Utredning mot IFK-spelaren kommer att dröja: ”Prioriterar andra ärenden”

IFK-spelaren är fortfarande misstänkt för våld mot tjänsteman. Men utredningen kommer att dröja.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:41, 5 december, 2017

Utredning mot IFK-spelaren kommer att dröja: ”Prioriterar andra ärenden”
Utredningen mot Stig-Tore Moen Nilsen kommer att dröja. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Det var under natten till söndagen, efter en match mot Wisla Plock, som IFK-spelaren Stig-Tore Moen Nilsen gick till nattklubben Grand i Kristianstad tillsammans med en annan person. Klockan 02.54 kallades en polispatrull till platsen efter att det uppstått tumult.

Enligt en anmälan som upprättades samma helg ska IFK-spelarens vän ha hamnat i bråk med en av de andra gästerna. Den mannen blev omhändertagen av ordningsvakterna.

LÄS MER: Skandalen i IFK – Sportchefen berättar om framtiden

Det ska Stig-Tore ska ha reagerat på och har enligt polisen gått till angrepp mot en av vakterna. Det ska ha varit både slag och sparkar inblandade. En ordningsvakt fick föras till sjukhus. Samtidigt blev IFK-spelaren misstänkt för våld mot tjänsteman.

Stig-Tore Moen Nilsen själv drabbades av en handskada, något som har påverkat honom under flera matcher. Det uppges vara problem med känseln. Nu har det gått mer än tre veckor sedan anmälan upprättades, men ännu har ingen utredning inletts. Det finns ingen handläggare och några förhör ska inte ha genomförts.

– Det har inte hänt något än så länge, ingenting. Vi får prioritera de ärenden där det sitter personer frihetsberövade. Vi tar ett ärende i taget, säger Britt-Marie Wigermo på polisen i Kristianstad.

När det kommer att göras några utredningsåtgärder vet polisen därför inte. Brottsmisstanken finns dock fortfarande kvar. I straffskalan för ringa brott mot tjänsteman ingår både böter och fängelse upp till sex månader.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Övergångar under frimånadens sista vecka

I fredags tog frimånaden slut. Här är övergångarna som gick igenom under den sista veckan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:27, 18 december, 2017

Övergångar under frimånadens sista vecka
Wä IF är en av spelarna som haft hög spelaromsättning – och räknar in hela 13 nya spelare. Foto: Robert Rosén/Arkiv.
Herr Division 4

Lag: Näsby IF

Utflykten till Hanaskogs IS blev kort. Nu uppger Kristianstadsbladet att Amir Sadiq ångrat sig och återvänt till Näsby IF.

LÄS MER: Här är övergångarna under frimånadens tredje vecka

Herr Division 5

Lag: Fjälkinge IF, Ovesholms IF, Tosteberga/Nymölla IF, Vanneberga IF, Vittskövle IF, VMA IK, Åhus Horna BK, Åhus IF och Åsums BK.

Efter en lugn start på vinterfönstret har Fjälkinge IF nu gjort klart med en ny kvartett. Oliver Jönsson Borgström (Gärds Köpinge IF), Dario Olguin Moreno (Kiaby IF), Isak Grape (Tollarps IF) och Max Adersjö (Wä IF) har alla kritat på för klubben. Däremot står det klart att Albin Mauritzson (Vittskövle IF), Karrar Ali (Österslövs IS), Linus Pettersson (Mjällby AIF) och Andreas Dhyring (Åhus IF) lämnar klubben.

I Ovesholm fortsätter nyförvärven att presenteras. Inte mindre än sex nya spelare är klara för klubben. Trion Fredrik Lindström, Dennis Kylbo och Viktor Nyström ansluter från Everöds IF. Utöver det är även Anton Johansson (Kristianstad FC U19), Philip Johannesson (Önnestad BoIF) och Fabian Sandgren (Hanaskogs IS) klara för klubben.

Nyförvärven från grannen Ifö/Bromölla fortsätter trilla in för Tosteberga/Nymölla IF. Senaste klara nyförvärvet är Niklas Tidblad, som alltså likt Sebastian Valentinsson tar klivet ner i divisionerna.

Senaste nyförvärven i VMA IK är enligt Kristianstadsbladet Erik Månsson (Österslövs IS) och Christoffer Ström (Viby IF).

Sedan nedflyttningen från fyran har Åhus HBK tappat flera spelare. Nu står det klart att ytterligare två spelare lämnar klubben. Duon Bernhard Svanström och Ludvig Fotopoulos är nämligen klara för division 2-nykomlingen Sölvesborgs GoIF. Kristianstadsbladet uppger dessutom att ytterligare förändringar skett i klubben. På förlustsidan återfinns Amaniel Maharena (Yngsjö IF), Meda Krasniqi (okänt) och Ali Al-Hammadi (okänt).

Dessutom har Åhus HBK gjort klart med Pontus Axelsson (Hjärsås/Värestorps IF), Aldon Shala (comeback), Teo Björkqvist (Wä IF), Milot Kryeziu (Åsums BK), Benjamin Christiansson (Venestads IF) och Linus Persson (Yngsjö IF) är klara för klubben. Utöver det har det skett en förändring på tränarsidan, då Sergio Gonzalez lämnat och David Lindgren tagit över.

Den andra Åhusföreningen, Åhus IF, kan enligt Kristianstadsbladet räkna in en kvartett. Från Yngsjö IF hämtas Alex Wendel och Ken Bjuvegård in, Andreas Dhyring ansluter från Fjälkinge IF medan Fredrik Sjöstedt närmast kommer från Gärsnäs AIS.

Förutom Milot Kryzieu står det även klart att Åsums BK tappar sommarförvärvet Rasmus Bjerre, då han flyttat upp till Stockholm. Trion Edvin Latifovic, Nexhat Halili och Florent Shala flyttar i sin tur vidare till Hjärsås/Värestorps IF medan Fredrik Hansson kritat på för Skepparslövs IF.

Herr Division 6

Lag: Everöds IF, Huaröds IF, Kiaby IF, Linderöds IF, Skepparslövs IF, Tollarps IF, Venestad IF, Viby IF, Vinnö IF, Wä IF, Yngsjö IF och Önnestad BoIF.

I Huaröds IF har det hunnit hända en hel del. Kristianstadsbladet skriver att Abdullah Ahmad och Muhamet Ahmeti ansluter från Näsby IFVeron Bashotaj kommer från Sölvesborgs GIF medan Alber Barsoum närmast kommer från Österslövs IS. På förlustsidan finns å andra Petter Sjödahl (Skepparslövs IF), Jimmy Olsson (Vittskövle IF), Hampus Olsson (Degeberga GoIF) och Henrik Brunnstorp (Skepparslövs IF)

Natthawit ”James” Thongdi (Näsums IF) och Linus Gustafsson (IK Kamp) har valt att lämna Kiaby IF. Som ovan nämnt står det även klart att Dario Olguin flyttar till Fjälkinge IF medan Peter Gatica är ny från Vankiva IF.

I Linderöds IF har det varit stor spelaromsättning på sistone. Kristianstadsbladet uppger nämligen att Aron Zetterqvist (Östra Sönnarslövs IF), Mirel Joaca-Bine (Östra Sönnarslövs IF), Nicholas Lindblad Wennholm (Wä IF) och Samuel Olbers (comeback) är klara för klubben. Däremot lämnar Sebastian Strömberg och Richard Svensson för Vittskövle IF.

Vinterns senaste nyförvärv i Venestad IF är Simon Schiller, som närmast ansluter från Nävlinge IF, vilka snubblade i kvalet till femman den gångna säsongen.

Spelaromsättningen har varit stor i Viby IF, som nu även presenterat Vincent Ceimertz (Södra Rörums BIK), Fredrik Trulsson (Österslövs IS), Linus Winroth (Åhus Horna BK) och Arben Mehmeti (Österslövs IS). På förlustsidan återfinns i sin tur Marcus Kjellman, Martin Karlsson och Kristian Johansen – vilka alla kritat på för Balsby SK.

Kring Wä IF har det varit tyst under frimånaden. När klubben väl redogör för händelserna står det dock klart att inte mindre än 13 spelare är klara för klubben. Anton Carlsson och Robin Engleson hämtas in från Yngsjö IF, Filip Broberg Haskå från Kristianstad FC U19, Ahmed Hussein från Nosaby IF, Zana Mahmud från Ovesholms IF och Jacob Ek från Åhus Horna BK.

Vidare står det klart att trion Djonis Hasanaj, Elvis Hasanaj och Leutrim Halitaj gör comeback medan Kujtim Muqa, Jamie Melling och Idris Salah ansluter från sedan tidigare avvecklade Kristianstad BoIS. Slutligen lyfts Fredrik Bergfeldt upp från Wä IF:s juniorlag.

Yngsjö IF räknar in en drös nyförvärv. Kristianstadsbladet skriver att Steven Al-Khori (som tidigare uppgetts klar för Venestad IF) och Amaniel Meharena ansluter från Åhus HBK medan Bruno Tavares kommer från Gärds Köpinge IF. Dessutom gör Christoffer Nilsson, senast i Åhus IF, comeback.

Herr Division 7

Lag: Balsby SK, Bjärlövs IF, Degeberga GoIF, Gärds Köpinge IF, Rinkaby GoIF, Vanneberga FF, Österslövs IS och Östra Sönnarslövs IF.

Truppen i Balsby SK fortsätter fyllas på. Som ovan nämnt ansluter Viby IF-trion Marcus Kjellman, Martin Karlsson och Kristian Johansen. Dessutom uppger Kristianstadsbladet att Dan Fribert, Martin Nygren och Gylfi Sigurdsson (Skepparslövs IF), Rasmus Ejlefur (Österslövs IS), Robin Lindskog (Yngsjö IF), Erik Lennartsson (IFK Knislinge), Thomas Persson (Vinnö IF) samt comebackande trion Mattias ”Lillen” Svensson, Kristofer Åkeson och Andreas Christiansen alla är klara.

Sedan sist har Bjärlövs IF gjort klart med Pehr Tagesson (Åsums BK), Sebastian Holmqvist (comeback) och Filip Åkesson (Viby IF). Däremot ångrade sig Idris Salah – och valde division 6-spel med Wä IF istället.

Det andra nyförvärvet i Degeberga GoIF blev Hampus Olsson, som närmast kommer från Huaröds IF.

Rinkaby GoIF kan räkna in Fredrik Strand, som närmast ansluter från en sejour i Vanneberga FF.

Från IFK Osby hämtar Österslövs IS in Ali Haidar, det skriver Kristianstadsbladet. Som ovan nämnt är även Karrar Ali (Fjälkinge IF) klar för Österslöv.

Östra Sönnarslövs IF har enligt Kristianstadsbladet gjort klart med en hel rad av nyförvärv. Adhem Ibrahim (Nosaby IF), Guram Broy (Vinnö IF), Yusuf Merdzic (Vinnö IF), Noh Saeed (Lyckå FF), Qendrim Mehmeti (Näsby IF), Taha Abdulrazzaq (Åhus Horna BK), Walidh Shehadeh (Nosaby IF) och Zeid Abbas (IFK Knislinge) är alla klara för klubben.

Dam Division 2

Lag: Åhus IF

Senaste klara nyförvärven i Åhus IF är enligt Kristianstadsbladet Elin Almroth (Kristianstads DFF U19), Sofia Fehne (comeback), Diellza Mustafa (Kristianstads DFF), Zinett Fritzon (Östanå Bruks IF) och Emilia Johansson (Kristianstads DFF U19)

Dam Division 3

Lag: Gärds Köpinge IF, Vittskövle IF, Wä IF och Önnestad BoIF.

Duon Ida Malmström och Thea Eriksson lämnar båda Wä IF enligt Kristianstadsbladet, och fortsätter istället karriärerna i Hjärsås/Värestorps IF.

Önnestad har enligt Kristianstadsbladet gjort klart med Emma Rapp, som senast spelade i vilande Fjälkinge IF, och Rebecka Lindroth från FC Hessleholm.

Dam Division 4

Lag: Viby IF, Ovesholms IF och Åsums BK

Blott tre spelare har tidigare bekräftats klara för Åsums BK. Nu meddelar dock Kristianstadsbladet att ytterligare 14 spelare är klara för klubben. Från FC Hessleholm hämtas Nilla Rytkölä in medan trion Martina ValentinssonSanna Andersson och Emelie Salah närmast kommer från Gualövs GoIF.

Utöver det gör inte mindre än tio spelare comeback i Åsums BK. Där rör det sig om Amanda Hedberg, Amanda Kamp, Jessica Hultén, Klara Gustafsson, Lisabeht Raftmark, Matilda Nord, Matilda Palmé, Matilda Selin, Pernilla Frid och Zahraa Abbas.

Har vi missat någon övergång? Mejla då robert.rosen@24kristianstad.se med tips.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Nosaby värvar dubbelt

Ytterligare två spelare är klara för nykomlingen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:56, 18 december, 2017

Nosaby värvar dubbelt
Nosaby har nu gjort klart med sex nya spelare. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Nyförvärv nummer fem och sex blev i helgen klara för Nosaby IF. Division 2-nykomlingen avslutade nämligen frimånaden med att göra klart med Kevin Ketteridge, 23, och Elias Andersson, 18.

Anfallaren Kevin Ketteridge kommer närmast från division 4-spel och Tomelilla IF medan Elias Andersson ansluter från Kristianstad FC U19 och är användbar såväl i försvaret som på mittfältet.

LÄS MER: Nosaby förstärker med trio

Förutom dubbelvärvningen uppger Kristianstadsbladet att det även är klart att mittbacken Marko Zebic, 23, lämnar Nosaby. Någon ny klubbadress är ännu inte klar.

FaktaSilly Season i Nosaby IF
In: Max Sandberg (IFK Osby), Linus Lindfors (Älmhults IF), Carl Rosdahl (Hjärsås/Värestorps IF), Hampus Golstrand (Trelleborgs FF U19), Kevin Ketteridge (Tomelilla IF) och Elias Andersson (Kristianstad FC U19).
Ut: Andreas Dahlblom (Brösarps IF), Carl Stockwell (Tomelilla IF), Max Nilsson (Mjällby AIF U19), Fabian Velander (Kristianstad FC) och Marko Zebic (Klubb ej klar).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Aranäs – IFK Kristianstad 22-23

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe

Kristianstad lyckades ta hem matchen med ett mål när de mötte Aranäs på bortaplan under söndagen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:52, 17 december, 2017

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 16.30 på söndagskvällen startade Handbollsligan-matchen mellan HK Aranäs och IFK Kristianstad på det förstnämnda lagets hemmaplan. Aranäs tog kommandot tidigt i matchen och ledde i pausen med 11-9.

I andra halvlek fick Kristianstad kämpa rejält och lyckades kvittera ett flertal gånger, men när det bara var minuter kvar på matchen hade Aranäs lyckats dra ifrån till en ledning på två mål.

Saker och ting såg med andra ord inte ljusa ut, men Kristianstad lyckades kvittera och göra ett avgörande mål innan slutsignalen ljöd. Matchen slutade 22-23.

Målskyttar, IFK Kristianstad: Stig Tore Moen Nilsen 8, Mario Lipovac 4, Tim Sörensen 4, Helge Freiman 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb

Lämnade Kristianstads FC för en dryg vecka sen – nu har han gjort klart med en ny klubb.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:08, 16 december, 2017

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb
Emil Åberg. Foto: Eskilsminne IF

Emil Åberg bröt med Kristianstads FC för en dryg vecka sen. Nu har han gjort klart med en ny klubbadress. Åberg återvänder till Eskilsminne, som tog klivet upp i division 1 tidigare i höst.

– Eskils ser fram emot att jobba med Emil igen och det gläder oss att få se honom på Harlyckan igen. Med hans färdigheter på plan, sätt att vara och som en fin ambassadör för föreningen, är vi övertygade om att han kommer vara en viktig del av Eskils framfart i division 1 och framtid, skriver Eskilsminne på sin webbplats.

LÄS MER: KLART: Anfallare bryter kontraktet med KFC

Åberg noterades för tio mål under sin sejour i KFC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LÅNGLÄSNING

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

Vem är "Jocke" Persson och vad vill han göra med Varbergs Bois? Över en lunch i hemstaden Helsingborg avslöjar den frispråkige tränaren hur fotbollen ska bli roligare på Påskbergsvallen – och hur allt egentligen grundar sig i "showbusiness".

André Eriksson

Kl.18:18, 15 december, 2017

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

MITT UPPE I EN rykande het padelmatch börjar det ringa i Joakim ”Jocke” Perssons telefon. Han klickar upptaget med autosvarsfunktionen att han sitter i ett möte.

Kujtim Bala skickar ett SMS i stället och signerar med ”Kujtim Bala, sportchef/klubbchef i Varbergs Bois”.

– Jag tänkte att det var ett konstigt meddelande. Det kunde ju inte stämma, han spelade i Dalkurd och gick upp i allsvenskan precis, säger ”Jocke” Persson och skrattar.

Redan nästa dag satte sig ”Jocke” Persson och Kujtim Bala ner och började snacka. Det var ett rakt och ärligt möte, menar Persson.

– Han berättade om den ekonomiska verkligheten och att det skulle bli ett tufft arbete, säger ”Jocke” Persson.

42-åringen nappade på erbjudandet om tränarjobbet, men en resa till Spanien gjorde att slutförhandlingarna dröjde. Men ”Jocke” Persson kunde inte hålla fingrarna i styr och börja lyfta luren redan därifrån.

Truppbygget var i gång.

BARA ETT PAR veckor senare har ”Jocke” Persson satt sin prägel på laget genom att hämta in innermittfältaren Albert Ejupi, 25, och yttermittfältaren Nahom Girmai, 23. Två favoriter från tiden tillsammans i division 1-laget Kristianstad FC, där ”Jocke” Persson var huvudtränare från 2015 och fram tills han fick sparken i höstas.

– Det är två spelare som jag verkligen tror kan höja sig i superettan. Får de nio bättre spelare runt sig som ställer lite krav på dem så kan de steppa upp med tio procent. Sätter du in Albert (Ejupi) bland Malmö FF:s tio bästa spelare så hade han inte gjort bort sig. Sen kanske han inte hade kunnat hålla den nivån i tio omgångar – men så pass bra tekniskt och intelligensmässigt är han, säger ”Jocke” Persson.

– Och får de här killarna lite folk på läktarna också när de spelar så höjer de sig ytterligare tio procent. Det är skillnad att spela derbyn mot Falkenberg, kliva in på Olympia eller Örjans Vall och att spela i Kristianstad eller Oskarshamn inför 200 personer.

NÄR ”JOCKE” PERSSON fick sparken från Kristianstad FC i höstas var det knappast på grund av ett spelaruppror. Trots en resultatmässig fiaskosäsong, sett till den klara målsättningen att gå upp i superettan, tappade Persson aldrig spelarnas förtroende.

Albert Ejupi nobbade ett kontraktsförslag från Gais för att hänga med ”Jocke” Persson till Varberg. Nahom Girmai var så sugen på resan att han bröt sitt kontrakt med Kristianstad ett år i förtid.

När nyförvärven har motiverat sina beslut i efterhand har de nämnt två anledningar: dels chansen att få spela under ”Jocke” Persson igen – men också den tilltalande spelfilosofin som de har fått presenterade för sig.

VARBERGS BOIS HAR – historiskt sett – ofta fått kritik för att spela tråkig fotboll. En rak, enkel fotboll med fokus på fasta situationer och långa inkast, i stället för att skapa egna målchanser.

Det vill det nya Varbergs Bois ändra på.

Nye huvudtränaren ”Jocke” Persson, nye assisterande tränaren Paul Olausson och nye sportchefen Kujtim Bala är överens: nu det ska bli roligare att åka till Påskbergsvallen och kolla på fotboll.

– Vi kommer att gå all-in för att äga bollen och spela fotboll i alla matcher, säger ”Jocke” Persson.

Sportchefen Kujtim Bala kommer senast från sejourer som spelare i Dalkurd och Östersund, två rejält passningsorienterade, spelande lag.

Dessutom bidrar Paul Olausson med starka influenser av en attraktiv fotbollsprodukt. Olausson har de senaste säsongerna varit i division två-laget Karlstad BK, där han varit nära att ta upp laget i division ett men fallit på målsnöret.

När den assisterande tränaren kommer på tal lyser ”Jocke” Persson upp.

– Jag har sett klipp från matcher där han har mött Dalkurd, Degerfors och Örebro med Karlstad BK – och han spelar ut dem fullständigt. Det är nästan FC Barcelona-stil. Först tänkte jag att han är helt sinnessjuk ju, säger Persson och skrattar.

– Men han har en strategi och teori som gör att man förstår det efter ett tag. Det är ett spelsystem som är uppbyggt med en jäkla massa trianglar egentligen, enkelt förklarat.

”Jocke” Persson menar dock att spelfilosofin är lite väl romantisk. Superettan är ingen lek och man blir betydligt hårdare straffad där än i division två.

– Men det kan bli en riktigt intressant kombination av våra två synsätt på fotboll. Paul (Olausson) kommer få ett stort ansvar och frihet i anfallsspelet, säger Persson.

SAMTIDIGT ÄR ”JOCKE” PERSSON noga med att poängtera att han hyser stor respekt för fotbollen som har spelats i Varberg tidigare.
– De har varit jäkligt tunga att möta. Det vet jag själv från när jag har mött dem med Ängelholm. Jag har lett med 3–0 i halvtid, men ändå varit lite nervös, eftersom de alltid gör två-tre mål utan att ha några egentligen chanser, säger ”Jocke” Persson.

– Det finns också en karaktär här som vi kommer göra allt för att bibehålla. Spelarna har alltid jobbat hårt för varandra och haft en jäkla moral. Den känslan ska vara kvar. Men framförallt ska vi våga. Alla tror att vi kommer att sluta sist i serien, eller i alla fall långt ner i botten. Kan vi då gå ut med rätt feeling och spela med stort mod och stort hjärta – då kan vi överraska.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

DET ÄR UTIFRÅN den nya, mer spelande fotbollsfilosofin som truppbygget kommer att utformas. Konceptet har sålts in och tagits emot väl hos potentiella nyförvärv och sponsorer.

– Vi har fått väldigt bra respons. De tycker att det är spännande och man märker att det finns ett intresse för fotbollen i den här staden.

”Jocke” Persson menar också att det är viktigt att A-laget ska vara attraktivt för de egna talangerna.

– Vi måste erbjuda en produkt som gör att de nere i ungdomslagen känner att ”shit, A-laget spelar roligt och det händer saker på planen, där vill jag spela”, säger han.

Det är december och ni har knappt fått ihop tillräckligt med spelare för att sätta ett fullt lag på banan ännu – vad blir den realistiska målsättningen för nästa säsong?

– Den måste vara att hänga kvar, sett till vår ekonomiska budget. Vi har kanske ett eller två lag i superettan som ligger på samma siffror som oss, annars tror jag nästan de flesta andra har åtminstone dubbelt så stor budget som oss. Visst, med bra rekrytering och en bra start så… Men realistiskt sett vill vi inte gå ut och klappa för mycket, säger ”Jocke” Persson och fortsätter:

– Går jag ut och säger att vi ska vinna serien det här året, med den här budgeten, är jag en idiot.

KLIPP TILL DEN 5 april 2017. Det är upptaktsträff för division ett-klubbarna. ”Jocke” Persson är där som representant för Kristianstad FC. Tränarna turas om att gå upp på scen för att utbyta artigheter och säga de sedvanliga klyschorna.

Upp kommer ”Jocke” Persson och tippar sig själv och sitt Kristianstad som seriesegrare.

Fem månader senare får han sparken.

Den 42-årige tränaren är vad vi i branschen kallar ”en citatmaskin”. I en fotbollsvärld som alltmer präglas av de samma gamla klyschorna så säger ”Jocke” Persson vad han tycker och tänker.

Uppfriskande och underhållande för supportrar och media – men frispråkigheten har inte alltid varit till Perssons fördel.

– Det har hänt att jag har fått kritik från styrelsen för några uttalanden i tidningen. ”Så där kan du inte säga”, har de sagt. Men folk är inte dumma, har min målvakt kastat in bollen i eget mål så kan inte jag stå och säga att ”det är hela laget som förlorat” när vi förlorar på grund av individuella misstag.

– Eller när min vänsterback gör en bicikleta i eget mål i en match som vi förlorar med 3–2 mot Utsikten. När fan såg man det senast, liksom? Då måste vi lära oss från de misstagen. Får man då en mikrofon framför sig direkt efteråt så… Fotboll är känslor, man är glad när man vinner och besviken när man förlorar, säger ”Jocke” Persson.

Han fortsätter:

– Fotbollen, för mig, är underhållning också. Det är i underhållningsbranschen. Varför tror du att två boxare snackar skit om varandra i tre månader innan matcher? För att upphaussa intresset så klart, säger ”Jocke” Persson.

Samtidigt kan tränaren reta sig på hur media blåser upp citat och ”hårdvinklar”.

– Vissa grejer säger man till journalister med glimten i ögonen, men det står ju knappast med i texten. Men jag orkar inte bry mig om det. Glaffar man som jag gör så får man leva med det. Jag vet spelreglerna och det är trots allt lite ”showbiz”, säger ”Jocke” Persson.

Nu rullar ”showbiz”-tåget vidare.

Och en fotbollsrevolution inleds i Varberg.

FaktaJoakim "Jocke" Persson
Född: 3 april 1975
Klubbar som spelare: Högaborgs BK –1992, Malmö FF 1992–1996, Atalanta 1996–1997, IFK Göteborg 1998–1999, Esbjerg 2000–2002, Hansa Rostock 2002–2005, Stabaek 2005–2006, Landskrona BoIS 2007–2010
Klubbar som tränare: Ängelholms FF 2011–2015, Kristianstad FC 2015–2017, Varbergs Bois 2017–

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng