Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
24Kristianstad granskar

Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt”

Kristianstad FC har en kaosartad höstsäsong bakom sig. Nu flyr spelarna från laget – och vittnar om tvivelaktiga metoder från ledningen. "Han petade mig för att jag inte hade magrutor", säger 17-årige Omar Dampha.

André Eriksson

Kl.19:59, 21 december, 2017

Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt”
Albert Ejupi, Nahom Girmai och Omar Dampha.

En rejäl spelarflykt har drabbat Kristianstad FC efter säsongen.

Mittfältskuggen Albert Ejupi och anfallslöftet Omar Dampha valde att inte förlänga sina kontrakt och försvann till Varberg respektive Mjällby.

LÄS MER: KFC:s ordförande försvarar sig: ”Då blir det fullständig anarki”

Kantliraren Nahom Girmai och anfallaren Emil Åberg bröt sina kontrakt i förtid för spel i Varberg och Eskilsminne.

Dessutom har förstekeepern och Malmö FF-lånet Sixten Mohlin aviserat om att han kommer att lämna klubben.

Tunga spelartapp för Kristianstad FC, förstås, som gör att laget får bygga från grunden inför nästa säsong.

Men också på många sätt anmärkningsvärda förluster. Vad är det som gör att spelare från Kristianstad, som är fostrade i klubben, plötsligt inte vill vara kvar i sin moderklubb?

Nu träder Kristianstadstrion Albert Ejupi, Nahom Girmai och Omar Dampha fram och berättar om spelet bakom kulisserna på en stökig höst – och hur de tappade glädjen för fotbollen i samma klubb som de förälskade sig i den.

Allt vände när tränaren Joakim ”Jocke” Persson och mångårige sportchefen Anders Swahn sparkades från sina poster i slutet av september.

Serdar Dayat plockades in från Turkiet som sportchef, samtidigt som den isländske fotbollsikonen Atli Edvaldsson tog över som huvudtränare.

Den drastiska förändringen kom som en chock för spelartruppen och blev startskottet för en stormig och kaosartad höstsäsong.

– Det första ledningen borde ha gjort var att komma till oss spelare och prata om det. Inte gå bakom ryggen på hela klubben, säger den 25-årige mittfältaren Albert Ejupi om besluten att sparka ”Jocke” Persson och Anders Swahn.

Den nye tränaren Atli Edvaldsson fick en drömstart när Kristianstad FC tvålade dit jumbon FC Rosengård med 4–0. Albert Ejupi stångade in en hörna till 2–0 och efter matchen tillägnade han målet till sin förra tränare.

– Det är ”Jocke” som sagt till mig att jag ska gå för det och försöka komma till de lägena, sa han till Kristianstadsbladet.

Mittfältaren var klart missnöjd med tränar- och sportchefsbytet redan då, och nu i efterhand är han fortsatt hårt kritisk till beslutet.

– Kristianstad FC kommer aldrig att få en lika bra tränare som ”Jocke” (Persson). Han var omtyckt av hela truppen. Och man kan säga vad man vill om Anders Swahn – men ingen kommer göra det han har gjort med den här klubben igen. Han byggde upp en grund från ingenstans. Han ä-r Kristianstad FC. Sen får han sparken, säger Ejupi.

Den defensivt inriktade Atli Edvaldsson började gnugga försvarsspel och lade stort fokus på ett hårt jobbande kollektiv. Det gjorde susen på fotbollsplanen. Resultaten fortsatte att gå KFC:s väg och laget lyfte snabbt från bottenträsket.

Men under ytan bubblade missnöjet, enligt den 23-årige yttermittfältaren Nahom Girmai. De nya, mer taktiskt lagda träningarna föll inte Kristianstad Bois alls i smaken.

– Det var ingen fotboll alls. Han (Atli Edvaldsson) bara stod på träningarna och berättade om sitt liv. Ska vi träna eller ska vi ha en historialektion, liksom?, säger Nahom Girmai.

– Och tro mig, jag var inte den enda som var missnöjd. Det var exakt hela laget, säger Girmai.

Den isländske tränarens nya spelfilosofi visade sig vara vägvinnande, men inte särskilt populär hos spelartruppen. Ju fortare KFC klättrade i tabellen, desto sämre blev stämningen i omklädningsrummet.

– Vi spelade världens tråkigaste fotboll. I hemmamatchen mot Mjällby låg vi under med 0–2 i halvtid, och när vi kommer in i omklädningsrummet så säger tränaren att vi ska fortsätta backa hem. Ingen vill spela så, säger Albert Ejupi.

När Atli Edvaldsson insisterade på att spela Ejupi som anfallare, i stället för sin vanliga centrala mittfältsposition, brast det för 25-åringen. Tillsammans med Nahom Girmai vägrade han att spela fler matcher i KFC-tröjan.

Samtidigt förpassades KFC:s stora anfallslöfte Omar Dampha till bänken. Den 17-årige juniorlandslagsspelaren fick chansen med fem starter och flera inhopp under ”Jocke” Persson och imponerade med tre mål och en framspelning.

Men när Atli Edvaldsson kom in i bilden hamnade Dampha snabbt i islänningens frysbox.

Tränarens motivering? Att Omar Damphas magmuskler var för dåligt tränade.

– Han petade mig för att jag inte hade magrutor. Först trodde jag att han skämtade när han sa det, men han var helt seriös. Det var tungt, säger Omar Dampha.

LÄS MER: KFC:s ordförande försvarar sig: ”Då blir det fullständig anarki”

Frustrationen växte hos den unge anfallaren, som började känna sig förfördelad av Edvaldsson.

– Jag krigade hårt på träningarna, men han hyste något agg mot mig. Han var på mig hela tiden, säger Dampha.

Allt nådde sitt klimax när Omar Dampha hamnade i ett fysiskt bråk med Edvaldsson efter en ligamatch mot Skövde.

– Han säger att jag knuffade honom och skrek massa saker, men det gjorde jag inte. Jag gick bara fram och ifrågasatte några saker och sen agerade han aggressivt mot mig, säger anfallaren.

Kristianstad FC stängde av Omar Dampha för resten av säsongen av disciplinära skäl. I mitten på november blev 17-åringen klar för Mjällby på ett treårskontrakt.

Albert Ejupi blev klar för Varberg efter att kontraktet löpte ut.

Nahom Girmai hade ett år kvar på kontraktet, men valde att bryta det för att gå till Varberg. Efteråt förklarade KFC:s sportchef Serdar Dayat överenskommelsen så här för Kristianstadsbladet:

– Vi ville behålla Nahom men han ville inte spela för klubben. Då meddelade vi agenten att han var fri att söka efter en ny klubb men att vi skulle ha 50 000 kronor, säger Serdar Dayat till Kristianstadsbladet.

Enligt sportchefen ska sedan ingen klubb ha varit villig att betala övergångssumman.

– Nahom satt och grät på kontoret och vi (Serdar och tränaren Atli Edvaldsson) tog då beslutet att låta honom gå gratis till alla klubbar utom Mjällby AIF, sa Serdar till Kristianstadsbladet.

Uttalanden som får Nahom Girmai att rasa.

– Det är en ren och skär lögn att jag satt och grät. De vill bara visa att de har kontroll. Jag hade ingenting att gråta för, jag ville bara inte spela för dem, säger Nahom Girmai.

Han fortsätter:

– Och kom inte och säg att jag inte har jobbat för laget. Vi vågade stå upp för oss själva, och det gillade inte han (Atli Edvaldsson), så då skyller de på andra grejer.

Albert Ejupi menar att klubbens baktalande av sina förra spelare i media har varit oproffsigt.

– Jag tycker inte man beter sig så som sportchef och som tränare. Det är inte professionellt, säger han.

Men mest besvikna är trion över att allt som klubben och laget hade slitit för att bygga upp sprack när Serdar Dayat och Atli Edvaldsson kom in och ville sätta sin prägel, menar dem.

– Det är synd att vi splittras. Vem kommer vilja kolla på KFC nu? Man tog inte vara på sina egna produkter och nu kan man knappt tro att det är Kristianstad FC längre. Det ska vara killar från Kristianstad i föreningen. Nu kan det lika gärna vara BW90 eller något som springer runt där på den nya arenan i orangea tröjor, säger Albert Ejupi.

FOTNOT: Kristianstad FC:s tränare Atli Edvaldsson har avböjt att kommentera då han är hemma på Island på julledighet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad FC – Lunds BK

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Riktar kritik mot offensiven – efter premiärens stora antiklimax.

André Eriksson

Kl.19:24, 14 april, 2018

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”
Jesper Modig. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC:s nya lagkapten Jesper Modig skickade en stenhård bredsida i midjehöjd till gamla laget Lunds BK inför lördagens derbydrabbning.

När 23-åringen ombads tippa matchen för klubbens hemsida slog han till med det kaxiga slutresultatet 6–0 till KFC.

LÄS MER: KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Men det var Lunds BK som fick det sista ordet – minst sagt.

Inför 1 518 åskådare på nya arenan snodde nykomlingen med sig alla tre poängen hem.

Efter slutsignalen låg Jesper Modig kvar en lång stund på planen och begravde huvudet i tröjan.

– Det är mycket som snurrar i skallen just nu, säger han.

– Framför allt är jag besviken. Vi har byggt en ny arena, det kommer en massa folk och det blir en stor press. Den pressen måste man älska som fotbollsspelare, men tyvärr lever vi inte upp till förväntningarna i dag.

Hur känns det att åka på en sån här nit mot just Lunds BK?
– Det är bara att gratulera dem. De gör en bra match och tar tre poäng. Jag kan inte klandra dem.

Två matcher – och två förluster mot två nykomlingar. Hur långt känner du att ni har kommit med lagbygget efter en orolig vinter?
– Det har varit en orolig vinter, men det hade varit värre om ingenting hade funkat och vi hade förlorat med 0–7, säger Jesper Modig.

– Vi tränar varje dag och kommer träna varje dag även i fortsättningen. Vi vet vad vi ska jobba på och vi kommer att jobba på det. Detta är de spelarna vi har och får göra det bästa av det.

Vad behöver ni jobba på?
– Jag tycker vi ska försöka göra mål. Tråkigt svar men sån är fotbollen. Gör man fler mål än motståndaren så vinner man. Defensivt ser det bra ut – men offensivt finns det att jobba på.

Nästa KFC-match är återigen på hemmaplan. Och dessutom ett nytt Skånederby. Ängelholms FF kommer på besök måndagen den 23 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Stora besvikelsen: "Jag är ledsen för Kristianstad och alla fans"

André Eriksson

Kl.19:04, 14 april, 2018

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten
Andréas Grahm gick mållös ur lördagens derbymatch mot Lunds BK. Foto: Bildbyrån

Det var upplagt för en häftig premiär för Kristianstad FC på nya Kristianstad fotbollsarena.

Med 1 518 potentiella fans på läktaren skulle laget vinna över stadens fotbollsälskare och få dem att bli flitiga besökare även i framtiden.

LÄS MER: Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Då kom nykomlingen Lunds BK och sabbade allt. Skånekonkurrenten stängde ner KFC fullständigt och smet till slut hem med en 0–1-seger efter en riktig ”smash and grab”.

Målet kom till efter ett lång inkast i mitten av den andra halvleken.

Serdar Dayat skakade på huvudet efteråt.

– Jag vet inte vad mer vi ska göra, suckade KFC-tränaren och fortsatte:

– Vi visste att de skulle spela långbollar. Och vi visste att de vara farliga på fasta situationer. De gjorde mål på ett precis likadant sätt som mot Mjällby i en vänskapsmatch.

Kristianstad FC flyttade fram alla sina offensiva pjäser och bytte in offensiva spelare i jakt på ett kvitteringsmål. Man skickade långboll efter långboll in i boxen – utan resultat.

Närmast kom Fernando Moreyra och Andréas Grahm efter en bisarr trippelchans. Först sköt Moreyra i stolpen. Bollen studsade ut till Grahm, som sköt i ribban – och sedan nickade Moreyra i ribban på nästa retur.

– När bollen kommer in i boxen måste vi vara hungriga. Vi måste vara mer vakna, säger Serdar Dayat.

Det massiva KFC-trycket gav aldrig utdelning.

Premiärfesten på den nya arenan slutade med ett riktigt antiklimax.

– Jag är ledsen för Kristianstad och för alla fans som kom hit i dag, säger Serdar Dayat – och slår ut med armarna:

– Om ni vill peka ut en skyldig så skriv ”Serdar Dayat”. Jag tar på mig det.

KFC har inlett säsongen med två derbyförluster mot två nykomlingar – och det går inte säga annat än att laget har fått en mardrömsstart på 2018.

Serdar Dayat menar dock att det kommer se bättre ut ju längre säsongen lider.

– Men bli inte förvånade om det är en ny startelva i nästa match, säger han.

FaktaDivision 1 södra, omgång 2
Kristianstad FC–Lunds BK 0–1 (0–0)
Målen: 0–1 (57) Martin Overgaard.
Varningar, KFC: Niklas Jönsson.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstad FC: Joel Hallgren (mv) – Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Jesper Modig (K), Fernando Moreyra – André Kamp (ut 85), Emamnuel Okine, Niklas Jönsson (ut 82), Maximaliano Cabana (ut 64) – Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Ersättare: Yonathan Getachew (in 64), Almir Taletovic (in 82), Mohammed Ali Rubi Kweder (85).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KDFF – VITTSJÖ

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären

Historiska premiärmatchen på nya arenan lockade storpublik.

André Eriksson

Kl.15:28, 14 april, 2018

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären
Foto: Bildbyrån

Den historiska premiärmatchen mellan Kristianstads DFF och Vittsjö GIK lockade storpublik (1 518 åskådare) till nya Kristianstad fotbollsarena.

Och det såg ut att bli en rejäl fotbollsfest. KDFF inledde klart vassast och skapade flera heta målchanser.

Hemmalaget tog också ledningen med 1–0 genom Therese Ivarsson – den stekhete mittbacken som gjorde hattrick i genrepet mot IFK Kalmar.

1–0 stod sig fram till paus. Därefter skulle en riktig kalldusch komma för KDFF.

Den andra halvleken hade inte ens varat en minut när gästernas stjärnvärvning Michelle de Jongh slog till med en halvvolley från 25 meter.

Bollen dök över Mia Olsson och blev en riktig delikatess. 1–1.

Matchen böljade fram och tillbaka och de båda lagen bjöds på stora lägen att göra mål – men effektiviteten lyste med sin frånvaro och matchen slutade 1–1.

Därmed lever derbyspöket för Kristianstads DFF.

Det brandgula laget har inte slagit sin Skånerival sedan den 26 juli 2015, vilket betyder sex raka derbyn mot Vittsjö utan seger.

Anmärkningsvärd statistik är också att inte en av de senaste sex mötena har slutat med fler än två gjorda mål.

– Det är ingen välspelad match, men det sällan premiärer och det är sällan derbyn, konstaterade Vittsjötränaren Thomas Mårtensson efteråt.

– Det känns bittert just nu. Ledningen i halvlek var rättvis, men vi går ut i andra halvlek och gör ett ovanligt misstag i vårt presspel. Då straffar de oss direkt med ett väldigt snyggt mål och det blir lite extra premiärnerver när vi får 1–1 emot oss så tidigt i andra halvlek, säger KDFF:s tränare Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir.

Therese Ivarsson blev historisk första målskytt på den nya arenan.

– Det känns bra, säger hon.

FaktaDamallsvenskan, omgång 1
Kristianstads DFF–Vittsjö GIK 1–1 (1–0) 
Målen: 1–0 (36) Therese Ivarsson, 1–1 (46) Michelle de Jongh.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstads DFF (4–3–3): Mia Olsson (mv) – Josefine Rybrink, Therese Ivarsson, Sif Atladottir, Mia Carlsson (ut 80) – Rita Chikwelu, Becky Edwards, Alice Nilsson – Hanna Sandström (ut 68), Ogonna Chukwudi (ut 87), Amanda Edgren.
Ersättare: Evelina Duljan (in 68), Kajsa Törnkvist (in 80), Tine Schryvers (in 87).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen

Kristianstad FC blev utan poäng i premiären.

Robert Rosén

Kl.15:59, 7 april, 2018

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen
Robin Eliasson Hofsö sänkte Kristianstad FC. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Kristianstad FC fick en riktig kalldusch i premiären av Söderettan. Bara tre minuter in på matchen tog nykomlingen Eskilsminne IF ledningen. Efter en hörna tryckte nämligen Mathias Unkuri in 1-0 till hemmalaget.

Ledningen höll också i sig länge. Först i den 74:e matchminuten kunde nämligen Kristianstad FC få in den efterlängtade kvitteringen.

LÄS MER: Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

Nye Maximiliano Cabana lyfte då in en lång frispark. Efter att både Emmanuel Okine och Guido Barreyro avslutat fick KFC en tredje chans, på efterdyningarna av frisparken. Där klev Andréas Grahm fram och tryckte in 1-1-målet med kvarten kvar av matchen.

Det var dock hemmalaget som skulle få det sista ordet. I den 84:e minuten skarvade nämligen inhopparen Robin Eliasson Hofsö in 2-1, efter att tidigare KFC-spelaren Emil Åberg stått för framspelningen.

– Man har inte råd att göra misstag på den här nivån, då straffas man direkt. Vi missar att rensa undan bollen vid det första målet och vid deras andra, så tappar vi boll på mittplan när hela laget är på väg framåt, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstad FC:s webbplats.

I jakten på en kvittering satsade Kristianstad allt mer offensivt, och slängde in den 15-åriga debutanten Sebastian Nanasi i slutminuterna. Bortalaget förmådde dock inte att få in ett 2-2-mål – utan istället kunde Eskilsminne avgå med alla tre poängen.

– Jag tycker att vi ändå gör en ok insats och vi ska väl egentligen vinna den här matchen. Vi skapar chanserna, inte minst i andra halvlek, säger Andréas Grahm.

Nästa match för Kristianstad FC är hemmapremiären mot Lunds BK om en vecka.

FaktaDivision 1 Södra
Eskilsminne IF 2-1 Kristianstad FC

Målen:
1-0 Mathias Unkuri (3), 1-1 Andréas Grahm (74), 2-1 Robin Eliasson Hofsö (84).
Laget: Joel Hallgren - Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Emmanuel Okine (91, Sebastian Nanasi), Fernando Moreyra - Truls Verngren (69, Ahmed Hassan), Niklas Jönsson, Saikou Jawneh (61, André Kamp), Maximiliano Cabana - Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Varningar: Eskilsminne: Jesper Lundborg (72). Kristianstad: Maximiliano Cabana (11), Truls Verngren (31) och Guido Barreyro (81).
Publik: 439, Olympiafältet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

I premiären väntar ett motstånd som Kristianstad FC inte haft möjlighet att titta närmare på. ”Det är en stängd box”, säger Serdar Dayat.

Robert Rosén

Kl.09:45, 7 april, 2018

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”
Eskilsminne IF står för premiärmotståndet för Kristianstads FC:s del. FOTO: Anders Bjurö/Bildbyrån.

Försäsongen är till ända och i eftermiddag vankas det premiär i Division 1 Södra. För Kristianstad FC startar säsongen med ett Skånederby – då man beger sig till Helsingborg för ett möte med Eskilsminne IF.

– Vi har en bortamatch mot en nykomling. Jag tror alla nykomlingar kommer göra allt för att stanna i Division 1. De har dessutom spelat i Division 1 tidigare. De vet hur det fungerar här, säger KFC-tränaren Serdar Dayat.

LÄS MER: KFC har sikte på ny topp fem-placering

Bortsett att Eskilsminne spelat i Division 1 Södra förut, har en tränarduo med fina spelarmeriter och en viss Emil Åberg på topp är dock kunskapen om nykomlingen låg.

– Vi har inte kunnat titta på dem. För schemat har överlappat hela tiden. Då vi var i Turkiet fanns det bara ett tillfälle att se dem, men då kunde vi inte. Av den anledningen tycker jag att första matchen är svår, säger Dayat och lägger kort därpå till:

– Det är en stängd box men kanske är vi också en stängd box för dem. Det kommer bli en fajt mellan två lag som vill ha poäng. De kommer kanske agera lite defensivt i början, vi får se.

Enligt tränaren kommer KFC även få anpassa sig till en något annorlunda plan i premiärmatchen.

– Jag har hört att planerna där inte är som våra. Underlaget är hårdare och mer plastigt. Är det en fördel för dem? Det vet jag inte. Om de har tränat där i många dagar kan det vara det, men jag kan inte säga att det är en fördel för dem eller för oss. Vi får se i morgon.

 

Nykomlingen Eskilsminne IF nådde förra året en andraplats i Division 2 Västra Götaland, via kval knep de sedan en Division 1-plats framför FC Trollhättan.

FaktaEskilsminne IF - Kristianstad FC
När:
14:00
Var: Olympiafältet, Helsingborg
Läget i KFC: På skadelistan återfinns Jesper Modig och Abdullah Hameed. Dessutom avgörs Paulo Ippolitos medverkan beroende på om domaren godkänner det ansiktsskydd som han behöver använda efter att han brutit näsan. Utöver det missar Juan Mendonca matchen då pappersarbetet från Argentina inte är klart än, medan Bjarni Mark Antonsson flyttat hem till Island.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng