittades död. Det skedde under söndagen den 15 april. I båda fallen har polisen snabbt gripit misstänkta gärningsmän. Totalt tre personer är nu frihetsberövade på sannolika skäl misstänkta för morden.

LÄS MER: 24-åring häktad misstänkt för mord

Utredningarna ställer stora krav på polisen som nu arbetar med att samla så mycket uppgifter som möjligt. Ett stort antal poliser arbetar med mordfallen.

– Vi bedriver två parallella mordutredningar och därför har jag begärt in personal som har specialkompetens. De är i dag utlånade till andra mordutredningar. De besitter en mycket speciellt kompetens som vi behöver, säger Christian Löwegren, chef för utredningssektionen i sydvästra Götaland.

Att det sker två mordfall på kort tid i Kristianstad är ovanligt. De senaste tio åren har det gjorts 11 anmälningar om mord eller dråp inom kommunen. I några fall har det slutat med att brottsrubricering ändrats till misshandel eller att det visat sig att dödsorsaken var naturlig.

 

J H Dalsgatan, misstänkta mordet i Kristianstad.

På J H Dalsgatan skedde ett av de misstänkta mordet i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell.

 

Varken Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) eller tingsrätten har någon statistik som visar hur många konstaterade fall av mord eller dråp det skett på kommunnivå. Siffrorna på regional nivå visar dock att variationen är stor mellan åren.

Nationellt sett har det dödliga våldet ökat mellan åren 2016 och 2017. Terrordådet i Stockholm är en förklaring. Totalt 113 fall av dödligt våld kunde bekräftas i hela landet förra året. Det vill säga fullbordade mord, dråp, och misshandelsfall med dödlig utgång. Under de senaste tre åren har det ökat, men det är främst storstäderna som har drabbats.

– Nästan alla våldsbrott uppkommer i hastigt uppkommet ilska, sade åklagaren efter den senaste häktningsförhandlingen om mord i Kristianstad.

Ett av de senaste fallen av dödligt våld inom Kristianstads kommun, skedde i början av år 2016 i en stugby utanför Degeberga. En man blev svårt misshandlad och avled på grund av sina skador. En man och en kvinna dömdes för grovt vållande till annans död till flera års fängelse (sju år respektive tre år i hovrätten).

 

Mordet i Åhus.

Polisen var snabbt på plats och gjorde en brottsplatsundersökning efter det misstänkta mordet i Åhus. Foto: Robert Rosén.

 

Ett annat uppmärksammat fall skedde år 2004. En man i 50-årsåldern högg ihjäl sin exfru med en kniv. Han larmade själv polisen. I den följande rättegången kom det fram att kvinnan flera gånger hade hotats till livet. Mannen dömdes året efter till livstids fängelse.

Arbetssättet för de flesta mordfall är dock densamma oavsett var de sker. De utgår från PUG (polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott). Så här skriver polisen om den på sin hemsida.

”Vid den här typen av brott är det viktigt att kraftsamla från början, då det är många arbetsuppgifter som ska genomföras samtidigt. En noggrann brottsplatsundersökning måste göras, samtidigt som offret ska identifieras och kartläggas för att polisen, om möjligt, ska hitta ett motiv till gärningen.”

– Vi har en speciellt metod vi går efter där vi följer ett speciellt mönster. Det är ett omfattande arbete, där jag inte kan gå in på i detalj vilka verktyg som används. Det är viktigt att i ett tidigt skede säkra spår innan de riskerar att försvinna, säger Christian Löwegren.

FaktaFAKTA:

Antalet konstaterade av dödligt våld i Sverige:

År 2011: 81 fall

År 2012: 68 fall

År 2013: 87 fall

År 2014: 87 fall

År 2015: 112 fall

År 2016: 106 fall

År 2017: 113 fall

 

Så många mord skedde i Region Syd (Skåne, Småland, Blekinge):

År 2011: 19

År 2012: 21

År 2013: 12

År 2014: 20

År 2015: 18

År 2016: 30

År 2017: 17

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två bilar inblandade i trafikolycka

(Uppdaterad 14.05) Räddningstjänst kallades till platsen.

Michaela Ekström

Kl.13:29, 21 april, 2018

Två bilar inblandade i trafikolycka
Foto: Bildbyrån

Omkring klockan 13.20 inträffade en trafikolycka på väg 2060 mellan Kristianstad och Balsby. Räddningstjänst kallades till platsen.

– Det var en sidokollision med två personer i varje bil. Alla var oskadda. Det var en del plåstskador på bilarna, säger Hasse Lindell yttre befäl vid räddningstjänsten Kristianstad.

Det var begränsad framkomlighet på platsen men trafiken ska nu flyta på som vanligt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Motorcyklist i olycka – en förd till sjukhus

(Uppdaterad 13.50) En trafikolycka har inträffat på lördageftermiddagen.

Magnus Jansson

Kl.12:58, 21 april, 2018

Motorcyklist i olycka – en förd till sjukhus
Foto: Arkiv

Vid klockan 12.45 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till väg 1626 utanför Vittskövle där en motorcykelolycka hade inträffat.

– Hon hade kört lite nära ett räcke så fotpinnen fastnade i räcket och hon krockade med ett litet träd och flög ut i åkern, säger Patrik Källkvist vid räddningstjänsten Kristianstad.

Föraren, en kvinna i 30-årsåldern, fick föras till sjukhus med ambulans.

– Hon hade en sårskada på ena benet så det ska inte ha varit något allvarligt, säger Patrik Källkvist.

Vägen var avstängd under en liten stund men kunde snabbt öppna igen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng