Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”

27 år gammal flyttades hon ut på kanten. När året summeras mynnade det ut i en landslagsplats och klubblagssuccé. ”Det har varit ett jättebra år”, säger Mia Carlsson i en intervju med 24Kristianstad.

Robert Rosén

Kl.12:58, 23 december, 2017

Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”
2017 var året då Mia Carlsson bytte position – och slog sig in i landslaget. Foto: Robert Rosén.

Efter ett turbulent 2016 studsade Kristianstads DFF tillbaka med besked 2017. För Mia Carlsson, 27, blev det en säsong där en nytändning och ett positionsbyte ledde hela vägen till startelvan i landslaget.

– Man kan väl inte klaga direkt, skrattar 27-åringen och fortsätter:

– Det har varit ett jättebra år sett till allting med fotbollen och allting runtomkring. Fullt godkänd.

Ett KDFF som 2017 kunde lägga fokus på fotbollen och enbart fotbollen – samtidigt som nyförvärven gick rakt in och stärkte upp laget – behövde aldrig oroa sig för någon ny bottenstrid. Istället slutade det med en femteplats. En tangering av klubbens bästa placering någonsin.

– För min del var det en ny position i slutet av maj som blev något av en nytändning, faktiskt. Och med det kom hela landslagsbiten. Det kändes som att det blev ett lyft för KDFF att jag fick vara med offensivt också. Det är alltid roligt att spela fotboll men det blev ännu roligare att spela fotboll när man inte behövde stanna på mittlinjen och titta på när laget anfaller. När man fick va med, säger Carlsson när 24Kristianstad möter upp henne på kansliet vid Vilans IP.

170604 Kristianstads Mia Carlsson under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan RosengŒrd och Kristianstad den 4 juni 2017 i Malmš. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

2017 blev ett succéår för Mia Carlsson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.


Bakom det succéartade
positionsbytet, där Mia Carlsson gick från att vara mittbacken som kunde vikariera på vänsterbacken till att bli en permanent ytterback, låg en skadekris. Lyckade omskolningar av lagkamrater – samtidigt som Mia trivdes till vänster – gjorde att det inte heller fanns någon anledning att flytta in centralt igen.

– Det är verkligen tillfälligheter men nånstans händer allting av en anledning också tror jag.

Flytten ut på kanten har även ställt nya krav på Skånes Fagerhult-produkten.

– Det blir mindre nickdueller har man märkt. Ett tag när jag spelade som mittback var det väldigt mycket luftdueller. Nu är det mer löpdueller men det får man jobba på det också.

Och det är bra eller dåligt?
– I början var det mycket adrenalin, så då sprang man bara för att man skulle. Nu har man väl nånstans landat i sin position också. Vilket gör att du verkligen får gå tillbaka till grunden och i varje situation tänka vad du ska göra både offensivt och defensivt. Men jag trivs bra.

Nickduellerna har förbytts mot löpdueller. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nickduellerna har förbytts mot löpdueller. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.


Att Mia Carlsson
trivs bra ute på sin kant är kanske inte heller så konstigt. Det var just det lyckade positionsbytet som innebar att 27-åringen fick chansen i landslaget. Under Pia Sundhages år som förbundskapten fick Mia Carlsson nöja sig med tre landskamper. Sedan Peter Gerhardsson tog över i höstas har tre landskamper spelats – där Mia Carlsson fått speltid i samtliga.

Med en spelstil lämpad för Gerhardssons offensiva filosofi och tidiga indikationer på att hon var på tapeten var dock Mia Carlsson inte alltför förvånad när landslagskallelsen kom.

– Jag kände på mig att jag skulle komma med i truppen till Kroatien, men det var kanske inte givet att jag skulle slå mig in i startelvan. Men vi fick så pass många träningsdagar innan Kroatien och jag kände att det gick så bra. Så efter fyra-fem dagar fick man nånstans ändå en indikation på att ”nej, du får nog spela den här matchen”, säger Mia och fortsätter:

– Samtidigt känner jag att när du är ny in i landslaget och får spela de två första matcherna mot Kroatien och Ungern är det också väldigt tacksamt. Hellre det än att ha mött Frankrike och Danmark det första man gör. Utan det var en lagom inkörningsport nånstans. Det kan man nog tacka motståndet för också, att man fick chansen.

Från att ha varit utanför truppen under Pia till startspelare under Peter. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

För ett halvår sedan var hon utanför landslagstruppen – i dag är hon en startspelare. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.


Efter en succéartad
säsong och en pånyttfödelse i ryggen löpte så Mia Carlssons kontrakt med Kristianstads DFF ut under hösten. Trots intresse från andra klubbar menar försvararen att KDFF var det klara förstahandsvalet. Att få fortsätta på föreningens framgångsrika 2017 och gå in i en ny säsong, på en ny arena, med vind i ryggen.

– Ganska tidigt tog ändå två toppklubbar kontakt. Det var intresse och vi tog det aldrig längre än så. Utan jag hoppades såklart att vi kunde lösa det här med KDFF. Men det var några bitar som skulle lösas för att det skulle bli KDFF, och att de nånstans visar att de vill satsa, säger Mia Carlsson och slår fast:

– För som fotbollsspelare handlar det nånstans om att vinna saker. Jag har spelat här i nio år och har ett silver i Svenska Cupen. Jag vill vinna någonting och ska jag vinna någonting vill jag göra det med KDFF.

Någonstans i horisonten siktar Mia Carlsson på att få sin stora landslagsrevansch, och spela ett stort mästerskap med Sverige. Innan dess siktar dock den pånyttfödda klubbveteranen på att skriva historia med sitt kära KDFF – förhoppningsvis med en medalj redan 2018.

FaktaMia Carlsson
Bor:
Kristianstad.
Ålder: 27.
Familj: Mamma, pappa, storasyster och storebror.
Gör: Fotbollsspelare i KDFF och instruktör på Malmö FF-akademin på Fjälkinge skola.
Position: Vänsterback.
Klubbar: -2002 Skånes Fagerhults IF, 2002-2008 Vittsjö GIK och 2009- Kristianstads DFF.
Landskamper: 6 A-landskamper, 9 U23-landskamper, 11 U19-landskamper och 7 U17-landskamper.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad FC – Lunds BK

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Riktar kritik mot offensiven – efter premiärens stora antiklimax.

André Eriksson

Kl.19:24, 14 april, 2018

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”
Jesper Modig. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC:s nya lagkapten Jesper Modig skickade en stenhård bredsida i midjehöjd till gamla laget Lunds BK inför lördagens derbydrabbning.

När 23-åringen ombads tippa matchen för klubbens hemsida slog han till med det kaxiga slutresultatet 6–0 till KFC.

LÄS MER: KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Men det var Lunds BK som fick det sista ordet – minst sagt.

Inför 1 518 åskådare på nya arenan snodde nykomlingen med sig alla tre poängen hem.

Efter slutsignalen låg Jesper Modig kvar en lång stund på planen och begravde huvudet i tröjan.

– Det är mycket som snurrar i skallen just nu, säger han.

– Framför allt är jag besviken. Vi har byggt en ny arena, det kommer en massa folk och det blir en stor press. Den pressen måste man älska som fotbollsspelare, men tyvärr lever vi inte upp till förväntningarna i dag.

Hur känns det att åka på en sån här nit mot just Lunds BK?
– Det är bara att gratulera dem. De gör en bra match och tar tre poäng. Jag kan inte klandra dem.

Två matcher – och två förluster mot två nykomlingar. Hur långt känner du att ni har kommit med lagbygget efter en orolig vinter?
– Det har varit en orolig vinter, men det hade varit värre om ingenting hade funkat och vi hade förlorat med 0–7, säger Jesper Modig.

– Vi tränar varje dag och kommer träna varje dag även i fortsättningen. Vi vet vad vi ska jobba på och vi kommer att jobba på det. Detta är de spelarna vi har och får göra det bästa av det.

Vad behöver ni jobba på?
– Jag tycker vi ska försöka göra mål. Tråkigt svar men sån är fotbollen. Gör man fler mål än motståndaren så vinner man. Defensivt ser det bra ut – men offensivt finns det att jobba på.

Nästa KFC-match är återigen på hemmaplan. Och dessutom ett nytt Skånederby. Ängelholms FF kommer på besök måndagen den 23 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Stora besvikelsen: "Jag är ledsen för Kristianstad och alla fans"

André Eriksson

Kl.19:04, 14 april, 2018

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten
Andréas Grahm gick mållös ur lördagens derbymatch mot Lunds BK. Foto: Bildbyrån

Det var upplagt för en häftig premiär för Kristianstad FC på nya Kristianstad fotbollsarena.

Med 1 518 potentiella fans på läktaren skulle laget vinna över stadens fotbollsälskare och få dem att bli flitiga besökare även i framtiden.

LÄS MER: Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Då kom nykomlingen Lunds BK och sabbade allt. Skånekonkurrenten stängde ner KFC fullständigt och smet till slut hem med en 0–1-seger efter en riktig ”smash and grab”.

Målet kom till efter ett lång inkast i mitten av den andra halvleken.

Serdar Dayat skakade på huvudet efteråt.

– Jag vet inte vad mer vi ska göra, suckade KFC-tränaren och fortsatte:

– Vi visste att de skulle spela långbollar. Och vi visste att de vara farliga på fasta situationer. De gjorde mål på ett precis likadant sätt som mot Mjällby i en vänskapsmatch.

Kristianstad FC flyttade fram alla sina offensiva pjäser och bytte in offensiva spelare i jakt på ett kvitteringsmål. Man skickade långboll efter långboll in i boxen – utan resultat.

Närmast kom Fernando Moreyra och Andréas Grahm efter en bisarr trippelchans. Först sköt Moreyra i stolpen. Bollen studsade ut till Grahm, som sköt i ribban – och sedan nickade Moreyra i ribban på nästa retur.

– När bollen kommer in i boxen måste vi vara hungriga. Vi måste vara mer vakna, säger Serdar Dayat.

Det massiva KFC-trycket gav aldrig utdelning.

Premiärfesten på den nya arenan slutade med ett riktigt antiklimax.

– Jag är ledsen för Kristianstad och för alla fans som kom hit i dag, säger Serdar Dayat – och slår ut med armarna:

– Om ni vill peka ut en skyldig så skriv ”Serdar Dayat”. Jag tar på mig det.

KFC har inlett säsongen med två derbyförluster mot två nykomlingar – och det går inte säga annat än att laget har fått en mardrömsstart på 2018.

Serdar Dayat menar dock att det kommer se bättre ut ju längre säsongen lider.

– Men bli inte förvånade om det är en ny startelva i nästa match, säger han.

FaktaDivision 1 södra, omgång 2
Kristianstad FC–Lunds BK 0–1 (0–0)
Målen: 0–1 (57) Martin Overgaard.
Varningar, KFC: Niklas Jönsson.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstad FC: Joel Hallgren (mv) – Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Jesper Modig (K), Fernando Moreyra – André Kamp (ut 85), Emamnuel Okine, Niklas Jönsson (ut 82), Maximaliano Cabana (ut 64) – Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Ersättare: Yonathan Getachew (in 64), Almir Taletovic (in 82), Mohammed Ali Rubi Kweder (85).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KDFF – VITTSJÖ

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären

Historiska premiärmatchen på nya arenan lockade storpublik.

André Eriksson

Kl.15:28, 14 april, 2018

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären
Foto: Bildbyrån

Den historiska premiärmatchen mellan Kristianstads DFF och Vittsjö GIK lockade storpublik (1 518 åskådare) till nya Kristianstad fotbollsarena.

Och det såg ut att bli en rejäl fotbollsfest. KDFF inledde klart vassast och skapade flera heta målchanser.

Hemmalaget tog också ledningen med 1–0 genom Therese Ivarsson – den stekhete mittbacken som gjorde hattrick i genrepet mot IFK Kalmar.

1–0 stod sig fram till paus. Därefter skulle en riktig kalldusch komma för KDFF.

Den andra halvleken hade inte ens varat en minut när gästernas stjärnvärvning Michelle de Jongh slog till med en halvvolley från 25 meter.

Bollen dök över Mia Olsson och blev en riktig delikatess. 1–1.

Matchen böljade fram och tillbaka och de båda lagen bjöds på stora lägen att göra mål – men effektiviteten lyste med sin frånvaro och matchen slutade 1–1.

Därmed lever derbyspöket för Kristianstads DFF.

Det brandgula laget har inte slagit sin Skånerival sedan den 26 juli 2015, vilket betyder sex raka derbyn mot Vittsjö utan seger.

Anmärkningsvärd statistik är också att inte en av de senaste sex mötena har slutat med fler än två gjorda mål.

– Det är ingen välspelad match, men det sällan premiärer och det är sällan derbyn, konstaterade Vittsjötränaren Thomas Mårtensson efteråt.

– Det känns bittert just nu. Ledningen i halvlek var rättvis, men vi går ut i andra halvlek och gör ett ovanligt misstag i vårt presspel. Då straffar de oss direkt med ett väldigt snyggt mål och det blir lite extra premiärnerver när vi får 1–1 emot oss så tidigt i andra halvlek, säger KDFF:s tränare Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir.

Therese Ivarsson blev historisk första målskytt på den nya arenan.

– Det känns bra, säger hon.

FaktaDamallsvenskan, omgång 1
Kristianstads DFF–Vittsjö GIK 1–1 (1–0) 
Målen: 1–0 (36) Therese Ivarsson, 1–1 (46) Michelle de Jongh.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstads DFF (4–3–3): Mia Olsson (mv) – Josefine Rybrink, Therese Ivarsson, Sif Atladottir, Mia Carlsson (ut 80) – Rita Chikwelu, Becky Edwards, Alice Nilsson – Hanna Sandström (ut 68), Ogonna Chukwudi (ut 87), Amanda Edgren.
Ersättare: Evelina Duljan (in 68), Kajsa Törnkvist (in 80), Tine Schryvers (in 87).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen

Kristianstad FC blev utan poäng i premiären.

Robert Rosén

Kl.15:59, 7 april, 2018

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen
Robin Eliasson Hofsö sänkte Kristianstad FC. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Kristianstad FC fick en riktig kalldusch i premiären av Söderettan. Bara tre minuter in på matchen tog nykomlingen Eskilsminne IF ledningen. Efter en hörna tryckte nämligen Mathias Unkuri in 1-0 till hemmalaget.

Ledningen höll också i sig länge. Först i den 74:e matchminuten kunde nämligen Kristianstad FC få in den efterlängtade kvitteringen.

LÄS MER: Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

Nye Maximiliano Cabana lyfte då in en lång frispark. Efter att både Emmanuel Okine och Guido Barreyro avslutat fick KFC en tredje chans, på efterdyningarna av frisparken. Där klev Andréas Grahm fram och tryckte in 1-1-målet med kvarten kvar av matchen.

Det var dock hemmalaget som skulle få det sista ordet. I den 84:e minuten skarvade nämligen inhopparen Robin Eliasson Hofsö in 2-1, efter att tidigare KFC-spelaren Emil Åberg stått för framspelningen.

– Man har inte råd att göra misstag på den här nivån, då straffas man direkt. Vi missar att rensa undan bollen vid det första målet och vid deras andra, så tappar vi boll på mittplan när hela laget är på väg framåt, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstad FC:s webbplats.

I jakten på en kvittering satsade Kristianstad allt mer offensivt, och slängde in den 15-åriga debutanten Sebastian Nanasi i slutminuterna. Bortalaget förmådde dock inte att få in ett 2-2-mål – utan istället kunde Eskilsminne avgå med alla tre poängen.

– Jag tycker att vi ändå gör en ok insats och vi ska väl egentligen vinna den här matchen. Vi skapar chanserna, inte minst i andra halvlek, säger Andréas Grahm.

Nästa match för Kristianstad FC är hemmapremiären mot Lunds BK om en vecka.

FaktaDivision 1 Södra
Eskilsminne IF 2-1 Kristianstad FC

Målen:
1-0 Mathias Unkuri (3), 1-1 Andréas Grahm (74), 2-1 Robin Eliasson Hofsö (84).
Laget: Joel Hallgren - Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Emmanuel Okine (91, Sebastian Nanasi), Fernando Moreyra - Truls Verngren (69, Ahmed Hassan), Niklas Jönsson, Saikou Jawneh (61, André Kamp), Maximiliano Cabana - Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Varningar: Eskilsminne: Jesper Lundborg (72). Kristianstad: Maximiliano Cabana (11), Truls Verngren (31) och Guido Barreyro (81).
Publik: 439, Olympiafältet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

I premiären väntar ett motstånd som Kristianstad FC inte haft möjlighet att titta närmare på. ”Det är en stängd box”, säger Serdar Dayat.

Robert Rosén

Kl.09:45, 7 april, 2018

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”
Eskilsminne IF står för premiärmotståndet för Kristianstads FC:s del. FOTO: Anders Bjurö/Bildbyrån.

Försäsongen är till ända och i eftermiddag vankas det premiär i Division 1 Södra. För Kristianstad FC startar säsongen med ett Skånederby – då man beger sig till Helsingborg för ett möte med Eskilsminne IF.

– Vi har en bortamatch mot en nykomling. Jag tror alla nykomlingar kommer göra allt för att stanna i Division 1. De har dessutom spelat i Division 1 tidigare. De vet hur det fungerar här, säger KFC-tränaren Serdar Dayat.

LÄS MER: KFC har sikte på ny topp fem-placering

Bortsett att Eskilsminne spelat i Division 1 Södra förut, har en tränarduo med fina spelarmeriter och en viss Emil Åberg på topp är dock kunskapen om nykomlingen låg.

– Vi har inte kunnat titta på dem. För schemat har överlappat hela tiden. Då vi var i Turkiet fanns det bara ett tillfälle att se dem, men då kunde vi inte. Av den anledningen tycker jag att första matchen är svår, säger Dayat och lägger kort därpå till:

– Det är en stängd box men kanske är vi också en stängd box för dem. Det kommer bli en fajt mellan två lag som vill ha poäng. De kommer kanske agera lite defensivt i början, vi får se.

Enligt tränaren kommer KFC även få anpassa sig till en något annorlunda plan i premiärmatchen.

– Jag har hört att planerna där inte är som våra. Underlaget är hårdare och mer plastigt. Är det en fördel för dem? Det vet jag inte. Om de har tränat där i många dagar kan det vara det, men jag kan inte säga att det är en fördel för dem eller för oss. Vi får se i morgon.

 

Nykomlingen Eskilsminne IF nådde förra året en andraplats i Division 2 Västra Götaland, via kval knep de sedan en Division 1-plats framför FC Trollhättan.

FaktaEskilsminne IF - Kristianstad FC
När:
14:00
Var: Olympiafältet, Helsingborg
Läget i KFC: På skadelistan återfinns Jesper Modig och Abdullah Hameed. Dessutom avgörs Paulo Ippolitos medverkan beroende på om domaren godkänner det ansiktsskydd som han behöver använda efter att han brutit näsan. Utöver det missar Juan Mendonca matchen då pappersarbetet från Argentina inte är klart än, medan Bjarni Mark Antonsson flyttat hem till Island.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng