Årskrönika del 4: Snö, butiker och dödsfall | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
ÅRSKRÖNIKA

Årskrönika del 4: Snö, butiker och dödsfall

Butikerna som är klara för C4 Shopping, snöprognosen och ett uppmärksammat dödsfall drog mest läsning i slutet av året. Här är årskrönikan för perioden oktober-december 2017.

Robert Rosén

Kl.12:49, 31 december, 2017

Årskrönika del 4: Snö, butiker och dödsfall
Butiksetableringarna på C4 Shopping och Linas dödsfall var nyheterna som lästes mest under årets fjärde kvartal.

När vi nu går in i 2018 kommer Kristianstads nya köpcentrum C4 Shopping att invigas. Den nya gallerian har varit ett hett ämne och under årets gång har 24Kristianstad kunnat rapportera om flera butiker som kommer öppna upp i köpcentrumet.

Den nyhet som blev mest läst under årets sista kvartal handlade också om just C4 Shopping. I slutet av oktober publicerade 24Kristianstad en lista med samtliga butiker som då hade offentliggjort att de kommer öppna upp i C4 Shopping. Sedan dess har flera nya butiker blivit klara för köpcentrumet och så sent som fredagen innan jul presenterades sju nya butiker, restauranger och kaféer.

LÄS MER: Årskrönika del 3: Stängsel, Lina och återvandring

I den tredje årskrönikan skrevs det om försvinnandet av 23-åriga Lina, vilket rönte stor uppmärksamhet. Även under det fjärde kvartalet kom artiklar om Lina att bli några av de mest lästa. Den 31 oktober gjordes nämligen fyndet av kvarlevorna av en avliden personNäsby. Kort därefter kunde man slå fast att det tragiskt nog var just Lina som funnits.

Efter att kvarlevorna av Lina hittats ordnades en ljusmanifestation i centrala Kristianstad. Även organisationerna Missing People och FIKK, vilka under nästan fyra månaders tid letade efter Lina, passade på att rikta ett tack till Kristianstadsborna.

– Vi har tidigare sökt i närheten av där hon låg, men inte inte exakt på den platsen där hon hittades död. Vi vill särskilt tacka alla de föreningar som har hjälpt till i sökandet. Pan-Kristianstad och Härlövs IF. De är guld värda, sa Mikael Skiöld på FIKK efteråt.

Den 22 november inträffade så, tragiskt nog, ännu ett omskrivet dödsfall. En man i 45-årsåldern omkom då i Näsum. En lastbil hade då vält över mannen som avled av skadorna han ådrog sig.

Tillbaka till butikerna Det var inte bara C4 Shopping som drog stor läsning under det fjärde kvartalet. Nyheten att den klassiska Kristianstadsrestaurangen Ocean City stänger igen lockade till mycket läsning. Sedan 1980-talet var den asiatiska restaurangen en del av det kulinariska utbudet i staden, men under 2017 stängde de så igen för gott.

En annan butiksflytt som rönte stor uppmärksamhet var den av Mix Barnmode. Till skillnad från Ocean City lever dock butiken fortsatt vidare. Efter att tidigare ha huserat i Galleria Boulevard återfinns butiken nu på Västra Storgatan.

– Det är många som inte känner till att vi finns. Gallerian är dåligt skyltad och har blivit mer av en genomfart. Nu vill vi synas mer ut mot gatan och förhoppningsvis kommer nya kunder att få upp ögonen för oss när vi exponerar oss ut mot Västra Storgatan, berättade delägaren Magnus Fors i samband med flytten.

Bland de tragiska dödsfallen och de många butiksnyheterna slog sig vädret in som en av de mest lästa nyheterna. Tredje mest lästa nyhet under årets sista kvartal var nämligen novemberprognosen om att snön är på väg. Trots att november och december nu hunnit passera har det varit ont om snö i Kristianstadstrakterna och några långvariga snötäcken har inte legat längs gatorna. Just snön lär dock vi på 24Kristianstad få anledning att återkomma till även när 2017 övergått till 2018.

Det här var den fjärde och avslutande årskrönikan från 24Kristianstad.se. De andra årskrönikorna finns att läsa här:
* Årskrönika del 1: Översvämningar, ny restaurang och försvunnen kvinna
Årskrönika del 2: Skelett, spädbarnsdåd och guldfest
* 3

Fotnot: Sammanställningen över de mest lästa artiklarna gjordes den 27 december och således finns eventuella artiklar med mycket läsning i slutet av året inte med.

FaktaDe mest lästa artiklarna 1 oktober-27 december
1. LISTA: Här är butikerna som öppnar i C4 shopping, 22 oktober.

2. Försvunnen person hittad död i Kristianstad, 31 oktober.
3. Ny prognos: Snön är på väg, 8 november.
4. De stänger restaurangen efter 33 år, 16 oktober.
5. Försvunna Lina från Kristianstad hittades död – nu tackar de alla som har hjälpt till, 1 november.

6. Försvunnen person hittad död i Kristianstad, 31 oktober.
7. Här är Tivolibadets nya klädregler, 6 oktober.
8. Spädbarnsdådet: Nu tas fallet upp i hovrätten – här är allt du behöver veta, 6 november.
9. EXTRA: Man död i arbetsplatsolycka, 22 november.
10. Nu flyttar butiken ut från gallerian, 6 oktober.

11. Butik lämnar centrum – storsatsar på landet, 20 oktober.
12. Försvunna 24-åringen hittades avliden – här är allt som har hänt, 4 november.
13. Vill du vara med i Game of Thrones? – Nu har du chansen, 7 oktober.
14. Klart: Miljardbolag etablerar sig i Kristianstad, 10 oktober.
15. Han öppnar bio och restaurang med unikt koncept, 19 oktober.

16. Beväpnade rånare slog till i Kristianstad, 31 oktober.
17. Efterfrågade butikerna nobbar C4 Shopping, 24 oktober.
18. De planerar stor demonstration i Kristianstad, 10 oktober.
19. Man och hund beskjuten av jägare, 10 oktober.
20. Butiken i Kristianstad stänger – tackar alla kunderna, 5 oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn i Kristianstad ger sig ut för skräpplockning

Tillsammans med miljoner barn världen över lär sig Kristianstadsbarnen konsekvenserna av nedskräpning.

Josefine Göransson

Kl.12:33, 14 maj, 2018

Barn i Kristianstad ger sig ut för skräpplockning
Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Barn i Kristianstads skolor har under våren lärt sig om nedskräpning och snart är det dags för dem att ge sig ut för en gemensam skräpplockning. Det är genom projektet ”No Litter Generation” som barn över hela världen har lärt sig om skräpets miljöpåverkan och den 16 maj i år firas ”No Litter Day” för första gången.

– Vi samlar en miljon barn jorden runt för att lära ut konsekvenserna av nedskräpning och hur vi kan hjälpas åt att ta hand om våra resurser. På No Litter Day står barnen gemensamt upp för en renare värld, säger Magnus Bergmar, vd på World´s Childrens Prize i ett pressmeddelande.

Barnen kommer att rapportera om hur många kilo skräp de har plockat och i början av juni kommer det stå klart hur mycket alla världens barn fått ihop tillsammans.

Bakom initiativet står World´s Children´s Prize och Håll Sverige Rent.

– Samarbetet mellan World’s Children’s Prize och Håll Sverige Rent ger en unik möjlighet att mobilisera miljoner barn jorden runt för en renare värld. Det handlar inte om att städa utan om att lära och att sprida kunskap, säger Magnus Bergmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Antibiotikaanvändning minskar men ännu för stor

Användningen av antibiotikarecept i Folktandvården Skåne fortsätter att minska.

André Kvist

Kl.14:31, 8 maj, 2018

Antibiotikaanvändning minskar men ännu för stor
Färre patienter får utskrivet antibiotika, de senaste fem åren syns en tydlig minskning. Foto: Pixabay.

Antalet utskrivna antibiotikarecept i Folktandvården Skåne minskade med 8,5 procent i fjol och trenden fortsätter därmed. Totalt att förskrivningen av antibiotika minskat med 38 procent sedan 2012.

– I Folktandvården Skåne har vi gjort en rejäl satsning för att minska onödig antibiotikaanvändning. Vi vet att användning av antibiotika är starkt korrelerat med antibiotikaresistens och därför ska antibiotika bara förskrivas när det förväntas göra verklig nytta för patienten, säger Björn Neroth, divisionschef i Folktandvården Skåne.

Folkvanvården berättar att dem arbetar aktivt sedan flera år tillbaka men att användningen ännu är för stor.

– Antibiotikaanvändningen är fortfarande för stor och vårt viktiga arbete med att minska antibiotikaförskrivningen fortsätter, säger Björn Neroth.

Antalet förskrivningar 2017 var 7 607 stycken, året innan var den siffran 8 314.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politiker antar utmaning – ska praktisera på LSS-boende

Två Kristianstadspolitiker ska ut på praktik. "Ser det som en självklarhet att delta".

Michael Olsson

Kl.13:40, 8 maj, 2018

Politiker antar utmaning – ska praktisera på LSS-boende
Foto: Pixabay

Funktionshinderbanan är ett initiativ som inleddes 2017. För andra året i rad kommer initiativtagaren Robin Berkhuizen att cykla 80 mil för fler och bättre LSS-hem. Men som en del av Funktionshinderbanan finns även en utmaning där kommunerna får skicka två LSS-ansvariga politiker på praktik på ett LSS-boende.

Sexton kommuner har valt att anta utmaningen och Kristianstad är en av dem. Från Kristianstad är det Marianne Eriksson (S), ordförande i Omsorgsnämnden samt vice ordförande Caroline Hedenström (M) som kommer att gå på praktik på ett LSS-gruppboende.

– I mitt uppdrag som förtroendevald förväntas det att jag kan fatta beslut som är trovärdiga. Därför har besöken i verksamheterna hög prioritet. Som förtroendevald behöver man få kunskap från den verklighet våra medborgare lever i, säger Marianne Eriksson i ett pressmeddelande.

Marianne Eriksson kommer att genomföra sin praktik i maj och Caroline Hedenström kommer praktisera i juli.

– Jag ser det som en självklarhet att delta i Funktionshindersbanan. Det är otroligt viktigt att vi som är politiker och medborgarföreträdare, besöker verksamheterna. Det ökar förståelsen och underlättar i vårt beslutsfattande, säger Caroline Hedenström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos

Först i landet med att förmedla naloxonnässpray till heroinmissbrukare. Ansökan godkändes i veckan.

André Kvist

Kl.08:22, 3 maj, 2018

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos
Danmark har använt sprayen under lång tid. Foto: Pixabay.

Skåne blir först i Sverige med att distribuera ut naloxonnässpray till människor med ett heroinmissbruk. Inskrivna vid någon av de fyra sprutbytesverksamheterna, vid avgiftningen eller vid en av Skånes 18 LARO-mottagningar* kan få del av sprayen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Totalt rör det sig om drygt 2 000 personer som kan få naloxonspray. Just nu avslutas utbildningen för de anställda på mottagningarna, nu ska brukarna själva få träning.

– Det är de som är experterna och alla ska få kitet och en möjlighet att rädda liv, för det är så många som har sett och tagit överdoser själva, säger Pernilla Isendahl, projektledare vid Region Skåne.

I veckan fick sprutbytesverksamheten i Malmö ja på sin ansökan om licens att dela ut sprayen. Licensen för övriga mottagningar väntas inom ett par veckor.

Naloxon kan motverka en överdos inom loppet av några minuter. Den är ofarlig och tar bort effekten av heroin eller morfin. I Stockholm och Uppsala finns det endast i injektionsform i mindre skala.

– Det har blivit en tråkig fördröjning och en byråkratisk process där vi då sneglar över Öresund och ser att man i Danmark  har kunnat använda nässpray under lång tid. Så vi fick ha en plan B eftersom vi har högsäsong på våra sprutbyten under sommaren och vill vara igång då, säger Marianne Alanko Blomé, chef för Sprutbytesmottagningen i Malmö.

*Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiodberoende. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många kor kan släppas ut i Skåne

Våren är här och runt om i landet sker det kosläpp. "Det är en enorm glädje".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:57, 3 maj, 2018

Så många kor kan släppas ut i Skåne
Foto: Mostphotos.

Snart är det dags för kosläpp runt om i Sverige och Skåne län är inget undantag. Enligt Jordbruksverkets statistik för juni 2017 finns 37 894 av landets 530 000 kor i Skåne.

Om man däremot räknar in kalvar, kvigor, tjurar och stutar finns det totalt 1,5 miljoner nötkreaturer i landet, varav 214120 lever i Skåne.

Nyhetsbyrån Siren har pratat med Ebba Bursell Haglund, som är publik- och programkoordinator på en av alla gårdar där det kommer att ske kosläpp.

– Det är en enorm glädje. Korna hoppar och skuttar och är så glada att få komma ut efter vintern, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Flest nötkreatur finns det i Västra Götaland. Lägst antal är det i Stockholm och Norrbotten.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng