LISTA: Kristianstadsföretagen som gick i konkurs år 2017 | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Kristianstadsföretagen som gick i konkurs år 2017

Antalet konkurser ökade i Kristianstad förra året. Här är listan på alla företag som drabbades.

Henrik Nordell

Kl.20:28, 7 januari, 2018

LISTA: Kristianstadsföretagen som gick i konkurs år 2017
Team Sportia och Wallenbergs skor var ett par av de företag som gick i konkurs i Kristianstad förra året. Det sistnämnda köptes av Scorettgruppen. Foto: Henrik Nordell

Antalet konkurser ökade med 18 procent i Kristianstad mellan åren 2016 och 2017. Sett till omsättning var Ekström & Son det största företag som drabbades. Tillsammans med sitt systerföretag var Ramab var 85 personer anställda. I september kom dock ett glädjebesked när varsamheten räddades av Örnalp Unozon i Örnsköldsvik.

LÄS MER: De tog över konkursdrabbade företaget

LÄS MER: Fler företag i konkurs i Kristianstad

Här är listan på samtliga företag som försattes i konkurs under året 2017 (sorterat efter datum):

 

Vitalized Water Product VWP AB: Försattes i konkurs den 29 december. Företaget med säte i Fjälkinge har utvecklat ett miljövänligt vattenbehandlingssystem. En person ska ha varit anställd. År 2016 uppgick omsättningen till 75 000 kronor.

KOCE i Växjö AB: Försattes i konkurs den 12 december. Företaget sysslade med försäljning av kläder. Enligt den senaste årsredovisningen ägdes bolaget till hälften av en klädbutik i centrala Kristianstad. Tre personer ska ha varit anställda. År 2016 uppgick omsättningen till 7,2 miljoner kronor.

Hvilans Blästring & Målning AB: Försattes i konkurs den 11 december. Företaget har arbetat i Kristianstad, med både företag och privatpersoner som kunder. 5 personer ska ha varit anställda. År 2016 uppgick omsättningen till 6,2 miljoner kronor.

Achieve Energisystem AB: Försattes i konkurs den 8 december. Företaget har arbetat inom El-VVS & bygginstallationer. En person ska ha varit anställd. År 2016 uppgick omsättningen till 836 000 kronor.

Martin Trenneborg AB: Försattes i konkurs den 7 december. Ett företag som drev av den välkända bunkerläkaren. Enligt allabolag inom konsultation inom hälsovård.  År 2016 uppgick omsättningen till 165 000 kronor.

Alla Bilar I Kristianstad AB: Försattes i konkurs den 16 november. Syftet med företaget är något oklart. Det ska ha varit en firma inom bilhandel, men var samtidigt registrerad som tandläkare. Företaget har inte haft någon omsättning.

Scand-Fly AB: Försattes i konkurs den 1 november. Ett företag inom redovisning och bokföring. Har inte haft någon omsättning och inga anställda.

Aktiebolaget Classic Stable i Vellinge: Försattes i konkurs den 30 oktober. Ska ha haft säte i Fjälkinge och sysslar med försäljning av motorcyklar, import och försäljning av tillbehör samt reservdelar. Det finns inga uppgifter om anställda eller ekonomi.

OH Hörnsten AB: Försattes i konkurs den 17 oktober. Företaget ska ha hjälpt sina kunder med energilösningar. Inga personer var anställda.  År 2016 uppgick omsättningen till 139 000 kronor.

Sisu Stenhus AB: Försattes i konkurs den 2 oktober. Verksamheten ska ha sysslat med att sälja hus. Det finns inga uppgifter om anställda eller ekonomi.

S.S Kalmar AB: Försattes i konkurs den 19 september. Uppges vara en restaurang eller sushibar, men uppgifterna är knapphändiga. Företaget registrerades år 2016.

 

Wallenbergs skor.

Wallenbergs skor togs över av Scorettgruppen. Foto: Henrik Nordell

 

Wallenbergs Skor AB: Skokoncernen med två butiker i Kristianstad försattes i konkurs den 5 september. De köptes senare av Scorett som nu driver butiken vidare. Omsättningen år 2016 uppgick till cirka 30 miljoner kronor.

LÄS MER: Så många jobb räddades efter Wallenbergs-konkursen.

Lakewood living AB.: Försattes i konkurs den 4 september. En säng- och inredningsbutik med webbutik och fysiskt lager i Kristianstad.  Omsättningen år 2016 uppgick till cirka 2,2 miljoner kronor.

Arbetsgivarkonsulterna i Åhus Handelsbolag: Försattes i konkurs den 31 augusti. Ett konsultbolag som arbetat med utbildning och rådgivning inom lönebildning och arbetsrätt bland annat. Fem kommuner tillhör de största kunderna. Omsättningen år 2016 uppgick till någonstans mellan 1,5 och 3 miljoner kronor.

Grödinge Trädgårds Aktiebolag: Försattes i konkurs den 21 augusti. Uppges ha sysslat med grönsaksodling. Det ska inte ha funnits några anställda eller någon omsättning.

Sverige Invest i Ronneby AB: Försattes i konkurs den 17 augusti. Ett företag som förvaltat värdepapper. Har inte haft någon omsättning enligt allabolag.se

 

Leif Lundgren, Ekström & Son.

Leif Lundgren och Örnalp Unozon tog över Ekström & Son. Foto: Henrik Nordell

 

Aktiebolaget K.A. Ekström & Son: Försattes i konkurs den 11 augusti. 76 personer ska ha varit anställda. År 2016 uppgick omsättningen till 137 miljoner kronor. Industrin köptes av Örnalp Unozon som har räddat många av jobben och satt igång verksamheten igen.

LÄS MER: Jobben räddas efter konkursbeslutet på Ekström & son.

Taxi support Åhus 24 h Ekonomisk förening: Försattes i konkurs den 3 juli. Företaget ska ha omsatt mellan 3-5 miljoner kronor och har bland annat kört färdtjänst. Enligt beskrivningen ska föreningen ha haft ett beställningskontor och ”effektivt utnyttjat medlemmarnas fordon”.

Juridikhjälpen aps Fjälkinge Kommanditbolag: Försattes i konkurs den 30 juni. Juridisk verksamhet som år 2016 omsatte mellan 100 000 och 200 000 kronor. Det finns inga uppgifter om anställda.

Peppa Consulting AB:  Försattes i konkurs den 22 juni. Uppges ha sysslat med handel av metaller. Det finns inga uppgifter om omsättning.

P A Bil & Frakt AB: Försattes i konkurs den 21 juni. Åkeriverksamhet som inte har haft någon omsättning.

Fabulous Furniture Scandinavia AB: Försattes i konkurs den 11 maj. Företaget ska ha bedrivit handel med möbler. Ingen person ska ha varit anställd. År 2016 uppgick omsättningen till 3,3 miljoner kronor.

 

Team Sportia vid ingången från nedervåningen i gallerian. Butiken ligger ett plan upp.

Team Sportia kort efter konkursen.

 

HS Sport i Kristianstad AB:  Försattes i konkurs den 5 april. Detta är företaget bakom Team Sportia-butiken som låg i galleria Boulevard. De fick stänga efter att ha flera miljoner kronor i skulder. På företaget jobbade det fem personer.  År 2016 uppgick omsättningen till 10,6 miljoner kronor.

LÄS MER: Så mycket skulder hade Team Sportia.

Jarls Golv AB: Försattes i konkurs den 16 mars. Har arbetat med golvläggning. En person var anställd.   År 2016 uppgick omsättningen till 571 000 kronor.

 

Jaffa Blommor.

Jaffa Blommor låg i gallerian.

 

Kristianstad J Blommor Gallerian AB: Försattes i konkurs den 22 februari. Företaget är mer känt som Jaffa blommor och hade butik i galleria boulevard. Där var tre personer anställda och omsättningen år 2016 uppgick till 2,7 miljoner kronor.

LÄS MER: Butiksägaren berättar om konkursbeslutet.

Hundens UtbildningsAkademi HUA AB: Försattes i konkurs den 20 februari. Förtaget ska bland annat ha erbjudit kurser för hundar och hundägare. Enligt en facebooksida ska dock ett företag med liknande namn fortfarande vara aktivt. De omsatte 800 000 kronor år 2016.

Br. Norberg Fruktodling AB: Försattes i konkurs den 14 februari. Ett företag inom fruktodling. Det senaste bokslutet från 2014 visar att omsättning bara uppgick till 6 000 kronor.

DN Åkeri AB: Försattes i konkurs den 13 februari. Åkeriet ska ha haft sitt säte i Everöd. Där fanns enligt allabolag.se fem personer anställda. Omsättningen år 2016 uppgick till 6,1 miljoner kronor.

Spa Academie Sweden AB: Försattes i konkurs den 23 januari. Företaget ska ha erbjudit behandlingar och sålt skönhetsprodukter i Kristianstad. Omsättningen uppgick till cirka en miljon kronor år 2016.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Extra: Butiken i centrum slår igen efter 22 år

Efter 22 år har ägaren av Kristianstad Bokhandel beslutat sig för att stänga. " Det är inte så vanligt i Sverige att driva en bokhandel som bara säljer böcker", säger han.

Henrik Nordell

Kl.20:05, 19 april, 2018

Extra: Butiken i centrum slår igen efter 22 år
Daniel Soutine på Kristianstad Bokhandel. Foto: Henrik Nordell

Om ungefär två veckor kommer Kristianstad Bokhandel på Västra Storgatan att läggas ner. Det beskedet har den anrika butiken nyligen gett till sina kunder. Ägaren har fyllt 70 år och har under lång tid försökt hitta någon passionerad person som vill ta över verksamheten.

– För två år sedan började jag att söka efter en ny ägare. Jag letade efter någon yngre som kan sociala medier, som har mer energi och bra bokkunskap. Man kan lära sig branschen, men behöver ha kunskap om böcker och författare för att kunna ge kloka svar, säger Daniel Soutine.

Bokhandeln startade år 1996 och har inriktat sig på att vara en renodlad och mycket välsorterad bokhandel. Både kända och mindre kända böcker har sålts. Idén har varit att ha en heltäckande butik, den visionen fanns redan från start.

– När jag flyttade till Kristianstad ville jag fortsätta som bokhandlare och startade då eget. Ända sedan jag var liten har jag tillbringat min tid både i antikvarieboklådor och vanliga boklådor, har läst mycket böcker och studerat litteraturvetenskap på universitet. Det är inte så vanligt i Sverige att driva en bokhandel som bara säljer böcker, säger Daniel Soutine.

Han beskriver att det är skillnad mellan att driva en bokhandel och andra typer av butiker. Nya böcker eller författare kan väcka stort intresse bland kunderna.

– Som bokhandeln har man ena delen i kulturen och andra delen i kommersen. Jag har haft oerhört många pratstunder med kunderna. En bokhandel är en mötesplats, man träffar folk. Jag har lärt mig mycket från mina kunder, säger Daniel Soutine.

– Samtidigt är en bokhandel är inte bara en person. Jag har haft en fantastiskt tur med Carin och Alice som har jobbat här. De har en mycket stor kunskap och jag vet att kunderna kommer sakna dem väldigt mycket.

Vad har du fått för respons från kunderna efter beskedet att butiken ska stänga i slutet av april?
– Så gott som varenda kund tycker att det är synd att staden förlorar bokhandeln. Många kommer in bara för att säga adjö, tacka för läsningen och alla boktips. De är tacksamma, men samtidigt bedrövade över att vi försvinner.

 

Kristianstad Bokhandel. Foto: Henrik Nordell

Kristianstad Bokhandel. Foto: Henrik Nordell

 

Vad ska du själv göra efter att bokhandeln läggs ner?
– Jag har gått i pension. Jag vill jobba mer i trädgården, vill resa och träffa mer folk utanför butiken. Det finns massor med planer. Det finns många underbara platser att besöka, säger Daniel Soutine.

Har du någon dröm du vill uppfylla som pensionär?
– Inget speciellt, men jag vill bygga en vedbod. Det måste man göra nån gång i livet.

Vad tycker du själv om att läsa?
– Det finns alltid något som man aldrig har läst. Jag tänkte läsa mer rysk litteratur, mer Dickens och svenska klassiker. Läsningens värld är så gigantisk att man inte hinner med allting.

Utöver verksamheten med att sälja böcker har Kristianstad Bokhandel också bidragit mycket till det lokala kulturlivet. Kulturföreningar har stöttats genom åren.

– Att stödja dem har bara varit möjligt när folk har handlat. Vi känner ett lokalt ansvar för den lokala samhörigheten, att ge stöd till lokalt kulturliv, lokala förlag och lokala författare.

När den anrika butiken nu är på väg att stänga passar de på att ha utförsäljning. En stor del av böckerna har redan gått åt, men ännu är hyllor fyllda med både faktaböcker och litteratur.

– Självklart vill vi bli av med alla böcker. Jag har väldigt svårt för att köra böcker till tippen, det gör ont i själen, säger Daniel Soutine.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrika bageriet flyttar – ska bygga nytt efter kommunens köp

Kommunen köper den anrika bageriets fastighet. Nu ska de flytta och bygga nytt.

Henrik Nordell

Kl.19:36, 13 april, 2018

Anrika bageriet flyttar – ska bygga nytt efter kommunens köp
Sturebröd kommer att flytta efter att de bygger ett nytt bageri. Foto: Akrivbild

För cirka 80 år sedan startade Sture Rosenquist ett kvartersbageri på Norr i Kristianstad och det skulle visa sig bli lyckat. Det var starten på resan för Sturebröds bageri som går under varumärket Sturebröd. På 1960-talet fick de nya lokaler vid det som nu är Kristianstads nya arenaområde.

Sedan dess har omsättningen ökat kraftigt. Bara mellan år 2015 och år 2016 gick den från 26 till 44 miljoner kronor. De har under de senaste åren inriktat sig mer på offentlig verksamhet och har vunnit upphandlingar i ett stort antal skånska kommuner. Kristianstad är en av de kommuner de levererar bröd och bakverk till.

Nu är det dags för Sturebröd att genomgå en stor förändring. Anläggningen vid Kristianstads Arena har blivit för trång och det finns inte plats att bygga ut. Därför har de inlett förhandlingar med kommunen om att sälja fastigheten som ägs av Pistrinum Fastighets AB (ett företag kopplat till Sturebröd). Samtidigt ska bageriet bygga nytt på Ängamöllans nya industriområde.

– Förhandlingarna har lett fram till en lösning som möjliggör expansion både för Sturebröd och för arenaområdet. Det är alltid positivt när vi kan tänka i nya banor tillsammans med näringslivet, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

En del av bakgrunden till beslutet är att lastbilstransporterna till och från bageriet har blivit tätare. Det är därför inte helt optimalt att ha verksamheten vid arenaområdet där det är många människor i rörelse. Vagnparken har ökat med 50 procent efter de senaste årens snabba expansion. De kom då fram till en gemensam lösning.

– Dialogen har varit mycket positiv och kommunen har varit angelägen om att företaget ska få möjligheter att expandera. Utvecklingen av Söder från industriområde till idrottsområde blev ett startskott för tanken på en större förändring. Vi är inte rädda för att tänka nytt, det har vi visat i vårt sätt att driva företaget, säger Sturebröds vd Henrik Oredsson.

På kommunstyrelsens nästa möte kommer de att ta ett beslut om köpekontraktet. Kommunen kommer att betala åtta miljoner kronor för den 2 000 kvadratmeter stora fastigheten vid Kristianstad Arena.

Fastighetsbolaget kopplat till bageriet har samtidigt reserverat en 4 500 kvadratmeter stor tomt värde cirka 1,2 miljoner kronor i Nya Ängamöllan. Utöver det behöver de uppföra en ny byggnad.

– Vi ser det här som en bra framtidslösning för alla parter. Vi är glada att kunna erbjuda en kommunal tomt som ger ett lokalt företag förutsättningar att expandera, och för kommunen har det ett stort värde att tillföra arenaområdet på Söder en utvecklingsyta, säger tillförordnade mark- och exploateringschefen Jenny Moberg-Persson.

Ännu är det inte bestämt när flytten av verksamheten kommer att ske. Sturebröd kommer att hyra sin nuvarande lokal på Söder medan det byggs nya fastigheter på Ängamöllan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Restaurang i centrum har gått i konkurs

En restaurang i centrala Kristianstad har försatts i konkurs. Skulderna går inte att betala.

Henrik Nordell

Kl.18:47, 12 april, 2018

EXTRA: Restaurang i centrum har gått i konkurs
Aptit & Salut vid Stora Torg har försatts i konkurs. Foto. Arkivbild

Det var år 2011 som matstället öppnade vid Stora Torg i Kristianstad. ”Aptit Restaurang” samt ”Salut lounge och bar” heter verksamheten med lokaler i Kronohuset.

På lunchmenyn har det funnits allt från pasta till kötträtter, gjorda på råvaror från grunden. Även dryckeskurser och catering har ingått i konceptet.

LÄS MER: Restaurang stängde i protest – nu har de öppnat igen

Efter flera år av förluster står det nu klart att restaurangen inte kan drivas vidare. En kvarts miljon gick de back år 2017 samtidigt som bolaget var överbelånat. Det egna kapitalet har sedan tidigare tagit slut. Omsättningen uppgick förra året till 6,5 miljoner kronor enligt årsredovisningen.

 

Aptit & Salut. Foto: Henrik Nordell

Aptit & Salut har gått i konkurs. Foto: Henrik Nordell

 

Ännu är det inte klart exakt vad som kommer att ske med verksamheten. En konkursförvaltare har kopplats in för att reda ut möjligheterna att gå vidare.

– Jag har bara haft en inledande kontakt med fastighetsbolaget. Därför vet jag inte ifall de har några andra planer för lokalen eller om en restaurang ska få vara kvar. Jag hoppas att få kunna sälja hela verksamheten istället för bara inventarierna, säger Kenneth Strömbeck på Ackordcentralen.

Totalt fem anställda berörs av konkursen i företaget som går under namnet ”Bistro i Kronohuset AB”. Ett flertal skulder finns när verksamheten nu går i konkurs. Det finns en halv miljon i lån till banken. Man är även skyldig personalen lön, leverantörer ska betalas och det finns skatteskulder.

Enligt konkursansökan ingår inventarierna i restaurangen och matsalen i verksamheten. Det ska också finnas ett restparti med livsmedel och förbrukningsvaror.

24kristianstad.se har försökt att nå ägarna av fastigheten, K-fastigheter för en kommentar.

 

Aptit & Salut. Kronohuset vid Stora Torg. Foto: Henrik Nordell

Här vid Kronohuset på Stora Torg ligger restaurangen. Foto: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svenska Spel efterlyser nybliven mångmiljonär i Kristianstad

"Vi tycker vi gjort allt för att få kontakt med vinnaren, men allt har varit förgäves", säger Johanna Alba på Svenska Spel.

Magnus Jansson

Kl.17:55, 12 april, 2018

Svenska Spel efterlyser nybliven mångmiljonär i Kristianstad
Montage: Pixabay

Den 4 april spelade en man i Kristianstad för sammanlagt 28 kronor på Lotto. De sju siffrorna han kryssat för i det särskilda Jokerspelet gav honom en ensam Jokervinst på hela tio miljoner kronor.

Men på torsdagen – åtta dagar senare – har Svenska Spel fortfarande inte lyckats kontakta mannen, rapporterar Kvällsposten.

– Vi tycker vi gjort allt för att få kontakt med vinnaren och har sökt honom på telefon i princip varje dag. Men allt har varit förgäves, säger Johanna Alba på Svenska Spel till tidningen.

Det troligaste scenariot är att mannen går runt och är omedveten om vinsten, men varför han inte svarat i telefon är ett mysterium. Svenska Spel vet vem vinnaren är eftersom alla som spelar måste ha ett spelkort, och därmed legitimerar sig automatiskt. Mannen är garanterad vinsten och teoretiskt sett kan han vänta flera år med att höra av sig.

– Men vi hoppas naturligtvis inte det ska dröja så länge. Vi vill gärna få kontakt för att berätta om vinsten och sedan behöver vi veta hur summan ska betalas ut. Min förhoppning är att han läser de här raderna och kontrollerar sin rad.

I nuläget vill inte Svenska Spel ge mer detaljerad information om vem mannen är, utan nöjer sig med att säga att det är en man bosatt i Kristianstad.

– Det enda jag kan tillägga är att mannen spelat online och att vinsten är från en stående rad. Det kan också vara en av förklaringarna till att vinnaren väntat med att kontrollera hur det gick, säger Johanna Alba.

Hittills i år har fyra Jokervinster delats ut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Matvara återkallas – utgör allergirisk

Kan utgöra en risk för allergiker.

Mia Martelleur

Kl.17:34, 12 april, 2018

EXTRA: Matvara återkallas – utgör allergirisk
Foto: Pixabay.

Örneborgs Delikatesser AB återkallar Mannerströms Chilibearnaises, 200 gram, med bäst före datum 26-06-2018. Det meddelar företaget på torsdagen.

Enligt bolaget innehåller produkten odeklarerad allergen vilket kan utgöra en risk för allergiker. De allergener som det rör sig om är vetemjöl, senap, fisk samt sulfit.

De kunder som har köpt produkten och inte kan äta den kan lämna tillbaka den till butiken där den är köpt. Alternativt kan kunder höra av sig till Örneborgs Delikatessers kundtjänst.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng