Polisjakt i Kristianstad – en person gripen

Togs på bar gärning.

Mia Martelleur

Kl.07:38, 6 januari, 2018

Polisjakt i Kristianstad – en person gripen
Foto: Casper Johansson

Det var strax före 22.00 på fredagskvällen som polisen larmades om ett pågående inbrott på en verkstad i Tollarp. Två personer hade tagit sig in i en inhängnad till verkstaden.

– Målsägande slår larm då han ser på övervakningskameran att de rör sig på tomten och lastar diverse saker där, säger Martin Larsson, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

En patrull kommer till platsen och de två personerna försöker fly därifrån. Efter en kortare sökinsats med hundpatrull hitta en av gärningspersonerna.

Personen, en man i 45-årsåldern, greps men friades av åklagare senare på kvällen. Han är nu misstänkt för försök till stöld och olaga intrång.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skarp kritik efter den allvarliga olyckan: ”Det kunde ha gått riktigt illa”

Passageraren klarade sig med en misstänkt näsfraktur efter den allvarliga olyckan. De anhöriga väcker nu skarp kritik mot kommunen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:35, 20 januari, 2018

Skarp kritik efter den allvarliga olyckan: ”Det kunde ha gått riktigt illa”
Fordonet förstördes och passageraren skadade sig efter att ha kört på stenarna. Foto: Privat

På julafton 24 december skedde en allvarlig trafikolycka i Åhus. Under natten skulle en person köra A-traktor mellan Stuvaregatan och Fyrvaktaregatan. Tanken var att passera över ett mindre gräsbevuxet område och föraren började att köra över det höga gräset.

Plötsligt låg där stora stenar i vägen. Föraren försökte att bromsa, men det blöta gräset gjorde bromsverkan nästintill obefintlig. Det slutar med en kraftig kollision där A-traktorn får stora skador och där passageraren drabbas av en misstänkt näsfraktur. Både ambulans och räddningstjänst larmades till olyckan.

Efter händelsen riktar anhöriga skarp kritik mot kommunen. De är ägare till den mark där de stora stenarna har placerats ut. I ett mejl till kommunen ställer de sig frågan till varför man har  placerat ut stora stenar och att man låtit gräset växa upp så att de inte syns.

– Kommunen måste ha tänkt helt fel när dom placerade ut stenarna mitt på gräsytan, det borde dom ha begripit redan från början. De skulle placerat ut  vita suggor med reflexer istället, på var sida om gräsytan. Tur i oturen blev det inga svåra personskador, men det kunde gått riktigt illa., säger en av de anhöriga som 24kristianstad.se varit i kontakt med.

Han lägger nu ansvaret på kommunen för olyckan.Enligt den anhörige så kunde den ha kunnat undvikas ifall stenarna varit väl utmärkta eller ifall gräset på gräsytan hade skötts och klippts ner.

På C4 Teknik svarar de att marken är kommunal och att stenarna har placerats ut i terräng för att förhindra genomfart. De hänvisar till att det inte är tillåtet att köra fordon i terräng och att de som kör där gör det på egen risk.

”Att köra i terräng med skymd sikt är inte att rekommendera, men vi hoppas givetvis att den inblandade personen har repat sig”, skriver Henrik Wester, kommunikatör på C4 Teknik, i ett mejl till 24kristianstad.

De anhöriga håller dock fast vid att kommunen har gjort fel. De hänvisar till att kommunen som väghållare ska se till att hinder en synliga och att de är anlagda på ett sätt som minimerar risken för en olycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

Beskedet har slagit ned som en bomb.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.16:42, 20 januari, 2018

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu
Foto: Montage

I takt med att shoppingtjänster som Wish och Alibaba blivit mer och mer populära har handeln på postorder ökat markant, särskilt från Kina. Enligt Postnord kommer det cirka 150 000 paket därifrån till Arlanda varje dag.

Efter ett möte med Tullverket har nu Postnord fått ett klargörande kring hur postorderförsändelser från länder utanför EU ska hanteras. Eftersom myndigheterna haft olika uppfattning om vad som gäller, för att ta in den moms som ska betalas, ska staten ha förlorat upp mot närmare en miljard kronor i skattepengar som har uteblivit per år.

Nu kommer Postnord ta en administrationsavgift för varje paket som de tar in moms på. Därmed är det slut på fyndandet. De som köper en sak kommer nu få betala både administrationsavgift och moms, även om varan är så billig som tio kronor. Momsen brukar ligga på 25 procent av varans värde.

– Det är viktigt att alla som idag handlar på postorder från sajter utanför EU, främst Kina, förstår att det kommer att tillkomma ytterligare kostnader för de inköpta varorna, säger Håkan Ericsson, koncernchef Postnord, i ett pressmeddelande.
– Hanteringen kommer också göra att det kan ta ännu längre tid att få varorna eftersom vi inte får leverera varorna till kunden innan momsen är inbetald, fortsätter han.

I dagens läge ligger administrationsavgiften på 125 kronor, men i en intervju med Breakit förklarar Thomas Backteman, Postens kommunikationschef, att man inte har fastställt hur stor avgiften kommer bli i det nya systemet.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger han.

I samband med det nya systemet kommer både Postnord och Tullverket behöva anställa mer personal. Men Thomas Backteman tror att administrationsavgifterna kommer resultera i stora intäkter för Postnord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets största matbluffar

"Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden".

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.15:05, 20 januari, 2018

Här är årets största matbluffar
Foto: Arkiv / Pixabay

De senaste åren har konsumentföreningen Äkta vara utsett antipriset ”Årets matbluff”. Via 65 nominerade produkter har nu fem finalister tagits fram för att ”tävla” om 2017 års osmickrande titel.

Konsumentföreningen skriver att ”produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.”

Här är de fem finalisterna tillsammans med juryns motivering.

1. Polarica Wild Food Kronhjortskav

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Långt ifrån renskav”

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

2. Kockens ekologisk citronpeppar

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Citronpeppar utan citron”

Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer i stället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna ”oekologiska” variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

3. Banderos Dip sauce guacamole style

555253

Foto: Äkta vara

”Grön dipp med mycket lite avokado”

Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det ”style”, med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är i stället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

4. Ica Basic Citron

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Det här är inte en citron”

Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

5. Kiviks musteri Smultron bärdryck

555251

Foto: Äkta vara

”Inte många smultron i drycken”

På förpackningen står det stort ”smultron” samt ”smultrondryck”. Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.

Omröstningen avslutas nu på måndag 22 januari.
Läs om 2015 och 2016 års ”vinnare” här nedanför.

Fakta2016: Erik Lallerstedts tryffelbearnaise

Kändiskockens bearnaise innehöll bara 0,005 procent tryffel. En normalstor tryffel hade alltså räckt för att framställa ett ton sås. Dessutom var såsen gjord utan smör.

2015: Valios laktosbluff

Företaget hade sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt färre skåningar varslas: ”Mycket låga nivåer”

Positiva nyheter för arbetarna i Skåne. Antalet varsel är de lägsta på tio år.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:53, 20 januari, 2018

Allt färre skåningar varslas: ”Mycket låga nivåer”
Foto: Pexels

Antalet personer som berörs av uppsägning i Skåne län är den lägsta siffran på 10 år. Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort. Under 2017 varslades 4 306 personer om uppsägning i Skåne, det kan jämföras med 4 867 i fjol eller med 13 053 under rekordåret 2009.

Även om man lyfter blicken från Skåne och tittar på hela landet så varslades färre 2017, jämfört med tidigare år.

– Under fjolåret var antalet varsel mycket låga. Sedan 1992 har nivån bara varit lägre vid två tillfällen, år 2000 då antalet var 28 500 och år 2007 då det var 30 000, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen till Nyhetsbyrån Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön

Insekten är en smittospridare av bland annat gula febern och zikaviruset.

Matilda Larsson

Kl.13:34, 20 januari, 2018

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön
Foto: Wikipedia.

Myggarten Aedes aegypti, även kallad Gulafebernmyggan, är en smittospridare av bland annat gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Enligt tidningen La Provincia har den potentiellt farliga arten spanats på det mycket populära resmålet Fuerteventura, en kanarieö i Spanien.

Inga av de myggor som har upptäckt hittills har burit på smittan, men myndigheter har gått ut med information om möjliga åtgärder, enligt TT.

Boende på ön uppmanas bland annat att spraya sitt fordon med insektsspray en halvtimme innan man eventuellt ska ut och köra bil.

Myndigheterna undersöker även hur mycket myggan har hunnit sprida sig för att kunna veta hur omfattande åtgärder man måste vidta för att kunna bekämpa den.

Virusen som myggan sprider har tidigare drabbat tusentals människor och myndigheter i flera länder arbetar aktivt med att se till att arten förintas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng