Spädbarnsdådet: Sista rättegångsdagen – mamman isolerad efter hot

I dag avslutades rättegången i det uppmärksammade spädbarnsfallet. De båda föräldrarna friades i tingsrätten. Nu ska Hovrätten avge sin dom.

Henrik Nordell

Kl.19:57, 12 december, 2017

Spädbarnsdådet: Sista rättegångsdagen – mamman isolerad efter hot
I dag var sista dagen i hovrätten för föräldrarna som tidigare friats från misstankarna om vållande till annans död.

Det har snart gått fem månader sedan Kristianstads tingsrätt tog beslut om det uppmärksammade spädbarnsfallet i Kristianstad. En 24-årig kvinna och en 22-årig man åtalades för vållande till annans död samt grov misshandel av sitt egna barn. De satt häktade under 10 månader och blev frikända av tingsrätten.

Efter att fallet uppmärksammades har mamman till stor del hållit sig isolerad och har umgåtts med sin hund. Anledningen är att det har riktats hot mot henne och att folk har försökt att söka upp henne. Därför ville hon inför hovrätten inte berätta var hon uppehåller sig.

LÄS MER: Spädbarnsdådet: Därför väljer åklagaren att överklaga domen

– Hon går inte ut annat än med sin hund i skogen. Hon träffar inga andra människor än den familjen hon bor hos just. Hon är fullständigt isolerad och har inget liv överhuvudtaget, sade mammans advokat Torgny Dahlberg till P4 Kristianstad. 

Brottsmisstanken mot föräldrarna kom efter att deras dotter hade dött av en hjärnblödning. Flickan hade flera skador på kroppen som de inte kunnat förklara. På revbenen var det 20 frakturer, tungan hade tidigare svullnat upp och på kroppen fanns det enligt åklagaren blåmärken.

Fallet togs upp på nytt i Hovrätten i Malmö den 8 november. Sedan dess har det pågått ett flertal förhandlingsdagar. Under de flesta av dessa har det spelats upp inspelade förhör från mamman, pappan och expertvittnen. I dag hölls den sista rättegångsdagen innan hovrätten tar ett beslut om en ny dom.

Liksom i överklagandet valde åklagaren under den sista dagen att lägga skulden på pappan. Ingen av föräldrarna uppges ha någon psykisk störning, men mannen har en diagnos för ADHD och har i förhör uppgetts kunna bli aggressiv.

– Vad gäller synnerligen grov misshandel är det pappan som aktivt orsakat de skadorna. Mamman ska dömas på garantansvaret, sade åklagare Eva Norberg enligt P4 Kristianstad.

Enligt domen i tingsrätten var bevisen inte tillräckligt övertygande om att barnet skulle ha blivit misshandlat. Det som advokaterna hela tiden pekat på är att flickan kan ha lidit av någon sjukdom för försvagat skelettet. Det ska enligt tingsrätten ”vara i praktiken uteslutet att det kan ha gått till på annat sätt än åklagaren påstått”.

– Både under graviditeten och efteråt har läkarna kommit fram till att barnet hade symptom som visar att barnet var sjukt. Jag tror att Hovrätten kommer fram till samma utfall som tingsrätten. Det är mycket som talar emot något annat, sade pappans advokat, Niclas Larsson till 24kristianstad inför hovrättsförhandlingen.

Under den sista dagen stod åter expertvittnenas ord mot varandra. De rättsläkare som åklagaren har tagit hjälp av hävdar att blåmärken och revbensfrakturer har uppstått på grund av yttre våld. Den rättsläkare som försvarsadvokaterna tagit hjälp av hävdar att barnet kan ha lidit av benskörhet. Det är något som åklagarens rättsläkare i sin tur tillbakavisar.

Yrkandet från åklagaren är de båda föräldrarna nu ska dömas till mångåriga fängelsestraff. Det uppges inte någon tidsperiod, mer än att det bör ligga över minimistraffet för grov misshandel och vållande till annans död. För grov misshandel är det lägsta straffet ett år och sex månader i fängelse.

Det är ännu inte beslutat vilket datum domen kommer att meddelas.

– Detta är inget beslut man tar på en timme eller så, sade rättens ordförande enligt P4 Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen gör storsatsning i Skåne – fler ska anställas

Polismyndigheten gör nu en stor satsning mot grovt våld. Fler poliser kommer att anställas i Skåne.

Henrik Nordell

Kl.13:57, 20 februari, 2018

Polisen gör storsatsning i Skåne – fler ska anställas
Polisen har nu pengar till att anställa fler personer till Skåne. Foto: ANDERS BJURÖ/Bildbyrån

Polisen i Region Syd som Skåne tillhör kommer att anställa mer personal. Budgeten för år 2018 har satts till 3,1 miljarder kronor och det innebär ett ekonomisk utrymme att utöka antalet poliser i regionen.

Totalt är det 80 tjänster som ska tillsättas både i inre och yttre tjänst. Drygt hälften av detta är vakanser.

–  Det är positivt att vi nu har ekonomiska förutsättningar för att kunna bemanna vår organisation även om det vi kommer att göra under 2018 inte kommer att räcka. Vi vet att vi kommer ha ett utrymme att bli än fler under 2019 och 2020, vilket är en förutsättning för att vi ska klara av vårt viktiga och utmanande uppdrag, säger regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Utöver de 80 tjänsterna kommer polisen även att skapa en grupp som utreder grovt våld i Malmö. Ett 40-tal medarbetare ska rekryteras dit. Dessutom ska det anställas fler spanare.

Genom att förstärka utredningen av grova brott i Malmö hoppas polisen kunna minska antalet kommenderingar från andra delar i regionen till just Malmö. Tidigare har polisen från andra delar av Skåne fått stötta med sina resurser.

– Genom att stärka vår förmåga att utreda de grova brotten i Malmö skapar vi en stabilitet och långsiktighet i detta arbete. Malmö är i ett mycket ansträngt läge utifrån den våldssituation vi har.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet, säger Carina Persson.

Vid årsskiftet 2017/2018 hade polisen totalt 4704 personer anställda i Region Syd. Det vill säga Skåne, Blekinge, Kalmar och Skåne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

58-åring kvar i häkte efter mordförsök

Åtalstiden skjuts fram efter mordförsöket för två veckor sedan.

Henrik Nordell

Kl.13:30, 20 februari, 2018

58-åring kvar i häkte efter mordförsök
Polisen larmades till Hammarslund efter ett mordförsök den 3 februari. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

På lördagsmorgonen den 3 februari larmades polisen till en bostad i Hammarlund i Kristianstad. En 58-årig man greps, medan en kvinna fick åka till sjukhus med lindriga skador.

Mannen är nu misstänkt för mordförsök och åklagaren har inlett en förundersökning. Han uppges ha haft en relation med kvinnan. Exakt hur mordförsöket gick till har polisen inte velat gå in på. Det kunde dock ha fått en mer allvarlig utgång.

För två veckor sedan häktades 58-åringen med motiveringen att han kunde undanröja bevis. I dag kunde det ha skett en ny förhandling om omhäktning, men mannen gav frivilligt med sig att sitta häktad ytterligare två veckor.

Det innebär att tiden för när åtal ska väckas nu är satt till den 6 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ljusramp och registreringsskylt stals

Nattlig stöld inträffade från bil.

Robert Rosén

Kl.11:34, 20 februari, 2018

Ljusramp och registreringsskylt stals
Polisen har ingen misstänkt. Foto: Arkiv.

Under natten mellan söndagen och måndagen skedde en stöld från ett fordon i Tollarp. På morgonkvisten upptäckte nämligen en kvinna i 65-årsåldern hur någon gett sig på hennes bil.

– Man har olovligen monterat ner en ljusramp på bilen. Sen har man även snott registreringsskylten, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Ny uppmaning från polisen – efter flera bilinbrott

Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad passagerare bar kniv

Mannen hade en kniv och visade tecken på narkotikapåverkan.

Robert Rosén

Kl.11:27, 20 februari, 2018

Påverkad passagerare bar kniv
Bilen stannades i Rinkaby. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.

Polisen stoppade strax innan klockan 19 på måndagskvällen en personbil på Byholmsvägen i Rinkaby. Vid kontrollen uppstod brottsmisstankar mot en passagerare i 20-årsåldern.

– Den ena passageraren påvisar tecken på narkotikapåverkan. När de kontrollerar honom har han också en kniv på sig, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Drograttfyllerist stoppades av polis

Mannen i 20-årsåldern fick därefter följa med polisen till stationen för en provtagning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng