LISTA: Här är svenskarna mest nöjda med boendet | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Här är svenskarna mest nöjda med boendet

Länen där svenskarna trivs bäst – och sämst.

Matilda Larsson

Kl.15:52, 7 december, 2017

LISTA: Här är svenskarna mest nöjda med boendet
Foto: Genrebild / Pixabay.

Arbetsmöjligheter, familj och ekonomi har stor påverkan på var och hur vi väljer att bo.

På uppdrag av Landshypotek har Sifo undersökt vart i landet man är mest nöjd med sitt boende.

Det visar sig att personer som bor i Hallands län är nöjdast i Sverige gällande deras boende. Näst mest nöjda är människorna som bor i Kalmar län och på en delad tredjeplats kommer Jämtland och Gotland. 

De som istället är allra minst nöjda med sitt boende i Sverige är de som bor i Uppsala län. Där är endast fyra av tio nöjda med sitt boende.

Enligt undersökningen vill flest som bor i hus, bo på landsbygden men var sjätte föredrar istället att bo i villa nära en storstad.

Landshypotek tog också reda på hur svenskarna faktiskt bor jämfört med hur de skulle vilja bo.

Bara hälften av svenskarna bor som de drömmer om. Tre av fyra drömmer om att bo i villa men i dag är det varannan som gör det, enligt undersökningen.

Generellt sett är landsbygdsborna mer nöjda med sitt boende än de som bor i storstäder och de viktigaste faktorerna för att välja bostad i alla län är att det är ett lugnt område, nära till fritidsintressen och naturen.

FaktaTopplista – Så här många procent trivs där de bor i dag:

1. Halland, 65 procent.
2. Kalmar, 61 procent.
3. Jämtland, 59 procent.
3. Gotland, 59 procent.
5. Blekinge, 58 procent.
6. Örebro, 57 procent.
7. Kronoberg, 56 procent.
8. Dalarna, 55 procent.
8. Gävleborg, 55 procent.
8. Skåne, 55 procent.
11. Västernorrland, 50 procent.
12. Värmland, 49 procent.
13. Norrbotten, 47 procent.
14. Östergötland, 46 procent.
14. Västerbotten, 46 procent.
16. Södermanland, 45 procent.
17. Stockholm, 44 procent.
18. Västmanland, 43 procent.
18. Jönköping, 43 procent.
20. Västra Götaland, 42 procent.
21. Uppsala, 41 procent.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då börjar bygget av nya Europavägen

Så mycket kommer vägbygget att kosta.

Hanna Södergren

Kl.22:04, 21 maj, 2018

Då börjar bygget av nya Europavägen
Nya E22:an kommer att gå norr om Tollarp. Bild: Svenska Grafikbyrån.

Imorgon tisdag tas första spadtaget för nya E22:an mellan Sätaröd och . Detta innebär att den nya Europavägen kommer att gå norr om Tollarp och därmed förbättra boendesituationen i Sätaröd, Sandhusen och Tollarp.

Den 15 kilometer långa sträckan kommer också att öka framkomligheten på sträckan. Arbetet beräknas stå klart 2021 och beräknas kosta 780 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nu öppnar nya matkedjan – Sverigepremiär i Kristianstad

Kristianstad får Sveriges första 7-Eleven Deli. "Jag tror stenhårt på konceptet", säger franchisetagaren Robert Pettersson.

Henrik Nordell

Kl.19:57, 21 maj, 2018

EXTRA: Nu öppnar nya matkedjan – Sverigepremiär i Kristianstad
7-Eleven Deli öppnar mittemot gallerian. Foto: Henrik Nordell

I veckan kommer det att bli Sverigepremiär för en ny matkedja. Det är 7-Eleven Deli som snart slår upp portarna i centrala Kristianstad. De har tagit över de lokaler där House of Bagels tidigare fanns.

Entreprenören bakom stans nya matställe är Robert Pettersson som under tio års tid har drivit Pressbyrån på Hässleholm Centralstation.

LÄS MER: EXTRA: Matkedjan etablerar sig i centrala Kristianstad

– Detta är ett helt nytt koncept för Sverige. Vi kommer att ha fokus på mat och dryck. Du ska kunna få en pastasallad, en pizza eller paj som vi tillagat från grunden i vårt kök. Det är på take away-delen som vi hoppas att bli stora, där har vi vårt signum.

– En stor grej tror jag kommer bli våra pizzor. Vi har fått provlaga mat i veckan och de är riktigt bra. Om kunderna prövar den en gång så kommer de att komma tillbaka. Den mat vi har ska vara tillagad med kärlek och med kvalitet, säger franchisetagaren Robert Pettersson.

Just nu är det full fart med att få allting på plats. Layouten i lokalen har de valt att behålla, men annars är allt totalrenoverat. Golvet är nytt och väggarna har målats inför premiären. Gästerna kommer att kunna sitta både inomhus, utomhus och i den inglasade delen.

 

7-Eleven Deli. Foto: Henrik Nordell

7-Eleven Deli är snart redo att ta emot sina första gäster. Foto: Henrik Nordell

 

Hur känns det att ha Sverigepremiär för 7-Eleven Deli?
– Det känns kul och det är också därför jag ville hoppa på. Man får kanske en chans i livet att starta upp ett helt nytt koncept. Det kombinerat med mitt intresse för mat och dryck gjorde att jag inte kunde säga nej. Jag tror stenhårt på konceptet och här kan vi få vara med att utveckla och förädla, säger Robert Pettersson.

Vad tycker du om läget för lokalen?
– Det finns inget bättre läget i Kristianstad. Cardellsgatan och Östra Boulevarden är pulsådrarna i staden. Här finns en bra flöde.

Sju personer har anställts i samband med etableringen. Nu kommer de att ha öppet alla dagar i veckan. På fredagar har de öppet längst, från klockan 08.00 på morgon fram till klockan 22.00 på kvällen.

– Jämfört med Pressbyrån är det rena glidartiderna, säger Johan Pettersson.

Hur ser dina förväntningar ut inför öppningen?
– Jag hoppas att det blir mycket folk. Många har varit nyfikna och tittat förbi så fort vi fick upp skyltarna. Nyligen har vi också öppnat en facebooksida där man kan följa oss. Det viktiga är att kunderna blir så nöjda att de kommer tillbaka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Boende i Charlottesborg riktar skarp kritik mot polisen

En särskild adress på Charlottesborg pekas just nu ut som utsatt av skadegörelse. Boende vill ha mer hjälp av polisen.

Henrik Nordell

Kl.18:45, 21 maj, 2018

Boende i Charlottesborg riktar skarp kritik mot polisen
Boende i Charlottesborg eftersöker mer närvaro från polisen. Foto: Henrik Nordell

Polisen, kommunen och boende berättar att stadsdelen Charlottesborg i Kristianstad har blivit en mer trygg plats under de senaste åren. Det sker fortfarande skadegörelse där, men enligt personer boende i området är det mycket lokalt. En liten grupp med människor orsakar en stor del av de problem som uppmärksammats.

Den adress som just nu anses vara stökig är Jakobs väg 6. På fredagen skickades ett anonymt brev till kommunen från boende på den adressen, där de efterfrågar mer hjälp från polisen. Så här står det i en del av brevet:

LÄS MER: Insatser på Challan ger effekt: ”Har blivit mycket lugnare”

”Vi vågar inte ens gå ut och slänga slasken. Det står 15 personer utanför 6:an på Jakobs väg. De målar glödlampor och skriver på husen. Man har hittat knark, men de får inget straff. De sprider skräck i vårt boende här”.

– Det är gangstrar där som har tagit över och folk känner sig hotade. Det är problematisk när det är skadegörelse. Problemet är att de flyttar runt till olika platser, säger Johan Rönn, ledamot i styrelsen för HSB Charlottsborg.

Det beskrivs att fem-sex yngre personer står bakom en stor del av skadegörelsen. Det har bland annat eldats i engångsgrillar och sprejats på hus. HSB riktar kritik mot att de inte kan lagföras.

– Problemet är att de orsakar en stor del av brotten och att de lockar yngre barn att vara med. Den polisära viljan brister väldigt mycket just nu.

– Polisen tar inte tag i ungdomsbrottsligheten mer än att de gör brandkårsutryckningar. Den enskilde polismannen eller poliskvinnan gör extrema hjältedåd. En av dem har kastat sig ur en polisbil och stoppat en kille på moped. Det är en liten mängd poliser som gör väldigt mycket och tar stora risker. Den polisiära strategin fallerar, säger Johan Rönn.

Tidigare har polismyndigheten själva sagt att de har fått prioritera om nu i maj månad. En anledning är att det skett grova brott på andra platser i kommunen. Det har gjort att den polisiära närvaron minskat.

– Vi har tvingats ta dem i anspråk för att vi driver två mordutredningar. Då måste vi säkerställa att vi har resurser till det, så är fallet. Det finns sakliga grunder till den prioriteringen, har polisområdeschefen Anders Olofsson sagt till Kristianstadsbladet.

Samtidigt arbetar flera aktörer på andra håll för att göra området ännu tryggare. Det har också gett effekt. Flera typer av insatser riktar sig mot ungdomar.

– Kommunen gör stora insatser för att få dem på rätt sida. Ett exempel är det stora sommarprojektetet (Aktiv Sommar Charlottesborg). Själv hjälper jag gärna till med både CV-skrivningar och kontakter för alla ungdomarna. Jag försöker att kämpa för dem, säger Johan Rönn.

Aktiv Sommar innebär att femton ungdomar både får prova på att jobba i det egna bostadsområdet och att göra aktiviteter tillsammans. Det kan vara allt från att lära sig om svampplockning till att göra utflykter eller lekar.

– Ungdomar på området aktiveras och de blir mer stolta över sitt område. Den 18 juni startar det och detta år har vi utökat till två perioder. Det handlar om att skapa nya relationer. Vi ser att det ger effekt både på kort och lång sikt, säger Anna Nordin, samordnare i Brottsförebyggande Rådet.

Bostadsrättsföreningarna i stadsdelen gör också stora insatser. Förra året blev brf Charlottsborg och brf Sting utsedda till årets bostadsrättsförening i HSB för sina insatser. De blev prisade med motiveringen:

”De båda föreningarna har under de senaste åren arbetat proaktivt med att öka säkerheten för de boende och arbetat hårt för att engagera polis, kommun, myndigheter och näringsliv i detta arbete. Arbetet har resulterat i flera goda samarbeten med bland andra kommunpolis och två skickliga områdespoliser. Arbetet har resulterat i att kommunen har tagit ett större ansvar för barnen på området bland annat genom projektet ”Aktiv sommar på Challan”.

– Vi är progressiva och gör mycket i föreningarna. En stor satsning görs på att skapa en trevlig utomhusmiljö. För att få ner brottsligheten krävs det att vuxna är ute och rör sig och då måste det vara trivsamt. Vi har bland annat lagt ner en miljon kronor på en lekplats och har ställt i ordning grillplatser, säger Johan Rönn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock

Fredagen bjöd både på humor och hårdrock. Här är bilderna från Kristianstads uteställen.

Henrik Nordell

Kl.18:01, 21 maj, 2018

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock
I fredags bjöds det på Hårdrock i Biljardhallen. Foto. Lars Svensson

Fredagen var fullspäckad med händelser i Kristianstad. Det bjöds på Kulturnattens uppträdanden på Stora torg och Kulturkvarteret. Dessutom hade flera av stans uteställen öppet. Två av dem hade ett minst sagt varierat utbud av shower.

På pub och restaurang Kongen var det säsongsavslutning för Kongen Comedy. Det blev en kväll där många rookies ställde sig på scen och bjöd besökarna på skrattfest.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

I Biljardhallen var det på fredagen en kväll i hårdrockens tecken. Anders Tegner samt Erika var där för att snacka hårdrock. Uppträdde gjorde Alicate och Frontback.

Vimmelfotografen Lars Svensson var på plats på båda ställena. Du ser alla bilderna här nedanför. Ser du någon du känner igen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnords tvärvändning – Kina-avgiften slopas

Snart slopas avgiften på paketen från Kina.

Hanna Södergren

Kl.16:04, 21 maj, 2018

Postnords tvärvändning – Kina-avgiften slopas
Postnord har haft mindre att göra sen administrationsavgiften infördes. Arkivbild.

Första mars i år kom beslutet att Postnord ändrade reglerna för utländska paket. Köper man varor från Kina eller andra länder utanför EU tillkommer det en administrationsavgift på 75 kronor. Detta för att säkra upp momsen.

De flesta paketen var från lågprissajter som till exempel Wish och Ali express. Idag är antalet paket som kommer från Kina knappt tiondel jämfört med förra hösten.

Men nu knappt tre månader senare kommer avgiften att försvinna från lågprissajterna. Bakgrunden tros vara det stora intresset bland svenskarna att just handla på lågprissajterna. Postnord ska ha drivit förhandlingar med företag i Kina så att företagen kan komma att ha hand om momsen direkt vid beställningarna.

– Allt är klart. Postnord har även varit i kontakt med fler aktörer om liknande lösningar, säger en källa till Breakit.

Hur låg avgiften kommer att bli återstår att se, men lägre lär den bli.

– Avgiften kommer att vara avsevärt lägre än de 75 kronorna vi har i dag. Men en avgift måste vi ta eftersom vi fortfarande måste ta betalt för arbetsinsatsen vi måste göra. När avgiften kommer att slopas är inte bestämt än. Det återstår några pusselbitar i den praktiska lösningen innan vi är helt färdiga, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord till Aftonbladet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng