Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”

27 år gammal flyttades hon ut på kanten. När året summeras mynnade det ut i en landslagsplats och klubblagssuccé. ”Det har varit ett jättebra år”, säger Mia Carlsson i en intervju med 24Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:58, 23 december, 2017

Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”
2017 var året då Mia Carlsson bytte position – och slog sig in i landslaget. Foto: Robert Rosén.

Efter ett turbulent 2016 studsade Kristianstads DFF tillbaka med besked 2017. För Mia Carlsson, 27, blev det en säsong där en nytändning och ett positionsbyte ledde hela vägen till startelvan i landslaget.

– Man kan väl inte klaga direkt, skrattar 27-åringen och fortsätter:

– Det har varit ett jättebra år sett till allting med fotbollen och allting runtomkring. Fullt godkänd.

Ett KDFF som 2017 kunde lägga fokus på fotbollen och enbart fotbollen – samtidigt som nyförvärven gick rakt in och stärkte upp laget – behövde aldrig oroa sig för någon ny bottenstrid. Istället slutade det med en femteplats. En tangering av klubbens bästa placering någonsin.

– För min del var det en ny position i slutet av maj som blev något av en nytändning, faktiskt. Och med det kom hela landslagsbiten. Det kändes som att det blev ett lyft för KDFF att jag fick vara med offensivt också. Det är alltid roligt att spela fotboll men det blev ännu roligare att spela fotboll när man inte behövde stanna på mittlinjen och titta på när laget anfaller. När man fick va med, säger Carlsson när 24Kristianstad möter upp henne på kansliet vid Vilans IP.

170604 Kristianstads Mia Carlsson under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan RosengŒrd och Kristianstad den 4 juni 2017 i Malmš. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

2017 blev ett succéår för Mia Carlsson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.


Bakom det succéartade
positionsbytet, där Mia Carlsson gick från att vara mittbacken som kunde vikariera på vänsterbacken till att bli en permanent ytterback, låg en skadekris. Lyckade omskolningar av lagkamrater – samtidigt som Mia trivdes till vänster – gjorde att det inte heller fanns någon anledning att flytta in centralt igen.

– Det är verkligen tillfälligheter men nånstans händer allting av en anledning också tror jag.

Flytten ut på kanten har även ställt nya krav på Skånes Fagerhult-produkten.

– Det blir mindre nickdueller har man märkt. Ett tag när jag spelade som mittback var det väldigt mycket luftdueller. Nu är det mer löpdueller men det får man jobba på det också.

Och det är bra eller dåligt?
– I början var det mycket adrenalin, så då sprang man bara för att man skulle. Nu har man väl nånstans landat i sin position också. Vilket gör att du verkligen får gå tillbaka till grunden och i varje situation tänka vad du ska göra både offensivt och defensivt. Men jag trivs bra.

Nickduellerna har förbytts mot löpdueller. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nickduellerna har förbytts mot löpdueller. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.


Att Mia Carlsson
trivs bra ute på sin kant är kanske inte heller så konstigt. Det var just det lyckade positionsbytet som innebar att 27-åringen fick chansen i landslaget. Under Pia Sundhages år som förbundskapten fick Mia Carlsson nöja sig med tre landskamper. Sedan Peter Gerhardsson tog över i höstas har tre landskamper spelats – där Mia Carlsson fått speltid i samtliga.

Med en spelstil lämpad för Gerhardssons offensiva filosofi och tidiga indikationer på att hon var på tapeten var dock Mia Carlsson inte alltför förvånad när landslagskallelsen kom.

– Jag kände på mig att jag skulle komma med i truppen till Kroatien, men det var kanske inte givet att jag skulle slå mig in i startelvan. Men vi fick så pass många träningsdagar innan Kroatien och jag kände att det gick så bra. Så efter fyra-fem dagar fick man nånstans ändå en indikation på att ”nej, du får nog spela den här matchen”, säger Mia och fortsätter:

– Samtidigt känner jag att när du är ny in i landslaget och får spela de två första matcherna mot Kroatien och Ungern är det också väldigt tacksamt. Hellre det än att ha mött Frankrike och Danmark det första man gör. Utan det var en lagom inkörningsport nånstans. Det kan man nog tacka motståndet för också, att man fick chansen.

Från att ha varit utanför truppen under Pia till startspelare under Peter. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

För ett halvår sedan var hon utanför landslagstruppen – i dag är hon en startspelare. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.


Efter en succéartad
säsong och en pånyttfödelse i ryggen löpte så Mia Carlssons kontrakt med Kristianstads DFF ut under hösten. Trots intresse från andra klubbar menar försvararen att KDFF var det klara förstahandsvalet. Att få fortsätta på föreningens framgångsrika 2017 och gå in i en ny säsong, på en ny arena, med vind i ryggen.

– Ganska tidigt tog ändå två toppklubbar kontakt. Det var intresse och vi tog det aldrig längre än så. Utan jag hoppades såklart att vi kunde lösa det här med KDFF. Men det var några bitar som skulle lösas för att det skulle bli KDFF, och att de nånstans visar att de vill satsa, säger Mia Carlsson och slår fast:

– För som fotbollsspelare handlar det nånstans om att vinna saker. Jag har spelat här i nio år och har ett silver i Svenska Cupen. Jag vill vinna någonting och ska jag vinna någonting vill jag göra det med KDFF.

Någonstans i horisonten siktar Mia Carlsson på att få sin stora landslagsrevansch, och spela ett stort mästerskap med Sverige. Innan dess siktar dock den pånyttfödda klubbveteranen på att skriva historia med sitt kära KDFF – förhoppningsvis med en medalj redan 2018.

FaktaMia Carlsson
Bor:
Kristianstad.
Ålder: 27.
Familj: Mamma, pappa, storasyster och storebror.
Gör: Fotbollsspelare i KDFF och instruktör på Malmö FF-akademin på Fjälkinge skola.
Position: Vänsterback.
Klubbar: -2002 Skånes Fagerhults IF, 2002-2008 Vittsjö GIK och 2009- Kristianstads DFF.
Landskamper: 6 A-landskamper, 9 U23-landskamper, 11 U19-landskamper och 7 U17-landskamper.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landslagsläger väntar KDFF-talanger

Två Kristianstadstalanger på årets första landslagsläger.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:18, 22 januari, 2018

Landslagsläger väntar KDFF-talanger
Landslagsläger väntar för Saga Jontoft och Kajsa Törnkvist. Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån.

Den 2-6 februari samlas F17-landslaget för årets första Bosönläger. Sammanlagt 34 spelare har kallats utav F17-landslagets nya förbundskapten Pia Sundhage.

Kristianstads DFF har två spelare kallade till samlingen. Försvararen Kajsa Törnkvist är likt nyförvärvet, mittfältaren, Saga Jontoft uttagen till landslagslägret.

LÄS MER: Kristianstadstalanger kallade till Skånelaget

Lägret är en första förberedelse inför vårens kval till U17-EM, som avgörs i Litauen i maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”

Granit Stagova, 20, är inte rädd för känsliga övergångar. "Det är sånt som händer", säger mittfältaren.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:48, 16 januari, 2018

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”
Granit Stagova.

Förra säsongen tog han steget från Kristianstad FC till Mjällby.

Ett år senare lämnar mittfältstalangen Listerlandet och Mjällby för spel i den historiska rivalen Landskrona BoIS.

LÄS MER: Granit Stagova klar för Landskrona BoIS

Granit Stagova, 20, är inte rädd för att göra de känsliga övergångarna, precis.

– Det är fotboll. Det är sånt som händer. Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv och på min framtid. Och det finns ju värre flyttar man kan göra, säger Stagova.

Kristianstadssonen skrattar.

Han är redo för nästa kapitel i fotbollskarriären – och han är tvärsäker på att superettan-nykomlingen Landskrona BoIS var det perfekta valet för honom.

– Det fanns lite annat intresse från superettan också, men Landskrona kändes helt perfekt för mig, säger Granit Stagova.

Mittfältaren berättar att Landskronas huvudtränare, Agim Sopi, har jagat honom i två års tid.

– Så nu blir det tredje gången gillt, skrattar Granit Stagova.

Just Agim Sopi var en stor anledning bakom talangens beslut att flytta sydvästut.

– Man märker hur passionerad han är för fotbollen och för klubben. Det känns som han är redo att göra allt för laget, säger Stagova.

Om ett par veckor går flyttlasset till Landskrona för Kristianstadsgrabben.

– Det blir bra. Jag känner några där sedan innan. Adi Nalic (tidigare i Mjällby) känner jag och sedan har jag bott tillsammans med anfallaren Karim Sadat i Malmö under min tid i MFF, säger Granit Stagova.

Kontraktet med BoIS är skrivet över två år.

– Det ska bli riktigt kul att träna fotboll igen. Jag är taggad på att hjälpa BoIS ännu högre upp nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Granit Stagova klar för Landskrona BoIS

Kristianstadskillen Granit Stagova, 20, lämnar Mjällby – är klar för Landskrona BoIS.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:03, 16 januari, 2018

Granit Stagova klar för Landskrona BoIS
Granit Stagova.

Granit Stagova – med ett förflutet i Malmö FF och Kristianstad FC – har en lysande säsong bakom sig i Mjällby AIF och var en starkt bidragande pjäs till att Blekingelagets lyckades knipa kvalplatsen uppåt.

Mjällby föll förvisso sedan i kvalet mot Örgryte – men nu blir det ändå superettanspel för Kristianstadskillen Granit Stagova.

Den 20-årige mittfältaren är klar för den nyblivne superettanklubben Landskrona BoIS. Det bekräftar klubben via sin hemsida.

– Åter en spelare med hyfsad lokal anknytning. Han har fått bra utbildning i MFF och skapat sig seniorrutin i Kristianstad och Mjällby, säger Peter Swärdh till klubbens hemsida.

– Granit svarade för många mål och assist i Mjällby och känns som en spelare som kan utvecklas till först och främst en bra Superettanspelare, säger Peter Swärdh.

Granit Stagova själv är helnöjd över att göra flytten till sydvästra Skåne.

– Det känns fantastiskt roligt att jag äntligen hamnat i BoIS. Jag har ju varit på väg hit tidigare men då har det inte blivit någon övergång, säger Stagova.

Kontraktet med Landskrona BoIS är skrivet över de kommande två säsongerna.

– Anledningen till att jag vill till BoIS är främst huvudtränare Agim Sopi men också att laget spelar en attraktiv fotboll och jag kan utvecklas för att ta steget ut i Europa.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Argentinsk kvartett till Kristianstad FC

Tränaren bekräftar – fyra nya spelare klara för KFC.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:00, 16 januari, 2018

Argentinsk kvartett till Kristianstad FC
Serdar Dayat bekräftar att fyra argentinska spelare ansluter till Kristianstad FC. Foto: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån.

På måndagskvällen slog nyheten ner som en bomb. Kristianstad FC kickar tränaren Atli Edvaldsson och istället tar sportchefen Serdar Dayat över tränaransvaret i föreningen.

Det utbredda missnöjet med islänningen ska dock inte ha stått i vägen för nyförvärv – då ordförande Lars Åkerman bekräftade att flera nya spelare ännu inte är presenterade.

LÄS MER: KFC-spelarens chock: ”De kanske vet något som jag inte vet”

– Nej, det är inga problem att locka spelare till klubben. Det är mer en fråga vilka vi väljer och vilka spelare vi vill ha. Just nu är vi väldigt nöjda med de vi har och alla våra nyförvärv har inte offentliggjorts ännu, sa Åkerman till 24Kristianstad på måndagskvällen.

Nu uppger Kristianstadsbladet att fyra nya spelare kommer ansluta från den argentinska samarbetsklubben Club Atlético San Jorge. Det rör sig om Fernando Moreyra (vänsterback), Maximilian Cabana (vänstermittfältare), Romero (högermittfältare) och Goido Boraiva (anfallare).

– De kommer att vara på plats om cirka tio dagar, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstadsbladet.

Den gångna säsongen hade Kristianstad FC två spelare på lån från Club Atlético San Jorge. Mittbacken Paulo Ippolito har kritat på för en förlängning med klubben medan anfallaren Andres Mansilla vänt hem till Argentina.

Tidigare i vinter har Kristianstad FC gjort klart med Max Rundqvist och Fabian Velander.

FaktaSilly Season i Kristianstad FC
In: Max Rundqvist (Hanaskogs IS), Fabian Velander (Nosaby IF), Fernando Moreyra (Club Atlético San Jorge), Maximilian Cabana (Club Atlético San Jorge), Romero (Club Atlético San Jorge) och Goido Boraiva (Club Atlético San Jorge)
Ut: Omar Dampha (Mjällby AIF), Albert Ejupi (Varbergs BoIS), Nahom Girmai (Varbergs BoIS), Emil Åberg (Eskilsminne IF), Antonio Rojas (IK Wormo), Oliver Ekroth (Degerfors IF), Sixten Mohlin (Dalkurd FF) och Andres Mansilla (Club Atlético San Jorge).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Division 2-försvarare förstärker Nosaby

Åttonde nyförvärvet klart för Nosaby.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:39, 16 januari, 2018

Division 2-försvarare förstärker Nosaby
Philip Wikström hämtas in från IFK Hässleholm. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Nosaby IF fortsätter att rusta för division 2-comebacken. På måndagen presenterade föreningen sitt åttonde nyförvärv inför den kommande säsongen.

Från blivande seriekollegan IFK Hässleholm ansluter nämligen Philip Wikström, 24. Den mångsidige försvararen kan husera såväl centralt som på kanten och har tidigare även spelat seniorfotboll för LB07 och FC Rosengård.

LÄS MER: Försvararen lämnar Mjällby för Nosaby

I samband med offentliggörandet av Wikström-värvningen meddelade Nosaby även att det är klart att yttermittfältaren Julian Grozdanovski, 26, stannar i klubben. Den gångna säsongen var Grozdanovski bäste poängplockare när Nosaby vann trean.

FaktaSilly Season i Nosaby IF
In:
 Max Sandberg (IFK Osby), Linus Lindfors (Älmhults IF), Carl Rosdahl (Hjärsås/Värestorps IF), Hampus Golstrand (Trelleborgs FF U19), Kevin Ketteridge (Tomelilla IF), Elias Andersson (Kristianstad FC U19), Axel Jidorf (Mjällby AIF) och Philip Wikström (IFK Hässleholm).
Ut: Andreas Dahlblom (Brösarps IF), Carl Stockwell (Tomelilla IF), Max Nilsson (Mjällby AIF U19), Fabian Velander (Kristianstad FC), Marko Zebic (Klubb ej klar) och Jens Johnsson (Slutar).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng