Energiexperten: Så sänker du elräkningen i vinter

Genom enkla ändringar av dina vanor kan du spara pengar när din elräkning kommer i vinter.

Matilda Larsson

Kl.09:59, 26 november, 2017

Energiexperten: Så sänker du elräkningen i vinter
Foto: Linda LC Berntsson / Matilda Larsson.

Nu under vintermånaderna höjs ofta elräkningen när temperaturen både ute och inne sjunker.

Under julen sätter många upp julbelysning i form av ljusstakar, julstjärnor och ljusslingor i granen. Det lagas mängder av julmat och julklapparna innehåller ofta något som drar ström, vilket också ofta bidrar till en högre elräkning under vintern.

Det finns dock enkla åtgärder att ta till för att sänka elräkningen under jul och nyår.

Ylva Jalming, energi- och klimatrådgivare på Halmstads kommun har flera smarta tips:

1. Se över ditt värmesystem före jul så att allt fungerar som det ska. På så sätt slipper du att köpa ett nytt i panik. Av någon anledning går värmesystemen alltid sönder på nyår.

2. Möblera på rätt sätt. Sätt inte soffan framför elementen, då sprider sig inte värmen.

3. Kolla energimärkningen när du köper julbelysning. LED-lampor drar mycket mindre energi.

4. Laga julmaten med locket på. Det sparar mycket energi samtidigt som matlagningen går fortare.

5. Diska i maskin. Det är mer energieffektivt, förutsatt att man fyller den.

6. När du köper julklappar, titta på energimärkningen. Passa samtidigt på att kolla andra saker som bullernivå, det är också viktigt.

Att kolla bullernivån på julklapparna låter som ett klokt tips till föräldrar?
– Ja verkligen. Särskilt småbarnsföräldrar, skrattar Ylva Jalming.

Till den som är teknikintresserad tipsar Ylva Jalming även att man kan köpa en elmätare i julklapp.

– Man kan se direkt hur mycket el man använder. Man kan hitta energitjuvar genom att upptäcka saker som inte borde dra så mycket energi. Elmätare finns också att låna kostnadsfritt på Halmstads kommun. Vi kan också hjälpa till att analysera dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Brand i lada – räddningstjänsten på plats

Det brinner just nu i en lada som är full med halm.

Josefine Göransson

Kl.21:14, 17 mars, 2018

JUST NU: Brand i lada – räddningstjänsten på plats
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

Strax efter klockan åtta på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till Kärrfärstorna i Vittskövle. Det hade då börjat brinna i en lada som är full med halm.

– Det brinner i halmen men jag vet inte om det brinner i själva ladan också. Vi släcker egentligen inte så mycket utan vi bevakar det så att inte gnistregnet sprider sig, säger Jonas Nilsson vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Det ska inte finnas några byggnader i närheten och ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Räddningstjänsten räknar med att få vara kvar på platsen ett par timmar till.

– Det brinner och kommer nog göra det ett tag till.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Centrumchefen svarar på kritiken mot C4 Shopping

C4 Shopping börjar ta form med ett stort antal nya etableringar i Kristianstad. Den tidigare oron att det skulle drabba butikerna i centrum slår centrumchefen tillbaka mot. "Vår målsättning är inte att konkurrera eller köra över någon", säger han.

Henrik Nordell

Kl.20:53, 17 mars, 2018

EXTRA: Centrumchefen svarar på kritiken mot C4 Shopping
C4 Shopping. Foto: Henrik Nordell

Det har nu gått fyra år sedan det historiska beslutet att anta detaljplanen för C4 Shopping i Kristianstad: Ett 200 000 kvadratmeter stort markområde i Hammar alldeles intill motorvägen. Planen överklagades av Fastighetsägarna Syd med hänvisning till en rapport beställd av WSP. Den visade att handeln i centrum skulle minska med 20-25 procent ifall köpcentrat blev verklighet.

– Rapporten visar att det blir överetablering. Köpkraften räcker helt enkelt inte till när Kristianstads handelsyta växer med 200 procent på några år, sade  Göran Höckert, näringspolitisk chef till Fastighetssverige.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Så ska de få miljoner besökare till C4 Shopping

I december år 2015 fick grundarna klartecken.De fick lov att bygga ett köpcentra med fyra byggnader och uppemot 50 000 kvadratmeter säljyta. Året därpå kom bygglovet och bara ett par månader senare sattes skoporna i marken.

Farhågorna om att centrum skulle utarmas var något som grundarna tidigt avfärdade. Den nyrekryterade centrumchefen för C4 Shopping är inte heller orolig för att butiker i centrum ska tvingas stänga. Att flera av butikerna kommer finnas både i innerstan och på Hammar ser han som naturligt, då de vänder sig till olika målgrupper.

– Om vi har en väl fungerande citykärna så är det bäst för vår del, för då finns det ytterligare incitament för besökare utifrån att ta sig hit. Vår målsättning är inte att konkurrera eller köra över någon. Jag är inte orolig över den saken.

– Vi ser att det hur mycket folk som helst som åker ur upptagningsområdet över till andra sidan (av Skåne). Vi vill ha ett tajt och bra samarbete både med Hävlöv och citykärnan för att hitta synergieffekter. Det är viktigt att staden som helhet mår bra, säger Daniel Eklund, centrumchef.

Flera milstolpar kan radas upp längs vägen under det senaste året. I oktober år 2016 köpte Eurocommercial köpcentrat och ytterligare en fastighet på C4 Shopping, men option att köpa de återstående två byggnaderna. Ett år senare i september år 2017, invigdes City Gross som den första butiken i handelsområdet.

BILDEXTRA: Se alla bilderna från invigningen av City Gross.

Nu är närmare 90 procent av köpcentrat uthyrt med ett 60-tal restauranger, kaféer, butiker och andra typer av verksamheter på listan. Enligt centrumchefen kommer fler etableringar att avslöjas de närmaste veckorna. I sommar kommer de att få tillträde till byggnaden, då ska all inredning på plats.

– Alla kommer att öppna samtidigt och då krävs det en god logistik när de ska bygga upp sina butiker, säger Daniel Eklund.

Vad tillför C4 Shopping den här delen av Skåne?
– Ser man på Helsingborg så har de Väla, Halmstad har Hallarna och i Malmö finns flera köpcentrum. På den östra sidan av Skåne finns ingenting och där har grundarna sett en affärsmöjlighet.

– Kristianstad är kända för att vara en destinationshandel med våra boulevarder och en fin innerkärna. När flera shoppingcentra har poppat upp, särskilt på västsidan (av Skåne) är del fler som åker dit för att handla. Vår ambition är att ta tillbaka en del av kunderna som den gamla handelsstad vi är, säger Daniel Eklund.

Kommer det att lyckas?
– Det är jag helt säker på. Grundarna som startade det hela, ESC som äger fastigheterna och alla butiksägare som ska öppna här tror stenhårt på detta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad - Västerås

Drömmen sprack för Kristianstad – profilen avgjorde

Säsongen slut för Kristianstad "Vi hade svårt redan när jag mött honom".

Viktor Andersson

Kl.18:33, 17 mars, 2018

Drömmen sprack för Kristianstad – profilen avgjorde
KIK-Västerås. Foto: Robert Rosén.

När lagkaptenen Johan Skinnars sköt 1-1 för sitt Kristianstad i mitten av den tredje perioden vrålade han ut sin glädje och storpubliken vädrade nått stort.

Då låg allting öppet – då fanns en plats i kvalserien inom räckhåll.

Men Västerås har ett 42-årigt nyförvärv och profil i Conny Strömberg. Han har spelat mängder av raffinerade matcher genom åren – redan för 25 år sedan spelade han divison 1-hockey – då var flera i Kristianstad inte ens födda.

Med sex minuter kvar höll han sig framme i powerplay med ett skott som studsade över en olycklig Joel Gistedt.

– Olyckligt mål, pucken studsar lite olyckligt och så avgör de, säger en besviken Mats Lusth på presskonferensen och fortsätter med en Strömberg-hyllning.

– Jag vet inte hur många poäng han gjort den här matchserien, fyra eller? Just i special teams är han guld värd och vi försökte freda oss men lyckades inte. Han fick dominera.

– Han har ju stått där på kanten i 30 år, vi hade svårt mot han redan när jag mötte honom med Malmö, säger Mats Lusth på presskonferensen efter matchen.

2-1 blev också slutresultatet och vid slutsignalen uppstod vilda glädjescener i Västerås-lägret.

– Vi faller in i Västerås spel och de är skickliga. Det är Thomas (Paananen, Västerås tränare) säger. De fick matchen dit de ville, avslutar Lusth.

 

FaktaPlayoff 3
Kristianstads IK-VIK Västerås: 1-2 (0-1)(0-0)(1-1)
Skott: 26-21
Målet KIK: Johan Skinnar
Arena: Logga Kompetens Arena^
Publik:  1506

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: Här är din nya pensionsålder

Pensionsåldern kan höjas flera år för vissa, enligt ett förslag från Pensionsgruppen.

Matilda Larsson

Kl.17:57, 17 mars, 2018

Förslaget: Här är din nya pensionsålder
Foto: Flickr/Marcel Oosterwijk.

I slutet på förra året föreslog Pensionsgruppen att både den nedre och den övre pensionsåldern höjs.

Bland annat innebar förslagen att man ska kunna ta ut pension tidigast vid 64 års ålder, jämfört med dagens regler där pension kan börja tas ut vid 61 års ålder I dag har man rätt att fortsätta jobba tills man fyller 67 år. Denna ålder föreslås också höjas, till 69 år.

Nu har Pensionsgruppen ändrat sina beräkningsmetoder vilket innebär att pensionsåldern kan höjas mer än vad man tidigare trott. För personer födda på 80-talet kan det slå på mer än ett helt år.

Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet att uträkningarna i den alternativa pensionsåldern skrivits upp och man anger bland annat att en person född 1975 får alternativa åldern uppskriven från 68,4 till 69,4 år. En person född tio år senare höjs från 69 till 70,2 år vilket är en höjning av åldern med över ett år.

Förändringen är att nu tar man hänsyn till dödligheten hos svenskar under 65. Tidigare gjordes beräkningarna på livslängden efter 65.

SvD skriver också att riktåldern ska höjas i takt med att livslängden ökar och de nya beräkningarna kan därmed slå igenom på riktåldern.

Majoriteten av partierna är eniga om att höja åldersgränserna för pensionen. Pensionsgruppen, som består av alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har konstaterat att pensionsåldern bör öka med livslängdsökningen.

– Pensionsmyndighetens metod för att räkna på den alternativa pensionsåldern skulle kunna vara en modell för detta, sa Ole Settergren, chef för analysavdelningen på Pensionsmyndigheten, till Dina Pengar.

Pensionsmyndigheten har mött stark kritik från bland annat SPF Seniorerna på grund av att information kring de nya beräkningarna varit begränsade och helt tagits bort i årets pensionskuvert.

– Det är viktigt med transparens från myndighetens sida i allmänhet, och i synnerhet när de har tagit bort den enda tidigare existerande platsen där den alternativa pensionsåldern (pensionskuvertet, red. anm.) faktiskt förmedlades till alla framtida pensionärer. Detta berör ju alla dagens löntagare och alla framtida pensionärer, sa Eva Eriksson, ordförande på SPF Seniorerna, till Dina Pengar.

Så här ser din nya pensionsålder ut: 

Källa: Dina Pengar.

Källa: Dina Pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person död i lägenhetsbrand

En person har avlidit i en lägenhetsbrand.

Josefine Göransson

Kl.17:53, 17 mars, 2018

En person död i lägenhetsbrand
Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Vid 15.30-tiden på lördagen larmades polis och räddningstjänst till ett flerfamiljshus i Norra Åsum med anledning av en brand i en lägenhet.

Enligt räddningstjänsten orsakades branden av sängrökning och branden kunde snabbt släckas. Det ska ha varit mycket rök i lägenheten men själva branden var koncentrerad till sängen.

I samband med branden avled en person som befann sig inne i lägenheten, vilket bekräftas av polisen. Platsen har nu spärrats av för undersökning.

– Polisen håller förhör på platsen och vi har spärrat av, säger Magnus Lautin, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng