Svärmor och svåger försökte döda man

En man blev utsatt för ett mordförsök av sin svärmor och svåger.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:13, 20 december, 2017

Svärmor och svåger försökte döda man
Kristianstads tingsrätt finner frun, svärmodern och svågern skyldiga. Foto: Arkiv.

I mitten av augusti blev en man utsatt för ett mordförsök och hittades av förbipasserande längs en skogsväg mellan Broby och Sibbhult. Mannen menade att det var hans fru, svärmor och svåger som låg bakom mordförsöket.

Efter att fallet tagits upp i Kristianstads tingsrätt har svågern och svärmodern nu dömts för mordförsök, medan frun i sin tur dömts för grov misshandel.

LÄS MER: Männen frias från mordförsöket

Det gifta paret flyttade isär under hösten 2016 och i början av 2017 lämnade mannen in en ansökan om äktenskapsskillnad. Mannen har sedan en tid tillbaka haft ansträngda relationer till såväl fru som svåger och svärmor. I augusti beslutade sig så familjen för att lura ut maken i skogen och överfalla honom.

Åklagaren har uppgett att frun vid tre tidigare tillfällen försökt få ut maken till skogen, då hon sagt att hon haft problem med bilen. Den misstänksamma maken valde dock först i augusti att följa med – sedan frun sagt att de skulle titta på ett hus hon funderade på att köpa till sig själv och barnen.

På morgonen den 12 augusti begav sig så paret iväg för att titta på det påstådda huset, vilket maken aldrig såg en skymt av. Istället stannade de på en grusplan och när maken vände sig bort menar åklagaren att frun använt en elpistol mot maken. Samtidigt gömde sig svågern och svärmodern i skogen och strax därefter kom svågern ut – och började slå på mannen med stenar.

Mannen blev därefter slagen av alla tre, varpå svärmodern överlämnade en plastpåse till svågern. Med denna skulle mannen kvävas till döds men efter att påsen gått sönder menar åklagaren att svågern istället använt sig av händerna för att strypa ihjäl mannen. Först när en bil och en buss kom på vägen upphörde angreppet och de tre familjemedlemmarna lämnade platsen.

Medan svågern erkänt grov misshandel men nekar till mordförsök har såväl mannens fru som svärmor förnekat all inblandning i våldet. Med hjälp av bevisningen har dock tingsrätten slagit fast att samtliga tre var involverade i våldet mot mannen och att det inte råder något tvivel om att de befann sig på platsen.

Fynd som gjorts hos frun – däribland en oöppnad presenning, en större sten och en elpistol – ger stöd åt åklagarens påstående om att de planerat att utöva våld mot mannen. Under den tekniska bevisningen har man även funnit delar av påsen som använts samt en sten med mannens blod på. Den rättsmedicinska bevisningen har i sin tur visat på att skadorna mot mannens hals var livshotande.

Med tanke på relationen mellan parterna menar tingsrätten att det förefaller osannolikt hade någon av de åtalade skulle vilja ha med mannen på en husvisning. Tingsrätten menar även att fruns ekonomiska situation gör att hon oavsett inte skulle haft möjlighet att köpa ett eget hus.

Tingsrätten bedömer mannens berättelse som tillförlitlig i alla dess delar. Även svågerns historia är till stora delar överensstämmande medan fruns och svärmoderns skiljer sig åt väsentligt. Tingsrätten menar att deras historier istället är detaljfattiga, osammanhängande och att de inte kunnat redogöra för varken fynd eller detaljer i berättelsen.

I sin samlade bedömning menar tingsrätten att det står klart att familjen mötte upp mannen för att utöva våld mot honom. Även om de menar att det finns flera omständigheter som ger stöd åt åklagarens uppfattning om ett tilltänkt mordförsök anser man det inte fullt bevisat att familjen åkt till platsen med planen att mörda mannen. Varför man utövade våldet mot mannen är inte heller klarlagt, även om teorier såsom ekonomiska motiv och en vårdnadstvist lyfts fram.

Den samlade bedömningen av tingsrätten är att svågern ska dömas för mordförsök med anledning av det våld han brukat mot mannen. Även svärmodern ska dömas för mordförsök, då hon varit högst involverad och förstått vad som skulle ske. Frun döms i sin tur istället för grov misshandel, då det inte kan uteslutas att hon inte var närvarande när våldet eskalerat till den grad att det kunde bli en dödlig utgång.

Vad gäller påföljder är tingsrättens bedömning att samtliga tre i familjen ska tilldömas fleråriga fängelsestraff. Tingsrätten har därför utdömt fängelsestraff på sju år till svågern, fem år till svärmodern samt fyra år till frun.

Utöver fängelsestraffen ska svågern och svärmodern solidariskt betala 199 738 kronor i skadestånd till mannen. Av detta ska 104 738 kronor betalas solidariskt med frun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gick in i butik – utsatt för inbrott i bilen

När föraren gick in i butiken passade tjuven på.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:30, 23 januari, 2018

Gick in i butik – utsatt för inbrott i bilen
Inbrottet inträffade på Långebro. Foto: Arkiv.

Vid 23-tiden i lördagskväll stannade en bilförare till på Långebro i Kristianstad. Föraren gick då in för att handla i butiken. När hen väl kom tillbaka till bilen upptäcktes det att ett inbrott skett i bilen.

– Man upptäcker att mobilen är borta. Bilen har varit olåst, så den har blivit snodd när man varit inne i butiken, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Verktyg stulna vid bilinbrott

Även på Salixvägen i Kristianstad inträffade i helgen ett bilinbrott. En okänd gärningsman krossade då rutan på en bil men fann inget av värde, och lämnade utan att stjäla någonting.

Ett tredje bilinbrott i helgen inträffade i sin tur i Fjälkinge, vilket du kan läsa mer om här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Verktyg stulna vid bilinbrott

Företagsbil blev utsatt för inbrott.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:29, 23 januari, 2018

Verktyg stulna vid bilinbrott
Inbrottet inträffade under natten mellan söndag och måndag. Foto: Arkiv.

Tidigt på måndagsmorgonen upptäcktes det att ett nattligt inbrott skett i Fjälkinge. Det sedan en okänd gärningsman tagit sig in i en företagsbil.

– Man har krossat den främre sidorutan på bilen, som varit parkerad framför huset hos anmälaren, och stulit verktyg från fordonet, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Gick in i butik – utsatt för inbrott i bilen

Värdet på de stulna verktygen är okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tv-kända komikern kommer till Kristianstad

Den tv-kända komikern kommer till Kristianstad i morgon. Han ska han prata inför ett stort antal företag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:51, 23 januari, 2018

Tv-kända komikern kommer till Kristianstad
Krinova. Foto: Robert Rosén.

Den skånska komikern och entreprenören Johan Wester, kanske mest känd från Hipp! Hipp!-gänget, kommer till Krinova i Kristianstad i morgon. Där kommer han att hålla sin första föreläsning för att inspirera företag i Skåne att utvecklas och växa. Cirka 1 500 medarbetare kommer att medverka under seminarieserien.

– Johan blir en positiv och inspirerande kraft i innovations- och utvecklingsstödet till företagen. Han har en unik position i Skåne som gränsgångare mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor, har Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park, tidigare sagt.

Det första seminariet kommer att handla om omvärldsbevakning och de följande fem föreläsningarna kretsar kring allt från strategi till organisation. Seminarierna hålls genom projektet TÖS (Tillväxt östra Skåne) där det ingår ett flertal olika kommunen. Den långsiktiga målsättningen är att öka sysselsättning, tillväxt, internationalisering och innovation i 100 företag.

Till onsdagens föreläsning kommer även Anna Lundbergh, som är konsult inom strategiskt ledarskap och verksamhetsutveckling. Hon har arbetat med den typen av frågor i 17 år.

 

Johan Wester ska få företag i östra Skåne att växa.

Johan Wester ska få företag i östra Skåne att växa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning

Cecilia Svensson öppnar nytt showroom efter flytten från centrum. Hon rivstartar nu med en stor modevisning.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:01, 22 januari, 2018

Hon öppnar i nya lokaler – rivstartar med stor modevisning
Angeli Lucca arrangerar modevisning på onsdag. Bilden är från en annan modevisning. Foto: Bildbyrån

Butiken Angeli Lucca flyttade förra året ut från galleria Generalen i centrala Kristianstad. Nu har verksamheten fått en nystart. För bara ett par veckor sedan öppnade ägaren Cecilia Svensson ett showroom vid Kantarellen i Åhus under namnet Angeli Lucca. Där tar hon nu emot bokade besök för alla som söker klänningar till bal och fest.

– Här är ett fantastiskt ställe. Det är väldigt luftigt och perfekt för att prova klänningar. Det är en plats där man blir fylld av energi, säger Cecilia Svensson.

LÄS MER: EXTRA: De flyttar in i Galleria Boulevard

Varifrån kommer ditt intresse för mode?
– Jag har alltid varit intresserad av kläder ända sedan jag var liten. Jag åker på en del modemässor och köper in det jag tycker om. Det ska vara kläder med hög kvalitet till ett bra pris, säger Cecilia Svensson.

I de nya lokalerna kommer det bli modevisning på onsdag i samarbete med lokala studenter, frisörer och make-up artister. Tio modeller kommer att gå längs catwalken och visa upp klänningar för fest och bal. Cirka hundra personer får plats under showen. Den är redan är slutsåld.

– Det kommer att bli mycket glädje och glamour med vackra klänningar, en del väskor och smycken. Vi får hjälp av en blomsterbutik som bidrar med blommor och en discjockey som står för musiken. Jag gjorde mycket modevisningar för 10-12 år sedan och nu har jag världens bästa lokal till det igen, säger Cecilia Svensson.

Till modeshowen kommer även sjöjungfrun Athiraa, som nyligen representerade Sverige i tävlingen Mermaid International. Linda Ågren från Degeberga är kvinnan bakom karaktären.

Klockan 18.30 på onsdag drar showen igång. Förutom visningen kommer där även att delas ut priser och ges tips på trenden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient

Vårdgivaren lyckades också blanda ihop bröstmjölken.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:48, 22 januari, 2018

Nyfödda tvillingar isolerades med smittsam patient
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

I mars förra året födde en mamma från Kristianstad tvillingar i Lund. Barnen föddes i förtid och efter en vecka åkte de till neonatalavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad. Men där uppstod ett stort problem. Barnen hamnade i samma rum som ett smittsamt barn och isolerades.

”Efter drygt en månad får vi veta att barnet som ligger på samma sal som mina tvillingar har en multiresistent bakterie, ESBL, och att vi därför måste isoleras. Mina barn hade inga bakterier men skulle isoleras eftersom de delar sal med den smittade”, skriver mamman i sin anmälan.

Anledningen ska ha varit att båda intensivvårdsrummen på neonatalavdelningen var upptagna, vilket gjorde att de friska tvillingarna flyttades till salen den smittade patienten. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet och riktar kritik mot vårdgivaren för bristen. IVO anser att Region Skåne måste stärka beredskapen då en liknande situation kan uppstå igen.

Men fler brister uppstod under den tiden barnen vistades i den isolerade salen. Sjukhuspersonalen blandade ihop bröstmjölken så att tvillingarna fick mjölk från det smittade barnets mamma. ”Detta är enligt dom själva ett fel som berodde på den mänskliga faktorn”, skriver mamman.

Tvillingarna ha klarat sig från att smittas enligt IVO, men mamman är mycket kritisk till hur ärendet hanteras. ”Jag tycker att detta är en fruktansvärd vård som vi har fått. Som läkaren sa, vi fick inte den vård som vi skulle ha fått.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng