Kommunens krisplan efter ökade hotbilden

Antalet fall av hot och skadegörelse har accelererat. Nu tar kommunen krafttag. Så här ska problemen stoppas.

Henrik Nordell

Kl.19:22, 7 december, 2017

Kommunens krisplan efter ökade hotbilden
Barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram en plan som ska öka tryggheten vid skolorna.

Antalet hot och fall av skadegörelse har accelererat på skolor i Kristianstads tätort och i Åhus detta året. Det framgår av en tjänsteskrivelse som nyligen har tagits upp i barn- och utbildningsnämnden. Det gör nu att de höjer sin beredskap.

Det uppges att rutor har krossats, att det skräpas ner och att det förekommer droghandel i närheten av skolorna. Vissa platser ska ha blivit tillhåll för ungdomsgäng. Även personalen har blivit utsatt för olika typer av hot. ”Klimatet i samhället har hårdnat även i Kristianstad och olika storstadsproblem har nu även kommit hit”, står det i dokumentet.

LÄS MER: Hot och våld har eskalerat – nu vill de sätta in vakt vid badhuset

– Problemen varierar från skola till skola. Just nu har det varit problem i bland annat Åhus. Då är det bra att ha en sådan här plan där vi kan arbeta förebyggande, säger Ulrika Tollgren (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

För att sätta stopp för problemen har kommunen tagit fram en plan bestående av tio punkter. Den är tänkt att användas för att lösa lokala problem vid skolorna, ifall de exempelvis utsätts för en större mängd skadegörelse. Det har bland annat diskuterats att sätta staket runt Fröknegårdsskolan.

De flesta av åtgärderna kan sättas in direkt efter ett beslut från tjänstemännen. För att genomföra den sista punkten krävs det dock ett beslut från politikerna. Den åtgärden innebär att man sätter upp staket runt skolorna som ska hindra obehöriga att komma in på området.

–  Planen omfattas av tio steg som man kan följa i tur och ordning. Det sista vi vill är att sätta staket runt någon skola. Det finns mycket man kan göra innan dess. Den här planen ger räddningstjänsten och C4 teknik mer muskler att direkt sätta in åtgärder, säger Ulrika Tollgren.

 

Här är listan på hur skolorna ska agera när det uppstår problem:

1.) Ett säkerhetsteam ska sättas samman med skolchefer, räddningstjänst och personal från C4 teknik. Det står att man ska agera snabbt.

2.) Ifall det uppstår någon situation ska politikerna och tjänstemännen inom barn och utbildning informeras.

3.) Händelserna ska anmälas till kommunen.

4.) Polisen ska informeras. Då kan de vara mer synliga vid den aktuella skolan. Intrång, skadegörelse och andra brott ska anmälas till polisen.

5.) Väktare kan sättas in vid behov, som gör rondering vid skolan/förskolan. Det ska vara en av de första åtgärderna som bör sättas in när det uppstår problem.

6.) Siktröjning: Skolområdet ska röjas så att det inte går att gömma sig någonstans. Det ska öka tryggheten för elever och personal.

7.) Belysning: Fler lampor kan sättas in i förebyggande syfte för att öka tryggheten för personalen.

8.) Skyltar: Kan sättas upp där man exempelvis informerar om att tillträde är förbjudet. Det ska även underlätta för väktaren att avvisa obehöriga.

9.) Kameraövervakning: Beskrivs som en önskad och effektiv åtgärd.

10.) Staket: Den lösningen har redan satts in runt kommunala verksamheter i Vilan, där problemen med ungdomsgäng uppges ha minskat. Det är dock en sista åtgärd ifall ingenting annat fungerar. Så här står det: ”Grundinställningen är att staketlösningar bör undvikas då balansgången mellan öppen tillgänglig skolmiljö och problemsäkrare miljö blir svår.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde till affären – hade 1,96 i promille

Mannen drack öl på morgonen och tog sedan bilen till affären.

Robert Rosén

Kl.14:28, 19 februari, 2018

Körde till affären – hade 1,96 i promille
Tingsrätten har dömt mannen för grovt rattfylleri. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Det var i mitten av april 2017 som en man i 60-årsåldern beslutade sig för att ta bilen till Coop i Degeberga. Han hade då druckit fem stycken starköl under kvällen innan färden och sedan druckit två öl till på morgonen.

När den berusade mannen svängde in till butikens parkering såg en bakomliggande förare till att följa efter och stoppa honom från att lämna platsen. Vittnet tog även förarens nycklar och larmade polis till platsen.

LÄS MER: Påverkad förare orsakade trafikolycka

Då mannen i 60-årsåldern hade 1,96 promille alkohol i blodet när polis kom till platsen har Kristianstads tingsrätt dömt honom för grovt rattfylleri. En samlad bedömning från tingsrätten gör dock att det inte blir något fängelsestraff för mannen.

Bakgrunden till att han undslipper fängelse är dels vittnesuppgifterna från körningen, då det framkommit att mannen inte varit så trafikfarlig som hans promillehalt antyder. Vidare framgår det av Frivårdens yttrande att mannen sedan tidigare påbörjat en behandling mot sitt alkoholmissbruk.

Den samlade bedömningen från tingsrätten är därför att påföljden kan stanna vid skyddstillsyn förenat med 40 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare orsakade trafikolycka

Narkotikapåverkad bilist var inblandad i en kollision.

Robert Rosén

Kl.12:22, 19 februari, 2018

Påverkad förare orsakade trafikolycka
Föraren i den ena bilen är misstänkt för att ha varit påverkad. Foto: Bildbyrån.

Flera trafikolyckor inträffade i kommunen på fredagseftermiddagen. Vid 15:30-tiden inträffade en kollision på Näsumsvägen, i höjd med Arkelstorp.

Den ena bilisen kontaktade därefter polis och berättade att han misstänkte att den andra föraren var berusad. När polisen kom till platsen kunde dock misstankar om betydligt fler brott uppstå.

LÄS MER: Rattfyllerister gripna i Kristianstad

– Han har kört utan att ha behörighet, varit drograttfull, brukat narkotika och innehaft narkotikaklassade preparat, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, fick efter olyckan följa med till polisstationen för provtagning.

En person som var inblandad i olyckan fick i sin tur föras till sjukhuset för kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera katter i Kristianstad omhändertas

Flera katter hade sjukdomar och skador som var smärtsamma men blev inte tagna till veterinär.

Mia Martelleur

Kl.11:19, 19 februari, 2018

Flera katter i Kristianstad omhändertas
Katterna på bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Pixabay.

Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta flera djur i Kristianstad då djuren har farit illa. Det gäller två katter i Önnestad och en katt i Vankiva i Hässleholm som nu omhändertas.

Den 17 januari genomförde länsstyrelsen en oanmäld uppföljning hos en kvinna i Önnestads angående hennes djurhållning. Vid kontrollen bedömdes att tre katter som befann sig hos kvinnan var i behov av veterinärundersökning. Ögonen var svullna och geggiga av ljust sekret och en katt hade ett sår och brunt sekret i höger öra.

LÄS MER: Regeringen: Straffbart att överge katter

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast den 25 januari skulle låta en veterinär undersöka de tre katterna och komma med ett veterinärintyg till myndigheten. Men det kom aldrig något intyg och den 31 januari genomfördes därför ännu en kontroll hos kvinnan.

Två av katterna bedömdes fortfarande ha symptom och var i behov av att undersökas av veterinär. Då det fortfarande inte inträffat beslutade Länsstyrelsen i februari att omhänderta de två katterna. Myndigheten anser att de sjukdomar och skador som katterna har är smärtsamma och att de därigenom är utsatta för lidande.

En annan katt som tillhör en man i Vankiva har också tagits om hand. Redan den 22 december inkom en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen om att en katt befann sig ensam och övergiven på en adress i Vankiva. Enligt anmälan skulle ingen ha bott på adressen sedan i slutet av oktober men katten hade ändå lämnats kvar i lägenheten.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen försökt göra en kontroll i lägenheten samt kontakta mannen som står som ägare, utan resultat. Därför beslutade myndigheten i februari att omedelbart omhänderta den övergivna katten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna väntas säga nej till nattdagis

Medborgare önskar sig nattdagis. Nu har frågan utretts och politikerna väntas säga nej.

Henrik Nordell

Kl.10:58, 19 februari, 2018

Politikerna väntas säga nej till nattdagis
Nattdagis ryms inte inom ekonomin, enligt en utredning från kommunens tjänstemän. Foto: Bildbyrån

I november förra året lämnade en medborgare in förslaget om att öppna ett nattdagis i Tollarp utanför Kristianstad. Anledningen är att många arbetsplatser inom bland annat handel och transport ställer krav på att jobba på obekväma tider.

”Vissa har mor och farföräldrarna som kan passa sina barnbarn för att föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider, men det är inte alla föräldrar som har den förmånen”, skriver medborgaren.

Nu har tjänstemännen på kommunen gjort en konsekvensanalys. Där konstaterar de kortfattat att det inte är möjligt att öppna ett nattdagis med den ekonomi som förvaltningen har i dag. Det skulle i så fall innebära att de var tvungen att dra ner på antalet personal dagtid.

Den 27 februari ska medborgarförslaget tas upp i barn- och utbildningsnämnden. Där är svaret att pengarna inte finns till ett nattdagis i dag. Däremot kan den tas med när politiska ska diskutera budgeten inför år 2019.

De flesta förskolor inom Kristianstads kommun har i dagsläget öppet 06.30-18.30. På Lekholmens förskola är det dock öppet dynget runt och året om. Tjänstemännen konstaterar att behovet av förskolor öppna på obekväma arbetstider har ökat de senaste åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis

Enligt en ny undersökning förväntas svenskarna nå jämställda löner först år 2050.

Matilda Larsson

Kl.10:12, 19 februari, 2018

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis
Foto: Max Pixel.

Varje månad tjänar kvinnor i Sverige i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Det skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är lönegapet mellan kvinnor och män nu i genomsnitt tolv procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17, innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor får betalt för sitt arbete fram till klockan 16:02 och arbetar därmed gratis 58 minuter per dag.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:02. Med den förändringstakten,1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 32 år – år 2050.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng