VECKANS FÖRETAG

Kristianstadsföretaget skriver historia

Som första svenska företag någonsin är AceIQ nominerade till innovationspriset. ”Det handlar om ett globalt erkännande”, säger VD:n Håkan Andersson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:06, 26 december, 2017

Kristianstadsföretaget skriver historia
Håkan Andersson är VD på AceIQ. Foto: Robert Rosén.

Efter att ha arbetat med IT-lösningar åt företag i flera år valde Håkan Andersson och Max Lindqvist i januari 2011 att starta upp AceIQ. Kristianstadsföretaget har sedan dess varit en framgångssaga och har ända sedan starten satsat på lösningar inom Citrix – mjukvaruföretaget som satsar på en säker och flexibel mobil levererans av applikationer och information – och blev vid grundandet omedelbart en partner till just Citrix.

– Vi virtualiserar egentligen alla applikationer och gör de tillgängliga. Detta är basen i det vi håller på med men det är mycket, mycket annat i dag också, inom bland annat kommunikation och säkerhet, säger Håkan Andersson, VD på AceIQ.

LÄS MER: Succéföretaget startade i Kristianstad – omsätter över 300 miljoner kronor

Veckan innan julen står för dörren möter 24Kristianstad upp Håkan Andersson  i företagets högkvarter, i de norra delarna av Kristianstad. I det lilla konferensrummet, intill den pyntade julgranen, berättar grundaren om företaget.

Grunden i den dagliga verksamheten är att AceIQ i praktiken levererar ut en central desktop till kunderna. Genom den kan de därefter nå samtliga resurser och applikationer oavsett vilken plattform de använder.

– Det är mycket runt om att optimera tillgången till applikationer och tjänster, men även upplevelsen, berättar VD:n efter att på en whiteboard ha illustrerat hur företaget arbetar.

Håkan Andersson, VD på AceIq.

Håkan Andersson är medgrundare av företaget.


I dag har
AceIQ 15 stycken anställda och kontor i såväl Kristianstad som Stockholm. Kundkretsen uppgår till dryga 200. Företag världen runt har vänt sig till Kristianstadsföretaget, där den största kunden i dag har 250 000 anställda.

– Vårt fokus är att jobba med de här lösningarna helt enkelt. För det här är lösningar som alla verksamheter har behov av, säger Håkan Andersson.

Det var dock först i höstas som det stora erkännandet kom. Företaget skrev då historia genom att bli det första svenska företaget att utses till finalist i Citrix Innovation Award for Partners. Sedan 2014 har mjukvaruföretaget prisat lösningar som deras partners kommit fram till – och vid 2018 års prisutdelning är AceIQ en av de tre kvarvarande företagen.

– Det är på det viset att Citrix i USA har tyckt att en av lösningarna vi gjort för en av våra kunder, i detta fallet kunden Malux med huvudkontor uppe i Örnsköldsvik, är en av världens tre mest innovativa lösningar inom just Citrix.

– För våran del är det ganska stort. Jag kan utan tvekan säga att det är det största som hänt i min eller vår karriär. För det handlar om ett globalt erkännande. Ett litet Kristianstadsföretag som får ett stort globalt erkännande, det är alltid kul, berättar en påtagligt nöjd Håkan Andersson.

Citrix har numera tusentals partners världen över, bara i Sverige finns det cirka 110 stycken, där företagen i en nomineringsprocess fått skicka in sin mest innovativa lösning. En jury har därefter valt ut tre stycken finalister. Åt Malux berättar Håkan Andersson att de arbetat fram en egen molntjänst.

– Det som är speciellt och unikt med den här lösningen är att vi verkligen tagit allting de har och flyttat ut i en så kallad molnlösning. Det innebär att allting, från alla applikationer som snurrar i PC:s till hela hanteringen av mobiltelefoner och så vidare med deras appar, ligger utlagt i molnet. Det är ganska unikt att man gör en total förflyttning och de har gjort i praktiken allting i ett steg.

Håkan Andersson, VD på AceIq.

AceIQ är nominerade till Citrix Innovational Award for Partners.


Att AceIQ sedan
tidigare besitter stora kunskaper inom Citrix är ingen hemlighet. Partnerskapen med Citrix finns på olika nivåer och Kristianstadsföretaget har det mest eftertraktansvärda. Som ett av blott två företag i Sverige är man Platinium Partner. Företaget var för tre år sedan nämligen först i Norden med att klara av de specialistcertifieringar Citrix infört, och kan sedan dess kalla sig just Platinium Partner.

Trots de bevisade kunskaperna inom IT-lösningar kunde inte Håkan Andersson tro sina ögon när han den där lördagsmorgonen öppnade upp mejlen och såg att företaget nominerats till innovationspriset.

– Helt ärligt trodde jag knappt det var sant, faktiskt. Jag har ändå hållit på med detta sen 1997 och att få ett sånt stort globalt erkännande för nånting man gjort, det är nästan obeskrivligt. Det är oroligt kul. Helt ärligt oavsett om vi kniper förstaplatsen eller kommer tvåa eller trea så har vi redan vunnit egentligen, för det är ett sånt erkännande.

Framgångsreceptet? Det lyder enligt Håkan Andersson så här:

– Vi är otroligt enkla människor. För oss så handlar det inte om att vara individualist. Utan om att se styrkan i laget hela tiden. För det finns ingen människa som kan allting. Men om vi samlar resurserna och tar nytta av varandra, så lyckas man med rätt mycket mer och där är vi riktigt duktiga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad

Här är listan över alla 55-plussare som tjänar bäst i Kristianstad.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:54, 21 januari, 2018

LISTA: Här är 55-plussarna som tjänar bäst i Kristianstad
Foto: Arkiv

Att skippa pensionen vid 65 blir allt vanligare och de ekonomiska vinsterna genom detta blir stora. Inte minst skattemässigt är det en fördel, berättar Pensionsmyndighetens Monica Zettervall för Dinapengar.se.

– Vi ser också att de flesta som jobbar vidare inte gör det på heltid, säger Zettervall.

DinaPengar har tagit fram statistik över vilka personer över 55 år i Kristianstad som har högst förvärvsinkomst:

Jan Erland Ekberg, 81 år

Inkomst: 7 293 700 kronor

Per Von Mentzer, 57 år

Inkomst: 4 700 200 kronor

Per Nilsson 61 år 

Inkomst: 3 482 400 kronor

Jan-Åke Nilsson, 77 år

Inkomst: 3 315 600 kronor

Thomas Georg Böhmfeld, 65 år

Inkomst: 3 170 900 kronor

Curt Germundsson, 73 år

Inkomst: 3 124 700 kronor

Erik Björkman, 57 år 

Inkomst: 3 101 800 kronor

Claus Ericson, 79 år

Inkomst: 2 958 400 kronor

Peter Savrin, 64 år

Inkomst: 2 820 500 kronor

Krister Asplund, 63 år

Inkomst: 2 758 500 kronor

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken flyttade från centrum – har nu gått i konkurs

Klädbutiken flyttade från centrala Kristianstad. Nu kommer beskedet att den har försatts i konkurs.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.22:04, 19 januari, 2018

Butiken flyttade från centrum – har nu gått i konkurs
Här längs Västra Storgatan låg Euforia innan klädbutiken flyttade.

Det var år 2006 som affärskollegorna Eva Arntzen och Carina Nilsson startade klädbutiken Euforia. Båda har under lång tid arbetat som chefer inom äldreomsorgen och drivit butiken vid sidan om. Där sålde de underkläder och strumpor för kvinnor och män, sov och myskläder och badkläder.

– Vi har satsat på välkända märken och kläder med hög kvalitet, sade Eva Arntzen, i en tidigare intervju.

Butiken öppnade först i Åhus och flyttade år 2012 till Västra Storgatan i centrala Kristianstad. Fyra år senare tog de beslutet att flytta butiken till Sölvesborg. I november år 2016 slog de upp portarna på  S:t Andreasgatan.

– Kunderna har varit positiva, de säger att det är en sådan här butik de har behövs i Sölvesborg. Samtidigt kommer vi fortsätta med kundkvällarna, där vi bjuder på tilltugg och låter kunderna prova kläder, sade Eva Arntzen i samband med etableringen.

 

euforia

Euforia flyttade till Sölvesborg för ett år sedan. Nu går butiken där i konkurs.


På fredagen kom
beskedet att butiken i Sölvesborg går i konkurs. Anledningen är att företaget är på obestånd och inte kan betala sina räkningar. Balansrapporten visar att de sålde för cirka 637 000 kronor år 2017. Samtidigt gick verksamheten med minusresultat.

I lagret ska det finnas varor till ett värde av cirka 800 000 kronor. Löner samt lokalhyra har varit de största utgifterna för butiken. Det är ännu inte bestämt vad som kommer att ske med de kläder som finns i affären. Två personer uppges ha vara anställda, enligt bokslutet.

– Jag har varit i kontakt med ledningen för företaget, men har inte ännu varit på plats och undersökt den ekonomiska ställningen. Det som är klart är att butiken i Sölvesborg kommer avvecklas, säger Kenneth Strömbeck på Ackordscentralen, som utsetts till förvaltare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Premiär för nya bio-restaurangen i Kristianstad

Nu blir det premiäröppning för Kristianstads nya bio, bistro och bar. Här är datumet då de öppnar.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:59, 19 januari, 2018

EXTRA: Premiär för nya bio-restaurangen i Kristianstad
Iris Sigurdardottir är kock på Roxy.

Under hösten lade Ocean City ner sin restaurang i centrala Kristianstad och  en lokal blev ledig med bra läge. Då såg Daniel Lundin chansen att starta upp en biograf med ett unikt koncept. Besökarna ska kunna äta mat och titta på film samtidigt.

Bara några månader senare står bion, baren och bistron redo att öppna. Roxy heter den verksamhet som i morgon (lördag) klockan 19.00 kommer att slå upp portarna i korsningen mellan Tivoligatan och Västra Storgatan.

LÄS MER: Han öppnar bio och restaurang med unikt koncept

 

Daniel Lundin driver Roxy.

Daniel Lundin driver Roxy.

 

Det har krävts hårt arbete att få allting i ordning. Nu är de satinblå sofforna, mässingslamporna, borden i valnöt, den stora duken, baren och de mjuka fåtöljerna på plats. Golvet har lagts om, taket och målats och väggar har byggts upp.

– Jag hade en vision från början hur det skulle se ut, med färgvalet bland annat. Det blev faktiskt bättre än jag hade tänkt mig, säger Daniel Lundin.

Totalt 28 platser finns det inne i salongen. Konceptet går ut på att gästerna beställer sin mat i baren, där bakom finns en kök. Därefter kan man äta och se på bio samtidigt. Det är också möjligt att bara se på film och äta i restaurangdelen efteråt.

– Vi kommer servera rätter med kyckling, fisk och kött. Dessutom kommer det att finnas en tapasmeny, säger Daniel Lundin.

De filmer som kommer att visas är ”Solsidan”, ”Ted” (om Ted Gärdestad) och ”Downsizing”. Den sistnämnda är en amerikansk dramakomedi med Rolf Lassgård i en av rollerna. Det finns även en förhoppning om att få visa filmen ”Steg för steg”.

Hur känns det inför öppningen?
– Det är ett nytt koncept vi testar. Men jag hoppas att det kommer bli en bra stämning här, säger Daniel Lundin.

 

Salongen börjar bli klar. 28 platser finns här.

Salongen börjar bli klar. 28 platser finns här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De öppnar i Galleria Boulevard

I februari kommer kedjan till Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:01, 19 januari, 2018

KLART: De öppnar i Galleria Boulevard
Den danska kedjan Søstrene Grene öppnar upp i gallerian. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I mitten av februari kommer en ny butik att slå upp portarna inne i Galleria Boulevard. Den danska kedjan Søstrene Grene öppnar nämligen upp en butik i Kristianstad den 16 februari.

”Systrarna har rullat upp ärmarna och de är redo för premiäröppningen. Den beräknade öppningstiden kan komma att ändras, i sådana fall kommer det att meddelas i evenemanget”, skriver företaget på sin Facebook.

LÄS MER: EXTRA: De flyttar in i Galleria Boulevard

Kedjan säljer bland annat heminredning, kökstillbehör, pappersvaror och leksaker. Butikerna i kedjan får varje vecka in nya produkter, vilka i många fall bara finns att köpa under en kortare period.

Sedan tidigare står det även klart att BR Leksaker och ett ännu inte namngivet gym kommer att öppna i Galleria Boulevard inom den närmsta tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Efter restaurangsuccén – nu vill bröderna öppna i Kristianstad

Kristianstadsbörderna hoppas kunna öppna restaurang i hemstaden. “Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt.”

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:54, 18 januari, 2018

EXTRA: Efter restaurangsuccén – nu vill bröderna öppna i Kristianstad
På bilden är Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

För tre år sedan öppnade Kristianstadsbröderna Fabian Astrén, 23 år och Felix Astrén, 25 år sin restaurang under namnet Grilleriet i Växjö. Det blev en succé som ledde till att de i slutet av förra året vågade ta steget att öppna ytterligare ett matställe.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har de i stort sett haft fullsatt varje lunch. Gästerna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: EXTRA: Restaurangjätten storsatsar – vill öppna i Kristianstad

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger. Det finns en vision om att få etablera en grillrestaurang även i hemstaden.

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där, säger Felix Astrén.

Innan de planerna kan förverkligas vill de dock göra de nuvarande restaurangerna så bra som möjligt.

– Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Text: Karl-Oskar Karlsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng