ÅRSKRÖNIKA

Årskrönika del 4: Snö, butiker och dödsfall

Butikerna som är klara för C4 Shopping, snöprognosen och ett uppmärksammat dödsfall drog mest läsning i slutet av året. Här är årskrönikan för perioden oktober-december 2017.

Robert Rosén

Kl.12:49, 31 december, 2017

Årskrönika del 4: Snö, butiker och dödsfall
Butiksetableringarna på C4 Shopping och Linas dödsfall var nyheterna som lästes mest under årets fjärde kvartal.

När vi nu går in i 2018 kommer Kristianstads nya köpcentrum C4 Shopping att invigas. Den nya gallerian har varit ett hett ämne och under årets gång har 24Kristianstad kunnat rapportera om flera butiker som kommer öppna upp i köpcentrumet.

Den nyhet som blev mest läst under årets sista kvartal handlade också om just C4 Shopping. I slutet av oktober publicerade 24Kristianstad en lista med samtliga butiker som då hade offentliggjort att de kommer öppna upp i C4 Shopping. Sedan dess har flera nya butiker blivit klara för köpcentrumet och så sent som fredagen innan jul presenterades sju nya butiker, restauranger och kaféer.

LÄS MER: Årskrönika del 3: Stängsel, Lina och återvandring

I den tredje årskrönikan skrevs det om försvinnandet av 23-åriga Lina, vilket rönte stor uppmärksamhet. Även under det fjärde kvartalet kom artiklar om Lina att bli några av de mest lästa. Den 31 oktober gjordes nämligen fyndet av kvarlevorna av en avliden personNäsby. Kort därefter kunde man slå fast att det tragiskt nog var just Lina som funnits.

Efter att kvarlevorna av Lina hittats ordnades en ljusmanifestation i centrala Kristianstad. Även organisationerna Missing People och FIKK, vilka under nästan fyra månaders tid letade efter Lina, passade på att rikta ett tack till Kristianstadsborna.

– Vi har tidigare sökt i närheten av där hon låg, men inte inte exakt på den platsen där hon hittades död. Vi vill särskilt tacka alla de föreningar som har hjälpt till i sökandet. Pan-Kristianstad och Härlövs IF. De är guld värda, sa Mikael Skiöld på FIKK efteråt.

Den 22 november inträffade så, tragiskt nog, ännu ett omskrivet dödsfall. En man i 45-årsåldern omkom då i Näsum. En lastbil hade då vält över mannen som avled av skadorna han ådrog sig.

Tillbaka till butikerna Det var inte bara C4 Shopping som drog stor läsning under det fjärde kvartalet. Nyheten att den klassiska Kristianstadsrestaurangen Ocean City stänger igen lockade till mycket läsning. Sedan 1980-talet var den asiatiska restaurangen en del av det kulinariska utbudet i staden, men under 2017 stängde de så igen för gott.

En annan butiksflytt som rönte stor uppmärksamhet var den av Mix Barnmode. Till skillnad från Ocean City lever dock butiken fortsatt vidare. Efter att tidigare ha huserat i Galleria Boulevard återfinns butiken nu på Västra Storgatan.

– Det är många som inte känner till att vi finns. Gallerian är dåligt skyltad och har blivit mer av en genomfart. Nu vill vi synas mer ut mot gatan och förhoppningsvis kommer nya kunder att få upp ögonen för oss när vi exponerar oss ut mot Västra Storgatan, berättade delägaren Magnus Fors i samband med flytten.

Bland de tragiska dödsfallen och de många butiksnyheterna slog sig vädret in som en av de mest lästa nyheterna. Tredje mest lästa nyhet under årets sista kvartal var nämligen novemberprognosen om att snön är på väg. Trots att november och december nu hunnit passera har det varit ont om snö i Kristianstadstrakterna och några långvariga snötäcken har inte legat längs gatorna. Just snön lär dock vi på 24Kristianstad få anledning att återkomma till även när 2017 övergått till 2018.

Det här var den fjärde och avslutande årskrönikan från 24Kristianstad.se. De andra årskrönikorna finns att läsa här:
* Årskrönika del 1: Översvämningar, ny restaurang och försvunnen kvinna
Årskrönika del 2: Skelett, spädbarnsdåd och guldfest
* 3

Fotnot: Sammanställningen över de mest lästa artiklarna gjordes den 27 december och således finns eventuella artiklar med mycket läsning i slutet av året inte med.

FaktaDe mest lästa artiklarna 1 oktober-27 december
1. LISTA: Här är butikerna som öppnar i C4 shopping, 22 oktober.

2. Försvunnen person hittad död i Kristianstad, 31 oktober.
3. Ny prognos: Snön är på väg, 8 november.
4. De stänger restaurangen efter 33 år, 16 oktober.
5. Försvunna Lina från Kristianstad hittades död – nu tackar de alla som har hjälpt till, 1 november.

6. Försvunnen person hittad död i Kristianstad, 31 oktober.
7. Här är Tivolibadets nya klädregler, 6 oktober.
8. Spädbarnsdådet: Nu tas fallet upp i hovrätten – här är allt du behöver veta, 6 november.
9. EXTRA: Man död i arbetsplatsolycka, 22 november.
10. Nu flyttar butiken ut från gallerian, 6 oktober.

11. Butik lämnar centrum – storsatsar på landet, 20 oktober.
12. Försvunna 24-åringen hittades avliden – här är allt som har hänt, 4 november.
13. Vill du vara med i Game of Thrones? – Nu har du chansen, 7 oktober.
14. Klart: Miljardbolag etablerar sig i Kristianstad, 10 oktober.
15. Han öppnar bio och restaurang med unikt koncept, 19 oktober.

16. Beväpnade rånare slog till i Kristianstad, 31 oktober.
17. Efterfrågade butikerna nobbar C4 Shopping, 24 oktober.
18. De planerar stor demonstration i Kristianstad, 10 oktober.
19. Man och hund beskjuten av jägare, 10 oktober.
20. Butiken i Kristianstad stänger – tackar alla kunderna, 5 oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare orsakade trafikolycka

Narkotikapåverkad bilist var inblandad i en kollision.

Robert Rosén

Kl.12:22, 19 februari, 2018

Påverkad förare orsakade trafikolycka
Föraren i den ena bilen är misstänkt för att ha varit påverkad. Foto: Bildbyrån.

Flera trafikolyckor inträffade i kommunen på fredagseftermiddagen. Vid 15:30-tiden inträffade en kollision på Näsumsvägen, i höjd med Arkelstorp.

Den ena bilisen kontaktade därefter polis och berättade att han misstänkte att den andra föraren var berusad. När polisen kom till platsen kunde dock misstankar om betydligt fler brott uppstå.

LÄS MER: Rattfyllerister gripna i Kristianstad

– Han har kört utan att ha behörighet, varit drograttfull, brukat narkotika och innehaft narkotikaklassade preparat, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, fick efter olyckan följa med till polisstationen för provtagning.

En person som var inblandad i olyckan fick i sin tur föras till sjukhuset för kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera katter i Kristianstad omhändertas

Flera katter hade sjukdomar och skador som var smärtsamma men blev inte tagna till veterinär.

Mia Martelleur

Kl.11:19, 19 februari, 2018

Flera katter i Kristianstad omhändertas
Katterna på bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Pixabay.

Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta flera djur i Kristianstad då djuren har farit illa. Det gäller två katter i Önnestad och en katt i Vankiva i Hässleholm som nu omhändertas.

Den 17 januari genomförde länsstyrelsen en oanmäld uppföljning hos en kvinna i Önnestads angående hennes djurhållning. Vid kontrollen bedömdes att tre katter som befann sig hos kvinnan var i behov av veterinärundersökning. Ögonen var svullna och geggiga av ljust sekret och en katt hade ett sår och brunt sekret i höger öra.

LÄS MER: Regeringen: Straffbart att överge katter

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast den 25 januari skulle låta en veterinär undersöka de tre katterna och komma med ett veterinärintyg till myndigheten. Men det kom aldrig något intyg och den 31 januari genomfördes därför ännu en kontroll hos kvinnan.

Två av katterna bedömdes fortfarande ha symptom och var i behov av att undersökas av veterinär. Då det fortfarande inte inträffat beslutade Länsstyrelsen i februari att omhänderta de två katterna. Myndigheten anser att de sjukdomar och skador som katterna har är smärtsamma och att de därigenom är utsatta för lidande.

En annan katt som tillhör en man i Vankiva har också tagits om hand. Redan den 22 december inkom en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen om att en katt befann sig ensam och övergiven på en adress i Vankiva. Enligt anmälan skulle ingen ha bott på adressen sedan i slutet av oktober men katten hade ändå lämnats kvar i lägenheten.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen försökt göra en kontroll i lägenheten samt kontakta mannen som står som ägare, utan resultat. Därför beslutade myndigheten i februari att omedelbart omhänderta den övergivna katten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna väntas säga nej till nattdagis

Medborgare önskar sig nattdagis. Nu har frågan utretts och politikerna väntas säga nej.

Henrik Nordell

Kl.10:58, 19 februari, 2018

Politikerna väntas säga nej till nattdagis
Nattdagis ryms inte inom ekonomin, enligt en utredning från kommunens tjänstemän. Foto: Bildbyrån

I november förra året lämnade en medborgare in förslaget om att öppna ett nattdagis i Tollarp utanför Kristianstad. Anledningen är att många arbetsplatser inom bland annat handel och transport ställer krav på att jobba på obekväma tider.

”Vissa har mor och farföräldrarna som kan passa sina barnbarn för att föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider, men det är inte alla föräldrar som har den förmånen”, skriver medborgaren.

Nu har tjänstemännen på kommunen gjort en konsekvensanalys. Där konstaterar de kortfattat att det inte är möjligt att öppna ett nattdagis med den ekonomi som förvaltningen har i dag. Det skulle i så fall innebära att de var tvungen att dra ner på antalet personal dagtid.

Den 27 februari ska medborgarförslaget tas upp i barn- och utbildningsnämnden. Där är svaret att pengarna inte finns till ett nattdagis i dag. Däremot kan den tas med när politiska ska diskutera budgeten inför år 2019.

De flesta förskolor inom Kristianstads kommun har i dagsläget öppet 06.30-18.30. På Lekholmens förskola är det dock öppet dynget runt och året om. Tjänstemännen konstaterar att behovet av förskolor öppna på obekväma arbetstider har ökat de senaste åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis

Enligt en ny undersökning förväntas svenskarna nå jämställda löner först år 2050.

Matilda Larsson

Kl.10:12, 19 februari, 2018

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis
Foto: Max Pixel.

Varje månad tjänar kvinnor i Sverige i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Det skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är lönegapet mellan kvinnor och män nu i genomsnitt tolv procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17, innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor får betalt för sitt arbete fram till klockan 16:02 och arbetar därmed gratis 58 minuter per dag.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:02. Med den förändringstakten,1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 32 år – år 2050.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadsbyggen ökar sin vinst – här är förklaringen

AB Kristianstadsbyggen ökade sin vinst förra året. Här är förklaringen från vd:n.

Henrik Nordell

Kl.08:57, 19 februari, 2018

Kristianstadsbyggen ökar sin vinst – här är förklaringen
Finlandshusen är ett av de projekt som ABK har på gång just nu. Foto: Robert Rosén

Mellan år 2016 och 2017 ökade AB Kristianstadsbyggen sin vinst med 23 procent efter finansiella poster. Det gick från 28,5 till 35 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Jämfört med de tre tidigare åren är det däremot ett försämrat resultat.

–Tack vare fina insatser från våra medarbetare, energieffektivisering, gynnsamt ränteläge och mycket hög uthyrningsgrad, kan vi redovisa ett gott resultat, säger ABK:s vd Henrik Strand.

LÄS MER: De får dela på miljonbelopp

Balkslutet är ännu inte publicerat på företagets hemsida. Men siffrorna från förra året visar att uthyrningsgraden för bostäder då var 99,9 procent. Det vill säga att det bara fanns en handfull lediga lägenheter. Räntan som ABK betalade på lånen låg på 1,79 procent, en rejäl sänkning jämfört med åren tidigare.

Flera projekt har företaget dessutom påbörjat under förra året. Bland annat med nybyggnation av ett stort antal lägenheter. I de befintliga bestånden arbetat de fortsatt med energieffektivisering och ökat underhåll.

I slutet av år 2018 räknar AB Kristianstadsbyggen med att ha en helt fossilfri uppvärmning. Samtidigt renoveras allt från fönster till ventilation och belysning.

– Det är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete och skapar också trivsel för våra hyresgäster, bättre ekonomi gällande värme och ventilation och ökar livslängden och värdet på våra fastigheter.

– En god ekonomi ger oss också ökade medel för att fortsätta att bygga nya bostäder och renovera och underhålla samt satsa på förnyelsebar energi som vi planerar för de närmaste åren, säger ABK:s vd Henrik Strand.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng