EXTRA: De fruktar nya raketskjutningar mot ambulans och räddningtjänst | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

EXTRA: De fruktar nya raketskjutningar mot ambulans och räddningtjänst

Förra året blev räddningstjänsten och ambulanserna i Kristianstad beskjutna av raketer. Nu fruktar de att samma sak kan hända igen.

Henrik Nordell

Kl.19:39, 10 december, 2017

EXTRA: De fruktar nya raketskjutningar mot ambulans och räddningtjänst
Raketer har skjutits mot räddningstjänst och ambulans.

Dagarna före nyår förra året sköts det ett stort antal raketer riktade mot andra personer i flera bostadsområden i Kristianstad. Gamlegården och Charlottesborg är två av platserna som drabbades.

När räddningstjänst och ambulans larmades ut blev de attackerade. Gäng på 20-30 personer uppges ha skjutit raketer mot fordonen. Vittnen uppgav att de sköt iväg raketer med hjälp av järnrör.

LÄS MER: Boende om raketskjutningarna: ”Inte kunnat sova på fyra veckor”

– Vi har inte kunnat sova på fyra veckor på grund av smällandet och rädslan för bränder. De skjuter raketer nästan varenda natt. De lägger raketerna längs marken och skjuter både mot byggnader och mot varandra. Det är helt fruktansvärt, sade en av de boende till 24kristianstad.se

Inför nyår 2017 fruktar Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och polisen att samma typ av händelser ska ske igen. Därför vill de gå ut med en uppmaning till Kristianstadsborna att hålla ögonen öppna.

– Vi fruktar att det kommer tillbaka. Det finns två problem. Det ena att folk skjuter galet på varandra. Det är livsfarlig och vi måste få bort det. Det ännu galnare är att folk väljer sina mål och skjuter mot ambulans eller polis. Jag uppmanar folk som ser det att anmäla till polisen. Föräldrar och grannar måste agera, säger Radovan Javurek, ordförande i BRÅ.

I Kristianstad är det endast tillåtet att skjuta raketer från klockan 18 på nyårsafton och klockan 02 på nyårsdagen. Utanför den tiden krävs det polistillstånd. Dessutom måste man vara över 18 år, nykter och att man följer bruksanvisningen.

Enligt polisen ligger problemet inte hos raketförsäljarna, även om myndigheten lokalt hade velat se fler färre smällare och raketer i samhället. Problemet är att dem som köper säljer vidare till andra personer, som i sin tur missbrukar raketerna. Särskilt farligt är det när räddningspersonalen drabbas.

– Faran är om ambulans kommer in i ett område och det skjuts raketer på dem. De tillsammans med räddningstjänsten är där för att hjälpa människor, ifall det brunnit eller någon är sjuk. De diskussionerna har vi även fört i skolan med eleverna. Det vill säga vad som händer om man kastar sten eller skjuter raket mot ambulans. Till slut är det någon som drabbas, säger Martin Thornell, tillträdande kommunpolis i Kristianstad.

Hans uppmaning är att alltid tipsa polisen. Det går även att göra anonymt, antingen via polisens växel (nummer 114 14) eller via polisens hemsida. Då vet myndigheten var de ska inrikta sina insatser. Även Brottsförebyggande Rådet har en skarp uppmaning till de som skjuter mot blåljuspersonal.

– Det är vedervärdigt. Sluta omedelbart, säger Radovan Javurek.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring

Tingsrätten dömer 55-åringen till sex månaders fängelse.

Robert Rosén

Kl.14:01, 20 april, 2018

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring
Sex månaders fängelse väntar för mannen. FOTO: David Castor/Wikimedia Commons.

I augusti 2017 anträffades två pistoler, ett laddat pistolmagasin och fyra askar med kulpatroner hos en 55-årig man i Bjärnum. Mannen har berättat att han anträffat vapnen och ammunitionen men inte blivit färdig med att anmäla det till polisen.

Istället har mannen förvarat vapnen och ammunitionen i hemmet. Hässleholms tingsrätt har därför beslutat att döma 55-åringen för vapenbrott.

LÄS MER: 22-åring gömde skarpladdad pistol vid tandläkarklinik

Förutom det döms han även för olaga hot. I december blev ett par vittnen till hur mannen sa att han skulle hänga upp, spika upp och döda en man i sin närhet. 55-åringen har nekat till brott men fälls på grund av vittnesuppgifterna.

Påföljden för brotten mannen dömts för har bestämts till sex månaders fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utvandrade från Kristianstad förra året

Omkring 46 000 personer utvandrade från Sverige 2017. Så såg det ut i Kristianstads kommun.

Michael Olsson

Kl.11:04, 20 april, 2018

Så många utvandrade från Kristianstad förra året
Foto: PXhere

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur många som utvandrade från Sverige förra året. Sammanlagt rör det sig om 46 000 personer, och av dem var knappt en femtedel från Stockholm.

– Man flyttar oftast för arbete eller anknytning, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det vi kom fram till är att det överlag är personer som har det ganska bra ställt. Svenskar som utvandrar har generellt högre utbildningsnivå. De är också i högre grad i arbetsför ålder.

I ett tjugotal kommuner så utvandrade färre än tio personer. I Kristianstads kommun var det 285 personer som utvandrade förra året.

utvandrade-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

S vill se ett bilfritt Stora Torg

Förvaltningen positiva – men vill se ett uppdaterat uppdrag.

Robert Rosén

Kl.07:02, 20 april, 2018

S vill se ett bilfritt Stora Torg
Socialdemokraterna vill att miljön omkring Stora Torg ska bli bilfri. FOTO: Henrik Nordell/Arkiv.

Kristianstads tidigare kommunalråd Heléne Fritzon (S), i dag migrationsminister, lyfte i en motion 2013 fram hur centrala Kristianstad fortsatt ska vara levande.

Socialdemokraterna föreslog i motionen att en utredning skulle genomföras. Den skulle fokusera på hur ett levande centrum bland annat med fler bilfria miljöer, där Stora Torg lyftes fram som en av platserna Socialdemokraterna ville se som bilfritt.

LÄS MER: De vill ha parkeringsgarage under Stora Torg

Redan 2014 ställde sig byggnadsnämnden positiva till förslaget och tekniska nämnden fick 2016 i uppdrag att utarbeta ett förslag för ett bilfritt Stora Torg, utifrån en annan motion.

Ett tjänsteutlåtande gällande Socialdemokraternas motion har nu kommit från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen – som även de ställer sig positiva till förslaget om ett bilfritt Stora Torg.

”Förvaltningen anser dock att uppdraget skulle vinna på att uppdateras, förtydligas och konkretiseras mer. Det uppdrag som gavs till C4 Teknik 2016 baserades som sagt på en likartad men delvis annorlunda formulerad motion. Målbilden för programarbetet behöver i vissa avseenden uppdateras och bli tydligare”, skriver förvaltningen.

Såväl C4 Teknik som miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att flera frågor måste analyseras djupare. De anser vidare att man bör undvika för snäva avgränsningar i tankeverksamheten, då de olika torgen i Kristianstad påverkar varandra.

”Framtagandet av en analys och en tydligare målbild av torgens olika inriktning och önskade karaktär bör därför vara utgångspunkten för ett sådant arbete. Därefter måste även frågor om projektledning, budget och tidplan hanteras”.

De båda förvaltningarna är positiva till förslaget, ur ett stadsbyggnadsperspektiv, men anser att ett nytt och uppdaterat uppdrag bör ges till byggnadsnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lärare dök upp berusad på jobbet

Nu varnas läraren av kommunen.

Michael Olsson

Kl.18:03, 19 april, 2018

Lärare dök upp berusad på jobbet
Foto: Arkiv

En förstelärare i Kristianstad har fått en skriftlig varning av Kristianstads kommun efter att hen varit alkoholpåverkad på sin arbetsplats.

Händelsen inträffade den 1 februari i år och upprepar läraren sitt beteende riskararen hen att få sparken.

”Om förseelsen upprepas kommer arbetsgivaren att överväga uppsägning av Din anställning vid förvaltningen”, skriver kommunen i sin varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad

Barnen från Kristianstad har fått rösta fram årets hjälte tillsammans med miljoner andra. I dag avslöjades vinnaren.

Henrik Nordell

Kl.15:59, 19 april, 2018

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad
Rachel Lloyd (till höger) fick ta emot årets barnrättspris. Foto: WCPF/Joseph Rodriguez

Miljontals barn har röstat fram årets barnsrättshjälte som tilldelas World Childen´s Price, även kallat barnen nobelpris. På onsdagen presenterades vinnaren på Antonskolan Blekedamm i Kristianstad.

På den skolan har barnen jobbat med att lära sig mer om sina rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. De har bland annat genomfört egna val med valbås och valförrättere. Eleverna har också varit med om att rösta fram årets pristagare.

Detta år går utmärkelsen till Rachel Lloyd. Hon tilldelas priset för sin 20-åriga kamp mot exploatering av flickor i människohandeln i USA. Hennes egen uppväxt kantades av våld och exploatering. Efter det har hon kämpat för barns rättigheter. Som 23-åring grundade hon organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd till utsatta flickor.

Två andra personer var nominerade till priset. Den ena är Gabriel Melia Montaya med motiveringen: ”För sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete”.

Den andra nominerade är Valeriu Nicolae med motiveringen ”För sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och blev diskriminerad för att han är rom”:

Prisutdelningen kommer att ske i eftermiddag på Gripsholms slott. Vinnaren får 350 000 kronor i prissumma. Det är pengar som ska användas i arbetet för barn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng