EM-truppen 2018

Henningsson om EM-platsen: ”Något man drömt om”

IFK Kristianstad-spelaren var en av de stora skrällarna i EM-truppen. ”Det är bara något man drömt om”, säger vänsternian.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:08, 4 december, 2017

Henningsson om EM-platsen: ”Något man drömt om”
Philip Henningsson var en av de stora skrällarna i truppen. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

När förbundskapten Kristján Andrésson på måndagen släppte truppen till EM i januari duggade skrällarna tätt. En av de stora överraskningarna i 16-mannatruppen var IFK Kristianstads vänsternia Philip Henningsson, 22.

– Det är jätteroligt. Jag kan inte säga något annat. Det ska bli väldigt kul, säger Philip Henningsson när 24Kristianstad når honom strax efter att truppen presenterats.

LÄS MER: Skrällen: IFK-spelaren uttagen i EM-truppen

Efter att ha landslagsdebuterat under försommaren fanns Philip Henningsson även med i den senaste landslagstruppen, under dubbellandskamperna mot Island. Någonting som gjorde att vänsternian förstod att han fanns med i förbundskaptenens tankar till EM.

– Jag skulle inte säga att jag räknade med att komma med, men jag tänkte att chansen fanns eftersom att jag var med på den senaste samlingen. Då tänkte jag att möjligheten fanns där. Men det var inget jag räknade med, så det är roligt, säger Philip Henningsson.

När fick du beskedet att du är med i truppen?
– I går fick jag reda på det, säger 22-åringen och berättar att förbundskaptenen då ringde upp honom.

Vad var din reaktion då?
– Jag vet inte. Man var väl kanske inte helt beredd på det. Det är bara kul att man får vara med där, så det är ingen speciell reaktion annars. Det är bara något man drömt om, att få vara med på mästerskap. Det är fantastiskt kul.

Hur ska det bli att åka ner på EM nu då?
– Det blir roligt. Man får se hur mycket speltid och så man får. Det är två andra, väldigt duktiga på min position. Men jag får försöka ta chanserna jag får och hjälpa till så mycket som möjligt. Det är som sagt roligt att vara med och hur mycket speltid man får vet man inte. Jag ska hjälpa laget på alla sätt man kan liksom.

Vad tror du om era chanser i EM?
– Vi har ett bra lag tycker jag. Det är många spelare som är med i stora klubbar ute i Europa. Så det är många duktiga spelare. Sen är det ett EM och det är inga dåliga lag med. Det blir tufft i alla matcher. Det kan man inte säga något annat än. Utan det är bara bra lag vi möter. Det kommer bli tufft men jag tycker vi har ett bra lag också och förhoppningsvis kan det gå bra.

I den svenska EM-truppen är förutom Philip Henningsson även Albin Lagergren, 25, uttagen. Sverige ställs i mästerskapet mot Island, Serbien och Kroatien.

Europamästerskapet spelas 12-28 januari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen

Lagergren målbäst när Sverige slog Serbien: "Har allting att vinna"

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:07, 14 januari, 2018

Succé för IFK-stjärnan – i ödesmatchen
Albin Lagergren.

IFK Kristianstads landslagsstjärna Albin Lagergren blev målbäst när Sverige besegrade Serbien med 30–25 i gruppspelets andra match i handbolls-EM.

Högernian mäktade med fem fullträffar i ödesmatchen.

Härnäst väntar ett möte mot hemmanationen och storfavoriten Kroatien i gruppspelets sista match, som går på tisdag.

– Det ska bli väldigt roligt att möta Kroatien på deras hemmaplan och det känns som att vi har allting att vinna, säger Albin Lagergren i TV3:s direktsändning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handbolls-EM

Lagkamraterna möter varandra: ”Kul och spännande”

I kväll ställs IFK Kristianstad-profilerna mot varandra. ”Det blir kul och spännande men samtidigt tufft”, säger Olafur Gudmundsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.06:53, 12 januari, 2018

Lagkamraterna möter varandra: ”Kul och spännande”
IFK-kaptenen ställs i kväll mot sina svenska klubbkompisar. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Kvällens EM-premiär mellan Sverige och Island blir även en match mellan flera stycken kompisar och lagkamrater på klubbnivå. En stark IFK Kristianstad-koppling finns naturligtvis också.

Medan Albin Lagergren och Philip Henningsson är IFK-representanter i blågult återfinns Arnar Freyr Arnarsson och Olafur Gudmundsson på andra sidan i premiären, då IFK-duon är en del av den isländska EM-truppen.

LÄS MER: Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

– Det är bara spännande. Vi möter Sverige i första och det är extra kul. Man känner igen många av spelarna, då man har spelat med några och mött rätt många. Det blir kul och spännande men samtidigt tufft, säger IFK Kristianstad-kaptenen Olafur Gudmundsson inför mötet med Sverige.

Hur ska det bli att möta lagkamraterna från IFK?
– Det är kanske lite konstigt när man kollar på video innan matchen, men när det väl sen drar igång tänker man inte så mycket på det. Då är det bara handboll. Man får kolla på laget istället för individuellt och märker man att nåt fungerar bra så fortsätter man med det. Att det är mina kompisar spelar inte så stor roll. Det är bara en handbollsmatch.

Då mittnian spelat med eller mot en stor del av den svenska truppen faller det sig naturligt att han bidrar med information, för att Island ska kunna besegra Sverige.

– Vi mötte Sverige i två matcher på Island för inte så länge sen. Så vi har kollat dem och kollat matcherna mot Ungern. Vi har rätt bra koll och det är det vi kollar på som mest spelar roll. Men om jag, Arnar eller vem som helst har extra tips får man diskutera med förbundskaptenen. Det är några som spelat med varandra i Tyskland också. Så vi delar information om vi vet nånting, absolut.

Medan Sverige EM-genrepat med att besegra och kryssa mot Ungern har det varit desto tuffare för Island. Uppladdningen avslutades nämligen med en storförlust mot regerande Europamästarna Tyskland.

– Vi hade det tufft. Fick inte till något försvar och var sega. Det var ingen bra handboll och vi hade mycket att jobba på. Men nu har vi haft en vecka och mycket träningar att fila på det vi ville. Det gjorde vi till och med på träningen i dag (läs i går). När det nu drar igång står det 0-0 och alla har lika många poäng. Vi fick lära oss att det inte var bra mot Tyskland men tänker att det inte har så mycket betydelse. Det var en träningsmatch och den räknas inte, men vi vill spela bättre.

Även om Olafur Gudmundsson är medveten om att Island hamnat i en tung grupp – med ett Sverige på uppgång, hemmanationen Kroatien och ett högst kompetent Serbien – är målsättningen solklar för Island.

– Vi ska komma vidare från gruppen. Det är vår första målsättning. Så enkelt är det. Men det är lättare sagt än gjort. Därför får vi börja redan i morgon (läs i dag) med att plocka poäng. Vi får se hur det går och vilken väg vi tar, men det är vår första målsättning.

Matchen mellan Sverige-Island har avkast klockan 18:15 i kväll.

FaktaIFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018:
Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-).
Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016).
Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handbolls-EM

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”

IFK Kristianstads Philip Henningsson kliver på fredag in i sitt första mästerskap. ”Jag ska försöka ta chansen när jag får den”, säger vänsternian.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.18:00, 11 januari, 2018

Mästerskapsdebutanten: ”Ska försöka ta chansen”
Philip Henningsson, 22, är en av tre mästerskapsdebutanter i Sverige. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

I morgon drar så det 13:e Europamästerskapet för herrar igång. Först ut i turneringen är Sverige som möter Island i premiären.

Den svenska truppen består utav fyra stycken spelare med IFK Kristianstad-kopplingar. De förra IFK-spelarna Fredric Pettersson och Jerry Tollbring samt de nuvarande IFK-lirarna Albin Lagergren och Philip Henningsson. För den sistnämnde – med blott sex landskamper under bältet – blir det mästerskapsdebut.

LÄS MER: Henningsson om EM-platsen: ”Något man drömt om”

– Det blir spännande. Ett nytt steg liksom. Nåt man sett framemot ett tag nu, under den senaste tiden. Så det ska bli kul. Det är nåt man drömt om sen man var liten, så det ska bli häftigt, säger Philip Henningsson när 24Kristianstad når honom nere i värdnationen Kroatien.

Har det märkts av att man är debutant?
– Nej, det tycker jag inte. I laget är det bra killar allihopa, så man kommer ganska snabbt in i det. Det är mest att man inte känner alla lika bra, som de känner varandra. Men det går ganska snabbt att komma in i det. Så det märks inte nåt speciellt tycker jag.

Vänsternian från Hörby betonar att den svenska mixen ser bra ut. Där det unga laget trots allt innehåller spelare med erfarenhet från toppnivå såväl som nyare förmågor. Likt många andra är dock Philip Henningsson inställd på ett tufft gruppspel – som det så ofta är när det vankas mästerskap.

– Det är en tuff grupp. I ett EM finns det inga dåliga lag. Vi har ju hamnat i en grupp med bara bra lag. Island har många kvalitetsspelare och sen är det Serbien och Kroatien.

– Serbien har säkert mycket folk med sig när de möter oss och har väldigt duktiga spelare på många positioner. De är rutinerade. Kroatien är hemmanation och har inget dåligt lag de heller. Det är världsstjärnor på de flesta positionerna. Det är en väldigt tufft grupp men vi har ett bra lag vi också. Jag tror vi ska kunna vara med och ta oss vidare.

Vad har ni för målsättning inför mästerskapet?
– Vi har väl inte satt upp nån exakt målsättning. Det har vi inte gjort och det vet jag inte om vi kommer göra exakt. Utan vi vill vinna varje match vi spelar. Det är inte så mycket konstigare än så. Vi går för att vinna när vi väl spelar, säger 22-åringen.

Men vad är rimligt att förvänta sig av er då?
– Svårt att säga. Som jag sa är det en tuff grupp. Är vi på topp tror jag vi kan vinna över de flesta lagen. Men är vi i sämre slag kan vi nog förlora mot de flesta lagen i gruppen också. Så det är svårt att säga. Vi hoppas först och främst på att ta oss till mellanrundan. Sen får man se hur många poäng man tar med sig, vilka man får möta och så.

Vad har du för personliga målsättningar?
– Jag vet inte om jag har några extrema. Jag är ganska ny och har inte varit med jättemycket. Så jag säger inte att jag förväntar mig extremt mycket speltid. Utan jag ska försöka ta chansen när jag får den och göra det bra då. Förhoppningsvis leder det till att jag får spela lite mer. Det är de målsättningarna som man kan ha, när man varit med så pass lite som jag har.

I fredagskvällens premiär ställs så Philip Henningsson mot några bekanta ansikten. På andra sidan, i det isländska laget, står nämligen lagkompisarna Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson.

– Det är väl lite speciellt, det är det. Men efter ett tag, när matchen börjat, tror inte man tänker på det så jättemycket. Utan då är det som vilken match som helst. Sen är det klart att det i början kommer vara ovant att se dem på andra sidan.

Vad har ni sagt inför matchen, när du pratat med Olafur och Arnar?
– Vi har väl inte pratat så himla mycket om det egentligen. Fram till vår sista match med Kristianstad var det fokus på det. Sen åkte de ganska direkt efter det. Sen har man inte träffat dem förrän nu, när de kom fram här. Så vi har inte pratat så mycket om matchen direkt.

Det nordiska derbyt har avkast klockan 18:15 på fredag och sänds i TV3.

FaktaIFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018:
Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-).
Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-).
Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016).
Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ifk kristianstad

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga

Den isländske högernian Teitur Örn Einarsson, 19, är klar för IFK Kristianstad.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:39, 9 januari, 2018

IFK värvar isländsk stortalang – nobbade Bundesliga
Pressfoto, IFK Kristianstad.

IFK Kristianstad värvar den isländske talangen Teitur Örn Einarsson, 19. Högernian har skrivit på ett tvåårskontrakt med mästarlaget – som börjar gälla först efter den nuvarande säsongen (juli 2018).

Teitur Örn Einarsson hade anbud från klubbar i både Danmark och Tyskland, men valet föll till slut på IFK Kristianstad.

– Vi är väldigt glada att Teitur valde att komma till oss, trots anbud och förfrågningar från Bundesligaklubbar. Han är oerhört talangfull och målfarlig vilket vi säkert kommer att se prov på kommande säsonger, säger IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson till klubbens hemsida.

Så här beskriver Jesper Larsson sitt nyförvärv:

– Teitur är skottstark, explosiv och har bra blick så det passar perfekt in i vår filosofi. Bakåt spelar han tvåa. Den här värvningen ligger helt i linje med hur vi jobbar. Talangfulla och träningsvilliga spelare med målsättningen att bli bäst, säger sportchefen.

Den isländske talangen får stora skor att fylla. Efter säsongen lämnar, som bekant, landslagsstjärnan Albin Lagergren IFK Kristianstad och högerniopositionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ifk kristianstad

IFK-stjärnan med i månadens lag

Albin Lagergren är med i månadens lag för december månad.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.11:58, 2 januari, 2018

IFK-stjärnan med i månadens lag
Albin Lagergren.

Albin Lagergren är i full färd med att jogga hem handbollsligan med IFK Kristianstad. Högernian, tillika landslagsstjärnan, gör en riktigt stark säsong hittills och december var inget undantag.

Nu belönas Lagergren med en plats i handbollsligans ”månadens lag” efter det genomsnittliga MEP-betyget 2,7.

Något överraskande var Lagergren den enda spelaren från IFK Kristianstad som tog sig in i sjuan. Se faktarutan för laget i sin helhet.

Fotnot: MEP står för ”most effective player” och är ett statistiskt poängsystem som bedömer och värderar spelares prestationer efter en rad olika faktorer i matcherna.

FaktaMålvakt: Rickard Frisk, Alingsås HK (2,1)
Vänsternio: Alfred Jönsson, Lugi HF (2,5)
Mittnio: Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK (3,2)
Högernio: Albin Lagergren, IFK Kristianstad (2,7)
Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö (4,4)
Mittsex: Oscar Bergendahl, Alingsås HK (2,7)
Högersex: Hampus Olsson, HIF Karlskrona (3,8)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng