24Kristianstad granskar

Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt”

Kristianstad FC har en kaosartad höstsäsong bakom sig. Nu flyr spelarna från laget – och vittnar om tvivelaktiga metoder från ledningen. "Han petade mig för att jag inte hade magrutor", säger 17-årige Omar Dampha.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.19:59, 21 december, 2017

Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt”
Albert Ejupi, Nahom Girmai och Omar Dampha.

En rejäl spelarflykt har drabbat Kristianstad FC efter säsongen.

Mittfältskuggen Albert Ejupi och anfallslöftet Omar Dampha valde att inte förlänga sina kontrakt och försvann till Varberg respektive Mjällby.

LÄS MER: KFC:s ordförande försvarar sig: ”Då blir det fullständig anarki”

Kantliraren Nahom Girmai och anfallaren Emil Åberg bröt sina kontrakt i förtid för spel i Varberg och Eskilsminne.

Dessutom har förstekeepern och Malmö FF-lånet Sixten Mohlin aviserat om att han kommer att lämna klubben.

Tunga spelartapp för Kristianstad FC, förstås, som gör att laget får bygga från grunden inför nästa säsong.

Men också på många sätt anmärkningsvärda förluster. Vad är det som gör att spelare från Kristianstad, som är fostrade i klubben, plötsligt inte vill vara kvar i sin moderklubb?

Nu träder Kristianstadstrion Albert Ejupi, Nahom Girmai och Omar Dampha fram och berättar om spelet bakom kulisserna på en stökig höst – och hur de tappade glädjen för fotbollen i samma klubb som de förälskade sig i den.

Allt vände när tränaren Joakim ”Jocke” Persson och mångårige sportchefen Anders Swahn sparkades från sina poster i slutet av september.

Serdar Dayat plockades in från Turkiet som sportchef, samtidigt som den isländske fotbollsikonen Atli Edvaldsson tog över som huvudtränare.

Den drastiska förändringen kom som en chock för spelartruppen och blev startskottet för en stormig och kaosartad höstsäsong.

– Det första ledningen borde ha gjort var att komma till oss spelare och prata om det. Inte gå bakom ryggen på hela klubben, säger den 25-årige mittfältaren Albert Ejupi om besluten att sparka ”Jocke” Persson och Anders Swahn.

Den nye tränaren Atli Edvaldsson fick en drömstart när Kristianstad FC tvålade dit jumbon FC Rosengård med 4–0. Albert Ejupi stångade in en hörna till 2–0 och efter matchen tillägnade han målet till sin förra tränare.

– Det är ”Jocke” som sagt till mig att jag ska gå för det och försöka komma till de lägena, sa han till Kristianstadsbladet.

Mittfältaren var klart missnöjd med tränar- och sportchefsbytet redan då, och nu i efterhand är han fortsatt hårt kritisk till beslutet.

– Kristianstad FC kommer aldrig att få en lika bra tränare som ”Jocke” (Persson). Han var omtyckt av hela truppen. Och man kan säga vad man vill om Anders Swahn – men ingen kommer göra det han har gjort med den här klubben igen. Han byggde upp en grund från ingenstans. Han ä-r Kristianstad FC. Sen får han sparken, säger Ejupi.

Den defensivt inriktade Atli Edvaldsson började gnugga försvarsspel och lade stort fokus på ett hårt jobbande kollektiv. Det gjorde susen på fotbollsplanen. Resultaten fortsatte att gå KFC:s väg och laget lyfte snabbt från bottenträsket.

Men under ytan bubblade missnöjet, enligt den 23-årige yttermittfältaren Nahom Girmai. De nya, mer taktiskt lagda träningarna föll inte Kristianstad Bois alls i smaken.

– Det var ingen fotboll alls. Han (Atli Edvaldsson) bara stod på träningarna och berättade om sitt liv. Ska vi träna eller ska vi ha en historialektion, liksom?, säger Nahom Girmai.

– Och tro mig, jag var inte den enda som var missnöjd. Det var exakt hela laget, säger Girmai.

Den isländske tränarens nya spelfilosofi visade sig vara vägvinnande, men inte särskilt populär hos spelartruppen. Ju fortare KFC klättrade i tabellen, desto sämre blev stämningen i omklädningsrummet.

– Vi spelade världens tråkigaste fotboll. I hemmamatchen mot Mjällby låg vi under med 0–2 i halvtid, och när vi kommer in i omklädningsrummet så säger tränaren att vi ska fortsätta backa hem. Ingen vill spela så, säger Albert Ejupi.

När Atli Edvaldsson insisterade på att spela Ejupi som anfallare, i stället för sin vanliga centrala mittfältsposition, brast det för 25-åringen. Tillsammans med Nahom Girmai vägrade han att spela fler matcher i KFC-tröjan.

Samtidigt förpassades KFC:s stora anfallslöfte Omar Dampha till bänken. Den 17-årige juniorlandslagsspelaren fick chansen med fem starter och flera inhopp under ”Jocke” Persson och imponerade med tre mål och en framspelning.

Men när Atli Edvaldsson kom in i bilden hamnade Dampha snabbt i islänningens frysbox.

Tränarens motivering? Att Omar Damphas magmuskler var för dåligt tränade.

– Han petade mig för att jag inte hade magrutor. Först trodde jag att han skämtade när han sa det, men han var helt seriös. Det var tungt, säger Omar Dampha.

LÄS MER: KFC:s ordförande försvarar sig: ”Då blir det fullständig anarki”

Frustrationen växte hos den unge anfallaren, som började känna sig förfördelad av Edvaldsson.

– Jag krigade hårt på träningarna, men han hyste något agg mot mig. Han var på mig hela tiden, säger Dampha.

Allt nådde sitt klimax när Omar Dampha hamnade i ett fysiskt bråk med Edvaldsson efter en ligamatch mot Skövde.

– Han säger att jag knuffade honom och skrek massa saker, men det gjorde jag inte. Jag gick bara fram och ifrågasatte några saker och sen agerade han aggressivt mot mig, säger anfallaren.

Kristianstad FC stängde av Omar Dampha för resten av säsongen av disciplinära skäl. I mitten på november blev 17-åringen klar för Mjällby på ett treårskontrakt.

Albert Ejupi blev klar för Varberg efter att kontraktet löpte ut.

Nahom Girmai hade ett år kvar på kontraktet, men valde att bryta det för att gå till Varberg. Efteråt förklarade KFC:s sportchef Serdar Dayat överenskommelsen så här för Kristianstadsbladet:

– Vi ville behålla Nahom men han ville inte spela för klubben. Då meddelade vi agenten att han var fri att söka efter en ny klubb men att vi skulle ha 50 000 kronor, säger Serdar Dayat till Kristianstadsbladet.

Enligt sportchefen ska sedan ingen klubb ha varit villig att betala övergångssumman.

– Nahom satt och grät på kontoret och vi (Serdar och tränaren Atli Edvaldsson) tog då beslutet att låta honom gå gratis till alla klubbar utom Mjällby AIF, sa Serdar till Kristianstadsbladet.

Uttalanden som får Nahom Girmai att rasa.

– Det är en ren och skär lögn att jag satt och grät. De vill bara visa att de har kontroll. Jag hade ingenting att gråta för, jag ville bara inte spela för dem, säger Nahom Girmai.

Han fortsätter:

– Och kom inte och säg att jag inte har jobbat för laget. Vi vågade stå upp för oss själva, och det gillade inte han (Atli Edvaldsson), så då skyller de på andra grejer.

Albert Ejupi menar att klubbens baktalande av sina förra spelare i media har varit oproffsigt.

– Jag tycker inte man beter sig så som sportchef och som tränare. Det är inte professionellt, säger han.

Men mest besvikna är trion över att allt som klubben och laget hade slitit för att bygga upp sprack när Serdar Dayat och Atli Edvaldsson kom in och ville sätta sin prägel, menar dem.

– Det är synd att vi splittras. Vem kommer vilja kolla på KFC nu? Man tog inte vara på sina egna produkter och nu kan man knappt tro att det är Kristianstad FC längre. Det ska vara killar från Kristianstad i föreningen. Nu kan det lika gärna vara BW90 eller något som springer runt där på den nya arenan i orangea tröjor, säger Albert Ejupi.

FOTNOT: Kristianstad FC:s tränare Atli Edvaldsson har avböjt att kommentera då han är hemma på Island på julledighet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”

Granit Stagova, 20, är inte rädd för känsliga övergångar. "Det är sånt som händer", säger mittfältaren.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:48, 16 januari, 2018

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”
Granit Stagova.

Förra säsongen tog han steget från Kristianstad FC till Mjällby.

Ett år senare lämnar mittfältstalangen Listerlandet och Mjällby för spel i den historiska rivalen Landskrona BoIS.

LÄS MER: Granit Stagova klar för Landskrona BoIS

Granit Stagova, 20, är inte rädd för att göra de känsliga övergångarna, precis.

– Det är fotboll. Det är sånt som händer. Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv och på min framtid. Och det finns ju värre flyttar man kan göra, säger Stagova.

Kristianstadssonen skrattar.

Han är redo för nästa kapitel i fotbollskarriären – och han är tvärsäker på att superettan-nykomlingen Landskrona BoIS var det perfekta valet för honom.

– Det fanns lite annat intresse från superettan också, men Landskrona kändes helt perfekt för mig, säger Granit Stagova.

Mittfältaren berättar att Landskronas huvudtränare, Agim Sopi, har jagat honom i två års tid.

– Så nu blir det tredje gången gillt, skrattar Granit Stagova.

Just Agim Sopi var en stor anledning bakom talangens beslut att flytta sydvästut.

– Man märker hur passionerad han är för fotbollen och för klubben. Det känns som han är redo att göra allt för laget, säger Stagova.

Om ett par veckor går flyttlasset till Landskrona för Kristianstadsgrabben.

– Det blir bra. Jag känner några där sedan innan. Adi Nalic (tidigare i Mjällby) känner jag och sedan har jag bott tillsammans med anfallaren Karim Sadat i Malmö under min tid i MFF, säger Granit Stagova.

Kontraktet med BoIS är skrivet över två år.

– Det ska bli riktigt kul att träna fotboll igen. Jag är taggad på att hjälpa BoIS ännu högre upp nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

silly season

Granit Stagova klar för Landskrona BoIS

Kristianstadskillen Granit Stagova, 20, lämnar Mjällby – är klar för Landskrona BoIS.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:03, 16 januari, 2018

Granit Stagova klar för Landskrona BoIS
Granit Stagova.

Granit Stagova – med ett förflutet i Malmö FF och Kristianstad FC – har en lysande säsong bakom sig i Mjällby AIF och var en starkt bidragande pjäs till att Blekingelagets lyckades knipa kvalplatsen uppåt.

Mjällby föll förvisso sedan i kvalet mot Örgryte – men nu blir det ändå superettanspel för Kristianstadskillen Granit Stagova.

Den 20-årige mittfältaren är klar för den nyblivne superettanklubben Landskrona BoIS. Det bekräftar klubben via sin hemsida.

– Åter en spelare med hyfsad lokal anknytning. Han har fått bra utbildning i MFF och skapat sig seniorrutin i Kristianstad och Mjällby, säger Peter Swärdh till klubbens hemsida.

– Granit svarade för många mål och assist i Mjällby och känns som en spelare som kan utvecklas till först och främst en bra Superettanspelare, säger Peter Swärdh.

Granit Stagova själv är helnöjd över att göra flytten till sydvästra Skåne.

– Det känns fantastiskt roligt att jag äntligen hamnat i BoIS. Jag har ju varit på väg hit tidigare men då har det inte blivit någon övergång, säger Stagova.

Kontraktet med Landskrona BoIS är skrivet över de kommande två säsongerna.

– Anledningen till att jag vill till BoIS är främst huvudtränare Agim Sopi men också att laget spelar en attraktiv fotboll och jag kan utvecklas för att ta steget ut i Europa.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Argentinsk kvartett till Kristianstad FC

Tränaren bekräftar – fyra nya spelare klara för KFC.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:00, 16 januari, 2018

Argentinsk kvartett till Kristianstad FC
Serdar Dayat bekräftar att fyra argentinska spelare ansluter till Kristianstad FC. Foto: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån.

På måndagskvällen slog nyheten ner som en bomb. Kristianstad FC kickar tränaren Atli Edvaldsson och istället tar sportchefen Serdar Dayat över tränaransvaret i föreningen.

Det utbredda missnöjet med islänningen ska dock inte ha stått i vägen för nyförvärv – då ordförande Lars Åkerman bekräftade att flera nya spelare ännu inte är presenterade.

LÄS MER: KFC-spelarens chock: ”De kanske vet något som jag inte vet”

– Nej, det är inga problem att locka spelare till klubben. Det är mer en fråga vilka vi väljer och vilka spelare vi vill ha. Just nu är vi väldigt nöjda med de vi har och alla våra nyförvärv har inte offentliggjorts ännu, sa Åkerman till 24Kristianstad på måndagskvällen.

Nu uppger Kristianstadsbladet att fyra nya spelare kommer ansluta från den argentinska samarbetsklubben Club Atlético San Jorge. Det rör sig om Fernando Moreyra (vänsterback), Maximilian Cabana (vänstermittfältare), Romero (högermittfältare) och Goido Boraiva (anfallare).

– De kommer att vara på plats om cirka tio dagar, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstadsbladet.

Den gångna säsongen hade Kristianstad FC två spelare på lån från Club Atlético San Jorge. Mittbacken Paulo Ippolito har kritat på för en förlängning med klubben medan anfallaren Andres Mansilla vänt hem till Argentina.

Tidigare i vinter har Kristianstad FC gjort klart med Max Rundqvist och Fabian Velander.

FaktaSilly Season i Kristianstad FC
In: Max Rundqvist (Hanaskogs IS), Fabian Velander (Nosaby IF), Fernando Moreyra (Club Atlético San Jorge), Maximilian Cabana (Club Atlético San Jorge), Romero (Club Atlético San Jorge) och Goido Boraiva (Club Atlético San Jorge)
Ut: Omar Dampha (Mjällby AIF), Albert Ejupi (Varbergs BoIS), Nahom Girmai (Varbergs BoIS), Emil Åberg (Eskilsminne IF), Antonio Rojas (IK Wormo), Oliver Ekroth (Degerfors IF), Sixten Mohlin (Dalkurd FF) och Andres Mansilla (Club Atlético San Jorge).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Division 2-försvarare förstärker Nosaby

Åttonde nyförvärvet klart för Nosaby.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:39, 16 januari, 2018

Division 2-försvarare förstärker Nosaby
Philip Wikström hämtas in från IFK Hässleholm. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Nosaby IF fortsätter att rusta för division 2-comebacken. På måndagen presenterade föreningen sitt åttonde nyförvärv inför den kommande säsongen.

Från blivande seriekollegan IFK Hässleholm ansluter nämligen Philip Wikström, 24. Den mångsidige försvararen kan husera såväl centralt som på kanten och har tidigare även spelat seniorfotboll för LB07 och FC Rosengård.

LÄS MER: Försvararen lämnar Mjällby för Nosaby

I samband med offentliggörandet av Wikström-värvningen meddelade Nosaby även att det är klart att yttermittfältaren Julian Grozdanovski, 26, stannar i klubben. Den gångna säsongen var Grozdanovski bäste poängplockare när Nosaby vann trean.

FaktaSilly Season i Nosaby IF
In:
 Max Sandberg (IFK Osby), Linus Lindfors (Älmhults IF), Carl Rosdahl (Hjärsås/Värestorps IF), Hampus Golstrand (Trelleborgs FF U19), Kevin Ketteridge (Tomelilla IF), Elias Andersson (Kristianstad FC U19), Axel Jidorf (Mjällby AIF) och Philip Wikström (IFK Hässleholm).
Ut: Andreas Dahlblom (Brösarps IF), Carl Stockwell (Tomelilla IF), Max Nilsson (Mjällby AIF U19), Fabian Velander (Kristianstad FC), Marko Zebic (Klubb ej klar) och Jens Johnsson (Slutar).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC-spelarens chock: ”De kanske vet något som jag inte vet”

Försvararen Martin Rudolfsson, 29, talar ut efter tränarrockaderna i KFC.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.19:39, 15 januari, 2018

KFC-spelarens chock: ”De kanske vet något som jag inte vet”
Martin Rudolfsson.

På måndagen, under Kristianstad FC:s första träning sedan uppehållet, fick spelarna veta att lagets tränare Atli Edvaldsson får sparken. Ny tränare blir tidigare sportchefen Serdar Dayat.

Beskedet kom som en blixt från klar himmel för KFC-backen Martin Rudolfsson.

LÄS MER: Kristianstad FC sparkar tränaren – han tar över

– Ja, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga. Jag fick ju reda på det i dag. Det är väl lite märkligt, bäst beskrivet, säger han till 24Kristianstad.se.

Ett utbrett missnöje från klubbens spelare och ledare låg bakom beslutet att göra sig av med Atli Edvaldsson, menade Kristianstad FC:s ordförande Lars Åkerman.

Men det är ingenting som Martin Rudolfsson har märkt av.

– Det känner jag inte till. Jag vet ju att många av spelarna som har lämnat har vädrat sitt missnöje öppet, men från den nuvarande truppen har jag inte hört något, säger försvararen.

– Men det är väl möjligt att det fortfarande finns kvar ett missnöje om de säger det.

Hur känner du kring tränarbytet?

– Först och främst var det väldigt tråkigt när Joakim (Persson) och Anders (Swahn) fick gå i höstas. Men sen kom ju Atli (Edvaldsson) in och satte sin prägel och vi gjorde en resultatmässig väldigt bra höst. Och så sett är det lite synd att han nu får lämna.

– Men samtidigt känner jag att sådant där ligger utanför spelarnas makt. Det är bara att köra på ändå.

Fast nu verkar det ha varit ett mindre spelaruppror bakom beslutet, så lite makt har ni ändå?

– Ja, jo. Men sen är det upp till var och en om man vill vädra sitt missnöje eller inte, och upp till klubben att värdera det man hör. De vet kanske någonting som inte jag vet.

Martin Rudolfsson är en av få spelare från fjolårets KFC som har valt att fullfölja sitt kontrakt som löper över säsongen 2018.

– Jag gjorde en helhetsbedömning. Jag kände ju att det var lite rörigt i klubben och så där, men jag tänkte att jag kör på en säsong till, säger han.

Kristianstad FC släpar efter med värvningarna inför 2018 och truppen ser, på pappret, tunn ut i nuläget. Men Martin Rudolfsson är inte särskilt orolig.

– Det är klart, ska vi spela med truppen som vi hade i dag på första träningen så kan det vara lite oroväckande. Men det brukar hända rätt mycket i januari och vi kommer ha en bättre trupp sen när det väl är dags.

Ny huvudtränare i klubben blir alltså nu Serdar Dayat.

– Där kan jag inte säga någonting. Han har bara varit sportchef innan, han har inte haft någon tränarroll alls i laget. Men det ser ju bra ut meritmässigt. Du får ringa mig om en månad igen och fråga, säger Martin Rudolfsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng