Vagn välte under skolfärd – en fördes till sjukhus

Nu har händelsen anmälts av rektorn.

Michael Olsson

Kl.16:56, 7 december, 2017

Vagn välte under skolfärd – en fördes till sjukhus
Foto: Arkiv

Det var den 11 november i år som ett par personer på Wendesgymnasiet i Kristianstads kommun åkte en persontransport med traktor och vagn på skolan.

När fordonet skulle vänta togs svängen for snävt vilket gjorde att traktorns hjul gick emot vagnen, varpå den lyfte i sidled och välte. Passagerarna som befann sig på vagnen ramlade ur och flera personer fick skrubbsår. En person slog i huvudet och nacken så pass illa att hen fick föras med ambulans till sjukhus.

Personen kunde lämna sjukhuset samma kväll med sårskador. Nu har rektorn på Wendesgymnasiet anmält olyckan till Arbetsmiljöverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn

Delar på alla tre produkterna kan utgöra en kvävningsrisk för barn.

Viktor Jerner

Kl.21:50, 19 februari, 2018

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Företaget Åhléns återkallar tre leksaker ur sitt sortiment, det meddelade Konsumentverket under måndagen. Det rör sig om en xylofon, maracas och en barnservis.

Följande skriver konsumentverket på sin hemsida om riskerna med de tre produkterna:

  • På barnservisen kan delar av tänderna på gaffeln lossna och ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.
  • En träknopp längst ut på maracasen kan lossna och smådelen kan vara farlig för små barn om de sätter den i halsen.
  • På xylofonen kan knopparna som håller fast träplattorna lossna och de kan ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.

Det finns inga rapportera om att någon ska ha kommit till skada när produkterna har använts, men återkallelsen görs för säkerhets skull.

aterkallelse

Foto: Konsumentverket

Produkterna kan lämnas tillbaka mot full återbetalning på närmaste Åhlénsvaruhus, oavsett om kvitto finns kvar eller ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyckligt slut för barnen – nu får de stanna i Sverige

Föräldrarna flydde under hot om att bli dödade. Efter en lång strid i domstol får deras barn nu stanna i Sverige.

Henrik Nordell

Kl.20:58, 19 februari, 2018

Lyckligt slut för barnen –  nu får de stanna i Sverige
Migrationsverket ville utvisa tre barn, men förvaltningsrätten ändrar nu deras beslut.

Historien tog sin början år 2014. En man och en kvinna flydde från ett europeiskt land och hamnade i Sverige. Pappan var förföljd i hemlandet och var rädd att hela hans familjen skulle dödas. Här ansökte de om att få uppehållstillstånd. Migrationsverket nekade dem asyl. De tog strid i rätten i flera omgångar utan framgång.

Samtidigt födde kvinnan i paret en son. Spädbarnet lämnades över till ett HVB-hem och därefter till ett familjehem i Kristianstad. Föräldrarna vill att deras son ska få bo kvar i Sverige. I somras beslutade Migrationsverket att avslå asylansökan. Inom fyra veckor var barnet tvungen att lämna landet.

Myndigheten motiverade beslutet med att barnet inte är flykting och har inte heller något skyddsbehov. Pappans berättelse om dödshoten har enligt beslutet varit ”sammanhängande och detaljerad”, men eftersom att de inte varit specifika hot finns det inget skäl att ge asyl.

De gör en lång utläggning om att barnet inte riskerar att skadas psykiskt eller psykiskt vid ett återvändande. Sjukvården är visserligen inte helt fungerande i landet, men Migrationsverket hänvisar till att barnet kan lämnas över till ett barnhem. Där finns vård samt tillgång till mat, även om den enligt frivilligorganisationerna inte smakar så bra.

Beslutet att utvisa den tre år gamla pojken överklagades till förvaltningsrätten. Samtidigt frös myndigheterna beslutet utvisa föräldrarna till sitt hemland. Det har lett till en rättsprocess som nu fått ett lyckligt slut för de barnen.

Domen från förvaltningsrätten berör nu totalt tre barn med samma efternamn. Två av dem är tre år gamla, en är året yngre. De familjer som tagit hand om barnen vill att de ska få stanna kvar och ge dem en trygg uppväxt. Svenska är det enda språk de lärt sig.

Beslutet blir nu att de får stanna. Därmed behöver de inte utvisas tillsammans med sina föräldrar. Nu får de permanent uppehållstillstånd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Knivman upptäcktes på bar – omhändertogs av polis

En man i 30-årsåldern ertappades med en kniv på en bar i Kristianstad under fredagen.

Michaela Ekström

Kl.20:40, 19 februari, 2018

Knivman upptäcktes på bar – omhändertogs av polis
Foto: Pixabay

Det var i fredags vid 23.00-tiden som personal på Hesslebaren i Kristianstad såg att en man tappade en kniv. Polis kallades till platsen och mannen omhändertogs. Detta skriver Kristianstadsbladet.

– Han omhändertas enligt lagen om berusade personer och är även misstänkt för brott mot knivlagen, säger Robert Loeffel, informatör hos polisen, till Kristianstadsbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kedjan öppnar i C4 Shopping – först i Kristianstad

Nu är det klart att butikskedjan öppnar på C4 Shopping. Det blir den första i Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.20:01, 19 februari, 2018

EXTRA: Kedjan öppnar i C4 Shopping – först i Kristianstad
Partyland kommer till C4 Shopping.

I höst kommer gallerian C4 Shopping i Kristianstad att stå klar för invigning. Cirka 80 procent av ytan är redan uthyrd och minst ett 40-tal butiker och restauranger har tecknat kontrakt. Nu är ytterligare en etablering klar för det blivande köpcentrat i Hammar.

Partyland heter butiken som nyligen har tecknat kontrakt om att öppna i en lokal på C4 Shopping. Den världsomspännande kedjan startade i USA år 1984 och kom till Sverige i början av 2000-talet. Nu finns det totalt 19 butiker i Sverige och fler är på gång. En av dessa kommer att ligga i Kristianstad.

LÄS MER: LISTA: Här är butikerna som öppnar i C4 shopping

– C4 ligger i en bra region för sitt upptagningsområde. Vi fram fram emot att etablera oss. Från och med slutet av september blir festerna lite snyggare i Kristianstad, säger Patrick Bruna, franchisechef på Partyland.

Butiken säljer allt inom partytillbehör och har tusentals produkter i lager. Det är allt från hattar till dekorationer, tallrikar, muggar, konfetti och pinantas. Många köper dekorationer för olika teman eller till olika högtider som bröllop, student och barnkalas. Företaget är dessutom kända för sin specialitet.

– Vi blåser upp blomsterbuketter på beställning där man kan skriva sitt namn. De finns i alla former och färger. Man kan ta med de till en födelsedagsfest med en personlig hälsning, säger Patrick Bruna.

– Många föräldrar tar med sina barn hit för att planera inför barnkalas. Vi har även maskeradkläder och smink. Studenten, halloween och nyår är de stora högtiderna för oss. Kunderna kommer in och blir glada, vi är en rolig butik.

Hur ser visionerna ut för framtiden?
– Inom fem år ska vi vara 26 butiker och vi är 19 i dag. Härnäst öppnar vi i Borlänge samt i ”Femman” i Göeborg. Vi tittar på lägen där vi kan konkurrera med webb-butiker. Vi vill ha fysiska butiker där vi kan skapa en bra service, säger Patrick Bruna.

I mitten av augusti kommer Partyland-butiken att börja byggas i det nya köpcentrat. Den kommer att drivas av en franchisetagare. Exakt hur många som ska anställas är inte bestämt. De 19 Partyland-butiker som finns i dag har ett 100-tal personer anställda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande högskolestudent stängs av

En student vid Högskolan Kristianstad stängs av efter att ha fuskat vid en hemtentamen.

Michaela Ekström

Kl.18:41, 19 februari, 2018

Fuskande högskolestudent stängs av
Foto: Arkiv

En 23-årig student vid Högskolan Kristianstad stängs av från sin utbildning under fyra veckor efter att han har fuskat.

23-åringen har fuskat genom att kopiera och klistra in svar från internet och använda dem i en hemtentamen, utan att använda sig av korrekt källhänvisning.

Studenten menar att det inte var hans mening att luras och att han inte hade förstått instruktionerna. Disciplinnämnden vid Högskolan Kristianstad menar att det tydligt framgick i instruktionerna till uppgiften vad som var tillåtet och inte samt att det är studentens eget ansvar att se till att följa reglerna.

Disciplinnämnden beslutade därför att studenten ska stängas av från undervisning, prov och annan verksamhet inom ramen för utbildningen under fyra veckor. Avstängningen gäller till och med den 28 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng