Nu får familjer testa biljättens självkörande bilar

Familjerna är positiva. "Det känns riktigt bra att vara en del av det här projektet".

Matilda Larsson

Kl.11:09, 12 december, 2017

Nu får familjer testa biljättens självkörande bilar
Familjen Hains var den första familjen i Sverige som valdes ut för att delta i projektet. Foto: Pressbild / Volvo Cars.

Från och med i dag börjar Volvo Cars att utveckla sina självkörande bilar, med hjälp av svenska familjer.

Familjerna kommer att testa bilarna på de allmänna vägarna i Göteborg och ge feedback om sina intryck till Volvo Cars ingenjörer.

De två första familjerna har nu fått sina Volvo XC90 som de ska använda sig av för att stötta projektet som kallas Drive-Me. Ytterligare tre familjer kommer att få sina bilar under nästa år och de kommande fyra åren planeras uppemot 100 personer att involveras i projektet.

Ingenjörer på företaget kommer att övervaka hur familjerna använder och interagerar med bilen i sin vardag; när de kör till jobbet, kör barnen till skolan eller åker och handlar.

Volvo Cars planerar att ha en helt autonom bil tillgänglig för försäljning 2021.

– Det känns riktigt bra att vara en del av det här projektet. Vi får tillfälle att ta del i utvecklingen av teknik som en dag kommer att rädda liv, säger Alex Hain, 45 år, som är en av dem som får testköra bilarna.

Drive Me kommer att involvera familjerna i testerna av de olika stadierna i den förarassisterade och så småningom helt autonoma tekniken.

– Vi räknar med att lära oss mycket genom att engagera de här familjerna, och vi kommer att använda oss av deras erfarenheter för att forma utvecklingen av vår teknik för autonom körning så att vi år 2021 kan erbjuda våra kunder en helt autonom bil, säger Henrik Green, senior vice president för företagets R&D-avdelning.

Under de inledande stadierna kommer familjerna att ha händerna på ratten och hela tiden övervaka körningen när de använder sina bilar.

Men med tiden kommer alla deltagarna i Drive Me-projektet, efter att de har fått specialutbildning, gradvis att introduceras till bilar med mer avancerade funktioner för assisterad körning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skarp kritik efter den allvarliga olyckan: ”Det kunde ha gått riktigt illa”

Passageraren klarade sig med en misstänkt näsfraktur efter den allvarliga olyckan. De anhöriga väcker nu skarp kritik mot kommunen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:35, 20 januari, 2018

Skarp kritik efter den allvarliga olyckan: ”Det kunde ha gått riktigt illa”
Fordonet förstördes och passageraren skadade sig efter att ha kört på stenarna. Foto: Privat

På julafton 24 december skedde en allvarlig trafikolycka i Åhus. Under natten skulle en person köra A-traktor mellan Stuvaregatan och Fyrvaktaregatan. Tanken var att passera över ett mindre gräsbevuxet område och föraren började att köra över det höga gräset.

Plötsligt låg där stora stenar i vägen. Föraren försökte att bromsa, men det blöta gräset gjorde bromsverkan nästintill obefintlig. Det slutar med en kraftig kollision där A-traktorn får stora skador och där passageraren drabbas av en misstänkt näsfraktur. Både ambulans och räddningstjänst larmades till olyckan.

Efter händelsen riktar anhöriga skarp kritik mot kommunen. De är ägare till den mark där de stora stenarna har placerats ut. I ett mejl till kommunen ställer de sig frågan till varför man har  placerat ut stora stenar och att man låtit gräset växa upp så att de inte syns.

– Kommunen måste ha tänkt helt fel när dom placerade ut stenarna mitt på gräsytan, det borde dom ha begripit redan från början. De skulle placerat ut  vita suggor med reflexer istället, på var sida om gräsytan. Tur i oturen blev det inga svåra personskador, men det kunde gått riktigt illa., säger en av de anhöriga som 24kristianstad.se varit i kontakt med.

Han lägger nu ansvaret på kommunen för olyckan.Enligt den anhörige så kunde den ha kunnat undvikas ifall stenarna varit väl utmärkta eller ifall gräset på gräsytan hade skötts och klippts ner.

På C4 Teknik svarar de att marken är kommunal och att stenarna har placerats ut i terräng för att förhindra genomfart. De hänvisar till att det inte är tillåtet att köra fordon i terräng och att de som kör där gör det på egen risk.

”Att köra i terräng med skymd sikt är inte att rekommendera, men vi hoppas givetvis att den inblandade personen har repat sig”, skriver Henrik Wester, kommunikatör på C4 Teknik, i ett mejl till 24kristianstad.

De anhöriga håller dock fast vid att kommunen har gjort fel. De hänvisar till att kommunen som väghållare ska se till att hinder en synliga och att de är anlagda på ett sätt som minimerar risken för en olycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstads IK–Nybro Vikings

KIK upp i serieledning: ”Säsongens bästa insats”

Kristianstads IK tog en blytung seger – och toppar nu allettan. Efteråt hyllades lag av Mats Lusth.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:23, 20 januari, 2018

KIK upp i serieledning: ”Säsongens bästa insats”
Foto: Jesper Hallberg

Kristianstads IK är nya serieledare i allettan södra. Mot Nybro Vikings kom lagets tredje raka seger efter en väl genomförd match på flera sätt. Något som KIK-tränaren Mats Lusth höll med om efteråt.

– Det var säsongens bästa insats. Nybro bjöd verkligen upp och den farten vi hade första tio-tolv minuterna… vi hade kunnat göra två-tre mål på de lägena vi hade, säger Mats Lusth och fortsätter:

– Det var hårda pass på bladen, vi hade ett bra spel. Passningarna har vi pratat om i en och en halv säsong. Det som vi visade i dag, har vi inte visat sedan jag kom hit.

Och som om det inte vore nog, så fortsätter firma Fredrik Hansson och Johan Skinnars leverera poäng. Mot Nybro kom ytterligare fyra poäng från duon.

– Det är kul att de gör det i sådana här matcher, så det inte bara blir mot de sämre lagen. Det är i dessa matcher de ska visa, säga Lusth.

Men det var en annan duo som imponerade mest på Mats Lusth. Nämligen Malte Sjögren och Hampus Forsling, som fortsätter göra livet surt för motståndarna.

– Det är kul att se hur de börjar släppa loss.

De har hittat sin roll.
– Ja, exakt. De funderar inte så mycket längre – de bara kör. Sedan har de Daniel Andersson som den ”kloke mannen” däremellan.

 

FaktaAllettan södra
Kristianstads IK–Nybro Vikings IF 4–1
(0–0, 3–0, 1–1)
Målen: 29.05 1–0 Tobias Törnkvist, 32.36 2–0 Mikael Johansson, (Johan Skinnars, Fredrik Hansson), 37.25 3–0 Fredrik Hansson, (Måns Hansson, Johan Skinnars), 51.51 3–1 Viktor Bolin, (Samuli Kivimäki, Erik Lindström),  3–1 Viktor Bolin, (Samuli Kivimäki, Erik Lindström), 57.41 4–1 Viktor Holmqvist.
Skottstatistik: 29–25 (9–7, 11–8, 9–10).
Utvisningar: KIK: 0. NIF: 2x2.
Domare: André Hiljanen.
Publik: 982, Kristianstads Ishall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

Beskedet har slagit ned som en bomb.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.16:42, 20 januari, 2018

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu
Foto: Montage

I takt med att shoppingtjänster som Wish och Alibaba blivit mer och mer populära har handeln på postorder ökat markant, särskilt från Kina. Enligt Postnord kommer det cirka 150 000 paket därifrån till Arlanda varje dag.

Efter ett möte med Tullverket har nu Postnord fått ett klargörande kring hur postorderförsändelser från länder utanför EU ska hanteras. Eftersom myndigheterna haft olika uppfattning om vad som gäller, för att ta in den moms som ska betalas, ska staten ha förlorat upp mot närmare en miljard kronor i skattepengar som har uteblivit per år.

Nu kommer Postnord ta en administrationsavgift för varje paket som de tar in moms på. Därmed är det slut på fyndandet. De som köper en sak kommer nu få betala både administrationsavgift och moms, även om varan är så billig som tio kronor. Momsen brukar ligga på 25 procent av varans värde.

– Det är viktigt att alla som idag handlar på postorder från sajter utanför EU, främst Kina, förstår att det kommer att tillkomma ytterligare kostnader för de inköpta varorna, säger Håkan Ericsson, koncernchef Postnord, i ett pressmeddelande.
– Hanteringen kommer också göra att det kan ta ännu längre tid att få varorna eftersom vi inte får leverera varorna till kunden innan momsen är inbetald, fortsätter han.

I dagens läge ligger administrationsavgiften på 125 kronor, men i en intervju med Breakit förklarar Thomas Backteman, Postens kommunikationschef, att man inte har fastställt hur stor avgiften kommer bli i det nya systemet.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger han.

I samband med det nya systemet kommer både Postnord och Tullverket behöva anställa mer personal. Men Thomas Backteman tror att administrationsavgifterna kommer resultera i stora intäkter för Postnord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

LISTA: Här är veckans mest besökta bostäder

Under årets andra vecka var en villa i Färlöv mest populär i kommunen. Här är de tio mest besökta fastighetsannonserna på Hemnet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:06, 20 januari, 2018

LISTA: Här är veckans mest besökta bostäder
Många bostäder i Kristianstad och Åhus finns med – men mest besökt var en i Färlöv.

22918984

1. Fru Marines Väg, Färlöv. Pris: 1 695 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Den nyrenoverade villan är modern med tre stycken rum. Boarean ligger på 85 kvadratmeter med lika stor biarea. Såväl kök som badrum är nytt. Utvändigt finns stort trädäck med en jacuzzi. Här är hela annonsen.

LÄS MER: LISTA: Här är veckans mest besökta bostäder

24232814

2. Röetvedsvägen, Röetved, Kristianstad. Pris: 385 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
I Röetved, beläget strax söder om Arkelstorp, ligger fritidshuset på en stor tomt. Ett lantligt läge med närhet till såväl natur som sjö. Bostaden ligger på 45 kvadratmeter och har två rum. Hela annonsen hittar du här.

sfd99381df2017b443295583c5d03e67307_x

3. Hagagatan, Centrum, Åhus. Pris: 4 595 000 kronor.
Foto: HusmanHagberg/Hemnet.
En stor villa på 234 kvadratmeter, inklusive garage, i centrala Åhus. Fastigheten är totalrenoverad med kök i öppen planlösning, helkaklat badrum och pool på uteplatsen. Här kan du läsa mer om bostaden.

cfe42160-c566-11e7-8b51-e78c94710c7e-2

4. Bofinksvägen, Täppet, Åhus. Pris: 4 900 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
Stort putsat enplanshus på 168 kvadratmeter. Fyra sovrum och ett stort kök, med en påkostad inredning finns invändigt. Altanplatsen rymmer en stor utomhusjacuzzi. Hela annonsen kan du läsa här.

5cf53790-f615-11e7-9f43-c70aedee106c

5. Blåvingevägen, Täppet, Åhus. Pris: 3 300 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
Enplansvilla som är belägen på en återvändsgata på Täppet. De senaste ägarna har genomfört flera renoveringar i den 121 kvadratmeter stora villan. För att läsa hela annonsen klickar du här.

49e4d6e0-d029-11e7-8b51-e78c94710c7e

6. Skepparegatan, Udden, Kristianstad. Pris: 2 375 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
I de södra delarna av Kristianstad ligger det här radhuset med funkiskänsla. Boarean är på 116 kvadratmeter med sex rum, dessutom finns källare som kan inredas mer. Små grönytor. Här är hela annonsen.

floravagen-68_wbitb6

7. Floravägen, Sommarlust, Kristianstad. Pris: 1 395 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Bostadsrätt på två våningar plus källare. Boarean ligger på 72 kvadratmeter och är fördelad på tre rum. Badrum renoverat 2017. Trädgårdsplätt och uteplats på baksidan. Hela annonsen finns här.

sfd1ccef086dfa147baacfd17dbd937b6d5_x

8. Östra Boulevarden, Söder, Kristianstad. Pris: 725 000 kronor.
Foto: HusmanHagberg/Hemnet.
Tvåa på 48 kvadratmeter, med renoverat badrum. Vardagsrummet och sovrummet går att dela av med skjutdörrar. Lägenheten är från 1930-talet och har tidstypiska detaljer. Här kan du läsa mer om fastigheten.

9. Bokvägen, Parkstaden, Kristianstad. Pris: 1 150 000 kronor.
En tvåa på 60,5 kvadratmeter som numera är såld. Bostaden såldes till slut för 1 300 000 kronor.

e27d8ad0-d38c-11e7-8a28-cd181e23d893

10. Snidaregatan, Centrum, Åhus. Pris: 395 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
En etta på 26 kvadratmeter i centrala Åhus. Stora delar av bostaden har renoverats under 2000-talet och passar, enligt mäklaren, exempelvis en student eller ensamstående. Här är hela annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets största matbluffar

"Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden".

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.15:05, 20 januari, 2018

Här är årets största matbluffar
Foto: Arkiv / Pixabay

De senaste åren har konsumentföreningen Äkta vara utsett antipriset ”Årets matbluff”. Via 65 nominerade produkter har nu fem finalister tagits fram för att ”tävla” om 2017 års osmickrande titel.

Konsumentföreningen skriver att ”produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.”

Här är de fem finalisterna tillsammans med juryns motivering.

1. Polarica Wild Food Kronhjortskav

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Långt ifrån renskav”

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

2. Kockens ekologisk citronpeppar

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Citronpeppar utan citron”

Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer i stället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna ”oekologiska” variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

3. Banderos Dip sauce guacamole style

555253

Foto: Äkta vara

”Grön dipp med mycket lite avokado”

Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det ”style”, med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är i stället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

4. Ica Basic Citron

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Det här är inte en citron”

Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

5. Kiviks musteri Smultron bärdryck

555251

Foto: Äkta vara

”Inte många smultron i drycken”

På förpackningen står det stort ”smultron” samt ”smultrondryck”. Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.

Omröstningen avslutas nu på måndag 22 januari.
Läs om 2015 och 2016 års ”vinnare” här nedanför.

Fakta2016: Erik Lallerstedts tryffelbearnaise

Kändiskockens bearnaise innehöll bara 0,005 procent tryffel. En normalstor tryffel hade alltså räckt för att framställa ett ton sås. Dessutom var såsen gjord utan smör.

2015: Valios laktosbluff

Företaget hade sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng