Kristianstad har landets bästa bostadsmarknad | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Kristianstad har landets bästa bostadsmarknad

Vill du har mycket pengar över när du köpt en bostad? Då är det i Kristianstad du ska bo. Det visar en ny rapport.

Henrik Nordell

Kl.11:47, 21 december, 2017

Kristianstad har landets bästa bostadsmarknad
I Kristianstad har man mest pengar över när bostaden är betald.

När Sparbanken nyligen presenterade sitt boindex för det tredje kvartalet, så ligger Kristianstad bäst till i hela Sverige. Kartläggningen visar hur mycket hushållen har över i plånboken efter att de har köpt en villa eller lägenhet. Med ett index på 143,4 för hus och 131,8 för bostadsrätter toppar Kristianstad listan.

Siffran bygger på en komplicerad uträkning utifrån hur stora inkomster hushållen har, hur mycket de betalar i ränta och vad bostäderna kostar att köpa. När boindexet är över 100 så betyder det att hushållen använder mindre än 30 procent av den disponibla inkomsten till sina boendekostnader.

En förbättrad ränta och ökade inkomster är en förklaring till varför Kristianstad ligger bra till. Ytterligare en faktor enligt banken är att staden har många hyresrätter centralt, något som gör att priserna på bostäder inte sticker iväg lika snabbt som i Stockholm.

Nationellt sett steg det genomsnittliga boindexet till 117,7 under det tredje kvartalet. I rapporter från Sparbanken konstaterar man att marginalerna är mycket låga i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, speciellt när det gäller bostadsrätter. Det konstateras samtidigt att prisökningen på bostäder håller på att bromsas in.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden

Samtidigt kan svenskarna tänka sig att betala mer för solceller och gym hemma.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 20 april, 2018

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden
Foto: Pixabay, Pxhere.

Svenskarna blir allt mer medvetna när det kommer till såväl hälsa som hållbarhet, något som även visar sig när det kommer till vårt boende.

I en ny rapport från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, visar det nämligen sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.

Gfk Norm har gjort en undersökning där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Svenskarna vill dock samtidigt att vissa saker ska bli billigare hemma. Främst vill vi att värme och vatten ska bli billigare, följt av uthyrningen av gemensamma utrymmen och el. Det uppger var tredje svarande.

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för, toppar gym och pool listan. Det uppger var tredje. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger.

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:
1. Solceller 18 %
2. Gym 18%
3. Garage/parkeringsplatser 17 %
4. Övervakningskameror 17 %
5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför 16 %

Det vill bostadsrättsägare ska bli billigare:
1. Värme och vatten 32%
2. Uthyrning av gemensamma utrymmen 30%
3. El 27%
4. Förvaltningsfrågor 26%
5. Sopsortering 23%
6. TV och internet 20%
7. Städning 15%
8. Försäljning av gemensamma utrymmen 10%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklarnas nya trick för att styla din bostad

"Gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad."

Matilda Larsson

Kl.15:19, 20 april, 2018

4 bilder
 • Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.

Relativt många som ska sälja sin bostad väljer att anlita en stylist för att inreda bostaden inför en försäljning.

Vissa upplever dock en osäkerhet om investeringen som en home styling innebär är lönsam, enligt Fastighetsbyrån. Nu finns därför ett nytt, enklare alternativ som kallas digital styling. Utifrån originalfoton av bostaden tas nya stylade bilder fram med annan inredning och andra materialval.

– Generellt så tycker våra mäklare att home styling fungerar, framförallt för att det gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om en styling kommer att vara lönsamt och då kan den här digitala varianten vara ett bra alternativ, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

För att testa det nya konceptet så har Fastighetsbyrån stylat en bostad med renoveringsbehov i tre olika stilar. Spekulanterna kan se originalbilder på bostaden samt vissa bilder stylade i skandinavisk, industriell och kolonial stil.

– Jag tycker att det här är ett bra exempel på en bostad där spekulanter kan behöva hjälp för att se potentialen. De stylade bilderna ger verkligen en helt annan känsla och de olika stilarna ger även inspiration till olika sätt att inreda och renovera. Vi hoppas att det här kan vara positivt och underlätta för både säljare och spekulanter, säger Johan Vesterberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Kristianstads bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:09, 19 april, 2018

LISTA: Här är Kristianstads bästa mäklare
Foto: Wikimedia Commons.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Kristianstads kommun:

1. Lena Fridlund Danielsson, Mäklarhuset

2. Lotta Mörnstam, Mäklarhuset

3. Charlott Nilsson, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

3. Paul Olsson, Möllebackens Fastighetsförmedling

3. Emma Gustafsson, Hemnia Fastighetsförmedling

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan

Här är sakerna du bör ha koll på för att undvika bränder när du vårstädar.

Matilda Larsson

Kl.08:14, 19 april, 2018

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan
Foto: Matilda Larsson. Grafik: Pixabay.

Vårstädningen är i full gång i många hem och många öppnar upp sommarstugor som varit stängda hela vintern.

Elsäkerhetsverket varnar nu för elrelaterade bränder och tipsar vad man bör tänka på då elprodukterna ansluts till elnätet.

Vid säsongens första besök i sommarstugan är det till exempel bra att se över stugans elprodukter eftersom elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då apparaterna varit oanvända och avstängda.

Kontrollera också att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Använd också laddare som är avsedda för produkten.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Har din sommarstuga jordfelsbrytare ska du kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, tipsar Elsäkerhetsverket.

Se till att säkringarna i proppskåpet fungerar. Om de är av den gamla sorten se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår på gruppcentralen.

När du stänger av eller slår på gamla kylskåp och frysar ska du vara uppmärksam. Enligt Elsäkerhetsverket kan kompressorn i dessa ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet bakom kylskåpet ibland i de fall du kommer åt.

Även om eluttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna i väggen är det. Äldre byggnader är ofta inte anpassade till dagens användning av elapparater, vilket kan innebära att elledningarna blir överbelastade.

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör till exempel en renovering av ett äldre hus även omfatta elanläggningen. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna i huset ska du kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Tornhuset åter ett av landets mest besökta

Här är de populäraste Kristianstadsbostäderna på Hemnet.

Robert Rosén

Kl.20:53, 15 april, 2018

Tornhuset åter ett av landets mest besökta
Villan i Önnestad var en av de mest klickade vecka 14.

24749893

1. Focks väg, Önnestad. Utgångspris: 2 800 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
För två veckor sedan var Villa Olastorp i Önnestad en av de mest besökta i landet. Tornhuset ligger fortsatt ute till försäljning och var välbesökt även den gångna veckan, då den nådde en femteplats i landet. Läs mer om villan här.

LÄS MER: EXTRA: Enormt intresse för unika huset utanför Kristianstad

82489df4-3f71-452e-8f72-c5570fa45941

2. Tyge Sneckes väg, Österslöv. Utgångspris: 4 700 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
En modern och lyxig villa som uppfördes 2014. Den stora villan har sju rum, varav flera har utgång till uteplats och trädgård. Välplanerad bostad med utsikt  över Råbelövssjön. Mer läsning om villan finner du här.

parkvagen-26_2hchxc

3. Parkvägen, Egna Hem, Kristianstad. Utgångspris: 4 470 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
En 140 kvadratmeter stor villa, med tre stycken sovrum. Den fräscha källaren erbjuder plats för förvaring. Utvändigt finns ett soldäck med spabad. Garaget har i sin tur plats för två bilar. Här kan du läsa mer om bostaden.

skanslinjevagen-5a_bi6vdm

4. Skanslinjevägen, Öllsjö. Utgångspris: 880 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
En liten enplansvilla med en mer än 100-årig historia. Boendet fungerar både som året-runt-boende eller fritidshus – beroende på vad köparen föredrar. Tre rum ryms på 80 kvadratmeter. Du kan läsa mer om bostaden här.

5a293560-37f7-11e8-b37d-4308d64fee30

5. Skärdalsvägen, Vä. Utgångspris: 1 395 000 kronor.
Foto: Hemnia Fastighetsförmedling/Hemnet.
50-talsvilla med sex stycken rum. I anslutning till boendet finns ett garage på 100 kvadratmeter, lämpligt för mindre verksamhet. Trädgårdstomten är stor och lätt kuperad. Vidare läsning om Vä-villan finner du här.

sfdcaa66461c83e44369fba3410b6ba024f_x

6. Hardeknuts Väg, Öllsjö. Utgångspris: 3 750 000 kronor.
Foto: HusmanHagberg/Hemnet.
En modern villa med en öppen planlösning. Beläget på en hörntomt med tre stycken sovrum och ett inglasat uterum, användbart året om. Förråd och spabad finns utvändigt. Här hittar du mer läsning om villan.

arrodsvagen-20_v0sc1p

7. Årrödsvägen, Djurröd. Utgångspris: 695 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Liten villa på 127 kvadratmeter i Djurröd. Fastigheten byggdes 1930 och ingången sker via glasverandan. Kamin i vardagsrummet och uthus för förvaring. Här ser du hela annonsen för Djurrödsvillan.

f6d031e0-31d3-11e8-84cb-393720bbce2b

8. Ljungåsvägen, Äspet, Åhus. Utgångspris: 8 300 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
Unik, arkitektritad villa i 2,5-plan. Uppfördes 2010 och har en samlad bo- och biarea på 300 kvadratmeter, där det ryms nio rum. Ett mindre gästhus finns även på tomen. Vidare läsning om bostaden finner du här.

15221356181162172601

9. Knut den stores väg, Skepparslöv. Utgångspris: 3 890 000 kronor.
Foto: Hemverket/Hemnet.
Påkostat enplanshus från 2015, som är beläget i ett nybyggt villaområde. Totalt fem rum och kök finns i bostaden. Stort högtalarsystem med tio högtalare finns inbyggt i huset. Läs mer om villan här.

mdiynnwwmdawndk3njmymhw5ng

10. Poppelvägen, Odal, Kristianstad. Utgångspris: 1 195 000 kronor.
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet.
Rymlig hörnlägenhet på 90 kvadratmeter. Trean har genomgått en totalrenovering och har modernt kök och ett helkaklat badrum. Månadsavgift på 3 618 kronor. Här finner du mer läsning om lägenheten.

Fotnot: Villor på Manne Måns väg i Åhus och Stenbacksvägen i Öllsjö var bland de tio mest besökta, men hade sålts vid starten av vecka 15. Således har de inte tagits med på listan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng